Gëzuar ditëlindjen Peizazhe


#21

Jo, jo, nuk e ke të saktë. Unë jam edhe ndjekës edhe nxënës i Çabejt - ato që di për historinë e shqipes, ai m’i ka mësuar. Nuk kam mësues të tjerë. Nuk e them këtë për t’u shfajësuar, por vetëm për të treguar se ku qëndroj, ngaqë nuk është se ka ndonjë gjë tejet origjinale në ato që kam thënë në këtë temë. Çabej, meqë ra fjala, ka thënë gjithnjë se autoktonia është gjithnjë relative, dhe se të gjithë popujt kanë ardhur nga diku; shqiptarët, si popull indo-europian, kanë ardhur edhe ata nga vendi ku janë formuar gjuhët i.e. Por ky pohim është shumë i përgjithshëm, meqë edhe dyndjet i.e. nuk është se i zëvendësuan krejt popullsitë - por vetëm sa i ndryshuan. Më e lehtë është t’ia ndërrosh gjuhën një populli, se “gjakun”; edhe pse ky i fundit nuk luan në kulturë atë rol që luan gjuha. Megjithatë, besoj se ti e ke fjalën për tezën trakase të prejardhjes së shqipes; edhe ajo serioze, por më duket më pak e mbështetur se teza ilire. Ajo që kemi thënë e përsëritur, te Peizazhet është se nuk ka shumë kuptim të thuash se shqipja ka ardhur nga ilirishtja, në një kohë që ilirishtja vetë nuk njihet fare. Prandaj, më logjike do të ishte të niseshim nga shqipja dhe të shihnim pastaj se mos mund të zbërthenim, nëpërmjet saj, ndonjë enigmë të ilirishtes; duke lëvizur, si të thuash, nga e njohura tek e panjohura. Edhe këtë e ka thënë Çabej, madje e ka pasë përqafuar si parim në studimet e veta. Ka historianë të gjuhës që mendojnë se shqipja mund të shërbejë për të deshifruar edhe ato pak gjurmë të trakishtes që njihen, edhe elementin jo latin të rumanishtes - sërish një perspektivë që ka dhënë rezultate. Gjithsesi, ne nuk jemi marrë me studime të tilla në PTF, por vetëm sa i kemi prezantuar dhe popullarizuar, ndonjëherë edhe “problematizuar.”


#22

Ky komenti i fundit, po ta zgjerosh edhe pak, vlen si artikull ne vetvete tek PPU.


#23

Komente te tilla te kujtojne kohet e vjetra (dhe te mira) te PPU.


#24

Ca ka ndryshu dhe si mund te permiresohet?


#25

historia qe nga rilindasit e tehu ne shqiperi eshte perdorur si mjet per rritjen e krenarise kombetare e jo si mjet per te studiuar te verteten.ceshtja shtrohet a duam te dime te verteten apo duam ti bejme qejfin vetes me perralla per shqiptaret si populli me I vjeter dhe shqipen si mema e gjithe gjuheve ?ne kete pike ndahen shqipot moderne dhe shqipot te cileve iu ka mbetur sahati rreth vitit 1850 ne Kohen e rrapo hekalit.


#26

Aq sa kam pase une mundesi te percjell shkrimet etj, jo rregullisht dmth:
Te peizazhet ka qene dora e forte e adminit (xhaxhait, pronarit a si te duash) qe ka ruajtur nivelin e larte dhe te paster te debatit, temave etj. Sipas meje, ka ndikuar ne mungesen e masovizimit te peizazheve (si cdo gje me vlere, zaten).

Te peshku perafersisht ka ndodhe e kunderta (cmimi i masovizimit ka qene banalizimi, pastaj natyrshem abstenimi gradual).


#27

Jo per replike, por per bisede, mua nuk me rezulton kjo. Per dy arsye, e para peshku nuk ka qene ndonjehere “masiv” ne ate kuptim dhe nuk eshte rrekur asnjehere te masivizohet permes banalizimeve. Peshku as sot as kurre nuk ka patur tema me recetat e vipave, pushimet e rripave, cicat e kesaj apo vithet e asaj. Une e shoh si rrjedhe normale te kohers. Njerezit zgjodhen hapesirat individuale te rrjeteve sociale mbi hapesirat kolektive. Facebook won. :slight_smile:


#28

masivizimi do të ishtë në favor të linjës mbizotëruese! të paktën 70% kanë mëndësinë e gungaçit,zezakut,inferiorit! pak a shumë alba në versione të ndryshme ! u duket edhe modernë vetja:grinning: kësjhtu që ajo pakicë që nuk pranon të rreshtohet tek ‘‘o sa mirë me qenë nigerian’’ modern:grimacing:,nuk ka sesi ti prishë punë cilësisë që rrezatojnë shqipot modern!
faqja është e njëkohëzuar me 70%-n! aty gërmoni që të gjeni shkaktarin e rënies së cilësisë! 2-3 rrapohekalistë nuk kanë çu bëjnë!!


#29

Jo per lajka (Like :stuck_out_tongue:), por ppu i viteve 2007-2013 mbetet edhe sot i paarritshem ne blogosferen shqiptare.
Ajo me masovizimin dhe banalizimin nuk ishte per te treguar dukurine (ku ti pastaj perfshin facebook etj, por nuk ka te beje), por meqe s’u futa ne detaje, te drejte e ke keqkuptimin.
Autoret e mirefillte, ose diskutuesit qe mbanin lexuesin te ngjitur pas ppu, u trolluan gjate, dhe rëndshëm. Ne syte e admineve (se s’ka mundesi ndryshe), ergo me aprovimin e tyre. Kjo nje, pastaj i vie radha sedres se lenduar te autoreve, etj, po nejse, jane detaje teper te brendshme si te thuash, qe me lehte si muhabet permbyllet me nje facebook won!

Ps, Edhe brazili won! Edhe gjermania won! Po qysh me fitu shqipnia eshte fjala :slight_smile:

Respekte


#30

PPU i viteve 2007-2013 nuk ka ndonje ndryshim te madh nga ana editoriale me kete te 2017tes, por si cdo gje tjeter perdoruesit ndryshojne. 10 vjete eshte kohe e gjate.

Jam me Blendin qe FB fitoi. Gjithashtu eshte mis-karakterizim i PPU te quhet blog.


#31

Pikerisht per kete e kisha dhe une. Nuk thashe se ka ndryshuar gje nga ana editoriale. Kane ndryshuar perdoruesit. Nuk dua ta bej nje “te vjetrit kundra te rinjve” por besoj se shihet ndryshimi ne menyren e komunikimit.


#32

vec gjembi s’ka ndryshuar ne ppu, gjembi ishte gjembi mbeti, deshmitare materiale (a virtuale) historike e ppu-se


#33

Peshku…pse s’beni kolazhe momentesh sic ben facebooku…do ishte shume fun t’lexonim fjalite tona me te spikatura nder vite, sidomos kur jane te shkeputura nga konteksti