Si ta dallojmë një trap?

Si ta dallojmë një trap në kuptimin social të fjalës?? Në një esse akademike botuar në aeon, profesori i filozofisë Eric Schwitzgebel (University of California) shkruan se ka një mënyrë të lehtë për ta dalluar një trap. Një trap i vërtetë e gjen veten të rrethuar me injorantë dhe maskarenj, me servilë të paaftë, të pabesë dhe pa personalitet. Të paktën kështu i duken atij. Sepse trapi, - shpejgon profesori Schwitzgebel nuk i sheh bashkëpunëtorët e tij si qenie të barabarta morale, por si idiotë me të cilët i duhet të punojë. Një shef trap preferon njerëz që t’i përdorë si vegla, e t’i binden. Dhe në fund, trapat, sa janë të ligj me ata nën vete, aq janë lëpirakë me ata që i kanë në dorë. Tek e lexoja këtë esse, kuptova se në Shqipëri kemi problem madhor me trapat.

2 Likes

Trapdhiku eshte subjektiv. Rasti te ben trap, nje moment qe si vemendjen…

Në Shqipëri problemi është i gjerë sepse i lidhur me kulturën e lashtë “më mirë m*t se i vogël”. I vogli, fëmija në radhë të parë trajtohet si i paaftë për të kuptuar, për të vepruar në mënyrë autonome/të pavarur, për të gjykuar, i mohohet shkurt sovraneiteti. Kur ky i vogli bëhet “i madh” atëhere pasojat shumëfishohen sepse ai sillet kështu me të tjerët, që mos u bëfshin të mëdhenj, se ta tregojnë qejfin!

ose thene ndryshe: te vegjlit mbeten te vegjel

Sic me ka pas thene me qensendi nje koleg diamond-grade jerk per nje koleg sweetheart: “Ai eshte pastor!”, pikerisht predikimet e pastoreve per 7 deadly sins dhe per dashurine vllazerore per shoshoqin jane permbledhur me gjuhe akademike nga profesori. Leksionet moralistike jane si puna e ushqimit, kemi nevoje t’pakten 1 here ne jave per to, keshtu qe kush nuk preferon meshen e se dieles, te lexoje artikuj te ngjashem.

These hypocrisies are immediately obvious if one genuinely imagines oneself in a subordinate’s shoes for anything other than selfish and self-rationalising ends, but this is exactly what the jerk habitually fails to do.

Makes sense. Mbase i vogli i rritur sillet ashtu me te tjeret me shume per ceshtje modelimi nga te tjeret sesa ne menyre hakmarrje.

P.S. Ngrini doren kush e lexoi te gjithe artikullin jerkator.

Nuk kemi pse te njohim e dallojme, e kemi mes nesh, shoqen shkabe.