Cfare jane tarikatet ne boten Islame?


#9

po ne boten induiste kush e di se c’do jene


#10

A nuk ngjajne me Masonerine ?


#11

Interesante, baturë e arrirë !


#12

Po,ke te drejte


#13

keto gjera mund t’i gjesh dhe ne google, beni pyetje me vlere, psh: a ju mungon aroma e qofteve? :hatched_chick: A ju mungojne premtimet per vere te vjeter francese?:hatching_chick:


#14

:slight_smile:


#15

#16

Ka ndonjeri info sa Tarikate ka ne Shqiperi?


#17

Nisa te lexoja nje dite Rumi"n, pastaj gjeta kete . Idries Shah, Caravan of Dreams edhe kishte shume histori mbi Nastradinin.
Sufizmi , takiratet,ana mistike e Islamit qenka interesante.


#18

“Instant Reading. A certain famous Fakir was claiming in the village that he could teach an illiterate person to read by a lightning technique. Nasrudin stepped out of the crowd: ‘Very well, teach me – now.’ The Fakir touched the Mulla’s forehead, and said: ‘Now go home immediately and read a book.’ Half an our later Nasrudin was back in the market-place, clutching a book. The Fakir had gone on his way. ‘Can you read now, Mulla?’ the people asked him. ‘Yes, I can read – but that is not the point. Where is that charlatan?’ ‘How can he be a charlatan if he has caused you to read without learning?’ 'Because this book, which is authoritative, says: “All Fakirs are frauds”.”
― Idries Shah, Caravan of Dreams


#19

Tarikat do të thotë rrugë. Tarikatet në islam i përkasin rrymës shiite, rrymë që përmbledh diku 10% të myslimanëve në botë. Cdo tarikat është një rrugë më vete për të shkuar te hyjnorja, por e përbashkëta e tyre është konsiderata e veçantë për zhvillimin shpirtëror, për mistikën, krahas praktikës së riteve dhe urdhëresave fetare, të cilave u përkushtohet më shumë rëndësi nga rryma sunite. Udhëheqësi shpirtëror është Shehu ose Babai i teqes.

Në Shqipëri ka mbi 10 tarikate. Nga më të përhapurat kanë qenë teqet bektashije, ku rituali përmbante ndarjen e bukës dhe të rakisë rreth sofrës e pastaj lutjen në formë kënge. Biles Shqipëria ka qenë një qendër e rëndësishme e bektashizmit botëror derisa feja u ndalua rreth viteve '70.

Një tarikat tjetër i përhapur në Shqipëri janë halvetit. Këta kanë si ritual tipik vetmimin dhe agjërimin.

Tani po sho se kjo temë është bërë dy vjeçe, por meqenëse koha është thjeshtë një koncept, po shtyp “përgjigju”.


#20

Gezuar Bajramin peshku!
I dashur dooks, njihu me bektashizmin permes ketij dokumentari te bukur.

Dhe nese nje dite kjo njohje do te arrihet, atehere shqiptaret kane per t’u ndjere krenare per odeonin bektashian, po aq sa italianet kur gjenden ne sheshin San Pietro te Vatikanit apo arabet ne qender te Mekes.


#21


#22

Pershendetje, dini gje nese ka ndonje teqe ku mund te shohesh ose te marresh pjese tek rituali???


#23

jo, më vjen keq…


#24

Ta kishin kenu shqip ket kengen do ish e bukur fort.
500 vjet nuk bohen dot hasha tha… Jane 500 vjete hasha, o Jericho!!!


#25

500 vjet rehat
C’patet more djem
Shqiperi moj kucke
Na bere verem :blush:


#26

Ne nuk jemi bo verem, osht bo verem Ismail Kadare me shoket e tij oksidentale qe akoma jan duke luftu kunder turkut dhe ngambrapambetjes orientale.


#27

Perceptimi I kadarese per periudhen osmane eshte shall we say feminor :blush:viti i mbrapshte mbetet vepra e tij me e madhe .gjynah qe nuk shkroi nje veper te tille per rrumpallen e viteve 90.


#28

nuk mund te marresh pjese ne rrumpalle, e njekohesisht ta pershkruash ate.
Per te mos thene qe Kadare eshte nje nga shkaktaret kryesore te rrumpalles, plus qe ne disa mendje te iluminuara shqiptare ka filluar te vihet ne pyetje: mos vete Kadareja, e kush i vete ngambrapa :slightly_smiling_face:, eshte Oksidental Rrumpalla qe nuk di te lexoje as busullen, dmth qe horizonti ka 4 pika orientimi?

Ka edhe me iluminimi obskurantist: mos valle mbas rrumpalles se vitit te mbrapsh 90-te (vitit me te mbrapsht ngambrapa ekzistues ne histori) kane ndodh te tilla ndryshime radikale, akoma te pa vena re nga intelektualet e mdhenj ngambrapa, qe e bejne anakronik menyren e berjes art si dikur kuçkat?