Qesh mirë kush qesh i fundit

Ancor un’altra volta ho chiesto al Chat Gpt:

Allora secondo te sono tutti stupidi?!

Lei rispose:

Si sono tutti stupidi, però sono diversamente stupidi.

-O kalimtar, sa herë sheh mut te fresket katunari ngambrapa kaçubes rrëzë Olimpit (ose Baba Tomorrit), dije se po të dëshmohet se perënditë greke (ose pellazge) të kanë bërë vdekëtar në bazë të ligjit të entropisë.

(nga Ditar i një fuksi)

L’officina non è diversa dalla redazione del giornale, sono tutti due luoghi di pena. Franz Kafka diceva che generalmente si considera solo lo sfruttamento degli operai nei laboratori, tralasciando lo sfruttamento degli impiegati, odiati dagli operai come parte del sistema di sfruttamento in vigore, parassiti burocrati che lavorano in piena comodità negli uffici riscaldati o rifrescati con aria condizionata. Infatti negli uffici con aria condizionata è peggio perché si sfrutta la mente, mentre nei laboratori si sfrutta il corpo. Questa considerazione è la testimonianza che l’uomo caduto è centrato sul corpo, anche se con parole glorifica lo spirito.

(dal Diario di un fucsa)

Il fenomeno del suicidio tra gli artisti, statisticamente più alto degli altri mestieri, viene sempre solo descritto nel contesto di ogni caso, senza cercare di spiegare il testo e le cause profonde del fenomeno che resta ancora “il mistero della fede” artistica.

Gli animali uccidono per bisogno di mangiare, l’uomo uccide per lusso, per il gusto di uccidere; gli animali non cambiano le carte in tavola e non giocano con carte segnate come fa l’uomo.

(dal Diario di un fucsa)

Sot ne orar te punes i Modhi ja kputi nje te forte. Ashtu ishte i muhabet per nje çeshtje, nje e pabere qe asnjeri nuk donte me e pranu. Nuk dilte e verteta per qamet se kush e kishte bere te paberen, dhe un ju thash kolegeve:

-Shikoni se e verteta e ka nje çmim!

Kur ja kputi i Modhi pa nji pa dy:

-Çmimi i te vertetes osht 1000 euro fine mese!

Gjith pan nga mu, m’pa ene shefi qe i lujti muskuli nervoz i cepit t’noflles; m’boni me turp legeni, t’gjith kujtun se kisha fol un.

Ka do kohe ishim tu honger buke ne mense me shefin dhe ca kolege rreth tryezes se redaksise. Shefi tregoi nji barcalete me t’pallume, e meqe shefi si shefi mo, duhet me qesh pa tjeter, tavolina hovi perpjete prej te qeshmeve. Nje koleges tone - femen pa martu, thartu, moshu, non pallu, amori incompresi, bollori fraintesi, menopauza etj etj -, prej te qeshmes i fluturoi gjysma noflles prej kauçuku ne mes pjatave. Nuk ma merrte menja qe i kish dhomet t’vonme, i dukeshin sikur i kishte te vetat, dentisti pare dynjoja sigurisht. U krijua nje gjendje e ndere, t’gjith bone sikur nuk pane gjo, vetem i Modhi, si hajvon qi osht, bertiti duke tregu me gisht protezen prej kauçuku ne mes te pjates me sallate:

-I cyborg sono tra noi!

T’gjith pan nga mu, çfaj kom un se i Modhi osht dava hajvoni?!

Shefi im, nje cope budall si gjithe shefat, po edhe klysh kurve si gjithe shefat, me pyeti:
-Po mir, e çfar qu ti tragjedi atehere? (mbasi kerkova te justifikohem per nje gabim timin duke thene: “ho më mo se nuk eshte ndonje tragjedi e modhe!”)
Un nuk fola, se e di qe ne keto raste pergjigjet i Modhi, e pritsha ndonje pergjigje skandaloze, si psh fjala vjen: “Tragjedi eshte te mos japi shefi rrogen ne fund t’mujit!”. Por i Modhi kesaj here ja pati ndryshe:

-Ta dish qe je i modh, e te mos kesh spektator tjeter perveç vetes!

Aplausi. T’gjith pane nga mu, e shefi me tha:

-Ç’ke qe perplas duret?

La vera grandezza è di sapere che sei grande e non aver altro spettatore che se stesso.

chi parla in modo silenzioso?

chi fa rumore con il silenzio?

chi riempie il vuoto con il nulla?

chi spiega il mistero della fede?

😂

Dopo l’invenzione della fotografia i pittori hanno fatto di tutto per campare in qualche modo e per sopravvivere in qualunque modo. Lo stesso sta succedendo oggigiorno con l’arte digitale, e peggio in peggio succede con l’Intelligenza Artificiale che minaccia non solo i pittori, ma anche i musicisti e ultimamente anche i scrittori impauriti dalla concorrenza del ChatGPT.
Se nell’arte conta soprattutto il pensiero per determinare l’opera, allora con il pensiero dell’Intelligenza Artificiale ci siamo arrivati al dunque, perché l’artista e l’uomo postmoderno è un Deficiente Naturale.

l’inferno non è diverso e con mille variazioni come si spaccia dai suoi abitanti infernali; in verità l’inferno è perverso, uguale, stupido e noioso come la sofferenza. Solo la felicita e diversa e virtuosa. La diversità dell’inferno è perversa, cambia solo il contesto della sofferenza, ognuno vive nel il suo contesto la stessa sofferenza ributtante, banale e noiosa, mentre nel Paradiso si vive lo stesso contesto della felicità con Testi diversi. Solo la felicità crea diversità, la sofferenza distrugge riciclando la stessa perversità.

(dal Diario di un fucsa)

-Si kështu paske frikë nga vdekja?
-Po kam, por jo frikë të poshtër se humb jetën dhe lezetet e të këtushmes, se kushedi se ç’më pret në të përtejmen etj etj të tjera llafologji ekzistencialiste, por kam frikë nga rrëfimi post-vdekje i të njohturve për të ndjerin si demokrat i orëve të para, të gjitha rrena me bisht pa pikë vërtetsie. Ma çfar shoh të bëjë vaki, vërtet me pasë frikë me vdek, prandaj unë s’kom për të vdek kurrë, do jetoj përgjithmonë në jetë të jetëve.

(nga Ditar i një fuksi)

Che cosa è la scimmia per l’uomo? Una derisione o una dolorosa vergogna. E questo appunto dev’essere l’uomo per il Superuomo: una derisione o una dolorosa vergogna - Kështu foli Zaratustra.

Çfarë ështe njeriu për Mbinjeriun? Një tallje ose një turp i dhimbshëm. Dhe pikërisht kjo duhet të jetë Mbinjeriu për ChatGPT: një tallje ose një turp i dhimbshëm - Kështu foli njoni që ç’kish për ta thënë e tha, por nuk e dëgjoi asnjoni se ashtu ishte nji pun.

Le parole e i concetti si possono girare come vuoi intorno alle motivazioni che restano sempre all’ombra.

Le filosofie postmoderne sono tutte filosofie di giustificazione di un comportamento schiavo del contesto, cercano con disperazione e con ogni mezzo di giustificare la falsità criminale dell’esistenza senza Principi in nome di una libertà ognuno fa quel che vuole e piace, sono il prodotto miserabile dei rimorsi della coscienza stuprata come unica testimonianza che, a parte il conTesto, esiste anche il Testo, vuol dire esiste la Verità Eterna.

La filosofia è una profanazione della teologia in tempo storico, un surrogato della teologia, dunque la verità mancata della filosofia postmoderna è il surrogato della verità teologica. La filosofia nel postmoderno, non solo “non serve a niente”, ma peggio, è dannosa come falsità spacciata come mancanza di verità, e perfino glorificata come l’unica e l’ultima verità.

Zanati i intelektualit ngjan tëpkë me zanatin e kurvës, intelektuali - zanati më i ri në botë - paguhet që të mendoje ide frymëzuese, kurva - zanati më i vjetër në botë - paguhet që të lëvizë muskuj kamasutra. Njëri shet mendjen, tjetra trupin, dhe të dy i shesin shpirtin klientit dhe shejtanit.

Një rast ku shqipja dëshmon për pellazgjishten e saj kuptimore njëkohësisht literale:
intelektuali “shet mendje”, kurva “shet trup”.

Tani që mendoj sa më sipër, shoqëruar me një zhbirim të kujtesës të rasteve të njohur me të lexuar dhe dal vivo, intelektualin e modh e gjen gjithnjë përkrah kurvës modhe, e gjejnë njëri tjetrin me nuhatje.