A mendoni se Izraeli i sotëm është populli i zgjedhur i Zotit?

ti e do ta jap me referenca qe ne beslidhjen e re e cileson shume mire se kush eshte populli i zgjedhur edhe cfare kriteri duhet te plotesosh qe te jesh i zgjedhur i Perendise?

Duhet ta thuash per edukate se ke hap temen. Dhe qe peshqit te komentojne te orientuar rreth asaj qe nenkupton ti, nese ke vertet interes tek pyetja qe ke shtruar.

Talmudi se konsideron askush ne bote si liber te shenjte, ashtu sic konsiderohet bibla. Te vetmit qe e konsiderojne jan hebrenjt te cilet pretendojne qe eshte liber qe ju dha 70 pleqve ne menyre qe te kalohej nga brezi ne brez ne menyre morale. Flitet qe shume njerez kan marre pjese ne te, por nuk vertetohet shenjteria ashtu si tek bibla. Ndryshe nga bibla qe u shkruajt ne distance si ne kohe ashtu edhe ne hapsire edhe flisnin per te njejten gje. njerez te entiteteve te ndryshme :slight_smile:

Si fillim ti i ke devijuar fare temes edhe se ke kuptuar qellimin e pyetjes. Qellimi i pyetjes konsiston ne nxitjen e personave qe e lexojne drejt te menduarit qe pse shteti i Izraelit ka ate status qe ka ne kohet e sotme qe un besoj qe ska te bej fare me aspektin religjoz. Gjithcka eshte e lidhur me aspektin gjeo-politik edhe ekonomik. Nga thellesite e koheve neve e dim shume mire qe besimi apo sic mund ta quajne shumica Fejaka nje hunere shume te madhe mes ketyre 2 koncepeteve) eshte perdorur politikish per perfitimet e nje apo me shume personave. Edhe qellimi kryesor i pyetjes ishte per te ngacmuar opinionin sa sa te prirur jemi neve te besojme disa gjera qe jan te vertetuara 2000 vite perpara, vetem e vetem sepse ato qe na drejtojne apo ato qe na sundojne e thone.

r.v. as in Ravintsara? po xhibi e di? ah, sa do te gezohej ai!

O zotri/zonje,

Perpara se ta merrja seriozisht kete teme (ose sic shprehesh ti “te dilja nga tema”), meqe supozova se po shihej ne drejtim te vetelartesimit dhe superioritetit te israeliteve ne raport me popujt e tjere, kam bere dy komente, ku te dytit iu pergjigje si me poshte:

Atehere m’u desh te te kerkoja sqarim per “te zgjedhurit”. Te pyeta nese don te dalesh tek kjo pike: A eshte israeli nje popull profetesh, prifterinjsh e misionaresh qe shperndajne neper bote mesazhin e Zotit? A po veprojne ata si te zgjedhurit e Zotit?

Pyetja eshte “a eshte zoti, i zgjedhuri i popullit te izraelit te sotem?” :stuck_out_tongue:

Nejse, c’t’i komentosh më kesaj teme kur edhe vete hapesi i temes nderron mendje brenda javes.

sa harxhova disa minuta te jetes time kot

1 Like

Me te nigjume e kam qe i thokan ELI

Jah-Ve = Une Jam. Ky term eshte perdor qe kur Moisiu hasi ne shkretetire nje shkurre qe digjej edhe s’kosumohej. "Po tme pyesin kush te dergoji thuaji. “Une Jam”. Eli perdorej perpara kesaj perjudhe. Me mbrapa e rastisim edhe me emirn “Adonai” dhe “Joshua” (Europiance Jezus). Si pjese e trinitetit. Kshu qe se ke ngjuar gabim :slight_smile:

1 Like

i zgjedhur ??

If you’re God’s chosen people - then why can’t you make peace with your neighbors?
another terrorist nation with a different face .

“Eli, Eli, lema sabachtani,” kshu i thiri dhe Jezusi.

Ja di kuptimin kesaj qe po thua?

po jo pra mo jo

Di perkthimin qe jep googli ,Aramaikisht nuk di :slight_smile:

:joy_cat: o Manjola!

1 Like

Hyji im, Hyji im! Përse hoqe dorë prej meje!

Kështu është përkthimi korrekt!

http://www.cartoongallery.eu/wp-content/uploads/2012/11/T2x.jpg