Gazetaria ne Shqiperi

Mbas renies se termetit te se shtunes, gazetaria Shqipetare u ndod perpara nje situate te pa zakonte per te. Gazetaria ndodhej perpara nje fakti te pa mohueshem,per vete arsyen se ky fakt u pa nga te gjithe. Duke qene se stili i vecante i kesaj gazetaria vendos opinionet perpara fakteve, edhe ne kuptumin kronologjik por edhe ate te rendesise. Ne instiktin e ver sigurisht qe pritej qe te krijonte nje lajm pa fakte, bazuar thjesht ne poinione. Dhe mjafton qe nje media te publikoje nje lajm te rem dhe gjithe mediat e tjera do ta ndjekin, madje duke shtuar edhe nje opinion shtese nga ana e tyre. Nje paradoks i tille mes qellimit te profesionit edhe zbatimit praktik eshte i pa mundur te ekzistoje ne demokraci. Nje profesion qe eshte pushteti i 4 i nje demokracia me treg te lire. Per rjedhoje edhe pushteti legislativ, egzekutiv edhe gjygjesor do kene nje problem me publikimin e fakteve te Verteta. Trajtimi i nje lajmi kaq te thjeshte ne nje forme te tille te shtyn te mendosh qe besushmeria ne media duhet te jete e barabarte me 0.

Kur pushteti i pare eshte I degjeneruar dhe korruptuar deri në palce,cfare pret nga pushtetet e tjera?

Mediat janë lodër e pushteti që vendosin se çfarë do të publikojnë dhe si i intereson atyre të publikojnë lajmin. Për më tepër medjat nuk kanë si qëllim kryesor të informojnë publikun por si e si të rrisin shikueshmërinë. Kështu që e vetmja mundësi zgjedhje e popullit është të bëhen të zgjuar dhe të mos besojnë çdo lajm.

Jane ne zhvillim projekte te ndryshme per te zbuluar nese lajmet qe lexon jane fake news apo jo, se me keq po behet puna sidomos me zhvillimin e metejshem te AI qe do ta beje me te veshtire ndarjen. Deri atehere ama, ja keshtu si puna ime dhe e Ardianit, do na duhet te germojme deri damaret e bythes per te gjetur te verteten. Por njerezia pergjithesisht eshte influencuar nga mediat sociale, merr e shpjer pa kontrolluar vertetesine. Me keq do behet.

nuk del kurre e verteta kur njerzit jane ne ankth ekzistencial, ne situate ankthi e vetmja e vertete qe gjen eshte se njerzit jane te dhime ne breke, dmth era e mutit eshte e vetmja e vertete qe kerkon dhe natyrshem gjen, sepse çfar kerkon, ate gjen.

Ka vetëm një zgjidhje. Gazetat janë shpesh skllave të Internetit, pasi aty gjejnë lajme dhe histori që shpesh rezultojnë false, duke i dhënë kështu një zë rivalit të tyre më të madh – dhe duke e bërë këtë gjithmonë më vonë se sa Interneti. Në vend të kësaj, ato duhet t’i dedikojnë dy faqe çdo ditë analizës së website-ve, në po të njëjtën mënyrë siç bëjnë vlerësime të filmave apo librave, duke nxjerrë në pah faqet që janë virtuoze dhe ato që nxjerrin lajme të gënjeshtërta apo komplote pa lidhje. Kështu do të bënin një shërbim të vyer publik, e madje mund të bindin edhe ata shumë përdorues të Internetit që po u ikin gazetave, që të rikthehen.

Për një sipërmarrje të tillë, një gazetë do të kish nevojë për një ekip analistësh, shumë prej të cilëve do të duhej të vinin nga jashtë. Do të kushtonte, por do të ofronte një shërbim të vyer kulturor dhe do i jepte shtypit një qëllim të ri.

Korrikse ka kohe qe te shof reaksionare, letra ka nordh, e ardhmja eshte digjitale, e digjitalja nuk mund te kontrollohet nga e kaluara. Se i bi te shkojme akoma me ngambrapa, te kuvendi i pleqeve te katunit qe kontrollojne lajmin.

me konkretisht, perse eshte fjala, se sikur shohim nje opinion te pergjithshem pa drejtim e pa kuptim

teknologjia e informacionit nuk ka me shume se 2 dekada e gjys, moshe e re krahasuar me informacionin e shtypur (press). Si e tille dixhitalja ka e do kete probleme etike per te cilat njeriu s’ka eksperience akoma.
per mendimin tim informacioni i shtypur (gazetat, librat, fotografite) rron e do te jetoje edhe me, arsyeja kryesore lidhet me prekshmerine dhe sendertimin e tij.

Umberto mesiper flet meshume per censuren sesa per dixhital vs press, censuren e websiteve mund ta kryeje nje gazete thote ai, por njelloj do ta kryente dhe nje website i verifikuar/ueshem

Pse citim nga Eco paske pru? Eco ka nje gafe te rende ne shkrim qe duke vene ne dyshim virtualititetin ku diskutojne edhe idjotet, nuk i bie te se njekohesisht per analogji ve ne dyshim demokracine ku votojne idiotet, bile po ata idiote qe flasin idjotlliqe ne virtualitet.

Mendova se behej fjale vetem per gazete. Pastaj kush mund te quhet website i verifikueshem, e kush i paverifikueshem?

frikacaket gjejne eren e mutit te tyre, ndersa trimat gjene eren e mutit te te tjereve.

citim nga Eco mesiper, po

pyetja jote eshte krejt thelbi i gjese
Eco sugjeron sesi mund te zgjidhet kjo ne citimin qe shkeputa

Gazetaria “amerikane” e PDhit.