Biznese si OJQ

Mero Baze, shkrimtar, ka filluar te shkruaj hartime per oligarket. E mua me bejne cudi keta, se as taksa paguajne, e as ndonje te mire tjeter prej tyre nuk kemi - por, arsyea eshte se keto kompani jane faktikisht fondacione.

P.sh. sektori i naftes, ku shume kompani kane keto pikat e karburanteve qe jane si kerpudha ne cdo qoshe qytetesh e kilometer te Shqiperise, del me humbje.

P.sh. nje kompani karburantesh ne Gjirokaster “Eko Petrolium Albania”, ne pronesi te drejtorit te sotem te Postes Shqiptare, ka qe prej vitit 2007 qe del me humbje. Si mund nje kompani te mbijetoje 10 vjet ne treg me humbje?

Sheh ne vitin 2007, humbje, ne 2008 humbje…

image

kercen ca vite e prape humbje ne 2013 e 2014 …

image

Keto jane me siguri organizata joqeveritare e fondacione bamirese.

Ketej nga ne ligji nuk te lejon te jesh me shume se 3 vjet me humbje.

Disa humbje jane fictive si psh amortizimi I paijisjeve .duhet pare cash flow.

Me humbje , nuk eshte noi çudi, kemi dhe kendej ne perendim qe kane 10 vjet me humje, mirpo jetojne/shtyhen deri sa vlera e Teresise te zbresi ne zero, 0 . Dhe qe te zbresi vlera e Teresise ne zero, duhet te zbresin te tera vlerat, e atyre materialeve, lendes qe perdorin, etj, derisa ter Aktivet te jene/shkojne zero, dhe kjo do vite, aq me teper qe kemi te bejme me nje lende nentokesore e cila vlersohet direkt ne obligacione, nga ku çlirohen vlera/paketa te tjera.

Ky profesori i makro-ekonomise e ka shpjeguar shume mire kur quhet me humbje nje entitet fitimprures. Ndjese qe nuk mund ta perkthej nga gjuha origjinale.

** Arejt et atekap eso arelv nehorilc uk agn enoicagilbo en tkerid tehosrelv alic e erosekotnen ednel ejn em emjeb et imek eq repet em qa, etiv od ojk ehd, orez enjokhs - enej et tevitka ret asired, jte nirodrep eq sednel, evelairetam eryta e tarelv aret et niserbz et tehud, orez en esiseret e arelv iserbz et eq ehd. **

Pse s’na e perkthe pak ne shqip me dy fjale?

Nuk kam kohe gjembo se jam duke be palester dhe po shoh ne te njejren kohe CNN por ata/o qe kane studiuar per makro ekonomi e dine per ke behet fjale dhe se çfare ka thene.