Duke pritur torten

Me duket sikur ka kalur nje shekull megjithese kane kaluar vetem 6 vite. Ishte 100 vjetori i festes se pamvarsise. Nje shekull qe kur u ndame nga turqit. E kush e priste se do na pushtonin akoma, kesaj here me telenovela? Mbas atij 100 vjetori te tallur, te perbuzur, te shume perfolur, te trishtuar kuptuam se sa te varfer akoma ishim, para botes do ngelen ato imazhe te femijeve, burrave e grave qe mbushnin legenat per te marre pak torte per ta prure ne shtepi nje cope te asaj torte te perbashket.
E megjithe talljet, eshte e habitshme se sa akoma shprese kishte qe Shqiperia mund te behej, ishte periudha kur shume studente qe studjonin jashte, disa nga ata notonin edhe ne kete pellg, ktheheshin per te dhene kontributin e tyre. Sa patriote ishim.

Po sot?

Sot jemi kthyer te gjithe ne patridiote. Festat qe dikur beheshin aq bombastike, tashme i ka humbur vlera. Eshte nje dite me shume per administraten per mos te shkuar ne pune, nje dite me shume per nxenesit per te mos shkuar ne shkolle.
Sot te gjithe duan te ikin.
Eshte periudha kur shqiponjat hiqen, se jane “shemti estetike”. Se kush e ka vendosur çfare eshte estetike apo jo nje zot e e di… Eshte periudha kur te gjithe sheshet ne Shqiperi, zbukurohen vetem nga nje artist , Ilirian Xhixha (une nuk dua te mendoj keq, per koincidence eshte dhe ish nxenesi i Shefit)… e keni vene re?
Ideja antishqiptare, se shqiperia me apo shqiptare nuk behet, nuk vjen me nga armiqte tane historike, qe tashme kane humbur ngjyren. Kush jane sot armiqte e Shqiperise?
Sot jemi ne. Ne qe per fat te keq po humbasim gjurmet e nje identiteti qe ndofta skemi pasur kurre.

Sot po harrojme ti mesojme shqipen femijeve tane. Ndjesite e dikurshme, per bashkim, bashkesi, festa te perbashketa me te panjohur vetem e vetem se ky i panjohur eshte Shqiptar jane nje kujtim i vaget i viteve te kaluara.
Si na gjen sot kjo feste pamvarsie? Po e ardhmja si do jete? Eshte perllogaritur se ne Shqiperi kane ngelur vetem 2 miljone banore. Jane larguar e kane lene vendin ne 20 vjet mbi 2 milione banore, 50% e popullsise, nje holokaust i vertete, dhe nuk kemi pasur nje lufte si ne Siri…
A ka kuptim sot te festojme pamvarsine? Pamvarsine nga kush? A ka ardhur momenti te ulemi e te pyesim veten kush jemi e ku do shkojme?
E duke pritur keto pergjigje po shkoj te marr koven dhe une se komshinjte e mij kane nje feste sot…dhe kane bere nje torte…

Gezuar Festat!!! edhe ate me gjermanin e fundit.

duke%20pritur%20torten%20e%20pamvarsise

1 Like

sigurisht qe te peshku do te kishte foto te tilla per 28 nentor. gjembezimi duhet te vazhdoje
sigurisht qe as e marr mundimin ta lexoj, sidomos kur e paska shkruar ky tipi qe lexon RD

Une nuk lexoj Rd siç nuk lexoj as ZP. Ajo qe doja, pa dorashka, ishte qe te uleshim e te bisedonim online se sa ka ndryshuar shqiperia keto 6 vite, dhe sa atdhetare ndiheshim atehere dhe sot… Pa dashur te mbaj krahun e asnjerit. Per me teper ne nje vend si Shqiperia ku si djathtas si majtas…eshte veshtire qe te gjesh kush eshte i miri…

Shqiperia eshte shume me mire se para 6 vjetesh por duhet te shkosh ne Shqiperi i cik shpesh te shohesh ndryshimet. Ndryshimet nuk shihen shpesh nga syzet partiake per me teper kur nuk ka as te majte e as te djathte. Ramen gjithnje e me shume e akuzojne per fashizem apo enverizem nderkohe qe ngatarrohet fashizmi e enverizmi me shtetformimin.
Ne Shqiperi nuk ka as te majte e as te djathte por nje mase populiste qe mundohet ne cdo menyre te pasurohet e tja dhjesi komshiut se aty fillon e mbaron bota. Per hir te te dhimes se komshiut dikush perpiqet te perfitoje me dajen ballist duke mcefur dy hallat partizane.
Shqiperia po ndryshon per mire e kjo fale njerezve te thjeshte si edhe emigracionit te anatemuar. Ju lutem mos u krahasoni me Gjermanine e Zviceren e as Greqine sepse diferencat jane te medha dhe pamundesisht te rekuperueshme.

1 Like

Po kete na tho in edhe gjate monizmit .ata kane 150 vjet qe kane kaluar revolucionin industrial ndersa ne keahasohemi me ne se kemi veshtiresi Te rritjes ndersa armiqte e eger e tinzare nuk I ze gjumi naten per ti bere keq shqiperise tone se vogel qe gjithe bota ia ka sevdane .

Gjate Monizmit thonin qe na la te varfer Ahmet Zogu ose Satrapi. Satrapi beri cmundi per ta nxjerre Shqiperine nga Varferia por thjesht e zbuti disi. Shqiperia ka qene e varfer e ske pse nxjerre shume fajtor. Ste ben pershtypje qe ska pasur Cifut, vecse ne Selanik, sepse kishte fukarallek e kushte te veshtira jetese. Edhe Saranda eshte e braktisur nga ata pak pasanik qe u vendosen dikur. Te ishim vertet te pasur sic na thoshte monizmi do na kishte ndare Greku me Serbin.

Përgjigja e tij ishte e shkurtër dhe e qartë. Ose qëndroni nëpunës dhe bindjuni udhëzimeve të qeveris ose bëhuni politikan dhe përfaqësoni idetë tuaja si deputet në parlament. Vetëm duhet të kini parasysh një gjë: unë i njoh Shqipërinë dhe shqiptarët më mirë sesa mendoni ju. Ju keni jetuar në Perandorine Osmane jo si të shtypur dhe të nënshtruar, por si zotërinj dhe urdhërues. Ju keni përfituar nga pushteti i Perandorisë dhe i fesë më tepër se turqit. Tani po bëheni renegatë dhe kërkoni ta braktisni anijen që po mbytet, në vend që të punoni dorë për dore me ne për shpëtimin e saj. Ndoshta një ditë edhe do t’ia arrini asaj që kërkoni. Vetëm kujdes! Shqipëria është e vogël dhe e varfër, shqiptarët nuk janë as qytetarë të mirë, as punëtorë të mirë, e shumta ata mund të jenë sundimtarë të mirë dhe ca më tepër kusarë të mirë. Një ditë prej ditësh, kur të mos i keni më kullotat e pafundme të kësaj perandorie, ju do të hani njëri-tjetrin në atë Shqipërinë tuaj të ngushtë e të varfër!". Ai nuk foli atëherë si ministër, por si një turk i thjeshtë! I bindur dhe i ndershëm. Dhe kishte pasur të drejtë.
Sa e sa herë më vonë e kam kujtuar kajmekamin e El-Maanit, kam kujtuar ato qindra e mijëra shqiptarë që kam takuar edhe në qoshet më të largëta të Perandorisë, të cilët, në toka të huaja urdhëronin mbi njerëz të huaj, vetëm e vetëm sepse quheshin “shqiptarë”. Dhe sa e sa herë më janë kujtuar fjalët profetike të atij turku të ri, më vonë, kur në Shqipëri isha i detyruar të shihja me tmerr e neveri, sesi njerëzit që donin të bëheshin dikushi, shqyenin dhe shkelnin me këmbë shoqi-shoqin, vetëm e vetëm se në koritë nuk kishte vend për të gjithë.
Eqrem Vlora

2 Likes

bukur :grin: me pelqeu

E ke gabim, ka patur. Vlore, Berat, etj.

Sa kollaj i gjen gabimet tek te tjeret robi e jo tek vetja. Shqiperia dhe Bullgaria gjate luftes se dyte boterore u gdhine me gati dyfishim te numrit te cifuteve qe largoheshin sidomos nga Jugosllavia. Ne rastin e Shqiperise vec interpetimeve patriotike ne baze qendron fakti qe ishte e lehte te dyfishoje numrin e atyre pak familjeve cifute te V lores e Beratit qe mbi te tjera ishin te asimiluara e izoluara nga komuniteti cifut. Ku ska para ska Cifut ose ndiq parane e do gjesh Cifutet.

Puna bindese dhe edukuese e peshkut po jep rezultat .kudos to PPU.changing our country.one mind at a time :blush:

Nuk dimë as të festojmë, as të përkujtojmë ngjarje. Prej vitesh nuk mbaj mend që të kenë ftuar mësues historie apo gjuhe në këto palofestime, të paktën si shenjë falenderimi për edukimin atdhetar dhe historik të brezave të tërë nxënësish që kemi mësuar ndër vite. Shoh ca mbrëmje groteske, ku ftohen simpantizantë partiakë, që, me shumë gjasa, përveç datës historike dhe figurës së Ismail Qemalit nuk dinë asgjë tjetër. Ah, aty mes turmës që kërcente, dallova dy mësues matematike. Ec aty!
Se harrova dhe këtë thagmën e festave, ku vendi i preferuar për shqiptarët për festat e nëntorit ishte Turqia.

Mireseerdhe perseri!

Dhe ke te drejte per shqetesimin qe thua.

1 Like

Si tha ministri i keltyres dikur :jemi ne bisedime me qeverine italiane per sjelljen e eshtrave te I Qemalit nga Italia :blush:

Faleminderit për mirëpritjen, Gjemb!
Kur përkujton ngjarje të kaluara, të kujtohen dhe " vende të kaluara" . lol

2 Likes

Sa për shqetësimin, kam qenë vërtet e revoltuar dhe me zor jam përmbajtur që t’ua përplasja ndonjë koment shuplakë, fotove ku servilët e partisë festonin festat “e të gjithëve”. Janë bërë këto festime vetëm ekskluzivitet i servilëve.

1 Like

100-vjetori nuk ishte vetem torta( torten ta mbajne ata qe e gatuan) , ishte edhe Vlora e mbushur plot si asnjeher tjeter me njerez krenar qe jane shqiptar e qe kaluan nje dite fantastike !Shqiperia eshte nje vend ku paguhen uje e drita sot , eshte nje vend ku nuk pihet duhan ne vende te mbyllura publike , eshte nje vend me qendra qytetesh normale ku edhe ne fshat te japin kuponin e tatimit per kafene qe pi (nese nuk te njohin te pakten) !Eshte nje vend absurd, ku qahen e ankohen me shume ata qe kane dicka se sa ata qe nuk kane ! Akoma me absurd njerezit qe duan te ikin jane pikerisht ata qe kane dicka apo qe jetojne ne Shqiperi me mire se c’mund te jetonin ne vendet ku duan te shkojne !! Eshte nje vend ku tradita e pas 90’ vazhdon akoma…tradita e te rriturit nje brezi idiot e patetik ne shumice ! Nje brez idiot qe ne me te miren e rasteve u ngjan atyre “cun Tirone” te para 90’ te cilet nuk ishin tjeter vecse ca skutha qe per nje pale xhinse apo nje shishe coca-cola shisnin edhe plakun e tyre! Antikomunistet e leshit ! Ca ti besh…kapitalizmi i ka keto! Nuk jeni gje tjeter ju qe shetisni rrugve te shqiperise vecanerisht vecse copa mishi me dy sy ne balle e si te tille trajtoheni ( komandoheni si manikin me sakte ) e nuk meritoni me shume!

Te gjithe japin mend kritikojne …
T Roosevelt
It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs; who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.”

E sakte per faktin qe njerezit e shikojn emigrimin si opsion me te lehte krahasuar me te punuarit ne shqiperi, po sme pelqen kjo pjesa e ndrryshimit krahasuar me 6 vite me par (qe koiçidon cuditerisht me qeverisjen e PS). Thua qe 6 vite me par, shqiperia na paska qen disi me mire. Un do thoja 6 vite me par, skishte liberalizim vizash.

Sigurisht qe koincidon me PD, cdo shkrim i ketij robit eshte vetem nga PD dhe shumicen e rasteve nga RD