Çdo dokument është një gënjeshtër?

Dokumenti nuk është i pafajshëm (sh.p. neutral).
Para së gjithash është rezultati i një montimi - të vetëdijshëm apo të pavetëdijshëm - të historisë, epokës, shoqërisë që e kanë prodhuar, por edhe i epokave më pas gjatë të cilave vazhdoi të jetonte, ndoshta i harruar, përgjatë të cilave vazhdoi të manipulohet, makar nga heshtja. (…)

Dokumenti është një monument.
Është rezultat i përpjekjes së bërë nga shoqëri historike për t’i imponuar të ardhmes - dashje pa dashje - imazhin e vetdhënë vetvetes.

[…] Çdo dokument është një gënjeshtër. Historiani nuk duhet të bëjë naivin. Në plan të fundit nuk ekziston një dokument-vërteta.

J. Le Goff, Dokument/Monument (1986)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sa më sipër është rrëfen për njërën felë të dokumentit, pak e njohur dhe e pranuar; fela tjetër, besimi absolut në vërtetsinë e dokumentit, është i mirënjohur, gjërësisht njohur dhe mbrojtur me fanatizëm.

1 Like

Cdo dokument eshte nje projektsion 2d i nje bote 3d, pare nga syte e dikujt qe i duket vetja i moth, nrandaj kush ka tru mendon me vendjen e vet, nga nga ajo dije 2d mundohet te rindertoje realitetin 3d

Yeah .varet se kush I shkruante .
The judgement of the history depends on who writes it .
Richard Nixon

Ashtu? Imagjino ta kishin shkruajtur gjermanet historine pas Luftes se Dyte e jo amerikanet e ruset.

Eshte njeriu i duhur thua per te cituar?

The judgement of the history doesn’t depend on who writes it.
Robert Kennedy (fela tjeter)

History is a set of lies agreed upon
Napoleon Bonaparte

Emperor is an agreed impostor.
Shvejk (fela tjeter)

Nuk eshte pune felash ne kete rastin e Nixon.

e çfar eshte atehere?

e ç’mund te jete tjeter?

Une si Mi Arkive qe jam, nuk eshte se bie shume dakord me kete qe ka postuar i nderumi zoti InkuizitorI moth por me gjasa me p3nls te vogel. Pse do thoni ju? Po sepse ka dokumenta e dokumenta. Psh, i nenshkruari Mi, me koleget e mije, minje Arkivash edhe ata, por prej me shume kohe, kena bo nje pune qe patem fatin ta botonim para pak kohesh. Kaluam vite e vite perpjekje duke zgurdulluar syte neper faqe e faqe arkivash duke lidhur fatura te vjetra, teper te vjetra, ku gjendeshin emra individesh me stema dhe vecori karakterisitke qe theksonin veset dhe virtytet e familjeve ku benin pjese apo nga prej ku vinin, te gjitha keto te lidhura me disa vepra arti te nje kualiteti siperor. Goxha “kerkim” interesant. Pra doja te thoja se ka dokumenta e dokumenta. Psh dokumentave arkivore qe jane te tipit faktual, qe konfirmohen duke i kryqezuar me te dhena te tjera me te cilat perputhen… me keto nuk genjen dot. Mund po me te drejte te tentosh te interpretosh, por jo te manipulosh se si ka qene ekzistenca e nje kolektivi ne nje epoke te caktuar. Me dokumenta te tjera, qe nuk mund te verifikohen lehte ne pjesen me te madhe te permbajtjes se tyre, me keto po qe mund te behen lojra. Lojra qe jane ne natyren e species tone, sepse jemi ne thelp qenie te vogla qe jemi formesuar te bejme pak gjera por t i bejme mire, te hame, pime, qime, rime dhe dominojme, kjo e fundit ne funksione te te parave.

Ju lutem mos e raportoni postimin kot se koti. E kuptoj se ka disa fjale me konotacion te vecante, por nuk jane me qellim ofendim. Thnx.

e kom si e kom penisin un nuk ka lidhje me kete teme ku penisi im ka vetem perkthyer madhesine/vogelsine e penisit te Le Goff. Ty po ta majti, matu me penisin e Le Goff.

E pra po me kete perkthimin gjysmak, nuk duket mire sa te madh e ka, apo sa te dukshme i ka venat e p3nlslt ky LeGoffi

pikerisht ketu konsisron madheshtia e penisit tim si perkthim gjysmak me qellim qe te tregoni ju te nderuar peshq madheshtine e penisit tuaj duke plotesuar penisin gjysmak te Le Goff.

E prishe. Ti si ndermjetes, aka perkthyes, duhet te na siguroje ne me fjale te mira e te sakta se p3nisi i LeGoffit eshte ok, ne gjendje te mire dhe funksionon perfektesisht si nje shatervan qe e hedh ujin si nje gajzer. Po ti do ti mbash per vete keto info te detajuara me sa duket, se duhet te jesh cik anadollak nga ana seksuale.

ti je i ri ketu dhe akoma nuk di se ne zonen joanadollake i vetmi penis funksionues eshte i Marlonit qe ja ka mballos edhe Le Goffit.

sa do rrosh ne Peshk, do mesoç!

Natyrisht qe jam i ri, o hero-i im i ri. Sa gjate jetojne minjte?

Historiani nuk duhet të bëjë naivin rregulli numer 1 i këtij profesioni.

Sjellja e tij ne raport me te verteten.

mendoj se jo çdo dokument eshte genjeshter, ka qe pershkruajne ngjarjen, faktin, siç ka ndodhur, ka qe i japin interpretim sipas konjukturave te kohes, sikunder qe ka edhe qe paraqesin nje pjese te vertetes, duke mos e dhene tjetren. I modhi, si i fushes se dokumentave, mund te na japi nje mendim me te pjekur.