tani seriozisht: un e kam deklaruar kushedi sa here ne Peshk, dhe pertej Peshkut, se e mbaj per turp te jesh artist, shkrimtar, etj dhe maskaralleqe te tilla te ngjashme. Edhe me shkrime e kam sqaruar.
Nuk ia kam idene se si funksionon ketu ky blogu, pashe nje shkrim tendin mbi vdekjen e artisteve dhe citova ate koment.
Pse e quan turp?
Deri me tashi skam njohur asnje artist ta quaje veten te tille,jane tejet modest. Ti e quan turp…?
Artur Rembo ishte artist per antonomasia,ama ishte thellesisht ,shpirterisht merdoso,i ashper, luante keq me emocionet e te tjereve etj etj
Merde pour la poésie! - Arthur Rimbaud
Esattamente
Esattamente!
Il colpo di pistola più famoso della storia della letteratura francese fu esploso in Belgio. Siamo a Bruxelles, è il 10 luglio 1873, una giornata assolata, afosa e pesante. Paul Verlaine compra all’armeria Montigny, nella galleria Saint-Hubert, un revolver Lefaucheux calibro sette millimetri. Lo paga 23 franchi. Rientra in albergo, all’hôtel de la Ville de Courtrai, e lo mostra al suo amante Arthur Rimbaud, strillando: «È per te, per me, per tutti!». Però i due escono a prendere l’aperitivo e vanno a cena. L’assenzio, la «fée verte», la fata verde che dà l’ebbrezza e brucia il cervello, cola a fiumi. Tornati in albergo, Verlaine perde definitivamente la testa e spara due colpi a Rimbaud gridando: «Prendi, ti insegno io a voler partire!». Poi, a sua madre che accorre dalla stanza accanto, chiede di sparargli alla tempia.
Adesso una mostra al Musée des lettres et manuscrits di Parigi, Verlaine emprisonné, «Verlaine imprigionato», ricostruisce tutta la vicenda. Che prosegue all’ospedale. Rimbaud è leggermente ferito all’avambraccio sinistro, si fa medicare e racconta una storia qualsiasi. Potrebbe finire tutto lì. Ma annuncia di voler partire per Parigi. Sulla strada della stazione, Paul minaccia ancora, mostra la sua sette millimetri. Arthur si spaventa e scappa. Verlaine l’insegue. Finché Rimbaud si rivolge a un poliziotto, che li arresta tutti e due. Al commissariato, Rimbaud racconta. Segue denuncia.
shkurt muhabeti, Verlaine dhe Rembo jane dy poete t’mdhenj, dmth dy bythqima.
Por ti nuk merr vesh nga keto gjera se je femer e nershme, duhet te jesh kurve si mamaja e Katrorit dhe bir kurve si Katrori te marresh vesh nga keto gjera.
tani nuk kam kohe, por me vone do kerkoj dhe te gjej ne internet, dhe ta jap linkun, se si policia belge i ka matur me vizore brimen anale Verlenit dhe Rembose per te kontrolluar se vertet ishin pede apo jo, e kishin apo jo te zgjeruar brimen nga perdorimi poetik kamasutra.
Eshte e vertete, nuk e them me ironi e per tu tallur.
Kam lexuar mjaftueshem per Rembon ,nga a-ja tek zh-ja.
Problemi yt qendron te fakti che hai così tanta rabbia repressa che ne anche Dio in “persona” ti puo aiutare.
kam rabbia repressa e espressa se jom disident i modh kunder Enverit qe ishte artist i modh francez si puna Rembose dhe Verlenit.
Ketu sdi cte them,une thjeshte isha kurioze per nje personazh si ty qe ka aq kapacitet ne te shprehur ma e anche così dannatamente degradato.
Si shpjegohet?
ky eshte nje perkufizim i persosur i epokes postmoderne, dhe un jom i kohes, vete Rembo ka thene me te drejte: “Duhet me qene absolutisht modern”.
Une jam absolutisht modern, perveç ca pak Parime qe ne postmodernizem merren neper kembe, sidomos nga artistet dhe shkrimtaret e mdhenj, dhe natyrshem imitohen nga masat e gjera punonjese.
Kurse pse jam i hidhur une shpjegohet kollaj, vetem se duhet te tregoj tere historine e Peshkut, por nuk ta tregoj se behesh e hidhur edhe ti.
Po me le pa pune.
Nuk eshte gje ne interesin tim historia e Peshkut, perpos emrit qe kam degjuar qysh kur,asgje sme ka shtyre ta hapja e ta shihja deri pak dite me para.
Gjithsesi do te rilexoj prap me endje
nuk eshte ne interesin tend, por eshte ne interesin tim, perderisa me duhet te mbrohem nga akuza qe me ben “così dannatamente degradato”, dhe akuza te ngjashme qe me jane bere vazhdimisht ne Peshk qe pak nga pak eshte kthyer ne ferr te vertete ku te gjithe urrejne njeri tjetrin dhe shahen me nene e babe. Ti ngjan me nje spektator qe sheh se njeri i jep nje shpulle tjetrit, dhe e quan kete qe jep shpullen “così dannatamente degradato” pa ditur dhe pa dashur te dish se kjo shpulle, dmth kjo ngjarje, ka nje histori derisa eshte mberritur deri ketu. Une si i akuzuar dhe deshmitar i historise, e di dhe eshte ne interesin tim ta di qe te mbrohem, dhe kush ka dy pare mend ne koke, para se te beje gjykatesin qe jep verdiktin se kush eshte vertet “così dannatamente degradato”, interesohet per historine, ose te pakten rri urte dhe mendon: “pale si eshte historia, ky qe ka ngrene shpullen, kushedi i ka dhene nje grusht me pare dhe ne te vertete ndofta eshte viktima così dannatamente degradato”.
Eshte sakte e njejta gje qe te akuzosh per kriminel degradato nje aviator amerikan qe bombardon Drezden ne Gjermani gjate Luftes Dyte Botrore “pa e ditur historine e pa dashur te dish historine”.
Pastaj po te lexosh si duhet edhe keto pak komente te fundit e kupton situaten pa e ditur historine. Leri menjeane koqet e Peshkut qe s’jua di historine, Meqe e njeh Rembone e Verlenin nga “a” ne “zh” dhe ke lexuar nje shkrim timin dhe ca komente te mijat, kush eshte “così dannatamente degradato”: une apo artistet e mdhenj Damien Hirst, Verlen dhe Rembo? Kush eshte maskara, ai qe ben maskarallekun apo ai qe e deshmon maskarallekut duke e zbuluar nga gjethja e fikut? Apo madam je edhe ti nje intelektuale e modhe shqiptare qe zbaton standartin postmodern duke i dhene karta bianka artistit te beje ç’te doje, sepse artistit helbete i lejohet te beje ç’te doje, bile me teper, duke perifrazuar Rembone, artisti duhet te beje maskaralleqe ndryshe nuk eshte artist, maskaralleku e inicion dhe e ben artistin vizionar dhe profet.
Qe ta di se si eshte tamom historia, eshte kjo historia qe ta dish nese kerkon te jesh koherente:
Shkrimet e mija jane Teksti, ndersa komentet e mija jane konTeksti, dhe jane te lidhura bashke midis tyre, dmth o i lexon me endje qe te dy - shkrimet dhe komentet e mija -, ose je kunder tyre dhe i quan “così dannatamente degradato”, e mua me quan fuks, enverist, sharje nga nena, kercenime etj etj, mbush tere historia e Peshkut me kesi qelbsinlliqesh.
Nese une nuk do te komentoja “così dannatamente degradato”, nuk duhet te shkruaja ne Peshk. Jam koshient per gjithçka, por s’kam rruge tjeter, dhe s’ka rruge tjeter.
O Nessuna, mos e ngacmo shume Hajdarin e shkrete se ka histori te dhimbshme. E kane qire ne bythe qe te vogel kur mblidhte misra ne fushe, dhe tani nuk i beson me as lekures se vet. Ja do e shikosh qe pas pese komentesh nga ana jote dhe 35 pergjigjesh nga ana e tij, do te filloje te te shaje edhe ty nga gopi, e nga cfare ti nxere goja. Mos thuash qe nuk te lajmeruam pastaj. Hahaha.
katror shkerdhata, familjarisht i shkerdhyer ne shekuj.
ta kam thene kushedi sa here, qe ti sapo je regjistruar ne Peshk, je talle me nje shkrim timin duke e quajtur perkthim nga Wikipendia. Mbas nje jave me ke share nga nena pa asnje arsye vetem sepse poeti i modh Xhaelga me poezite e te cilit ti tallesh, zbuloi dosjen time qe jam fuks nisur nga nje shprehje ironike imja, qe ti e besove si koqe qe je, sepse fuksat kan ngel te vetedeklarohen ne Peshk.
Une e kam parim te mos sulmoj kurre i pari, por te luftoj ne mbrojtje, prandaj te jam pergjigjur si e meriton nje bir kurve qe me domosdo e ka nene kurve, sepse nuk ka si shpjegohet ndryshe agresiviteti jot pa arsye. Pa arsye ne lidhje me mua, se arsyeja jote eshte fakti qe Peshku eshte krijuar nga te majtet, kurse ti je i djathe ne politike, dhe te majtet te kan futur gishtin ne bythe ty dhe familjes tende te persekutuar. Per ty kush shkruan ne Peshk dhe nuk deklarohet i djathte si puna ime (as edhe i majte), te ka futur gishtin ne bythe ty dhe familjes tende qe une as nuk e di nga bien. Dmth qellimi jot eshte te mbyllet Peshku i krijuar nga komunistet, dhe meqe Peshku rri hapur se shkruaj akoma une, me duhet te paguar duke u marre me ty dhe maskaralleqet e tua te vazhdueshme. Ty te duket vetja si hero antikomunist, se nuk shpjegohet ndryshe qe me vite te tera degjon vazhdimisht me kenaqsi se mamane e ke kurve, ti je bir kurve dhe familjarisht je shkerdhate.
E lehte te kesh nje justifikim per cdo gje.
nuk e kuptoj se çfare don te thuash, e ke fjalen justifikimin qe i behet Rembose dhe Verlenit?
Ti qe justifikove veten,por pak rendesi ka. Une sjam gjykates te them nese ke te drejte apo jo. Vura re dicka dhe e shpreha,pastaj jemk te gjithe pergjegjes per cfare themi e cfare bejme.
Ajo cfare vura re eshte se je nostalgjik per kohen e per persona qe rrinin ketu e tani je gjithe nerva pse ata u masturbonin e se thonin ndersa ti e thua dhe nuk e ke problem