A mendoni se Izraeli i sotëm është populli i zgjedhur i Zotit?

83 postime 6050 shikime 14 nëntor 2016 në 11:34 e paradites
r.v

Eshte me shume nje pyetje per te krishteret shqiptar se sa per myslimanet, gjithesesi pres edhe mendimin e tyre, mjafton te mos banalizohet si teme.

Faleminderit edhe Respekt

R.V

Aquamarine

Te gjithe popujt i ka zgjedhur Zoti, vetem shqiptari s’ka dinjitet e respekt per veten e mendon se e ka harruar Zoti.

varik

me vjen keq te jap lajmin qe ska zot

gjithcka eshte ndertim i njeriut, e keq interpretim i disa librave qe skane me shume vlere sesa ate letrare:

Shkaba

Kjo temë u sinjalizua nga komuniteti dhe është fshehur përkohësisht.

peshkuikuq

Monoteizem o @Shkaba injorant, i paditur dhe debil!!

peshkuikuq

Ne Dhjaten e Vjetër shkruhet se Hyji e përzgjodhi Izraelin sipas Beselidhjes që Ai kishte bërë me të parët e tyre. Më vonë ky koncept u përqafua nga predikues të tjerë sidomos ato anglikanë gjatë mesjetës duke pretenduar se pikërisht Anglia ishte një Komb i përzgjedhur prej Zotit.(puritanet) Pastaj akoma më vonë, kësaj here në Amerikë pikërisht gjatë luftës civile të dy palet si veriu edhe jugu pretendonin të njejtën; popull i zgjedhur prej Zotit. Në shekullin e kaluar një neger si Martin Luther King shpalli se ai ishte i derguari i Zotit dhe zezaket të zgjedhurit e tij. Edhe shqipot s’kane ngelur prapa, himni ynë Kombetar ka ca vargje që nuk këndohen sot, ato janë pikërisht

Se Zoti vetë e tha me gojë.
Që kombet shuhen përmbi dhe,
Po Shqipëria do të rrojë…
ect ect…

Br3dharaku

pyetja ka lidhje me debatin e perqafimit te dhjates se vjeter perkunder te rese. Hebrenjte, sikurse dhe disa kisha sot, i qendrojne idese se dhjates se vjeter se zoti i foli Moisiut si perfaqsues te popullit te zgjedhur, pra atij hebre, ndersa katoliket e ortodokset sot predikojne permes dhjates se re se kjo u tejlakua dhe se fjala e zotit u percoll e perfshiu kedo qe besonte te Krishti (ndjek ritualet etj etj). Kryesisht, vete hebrenjte, i qendrojne idese se vec disa rregulla te dhjates se vjeter mund t’u jene drejtuar edhe te tjereve (pervec hebrenjve).
Pese me hic nqse me pyt mu, po cdo gje tjeter, eshte rezultat i ketij interpretimi

del-ta

çfarë problemesh shtetësojnë shqipot! do vdesin të rinj nga kompleksi i poshtesimit!

BeluliXVI

A mendoni se Izraeli i sotem eshte populli i zgjedhur i Zotit?

Izraeli eshte shtet ne fakt… -mos doje te thoje: izraelitet , apo eventualisht hebrenjte ti ?

Dooks

21 Leaving that place, Jesus withdrew to the region of Tyre and Sidon. 22 A Canaanite woman from that vicinity came to Him, crying out, “Lord, Son of David, have mercy on me! My daughter is suffering terribly from demon-possession.”

23 Jesus did not answer a word. So his disciples came to Him and urged Him, “Send her away, for she keeps crying out after us.” 24 He answered, “I was only sent to the lost sheep of Israel.”

25 The woman came and knelt before Him. “Lord, help me!” she said. 26 He replied, “It is not right to take the children’s bread and toss it to their dogs.” 27 “Yes, Lord,” she said, “but even the dogs eat the crumbs that fall from their master’s table.”

27 Then Jesus answered, “Woman, you have great faith! Your request is granted.” And her daughter was healed from that very hour.

Tirona-4ever

Aq shume i zgjodhi e i desh Zoti sa per pak i zhduku me holokaust. Masanej kto i thirren menjes, dy dur per nje kok. Ne kuptim, po jon te zgjedh.

Edvini

Zotërat më kanë zgjedhur mua :slight_smile: Bindi e Eni i madhërishëm dhanë verdiktin.

Cecua

2,000,000,000,000. Ky eshte numri i perllogaritur i galaksive te universit. Vazhdoni hani bar nashti.

Pjetermustakuqi

God Bless Me !
Si tha Nrek Luca? - per shnetin tim !

Lizander

Vallahi i Zotit nuk e di se mu nuk me ka thone gjo Ai vete. Po i ketij kllufit tone qe i duket vetja si zot eshte sigurisht. Po ashtu edhe i atij turko-gjermanit qe arbitroi ndeshjen.

Aquamarine

Vetem delirantet mendojne se jane te vecante, te zgjedhur nga Perenia, dhe mbi te tjeret. Ata qe u besojne dhe i adhurojne per kete, jane njerez me vetevleresim per te ardhur keq qe s’bejne dot nje cap perpara. Keto gjera jane shfrytezuar historikisht dhe kane mbjelle urrejtje midis njerezve qe u perkasin feve dhe besimeve te ndryshme.
Zoti nuk eshte njeri, iu servilose apo nuk iu servilose , Zoti s’do t’ia dije. Fatmiresisht God is the purest and highest Love that guards and shapes our destiny when we love unconditionally.

r.v

Ke te drejte deri diku por mendon se vetem Izraelitet mendojne qe jan te zgjedhur nga Perendia? po te gjithe te tjeter qe e mbeshtesin delirante jane?

Aquamarine

Sipas teje cilat tipare e bejne nje popull te zgjedhur nga Perendia? Te jete nje popull profetesh, prifterinjsh, misionaresh te cilet shperndajne neper bote mesazhin e Tij? Cfare ke ne ne mendje/parasysh kur pyet?

ACDC

Pergjigja eshte e thjeshte: PO!

Mjaft te shohesh qe 80% e cmimeve Nobel ne shkence e kudo i kane marre hebrenjte.Te mos kalojme ne fusha te tjera si ne biznes,art,media etj.Popullsia e tyre 15 milion.
20% qe mbetet I kane marre 7 miliard tjeter i frymoreve qe jetojne ne Toke.
Si ka mundesi qe nje popullsi kaq e vogel te kete fuqi kaq te madhe?Sido qe ta kthesh Zoti i ka ndihmuar edhe pasi I ka ndeshkuar.

Aquamarine

Tashi ngre duar lart, ta dha pergjigjen ACDC me statistikat e cmimeve Nobel :joy:

r.v

per keto 3 fusha burimi eshte i njejte edhe Izraelitet e kan :money_with_wings:

Tirona-4ever

Vazhdoje mer apo ta shef peshkun …:stuck_out_tongue:

InkuizitoriMoth

A mendoni se Leonard Cohen eshte kengetar i zgjedhur i Zotit?

Cohen was born on September 21, 1934 in Westmount, Quebec, an English-speaking area of Montreal, into a middle-class Jewish family. His mother, Marsha (Masha) Klonitsky,[3] was the daughter of a Talmudic writer, Rabbi Solomon Klonitsky-Kline, of Lithuanian Jewish ancestry.[4][5] His paternal grandfather, whose family had moved from Poland to Canada, was Lyon Cohen, the founding president of the Canadian Jewish Congress. His father, Nathan Cohen, who owned a substantial clothing store, died when Cohen was nine years old.
The family observed Orthodox Judaism, and belonged to Congregation Shaar Hashomayim, to which Cohen retained connections all his life.[6] On the topic of being a Kohen, Cohen said that “I had a very Messianic childhood.” He told Richard Goldstein in 1967, "I was told I was a descendant of Aaron, the high priest.

InkuizitoriMoth2d

aquamarine nuk vazhdon ate qe thote heretiku (i cili thote ate qe s’thote Cohen), por vazhdon te s’thote ate qe s’thote Cohen.

Tani nuk e mbaj mend mire shprehjen, por Cohen ka s’thene pak a shume qe urren çfare ndodhet midis fjales se pare dhe fjales se fundit te frazes.

Dhe kte e s’thote nepermjet nje fraze, qe me s’fjale te tjera don te s’thote qe nuk beson tek s’Fjala, dmth eshte poet hermetik, beson qe Fjala (qe ishte e para sipas Dhjates) ka deshtuar ne misionin e saj, ne epoken ngambrapa eshte bere s’Fjala. Dhe ne epoken ngambrapa ky deshtim paraqitet si fitore e modhe e poetit t’modh dhe kengetarit t’modh.

Rasti i Cohen eshte rasti tipik i kulturistit kabalist çifut qe vazhdon vepren e modhe te kabalizmit mesjetar, qe eshte pasoje e deshtimit hebraik me pasoje dukjen e krishterimit, nderkohe qe ne epoken ngambrapa eshte me se i qarte deshtimi edhe i krishterimit, me pasoje fitoren e kanibalizmit.

Aleko bir i im, ti kerkon te kuptosh aty ku s’ka asgje per te kuptuar, dhe jo vetem, kerkon te kuptosh aty ku eshte i ndaluar KUPTIMI, dhe eshte e lejuar vetem tallja e koqeve, mbasi komunistet dhe fashistet i kane bere cope koqet duke i goditur me shkelma (perfaqsuese ne blog perkatesisht Korriksja dhe Dasara qe kane bere cope koqet e Manjola_Tirana).

Cohen thjesht tall koqet duke i rene ronshem dafnllakut!

naughty_male

ME vjen keq te te them qe njeriu nuk eshte i afte te konceptoje nje qenie si Zoti. Nese mundesh ma thuaj! Ose nese mundet Zoteria ne fjale, ma thuaj, te lutem!

btw…im back! :smiley:

anon63896856

Po kush e konceptoi Zotin duke i caktuar madje edhe nje gjini?

InkuizitoriMoth

zhardin, ekziston nje liste t’mdhejsh, midis tyre edhe femra, qe i japin Zotit atribute prinderore, dmth e konsiderojne Zotin nene dhe babe, femer dhe mashkull (ne menyre me neutrale kete do te thote edhe Tao, jing dhe jang).

Ndersa persai perket gjetjes gjeniale “kush e konceptoi Zotin”, eshte tipike logjike e pederasteve qe konceptojne me prezervative dhe nuk dine, ose bejne sikur nuk dine, nje gje elementare ne logjike matematike, qe arsyetimi logjik nuk eshte i pafund, ndryshe nuk do te kishte kuptim referimi aksiomatik. Pa aksioma nuk do te kishim gjeometri dhe matematike, dmth nuk do te kishim shkence dhe zhvillim, por do te kishim vetem injorance obskurantiste e Inkuizicionit, te Inkuizitorit t’Modh Torkuemada.

Na e verteto qe je apo nuk je katunar/e, dmth qe je shqiptar/e qe si ke heberin fare ketyre puneve: a e ke lexu parabolen e Dostojvskit te Inkuzitorit te Madh, i cili takohet me Jezuin ne Ardhjen e Dyte dhe bejne i dor muhabet bashke?

naughty_male

Gjinine nuk ia kam vendosur une. As nuk e di se c’hyn gjinia ne kete mes te jem i sinqerte. Por, pyetja, kush e konceptoi Zotin eshte interesante…like!

InkuizitoriMoth

konceptoi e ka fjalen per t’pallume!

anon63896856

Dakord, s’e ke konceptuar ti. Dikush e ka konceptuar kete entitet dhe i ka dhene gjinine mashkullore perpos atributeve te tjere. Ky sigurisht nuk eshte argument nese ekzison apo jo nje entitet i tille, por e kisha per cfare shkrove qe njeriu s’e konceptoka dot Zotin. Kush pra e ka konceptuar?

varik

Ky tipi thote qe zotin e kemi shpik ne

InkuizitoriMoth

Neqoftese doni te jeni intelektuale te shquar, beni pyetjen:

po konceptimin kush e konceptoi?

(qe ne terma te tjera do te thote: po pallimin kush e palloi?)

naughty_male

te shkoka nicku!

naughty_male

I thuaj atij tipit qe mendja normale e nje njeriu nuk mund ta shpike Ate!

BeluliXVI

keta hebrenjte qe thua ti, i kane marre cmimet si amerikane, gjermane, britanike suedeze etj, dhe jo si izraelite, sic parashtron dhe pyetja.

ACDC

Mire mire por ja qe hebrenj jane.
Sa per Israelin mjafton te permend dy fakte nje nga lashtesia dhe tjetrin nga ditet e sotme:
U pushtua nga Roma por nuk u moren skllever si popujt e tjere.Kishin status te vecante jo si popujt e tjere.
Sot vetem ne Tel-Aviv ka 5000 kompani hi-tech qe sapo jane krijuar…

BeluliXVI

ore une kam degjuar per shtetin modern te Izraelit, teknologjine etj… por te jem i sinqerte: nuk me ka rene ende ne dore ndonjehere nje produkt ‘‘made in Izrael’’ . per cfare produkti/ esh eshte i njohur Izraeli ? cfare tamam prodhon dhe eksporton Izraeli , sic eksporton Gjermania, Italia, Korea e jugut, Japonia etj ??

une mbaj mend njeher ne supermarket te sektori i fruta perimeve, kam blere limona nga Izraeli… po kaq.

anon63896856

Naughty male, o naughty male, nderhyva jo per te vene ne dyshim besimin tend a te ndokujt tjeter. Me ngjan ama fals dhe oportun argumenti drejtuar varikut.
Jane po te dy njesoj banale pohimi dhe mohimi i ekzistences se Zotit, por cfare me bezdis me teper jane termat/percaktimet e dyshimte qe perdorni (ju besimtaret), aq me teper kur aludoni qe besimi juaj eshte superior ne dije dhe ne moral.

Aquamarine

Te tjera pyetje per r.v
Cfare i tha Zoti popullit israelit kur i cliroi nga skllaveria e faraonit?
Pse Zoti e bekoi Abrahamin? Per cfare do te zgjidheshin pasardhesit e Abrahamit? Pse populli vrau Krishtin?

R.V, a ke ndonje sinagoge afer? Beje njehere nje dore muhabet me priftin, kur te te bjere rruga.

zeqo

Belul, me lejo te pergjigjem, exporton brain.:grinning:

anon63896856

Per Houmous qe eshte nga me i miri madje. :slight_smile: Per prodhimet farmaceutike gjithashtu, programet kompjuterike, e te tjera te lidhura me teknologjine.

InkuizitoriMoth

o naughty_male,

edhe ti katunar qe shtiresh si intelektual i shquar qe urren Inkuizicionin qenkerke, ndryshe do te dije qe pallimin e ka pallu ronshem Frojdi qe ishte hebreu me pallues qe ka njof bota. Mbas tij vjen direkt Marks hebreu nga Treviri (den baba den prifterij celebrues te sinagoges), i cili, nuk i mjaftonte qe ishte hebre safi, por edhe urrente te qenurit hebre, sidomos ne funksionin e bankierit, te cilet prodhojne mallin me te çmuar qe prodhon çdo lloj malli tjeter, PARAJA; perfshire edhe mallin Belul e kush e ka bere Belulin tutje tehe ne kohe, deri tek neandertali. Pra ne ndjekje te mesimeve te Marksit, u pallun bankjeret e gjysmes se botes, perfshire edhe borgjezin rentjer korçar ACDC, te cilit i morren te gjitha paret dhe te gjitha magazinat me mall, qe e shisnin deri ne Follorine e pertej. Qe atehere i ka ngel ACDC-se kjo nostalgji per pallimin komunist, prandaj eshte borgjez rentjer qe ha mut djathtas tu llap ver ver ver djathtas si pro hebre dhe voton majtas komunistet si kunder hebre.

Pastaj kemi palluesin e shkelqyer hebre Ajshtajn majtas, qe admiron Tirona ver ver veri djathtas me ha ha ha Fiqo sa majtas djathtas.

Ne fund fare - per katunaret, sepse ne fakt eshte ne fillim fare - eshte sterpalluesi hebre Kafka, qe i ka mor mare t’gjithe, para e mrapa, sa ngapara e sa ngambrapa!

Alba2265

Asdreni e kopjoi nga rumunet :smile:

anon63896856

Je gabim, ka pasur skllever hebrenj nen perandorine e Romes. Hebrenjte gjate historise se tyre kane qene edhe skllever edhe skllavopronare: dy statuse qe jane permendur edhe ne librat e shenjte “Tora” dhe “Talmud”. Skllaveria ne forma te ndryshme ekziston akoma ne Izrael dhe ne vende te tjera te Lindjes se Mesme, psh nje sherbetore ne vend qe te paguhet, jeton brenda shtepise se pronarit. Me thoshte nje grua cifute nga Maroku: rrobaqepsen familja nuk e paguante, por kur donim te qepnim nje rrobe, ajo vinte te flinte tek ne, dhe ia plotesonim te gjitha nevojat perfshire ushqimin deri ne momentin qe perfundonte qepjen. Nje dukuri e zakonshme sipas saj.

anon63896856

Shiko se nuk me cudit qe do beje ironi katundareske per te me sulmuar. Pyetja ime s’ishte gje gjetje dhe as gjeniale por retorike per te theksuar naivitetin (le te themi) e argumentit zhvleresues “njeriu s’e koncepton dot Zotin”. Po ti vazhdo me ‘spermatizimin’ e cdo komenti/ teme.

InkuizitoriMoth

zhardin, keshtu vene punet e kesaj bote, situata eshte dyfelore si gjithnje, nese njeri spermatizon, automatikisht tjetra ovulizon!

Te gjitha retorikat e tuja jane gjeniale, dhe kane nje dhe vetem nje qellim, te mohojne ekzistencen e Zotit.

Nuk eshte se te tjeret nuk po e bejne kete, 99% ne kete teme po e bejne, ne stile nga me te ndryshme. Por neqoftese shumica e ben kete si bole qe perplaset, ti e ben gjithnje ne menyre me te hidhur, me te helmatisur, ne menyre retorike “urte e bute e plot tigani”. Tani ja mundon me stil mir me t’gjithe, kur e pe se nuk te eci me sulme dhe mallkime kunder Inkuizicionit qe pallonte shtriga ne qelite se Selise se Shenjte.

Aquamarine

Pyetje per t’u orientuar me gjinine e Zotit:

Cila eshte domethenia e fjales Elohim?
Cfare simbolizon -jah tek Hallelujah?

anon63896856

Nuk kam ndonje kompleks ta mohoj, por s’eshte rasti i tille.

Te lutem shume Tori, s’je personi i pershtatshem per te akuzuar te tjeret per mallkime, aq me teper qe kane qene shpesh burim grricjesh me mua e te tjere. Ndonese me ke acaruar ne fillimet e mia ne peshk, tani s’kam shume kohe apo nge te komentoj e jo me te grricem.

anon63896856

Mire, mire. Merr pak pauze se i plotefuqishmi di te mbrohet vete.

varik

Mendja e njeriut te dobet, ngordhalaq dhe qe sdo te marre jeten e vet ne dore.
Lexoni cfare thone perkthyesit vete. Ne hebraisht nuk eksiston fjala zot, ne fakt ata e lene ashtu sic eshte elohim, elion e keshtu me rradhe. Cdo fe kristiane ka dal nga mesjeta injorante, e per nje periudhe ka qene e ndaluar leximi i bibles nga kleri, pasi njerezit do kuptonin se ca ka realisht te shkruar.
Flas si njeri qe e kam lexuar biblen, e si ish besimtar i verber.
Zoti mund te eksistoje, por se ke ne bibel, por dikund tjeter. Ate te bibles e ka shpik njeriu i deshperuar.

Vlonjat

Jah me duket se i thone zotit ne hebraishte.

InkuizitoriMoth

Kjo teme nuk eshte demokratike dhe politikall korrekt nese nuk komenton edhe profesor doktor SS Ilia Toli, i njohur per studime dhe punime shkencore kozmike ne qendren NASA (krijuar nga shkencetare ariane SS, ne shoqeri me hebrej te emigruar ne USA per shkak perndjekjes se Hitlerit).

Zhardin eshte njoni qe do me thon nje gjo t’modhe:

Teoria e Komplotit eshte prova e ekzistences se Satanait, dhe ekzistenca e Satanait eshte prova e ekzistences se Zotit. (vertetim a rebours, shqiperuar: vertetim ngambrapa) - i Modhi :grinning:

La plus belle des ruses du diable est de vous persuader qu’il n’existe pas.

(Djallezia me e modhe e Djallit eshte t’ju binde qe Satanai nuk ekziston)

― Charles Baudelaire, Paris Spleen
InkuizitoriMoth

Thuj masanej qe nuk ekziston Satanai. Ja prova: nderkohe qe shkruaja komentin, komentonte edhe MisterD:

InkuizitoriMoth

a jo kshu nuk bohet, ndoshta gabohem, por pyetja eshte ndryshuar:

Ne fillim pyetja behej ndryshe, mungonte “i sotem”, pra muhabeti tani duhet te behet ndryshe, sepse Izraeli i sotem nuk eshte Izraeli i dikurshem.

Aquamarine

Eshte nje nga emrat e shenjte te Zotit: Iod-Hei, shkurtim i Iod-Hei-Vav-Hei – יהיה – YHWH – (Jehovah), Jah יה shkruhet me 2 shkronja Iod dhe Hei (te asociuara me arketipet mashkullore dhe femerore), dhe perfaqeson Zotin si mashkull-femer.

dafne

i priviligjuar kronollogjikisht , po . i perzgjedhur nuk e mendoj .

p.s.
drejtimi fetar , jo i krishtert,as musliman .A vlen mendimi im ?

varik

Pyet hebrenjte ca te thone. Ajo fjale sdo te thote zot, asnjeri se di se ca do te thote. Ska zot ne bibel, eshte shpikje e perkthyesve

Aquamarine

Nuk tashe domethene Zot, lexo pak me vemendje. Shpjegova simboliken, dhe pyetjen me siper e kam bere me cfare simbolizon po ta shohesh ve vemendje. Plus per keto pune, me mire se te pyesesh israelitet, pyet Te Zotet e punes qe mund te jene ose jo israelite.

karlmarks

Po eshte shume e vertete kjo! (Ndonse pyetja eshte shkruar gramatikisht gabim, sic eshte vene ne dukje me lart nga beluli!) Une e kam pyetur vete Zotin per kete pune, se c’o ku vjen i shkreti dhe pi nga nje kafe me mua ndonjehere, dhe i thashe se keta arabet thone qe jemi te zgjedhur nga Zoti, po keshtu dhe keta cifutet, si eshte e verteta, se Ti e di kete pune me mire!? E vertete, me tha, ua kam futur une ne koke kete ide! Po pse, i thashe une, kaq shume i dashke!? Por jo ore, ma ktheu Zoti, une i degjova nje dite ashtu rastesisht se po tregonin gjith’ ato perralla ne emrin tim dhe u nervozova pak, te them te drejten, se c’mutin kan qe tregojne lloj-lloj budadalleqesh ne emrin tim!? Ndaj, qe t’ua fus pak me lezet, u futa ne koke kete ide, sikur ata jane te zgjedhurit e mij! Dhe keshtu qe bota i ka marre inat, keshtu ata ngelen te izoluar nga pjesa tjeter e popullates boterore! te gjithe tani i tregojne me gisht si skicofrene dhe njerez me komplekse. Por keta cifutet kane disa shkekuj qe po shkeputen nga ky lloj budadalleku, keshtu po bejne perpjekje te afrohen me pjesen tjeter te popullatave, ndonese jane akoma larg, ndersa keta arabet vazhdojne akoma me muziken e vjeter.
Ja, keto me shpjegoi Zoti kur une e pyeta per kete problem. Dhe une i thashe, qerrat i madh je, qe di si t’ia fusesh kujdo budallai te tokes. Qeshi dhe iku. Eh, ja kjo qe historiae ketij problemi njerzish me komplekse. Po te keni pyetje te tjera bejini tek peshku pa uje, se ketu jam une dhe ua sjell une pergjigjet e Zotit. Jane shume me te sakta nga ato qe permban Bibla dhe Kurani.

pemaa

A mendonio se paralelisht ne Izrael po mbahet nje diskutim “A eshte Shqiperia e sotme populli i zgjedhur i zotit”? :confused:

r.v

Per fatin tim te keq nuk kam asnje sinagoge afer, e fundit qe eshte pare ndonjehere ne keto anet e mija ka qen diku para 2000 vitesh edhe tani i kan ngelur vetem rrenojat, Gjithsesi pyetja ishte per te tashmen jo per te shkuaren. Po ta lexosh mire pyetjen permendet fjala SOT. Ndersa per sa i perket Abrahamit mos harro qe ai nuk ishte hebre por vinte nga “UR-i” Ndersa Izrael eshte menjehere mbas fjales “Mashtrues”. Nqs e studion mire historine e Izraelit ne “Beslidhjen e Vjeter” (meqe e paske qef), eshte komplet e mbushur me mosbesim edhe me mosmirnjohje.

r.v

Me falni per injorancen po mbi c’baza thua qe “Talmud-i” eshte liber i shenjt? Si fillim a e di cfare eshte iher?

Aquamarine

C’lidhje ka se ku u lind Abrahami? Zoti cfare i tha Abrahamit? Pyetja ishte per sot, por ne momentin qe dikush thekson ‘sot’ atehere automatikisht ceshtja do te shihet e shtrire ne kohe, dmth do te merresh sesben me te kaluaren qe te dalesh tek e sotmja. Si mund te diskutosh a eshte popull i zgjedhur pa percaktuar se c’do te thote i zgjedhur?

anon63896856

Jane te shenjte per cifutet, e kam gabim? I njoh ne menyre krejt siperfaqesore por nga menyra si e shtron pyetjen, me mire bej te te le ty ta shpjegosh.

r.v

ti e do ta jap me referenca qe ne beslidhjen e re e cileson shume mire se kush eshte populli i zgjedhur edhe cfare kriteri duhet te plotesosh qe te jesh i zgjedhur i Perendise?

Aquamarine

Duhet ta thuash per edukate se ke hap temen. Dhe qe peshqit te komentojne te orientuar rreth asaj qe nenkupton ti, nese ke vertet interes tek pyetja qe ke shtruar.

r.v

Talmudi se konsideron askush ne bote si liber te shenjte, ashtu sic konsiderohet bibla. Te vetmit qe e konsiderojne jan hebrenjt te cilet pretendojne qe eshte liber qe ju dha 70 pleqve ne menyre qe te kalohej nga brezi ne brez ne menyre morale. Flitet qe shume njerez kan marre pjese ne te, por nuk vertetohet shenjteria ashtu si tek bibla. Ndryshe nga bibla qe u shkruajt ne distance si ne kohe ashtu edhe ne hapsire edhe flisnin per te njejten gje. njerez te entiteteve te ndryshme :slight_smile:

r.v

Si fillim ti i ke devijuar fare temes edhe se ke kuptuar qellimin e pyetjes. Qellimi i pyetjes konsiston ne nxitjen e personave qe e lexojne drejt te menduarit qe pse shteti i Izraelit ka ate status qe ka ne kohet e sotme qe un besoj qe ska te bej fare me aspektin religjoz. Gjithcka eshte e lidhur me aspektin gjeo-politik edhe ekonomik. Nga thellesite e koheve neve e dim shume mire qe besimi apo sic mund ta quajne shumica Fejaka nje hunere shume te madhe mes ketyre 2 koncepeteve) eshte perdorur politikish per perfitimet e nje apo me shume personave. Edhe qellimi kryesor i pyetjes ishte per te ngacmuar opinionin sa sa te prirur jemi neve te besojme disa gjera qe jan te vertetuara 2000 vite perpara, vetem e vetem sepse ato qe na drejtojne apo ato qe na sundojne e thone.

Br3dharaku

r.v. as in Ravintsara? po xhibi e di? ah, sa do te gezohej ai!

Aquamarine

O zotri/zonje,

Perpara se ta merrja seriozisht kete teme (ose sic shprehesh ti “te dilja nga tema”), meqe supozova se po shihej ne drejtim te vetelartesimit dhe superioritetit te israeliteve ne raport me popujt e tjere, kam bere dy komente, ku te dytit iu pergjigje si me poshte:

Atehere m’u desh te te kerkoja sqarim per “te zgjedhurit”. Te pyeta nese don te dalesh tek kjo pike: A eshte israeli nje popull profetesh, prifterinjsh e misionaresh qe shperndajne neper bote mesazhin e Zotit? A po veprojne ata si te zgjedhurit e Zotit?

machitewa

Pyetja eshte “a eshte zoti, i zgjedhuri i popullit te izraelit te sotem?” :stuck_out_tongue:

Aquamarine

Nejse, c’t’i komentosh më kesaj teme kur edhe vete hapesi i temes nderron mendje brenda javes.

r.v

sa harxhova disa minuta te jetes time kot

Dooks

Me te nigjume e kam qe i thokan ELI

r.v

Jah-Ve = Une Jam. Ky term eshte perdor qe kur Moisiu hasi ne shkretetire nje shkurre qe digjej edhe s’kosumohej. "Po tme pyesin kush te dergoji thuaji. “Une Jam”. Eli perdorej perpara kesaj perjudhe. Me mbrapa e rastisim edhe me emirn “Adonai” dhe “Joshua” (Europiance Jezus). Si pjese e trinitetit. Kshu qe se ke ngjuar gabim :slight_smile:

InkuizitoriMoth

Elba

i zgjedhur ??

If you’re God’s chosen people - then why can’t you make peace with your neighbors?
another terrorist nation with a different face .

Dooks

“Eli, Eli, lema sabachtani,” kshu i thiri dhe Jezusi.

r.v

Ja di kuptimin kesaj qe po thua?

Manjola_Tirana

po jo pra mo jo

Dooks

Di perkthimin qe jep googli ,Aramaikisht nuk di :slight_smile:

Aquamarine

:joy_cat: o Manjola!

peshkuikuq

Hyji im, Hyji im! Përse hoqe dorë prej meje!

Kështu është përkthimi korrekt!

InkuizitoriMoth