Ja një shëmbëll i të qënurit "mbi", që sjell shëndet, rini të përjetshme dhe humor fantastik, real dhe pragmatik

72 postime 5308 shikime 2 janar 2017 në 06:09 e paradites
InkuizitoriMoth
varik

Bukur plaku.
Jemi zhvilluar teknologjikisht, por kjo ka ndrydhur humanizmin tone. Plus fete na kane vizatuat si mostra mekatare qe ne lindje.
Interrsat te degjosh nje komunist europian te pranoje qe si sistem ka sjelle vetem vdekje e shaterrim kudo qe ka zene rrenje.

Provo te shkosh e te jetish ne alpet shqiptare, nese mbijeton, do te marrin per budalla.

InkuizitoriMoth

Per te shmangur çdo keqkuptim, nuk eshte se ndaj te njejtin vizion me te, ka ca gjera - shume pak - qe llafin e fundit e thote ne fillim, dmth jo se i ka gabim, por eshte çeshtje tempizmi, kane sira gjerat per tu realizuar.

varik …, ky mund te kete qene çfar te dush, jo vetem komunist, por edhe i Gestapos te kete qene, s’ka pike rendesie perderisa deklarom se: “I vetmi revolucion i mundshem eshte ai i brendshem”. Kjo eshte arsyeja kryesore qe e kam sjelle kete interviste, te deshmoj per nje person mbifetar, e cila eshte vlera e vertete. Neqoftese mbahet (ose e mbajne) per antikomunist, antinazist, antiliberal demokrat, e ku di un se çfare tjeter anti dhe pro, keto nuk kane pike vlere perveçse si etiketa.

Me pelqen shume karakteri i tij, gje qe perseri nuk ka lidhje me asnje etikete (nga kjo pikpamje edhe mbifetar rezulton etikete). Edhe fizionomia me pelqen, ka diçka nga Tolstoi + Babbo Natale.

Varik… nuk e di pse e hodhe gjylen e zakonshme te topit te intelektualit t’modh shqiptar:

Plus fete na kane vizatuat si mostra mekatare qe ne lindje.

Ky plaku ka thene krejt te kunderten:

Credo che le religioni siano una cosa importante nella civiltà dell’uomo, perché sono come gli ascensori che portano all’ultimo piano del palazzo della vita.

varik

Ky flete per fete orientale, qe ne te kunderten e feve me prejardhje qifute, nuk e demonizojne njeriun.

Mos me ngaterro mua me intelektualet shqiptare, une jam vecse nje varik interneti

InkuizitoriMoth

Nuk ka asnje ndryshim midis varikar intelektual interneti qe gjykon fete dhe varikar intelektual realiteti qe ben te njejten gje ne ajer te pastert, edhe kjo pikpamje qe flet ti. Veç nese shtiresh, por edhe nese shtiresh si varikar interneti, aq me teper je varikar me dy fytyra realiteti-interneti.

Lidhur me temen, nese ne interviste plaku flet per fete orientale, kjo nuk do te thote se perbuz fete oksidentale. Ne citimin qe kam sjelle ai lavderon fete ne pergjithsi, po te dush te sjell citime se çfar thote per fete oksidentale.

O varikar interneti dhe realiteti, fete me prejardhje hebraike nuk demonizojne njeriun, perkundrazi deshmojne esencen hyjnore potencjale te tij, e cila, per disa arsye demoniake eshte humbur dhe deformuar dhe njerzit he per he paraqiten realisht ne forma demoniake, sasijorisht dhe cilesisht te ndryshme per çdonjerin.

Dmth ca jane si Hitleri, ca jane si markez de Sade, ca jane si Marloni, dhe ca jane si Shkaba. Varikaret tere ketyre dhe shiko te gjesh ndonje te hajrit.

Dranja

Elementare, Watson. Nëse njerëzit do të ishin gati për ndryshim, ndryshimi do të ndodhte vetë, s’do të kishte nevojë për revolucion. Por njerëzit nuk janë gati. Janë ca tipa që mendojnë se do ndërruar kjo botë se nuk bën, dhe hop e kthejnë përmbys, derdhet gjaku lumë, ndërtohet një sistem i ri, po meqenëse njerëzia, shumica pra, nuk janë gati, sistemi nuk funksionon dhe ha veten sot a nesër. Pra nëse duam botë më të mirë, ti hedhim një sy vetes URGJENTISHT!

Shumë i lezetshëm ky zotëria. Vërtetë për tu marrë shembull. Ec e ec 30 vjet poshtë e lart dhe tha “pa ta shoh njëherë ça kam brënda!..” Ka që nuk e marrin kurrë atë rrugë…

për më tutje, https://www.amazon.de/Suche-nach-Sinn-Lebens-Bewusstseinswandel/dp/386616355X/ref=pd_sim_14_10?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=JN828JWP2TQVFJ1YWSGC

varik

Ka shume diference mes varik ne emer si une e varik ne zemer e inkuizitor ne emer.
Intelektin jua kemi lene ju, mua me intereson dija. Edhe budalla, me intelekt te limituar, por me synim dijen arrij te jem me pak varik se ty.

Plaku flet indirekt kunder feve QiFute dhe kultures perendimore, pasi ai e braktis perendimin ne kerkim te dickaje me teper. Fillimish lakmon munizmin, e me pas ai e kupton ai ideal eshte inkuizicion per njeriun modern.

Fete kristiane/mutsulmane mundohen ti mbushin mendjen njeriut se eshte mekatar qe ne lindje, feja eshte helmi qe shkaterron shpirtin e perendimit. Eshte nje shtylle ku te mbahet i dobeti, e nje pengese per te fortin. Nje perde per inkizitoret si puna jote qe te gjejne nje klan ujqish ku te mbidhen e ulerijne.
Nese do te dish ca thote fej, lexo biblen e kuranin ne gjuhet origjinale, e mbase gjen gjera qe sti kane shpjeguar mire padronet e tu, e te mendimit tend.

Ne jemi te gjithe nje fragmen i nje koshence te shperbere ne 7 miliard copa. Sado varik qe te dukem une, jam me i ngjashem me ty nga cta merr mendja, e mbase te duhet nje inkuzicion i ri per te luftuar nje ide te tille.

InkuizitoriMoth

Okej, si gjithnje i dor muhabeti arriti fazen terminale kush jam un e kush je ti!

Nuk eshte se ky lloj muhabeti me pelqe, por nuk kam çbej, meqe vetem ky lloj muhabeti mund te behet me budallejte me intelekt te limituar (por me dije te zgjeruar skajshem deri aty sa te pranojne vete budallallekun e skajshem me intelekt te limituar), kur s’ke pulen, ha sorren, thote populli.

Ti as i ditur nuk je, sepse nje i ditur (e ke perdorur ne kuptimin i urte besoj, sepse budallejte nuk dihet kurre se ç’kane ne koke) e di qe nuk mund te jete kurre i gjitheditur. Dmth ne ne rastin konkret nje budalle i ditur duhet te kete qendrim te perunjur, sepse hapsi i temes, mire a keq, shume a pak, ne parim, ne pergjithsi dhe si pozite, duhet te dije diçka me teper se perdoruesit e tjere.

Ritheksoj ne parim, ne pergjithsi dhe si pozite, sepse nuk eshte e thene qe hapsi i temes te dije me teper se te gjithe, ndonje tjeter mund te dije diçka me teper per temen dhe e thote, keshtu pasurohet me teper tema, me e rendesishmja, dhe vete hapesi i temes, nese eshte i urte dhe per pasoje i pervuajtur.

Kursi ti si budalle qe je, biles dopio budalle qe ben salto mortale qe pranon vete budallaekun per tu shtirur si i zgjuar, fillon te na tregosh se çfar mendon Terzani per fete oksidentale pa sjelle asnje citim a dokument te tij, dhe vazhdon te insistosh edhe mbas verejtjes sime qe e ke gabim, dhe po deshe te sjell citimin e çfar ka thene Terziani.

Megjithse e di mire se me çfare budalli kam te bej, dmth qe te mohon edhe evidencen, te sjell edhe citimin e Terzianit me shprese se ka te urte qe degjojne dhe jane te interesuar te mesojne.

Sono nato in una famiglia metà cattolica e metà comunista. Ho servito messa fino a che avevo dodici anni. Sono diventato “mangiapreti”, non ho battezzato i miei figli, me ne rammarico:cry:. Ho scoperto in India la grande dimensione del divino. Credo che le religioni siano una cosa importante nella civiltà dell’uomo, perché sono come gli ascensori che portano all’ultimo piano del palazzo della vita. Ritengo che una religione valga l’altra, ognuno segua la sua.

Io non sono seguace di nessuno, nonostante il mio orologio buddhista, la mia barba musulmana, il mio vestito buddhista, non sono né buddhista, né induista, né musulmano. Sento la presenza del divino, perché sto dinnanzi ad una montagna, dove dico che Dio abita, è di casa, anche se in Europa ha perso tutti gli indirizzi. Sono uno che crede che chi vuole prendere la via dello spirito la deve cercare nella sua cultura. Cito sempre il Dalai Lama che una volta mi disse: «Ma come sono strani questi occidentali che vengono qui e vogliono diventare buddhisti, ma perché cambiano religione?» Io lo trovo giustissimo, ha ragione… Vadano nella chiesa accanto: dicono che la chiesa è morta, la facciano rivivere.

Qui c’è una tradizione: ogni stanza ha un crocefisso, ogni chiesa ha una pittura, la nostra cultura è quella. Vuoi uno spirito? Cerchi un santone? Ma perché andate da Saibaba che è uno che frega la gente facendogli il trucco della polverina? Vada a ricercarsi Sant’Antonio, San Francesco, che grandezza che abbiamo!

Ne citim permendet edhe Dalaj Lama qe ka te njejten ide, besoj e di, megjithse e pranon qe je budalle, qe Dalaj Lama eshte dikushi, krahasuar me Terzanin dhe nje budalle si ty.

Por budallalleku yt nuk mjaftohet duke na treguar me kopetenca se çfar mendon Terzani pa ditur asgje per te, por duke e perdor si pretekst per te na treguar mendimet dhe besimet e tua idjote per fete ne pergjithsi dhe per fete hebraike/krishtere/myslimane ne veçanti qe na kane vizatuar si mekatare qe ne lindje dhe na kane demonizuar.

Vete ti si handikapat i lindur je shembulli ilustrues qe fete hebraike/krishtere/myslimane kane shume te drejte, midis teje dhe majmunit eshte vije e drejte, vazhdimsi e plote, pa humbje dhe fitime.

Vetem handikapate si pun e juaj - fatkeqsisht je me shoke shume - nuk vere re faktin e eksperimentit komunist ku te pakten 5 breza handikapatesh (duke supozuar 10 vjet nje brez) linden dhe u rriten te lire pa shtypjen e Inkuizicionit Obskurantist Fetar qe mundohet t’ju tregoje se megjithse jeni handikapate qe ne lindje, te lindur prej handikapatesh qe i kane lindur per vete te tille, destini juaj final eshte e kunderta: te jeni inteligjente, te ditur, e mbi te gjitha te urte. Dmth perfundimisht te lumtur.

Rezultati i eksperimentit: vari karet!

Xixa-g

ky është rasti tjetër tipik ekstrem ku një “nazist” debaton me një “komunist” në ishullin e shkretë PPU - jo më për artin, por për fenë!

InkuizitoriMoth

ha ha,
njatjeta xixe!, shiko se ne temen e best muvi 2016 jom un nazisti qe diskutoj kunder komunisteve, dhe per me teper duke lidh artin me fene, me konkretisht duke lidh ikonen me filmin Kinostudjo Shqiperia e Re.

InkuizitoriMoth

Bleta

Dimensioni shpirteror eshte shume i manget te shqiptaret per shkak te ateizmit te imponuar. Per fat te keq nuk po arrijme ta rekuperojme ende.
Persa i perket personit ne video, nuk me duket ndonje njeri me merite te vecante. Ndoshta ngaqe kam njohur shume persona qe praktikojne budizmin dhe jam mesuar me kete stil te foluri. Ja keshtu fol e qesh jane gjithe kohes, ndihet energji pozitive kur je me ta, megjithese nuk kane udhetuar kaq sa ky. Nuk jam dakort me te gjitha ato qe thone por per sa kohe njerezit percjellin energji pozitive, dhe arrijne ne nje menyre apo ne tjetren (fe, ideologji, meditim, psikoterapi) te jene te pakompleksuar, te qete dhe optimiste per jeten, jane te vlefshem ne nje shoqeri.

varik

Okej, si gjithnje i dor muhabeti arriti fazen terminale kush jam un e kush je ti!

ketu arrite ti, pasi sdoje te arrije ne drejtim tjeter

Nuk eshte se ky lloj muhabeti me pelqe, por nuk kam çbej, meqe vetem ky lloj muhabeti mund te behet me budallejte me intelekt te limituar (por me dije te zgjeruar skajshem deri aty sa te pranojne vete budallallekun e skajshem me intelekt te limituar), kur s’ke pulen, ha sorren, thote populli.

thashe se jam i hapur ndaj dijes, pavaresisht intelektit tim, meqe ti arrite ne konkluzionin qe jam budalla ok, mjafton qe ti te jesh i lumtur

Ti as i ditur nuk je, sepse nje i ditur (e ke perdorur ne kuptimin i urte besoj, sepse budallejte nuk dihet kurre se ç’kane ne koke) e di qe nuk mund te jete kurre i gjitheditur. Dmth ne ne rastin konkret nje budalle i ditur duhet te kete qendrim te perunjur, sepse hapsi i temes, mire a keq, shume a pak, ne parim, ne pergjithsi dhe si pozite, duhet te dije diçka me teper se perdoruesit e tjere.

nuk thashe se jam i ditur apo i gjithe ditur, por qe jam i hapur ndaj dijes, qofte edhe nese ajo vjen nga nje budalla. Te jesh i perulur eshte pjese e karakterit te nje personit, ska te beje as me dijen as me inteligjencen. Ka budallenj sa te dush qe ta plasin grusht, e ka te tjere qe ulen e degjojne. Jam i sigurte qe me zgjuarsine tende supreme e ke kollaj te kuptosh se cilit grup i perket secili prej nesh.

Ritheksoj ne parim, ne pergjithsi dhe si pozite, sepse nuk eshte e thene qe hapsi i temes te dije me teper se te gjithe, ndonje tjeter mund te dije diçka me teper per temen dhe e thote, keshtu pasurohet me teper tema, me e rendesishmja, dhe vete hapesi i temes, nese eshte i urte dhe per pasoje i pervuajtur.

Une nuk mendoj se dija ehste absolute, eshte vetem nje kendveshtim. Hapesi i temes paraqet veshtreimin e tij 2 dimensional mbi nje object 3 dimensional, dhe kerkon te vere ne prove shikimin e tij (nese nuk eshte i gjitheditur si puna jote, e ne ate pike e hap per ti mbushe mendjen vetes se eshte dikushi)

Kursi ti si budalle qe je, biles dopio budalle qe ben salto mortale qe pranon vete budallaekun per tu shtirur si i zgjuar, fillon te na tregosh se çfar mendon Terzani per fete oksidentale pa sjelle asnje citim a dokument te tij, dhe vazhdon te insistosh edhe mbas verejtjes sime qe e ke gabim, dhe po deshe te sjell citimin e çfar ka thene Terziani.

Une si lexoj mendjen ketij tipit, por lexoj zgjedhjet qe ka bere ne jete e pse, nese je i verber e sdo ti shikosh, pune tjeter. Citimin e ke te vidioja qe ke sjelle vete, mjafton qe ta shikosh e degjosh me vemendje. Por si thote zoti yt, ska me te verber se ai qe sdo te shikoje

Ho servito messa fino a che avevo dodici anni. Sono diventato “mangiapreti”, non ho battezzato i miei figli, me ne rammarico:cry:. Ho scoperto in India la grande dimensione del divino.

Po thu qe ska zbulu ne indi qe duhet te kishte beku kalamojt? Po ti qenke me varik se une me duket, lexo mire ca kam shkuar me pare.
Ky tipi flet per kishen e re qe secili duhet te ndertoje mbreda vetes, e ku zoti je ti, jo zoti i abrahamit. Ai e rrezon dhe shkel me dy kembe vete ate zot kur u hapet e pranon fete e tjera.

Meqe te djeg tek feja, lexo se ca shkruhet me te vertete ne bible, meqe taljonqen e merrke vesh:

Ne citim permendet edhe Dalaj Lama qe ka te njejten ide, besoj e di, megjithse e pranon qe je budalle, qe Dalaj Lama eshte dikushi, krahasuar me Terzanin dhe nje budalle si ty.

Skam komplekse e nuk vihem ne rresht nga femije qe ju lajne trurin qe te vegjel (pavaressiht se shume gjera i mendon si une)

Por budallalleku yt nuk mjaftohet duke na treguar me kopetenca se çfar mendon Terzani pa ditur asgje per te, por duke e perdor si pretekst per te na treguar mendimet dhe besimet e tua idjote per fete ne pergjithsi dhe per fete hebraike/krishtere/myslimane ne veçanti qe na kane vizatuar si mekatare qe ne lindje dhe na kane demonizuar.

Une se kaloj jeten duke degjuar cdo budalla italjon qe ka ik ne indi, edhe se personalisht kam njohur nje a dy te tille, keta tipa kane pas probleme me familjen ne pergjithesi e probleme psikologjike, dikush atje ka gjet veten, e dikush eshte djeg krejt. Une sta shava babain e ri shpirteror, ler dhe ti mjekrren, mjafton te ndryshosh mendje mbi komunizmin ashtu sic ka bere ai.

Vete ti si handikapat i lindur je shembulli ilustrues qe fete hebraike/krishtere/myslimane kane shume te drejte, midis teje dhe majmunit eshte vije e drejte, vazhdimsi e plote, pa humbje dhe fitime.

Nje cike me shume respekt per majmunit, dhe handikapatet :slight_smile: Tani ose prano qe feje jane perralla e une vij nga majmuni, ose qe une sjam majmun, por jam si ty, bir i zotit, ndaje mendjen.

Vetem handikapate si pun e juaj - fatkeqsisht je me shoke shume - nuk vere re faktin e eksperimentit komunist ku te pakten 5 breza handikapatesh (duke supozuar 10 vjet nje brez) linden dhe u rriten te lire pa shtypjen e Inkuizicionit Obskurantist Fetar qe mundohet t’ju tregoje se megjithse jeni handikapate qe ne lindje, te lindur prej handikapatesh qe i kane lindur per vete te tille, destini juaj final eshte e kunderta: te jeni inteligjente, te ditur, e mbi te gjitha te urte. Dmth perfundimisht te lumtur.

Aq here po e perdor termin ‘handikapat’ sqe me sikur ti je i tille nga mendja. Jemi te gjtihe sado pak te influencuar nga kanceri i shoqerise i quajtur ‘komunizem’, e nese ti sje ndonje Donald Lu qe ke mesu mire shqipen, edhe ti je si une. Diferenca mes meje dhe teje eshte se ti je prodhim i suksesshem i njeriut te ri komunist, kurse une dola model difektoz, qe ste dhejt ne kavanoz.

Pseudo intelektualet = funderrina si ty, e kane mallkuar shqiperine e lene vendnumro qe nga shekulli i shkuar!

InkuizitoriMoth

Me handikapatet debatin e ke te humbur gjithmone, fitorja eshte e tyre, ky eshte mesimi i historise. E pamundur te jipet pergjigje me gjithe kete konspekt qe i ke bere komentit tim duke e zberthy fjale per fjale. Nga kjo pikpamje je origjinal si handikapat, sepse blogu nuk vuan per handikapate si sasi, na duhen handikapate cilesore qe te zberthejne komentet germe per germe, te sjellin diagrama te vizatimit teknik qe treojne te verteten, fotografi pedofile te Budes, video qe zberthejne fete dhe i hudhin n’tuç. Mirseerdhe, sepse edhe nje si ty kishim mangut!

varik

fjale fjale behet fjalia, flaji fjali behet ideja, ide ide behet palloshi si puna jote

InkuizitoriMoth

Bleta, mund ta kishe zgjeru i çik me teper komentin tend, ne menyre qe te mos kishte keqkuptime se per çfare je dakord, se as per çfare nuk je dakord nuk merret vesh.

Megjithate shyqyr qe na begenise temen, thash se mos te kish ngel hatri per komentin tim ne lidhje me personazhin e Franc Kafkes qe zgjohet ne mengjez si insekt.

InkuizitoriMoth

Mos se tani humbe cilesine si handikapat, u ktheve ne baze si hajdar bukuroshi dhe profili i ketij timit!

varik

Pse te djeg mo inkuizito?

InkuizitoriMoth

Bleta

Nuk ka arsye te me ngelet hatri me komentet e blogut. Thjesht nuk me pelqejne diskutimet qe nuk me udheheqin drejt nje vije logjike, dhe akoma me keq ato qe kane vetem tendencen te tregojne kush je ti e kush jam une.
Konkretisht psh, ke thene qe ka pjese qe mund te keqkuptohet ne komentin tim. Mendoj qe keqkuptimi eshte ne mendjen e atij qe lexon dhe jo tendencen e atij qe shkruan. Keshtu qe, ti qe e lexove nese ke gje te paqarte apo per te cilen do te dish me shume, me pyet. Sigurisht qe mund te kete dhe gjera te paqarta, se une nuk po mbroj dizertacion, por ndaj eshte dialog dhe jo monolog.

InkuizitoriMoth

jo e dashur mund te jete kshu si thu ti, por mund te jete edhe qe keqkuptimi i tjetrit eshte per shkak i atij qe shkruan ne menyre konfuze ose egocentriste, meqe e mban veten qender te botes (si zakonisht fetaret), kujton se te tjeret duhet te dine se çfar ka ne koke i modhi. Dmth eshte dyfish fajtor, shkruan gjere te keqkuptueshme dhe ben qe tjetri te mos kuptoj, me pasoje qe je gjindje e trashe. Teatri absurd, Franc Kafka, zgjim si buburrec ne mengjez, çmim Nobele, pirdhi ne te atij qe ke afer.
Por ne kete rast nuk flitet per keqkuptim, nuk jam shpreh qarte (prandaj jam keqkuptuar), komenti i jot eshte pa asnje informacjon pertej faktit te thate qe nuk te pelqen marmalata.

Bleta

Po pra, por eshte dialog. Keshtu qe nese une them qe nuk me pelqen dhe te intereson te dish, mund te pyesesh pse :slight_smile:
Nga ana tjeter nuk jam dakort me vendosjen mbi te tjeret. Pikerisht komentet e gjata dhe qe tentojne te shpjegojne gjithshka, jane ato qe kane ate lloj vetebesimi. Patjeter qe mund te hapim nje debat tjeter mbi menyren e te shprehurit dhe perceptimit nga te tjeret.
Tani: une kam permendur fjalet “nuk jam dakort”, ne nje fjali qe ka te beje me budistet qe une kam njohur, librat qe ata me kane dhene te lexoj, dhe patjeter menyren me te cilen jane munduar te me shpjegojne fene e tyre dhe menyren qe kane zgjedhur te jetojne. Me disa nga gjerat qe me kane thene mua pra. Nuk e kam permendur per videon ne fjale, as per personin ne fjale. Keshtu qe ,prape po te pyes: Ne cilen pjese doje te dije me shume?
p.s: kur shkruaj vete une nuk citoj njeri, sepse nuk me duhet citimi i dikujt per te mbrojtur ate qe them. gjithashtu nuk lexoj komentet ku citohen me insistim te tjeret. Lexoj ketu per perjetime personale, eksperienca personale qe e rrisin nje njeri, apo i hapin nje mundesi per te pare me shume. Ketu shume pak vete shprehen ne kete menyre dhe une per te verteta shkencore sigurisht qe nuk lexoj blogun :slight_smile:

InkuizitoriMoth

Automatikisht hapsi i temes eshte i mbivendosur mbi te tjeret, siç eshte i vendosur mbi te tjeret admini ne blog, ose presidenti i shtetit tend. Ndryshe behemi si kembet e dhise, anarki, dhe mbivendoset mbi te tjeret Marloni, se vendi bosh nuk mund te mbetet, shprehja latine qe natyra urren boshin.

Ti vertet qe paske diskutu per marmalaten, sepse ne teme po flitet per nje person me eksperience orientale, qe kryesishte eshte ndikuar nga induizmi dhe akoma me teper nga kultura kineze (e shef superioritetin tim ndaj teje qe i fut te tera ne nje thes, ne thesin e eksperiences tende inferiore si vetem budiste).

Tani a e kupton pse un jam keqkuptuar me ty qe kujtova se kete person t’i e merr per budist, kur ky nuk pranon t’i perkase asnje denominacjoni, dhe ktu eshte vlera e tij, dhe ky eshte shkaku qe e kam sjelle?

Ti tani po deshe je e lire nga autoriteti i im si hapes teme te flases edhe per hebraizmin, ose per lager te hitlerit, ose magari per neshje futbolli, hon me dy porta eshte bere ketu, po nuk e pate brenda teje jerakine e vlerave, atehere nuk ka revolucjon te brendeshem, ka vetem bashkebisedime shkencore per marmalaten.

Bleta

Ne te vertete une kam thene qe menyra e tij e te folurit nuk me habit aq sa habit ty dhe shprehja qe ti ke evidentuar eshte nje shprehje qe mund te ta nxjerre ne konkluzion dhe psikoterapisti me medioker, se te miret po se po. Kam thene se per te arritur ne te tille gjendje shpirterore dhe vetedijeje s’ka nevoje te shkosh ne Kine, te zbulosh qe njeriu ka lidhje te pandare me natyren. As nuk ka nevoje qe te jesh fetar dhe ndjekes i ndonje feje te caktuar, sepse e arrin ne te gjitha fete edhe me psikoterapi, me meditim, mjafton te jesh i ngeshem dhe te kesh deshire (se qe ka qene maleve ky, ka pasur kohe te bollshme). Permenda budizmin, sepse ate nuk e njihja me pare, dhe jo sepse jam budiste, apo e kam praktikuar ne ndonje menyre. Nuk i ndaj eksperiencat e njerezve si inferiore dhe superiore, por ka njerez qetesia e te cileve me pelqen, me transmeton energji pozitive dhe qe dua tu ngjaj apo ti kem afer, dhe te tjere te cilet ndoshta eksperienca i ka bere me negative, me kompleksike etj etj.

Kam une nje pyetje per ty: Nese ti admiron kete lloj shprehje jetese, sepse e ke sjelle ne plan te pare, atehere perse nuk i ngjan ne gjykimin e te tjereve?
Ti ke hallin te jesh “mbi” te tjeret dhe te hedhesh poshte ato qe thone, apo do te shkembesh mendime si arrihet ne kete gjendje shpirterore?
Nese eshte ky halli yt kur diskuton atehere vazhdo edhe faleminderit per sqarimin persa u perket temave qe ti hap.

InkuizitoriMoth

Ti ke shum fantazi, me teper se te Franc Kafkes, sepse nuk kam thene qe ky person me habit, kam thene qe me pelqen si karakter dhe fizionomi. Un nuk habiten edhe per faktin qe di si superior nje gje qe ti nuk e di si inferiore, se ky person ka thene vete qe nuk ka asngje per tu habitur per mua, sepse un kam shpik aqua calda, them vetem gjera te ditura, por ne nje menyre te tille dhe me guxim te tille, qe te tjeret nuk e kane, prandaj njerzit degjojne fjalet e mija dhe blejne librat e mija (nuk dihet sa dhjetra milione libra dhe kaseta video i jane shitur).

Qe ta shperblej edhe une me fantazine time: me vrafshin per derr se ti ke eksperience tjeter perveç budizmit! A ke takuar ndonje induist dhe te kane dhene libra? A ke takuar ndonje konfucianist dhe te ka dhene libra?

Ti ke shum fantazi sepse un nuk jam shprehur se admiroj kete lloj jete, perkundrazi, un admiroj qe ky lloj karakteri, kjo lloj fizionomie, ky lloj vizioni per jeten, nuk duhet teshkoje ne maje te malit, perveçse ne pushime verore, por te perballoje jeten aty ku eshte me e veshtire. Ky eshte modeli im.

Un kam hall t’ju heq Marlonin qe j’ua ka hipur “mbi” dhe kaleruar “mbi” ne menyre shkencore, edhe me akademizma letrare jasht blogut ne apartamentin e Sinjora Bertinit, aq shume jua ka hipur “mbi”, sa qe edhe komentet tuaja jane pjese e hingellimave pasoje e kesaje hipjeje.

Bleta

Ok, paske nje mision bamiresie! Te uroj fat!

InkuizitoriMoth

jo jo, me ke keqkuptuar, bamirsine po jua ben Marloni, un bej bakeqsi, nuk ju lej te boni qef!

anon63896856

Njeri simpatik dhe ekstrovert qe ka arritur te gjeje lumturine e tij. Megjithate ne shkalle te ndryshme te gjithe perpiqemi te gjejme paqen brenda vetes qofte gjate perditshmerise se jetes apo gjate shkeputjeve nga te tjeret. Sidoqofte jo te gjithe e kane kete luks.

InkuizitoriMoth

zhardin, siç meson edhe Bleta, ideja duhet sqaruar me komente shkencore, ndryshe edhe gjeje me e vertete kthehet ne fallco.

Dmth eshte shum e vertete qe çdonjeri kerkon paqen dhe lumturine, po dale pak se problemi eshte pak me i komplikuar. Per te kuptuar qarte, njesoj si ne metodiken shkencore, situata çohet ne ekstrem artificjalisht: edhe nje bandit qe grabit nje banke me arme ne dore, si çdo tjeter, kerkon lumturine ne menyren e tij. Por e arrin vertet paqen dhe lumturine ne kete menyre, perveç se ne filma stalker porno muvi hollivudi? Nga skaji tjeter ekstrem i situates shkencore: edhe Nene Tereza emigroi ne Indi “per nje jete me te mire” ne basifondet e Kalkutes.

Ta kam fjalen qe ka shum rendesi menyra se si arrihet kjo, dhe qe nuk ka asgje qyl, lumturia dhe paqja paguhet si çdo tjeter. Prandaj jo te gjithe e kane kete luks, sepse duan luks qyl, luksi paguhet.

Lidhur me temen, un si superior edhe ndaj Marlonit qe ju rri “mbi”, di se ky person para se te behet Babbo Natale qe shet mend njerzve, miliona libra dhe video te shitur, ka ngrene dynjane. Konvertimi i tij ne besimtar, eshte bere me pagesen e jetes, kur u ndodh para vdekjes per shkak kanceri, u ndal dhe tha: “Ndalu beg se ka henek!”. Pastaj ka dhe ca te tjera sqarime shkencore formula e paqes dhe lumturise, por nuk po e zgjas se merzitet Bleta nga komente shkencore. Kjo ju ka ndodh rendom te gjithe shenjtoreve, dhe jo vetem, por edhe te gjithe atyre qe kane dhene nje kontribut te vertete ne kulturen e njerzimit. Qe te arrihet nje rezultat gjenial ne kulture, pak rendesi ka: zbulim shkencor, revelate fetare, krijim artistik, themelim fondacjoni financjar, etj, duhet te takohesh me vdekjen nje here, dmth te vuash per vdekje.

Kjo vlen edhe per te sqaruar ate formulen emigrante te perdorur rendom dhe aq shume permendur edhe ne blog: “per nje jete me te mire” vetem duke e spostu ne hapsire pertej Adriatikut ose pertej Atlantikut. Kjo eshte formula magjike e Marlonit qe t’i heq breket prej kaptine.

Xixa-g

po qe se arrij të perifrazoj mësimin e gjyshit italjan hinduist:

• për të qenë konkrete, zgjidhja e problemit të egzistencës (revolucioni) duhet të jetë individuale - dhe jo kolektive;

• për të qenë e qëndrueshme, ajo duhet të jetë e brendshme (feja) dhe jo e jashtme (ideologjia politike) ;

• për të qenë e plotë, ajo duhet të jetë harmonike (natyra) dhe jo e sforcuar teknologjia)!

Përfundimisht, ky realizim vjen si rezultat i një ndeshjeje të gjatë dhe në dukje të pashpresë me mjedisin politik, social apo profesional, në kapërcyell të një momenti vendimtar apo vital (fanepsja).

anon63896856

Tori, nuk kundershtoj çfare thua ketu qe te kam cituar dhe ne pergjithesi ne komentin tend. Pikerisht tek menyra e kisha dhe une per te thene qe njerez te ndryshem me rrugetime dhe rrethana te ndryshme ne jete kerkojne menyrat e tyre per te arritur kete paqe ne vetvete apo lumturi (ne rastin e zoterise besimi), apo thjesht duke qene te njerezishem.

InkuizitoriMoth

Shiko se nuk eshte kaq e thjeshte, kete kam dash te them me komentin tim, gje qe e riperseris ne menyre tjeter qe te me marresh vesh tamam ku e kam hallin.

Sigurisht qe çdonjeri ka rrugtim te ndryshem dhe rrethana te ndryshme nga te tjeret, ndryshe do te ishim robote prej hekurash. Por eshte edhe fela tjeter, qe ka rruge kryesore, autostrade te njejte per te gjithe. Njesoj ne kemi shenjat daktilografike te gishtave shume te personalizuara, prej tyre policia njeh drejtperdrejt personin pronar te shenjave, por anatomia e gishtave te njeriut eshte e njejte si forme me 5 gishta.

Shprehja e vertete “te gjitha rruget te çojne ne Rome”, zbatuar literalisht si praktike rezulton idjotsi nese nga Tirana shkohet ne Rome duke u drejtuar Polit te Veriut dhe rene planetit perqark, ne vend rrugtimit normal, racional, pragmatik, me rendiment nepermjet Otrantos.

Prandaj te kam sjelle shembullin ekstrem te grabitesit te bankes qe eshte nje rruge idjote drejt lumturise. Keto jane shembuj provokues per te bere te mendosh se nuk eshte kaq kollaj sa duket arritja e paqes, ndryshe pse nuk eshte arritur paqja nderkohe qe te gjithe e duan dhe kerkuar ne shekuj? Konkretisht shprehja madhore e popullit tone “Bjeri gjate, se i bi shkurt” vlen vertet ne rastin e arritjes se paqes dhe lumturise, dmth eshte pikerisht rruga idjote drejt Polit te Veriut, qe i bie perqark planetit, eshte rruga me e shkurter. Prandaj nuk arrihet paqja dhe lumturia, sepse i bihet shkurt, s’kemi pare, kalamajte pa buke, vuajme, vjedhim banken (sigurisht nje metafore) dhe beheni te lumtur, zgjidhim te tera problemet. Prandaj, fjala vjen, Nene Tereza zgjedh rrugen idjote “per nje jete me te mire” drejt Kalkutes rreth e qark planetit.

Riperseris i them keto gjera, here edhe kontradiktore e konfuze, si provokim per te treguar qe nuk eshte kaq e lehte kjo pune e paqes. Psh edhe babagjyshi jone Terzani e ben te lehte kete pune kur thote, me duket se eshte ne kete interviste, ne stilin e njohur New-Age, se te gjithe e kane dashurine dhe Hyjin brenda vetes dhe mund ta gjejne Zotin dhe dashurine pa kallauz. Pra njera prej pikave te programit te reduktuar te New-Age qe ka shkruar ne menyre te persosur xixa, thene me fjale te tjera (edhe kto te thena nga Terzani), qe zgjdhja e problemit te ekzistences behet ne menyre personale dhe jo kolektive. Gje qe eshte idjotsi ne kuptimin negativ te fjales, sepse vete Terzani nuk pranon ta beje hapin perfundimtar drejt Nirvanes (Parajses se krishtere) ne menyre individuale (teorikisht i bindur qe individualja eshte rruga e vertete), dmth i vetem, sepse don shume gruan e vet dhe natyrshem nuk mund ta leje vetem, kerkon nje prajse per te dy bashke (me shume te drejte teorikisht dhe praktikisht). Shiko se si konfuzioni eshte total, Vatikani e akuzon Terzanin si fetar fals New-Age (sipas progranit te xixes), vete Terzani thote se New-Age eshte rruge pa krye, prandaj e deshtuar. Lemsh hesapi.

Lemsh hesapi behet me i madh neqoftese konsiderohet fjala e papercaktuar qe perdor ti “njerezine”. Çfar njerzie kishte avjatori amerikan qe bombardoi Drezdenin qe u be rrafsh me token, shtepi ne kembe nuk mbeti, u perzje mish kalamani me tjegulla e tulla? Kush eshte i njerzishem ne kete mes, Hitleri dihet qe nuk eshte, po kush eshte, eshte Terzani qe i bie me dore per paqen 2000 metra mbi nivelin e detit? Kush do ta mundte dhe me ç’menyre Hitlerin?

Thene ne menyre provokative, ja ta zejme se grabitesin e bankes nuk e ze policia, ose nuk e vrasin koleget e tij si rendom ndodh ne kesi raste, por ai blen vilen Terzanit dhe del ne pension i qete dhe i lumtur ne mes te jeshillekut. Shume nga diktatoret kane vdekur me pizhama dhe te adhuruar nga masat. Ku eshte drejtesia dhe njerzilliku ne kete rast? Ja pse duhet patjeter nocjoni i koshiences tek njeriu, qe nuk jemi vetem mish femen qe pallohet pa problem, dhe nocjoni i botes tjeter, qe nuk jemi vetem kerme e ngordhur. Prandaj varg problemet dhe pyetje: nga ka ardhe koshienca qe majmunit te Darvinit i mungon? Po vrasja e koshjences pse? Po frika metafizike nga vdekja pse? Pse u dashka me qen me njerzillik? Ne emer te kujt? Palloj, vras e perderisa policia nuk me kap, jam i lumtur dhe ne paqe! Po drejtesia pse? Po e verteta pse? Pse jo rrena? Rrena na vlen me teper ne luften per ekzistence qe ben Bleta duke bere studime akademike per Darvinin.
Per te mos u duk origjinal, tere keto pyetje provokative i beri Niçja per here te pare (vetem se ne sens negativ duke vene ne dyshim, drejtesine, te miren, te verteten, te bukuren) duke hapur lojen e shek. modern XX dhe tere katastrofave te tij.

Prometheus

shpjegimi yt dhe tema ne pergjithesi me pelqeu shume. vetem kete paragraf nuk e kuptova mire. mos eshte metafore? pasi Nirvana dhe parajsa e krishtere sikur nuk ngjisin bashke.

InkuizitoriMoth

Nuk eshte paragrafi im metafore, metafora jane Nirvana dhe Parajsa e Krishtere.

Jane metafora ne kuptimin qe pershkruajne ne menyre metaforike, dmth jo shume te vertete, ose pjeserisht te vertete, nje realitet qe eshte me i plote dhe me i gjere.

Prandaj sherben pozita “mbi”, ne kete rast e mbikrishtere dhe e mbibudiste - thene me ne pergjithsi mbifetare (sepse te tera fete dhe mitologjite metaforojne njesoj boten tjeter) per te cilen insistoj gjithnje -, per te pasur vizionin e plote te botes tjeter, plus dhe te kesaj bote, lidhur me boten tjeter si nje e tere bashke.

Parajsa e krishtere dhe Nirvana nuk ngjisin bashke nga pikpamja perkatesisht e nje krishteri dhe nje budisti qe i marrin kallup si te verteta reale, ndersa nga vizioni i pozites “mbi” ngjisin qe çke me te, ne kuptimin qe jane stadi elementar i Parajses Reale, pikerisht per çfar po flasim, stadi individual. Si Nirvana ashtu dhe Parajsa e krishtere jane puro arritje individuale. Kjo eshte shume e qarte ne rastin e Budizmit qe ofron gjendje e parajses me kushtin e represjonit te deshirave, dmth te jo vetem te deshires seksuale, por edhe te dashurise per tjetrin, deri anihilim total te vetes, ne kuptimin bashkim si shkrirje totale mee nje qender gjitheperfshirese, dhe gjith, e gjith, e gjith, sa te duash gjitha te tjera, pa fund gjithe, Brahma si entitet universal, alias Zoti sipas teologjise te krishtere.

Ne vizionin e krishtere kjo del qarte ne formulen e bekimit te bashkimit martesor: “Te jeni bashke, derisa vdekja do t’ju ndaje”. Dmth me personin presupozuar me te dashur dhe me te ngjitur ne kete bote, altra dolce metà thote pepinoja, nuk je me bashke ne boten tjeter. Dhe kjo eshte logjike, perderisa themeluesi i krishterimit shkoi i vetem ne boten tjeter, çfare leshin kerkon ti qe e mban veten ndjekes te tij me teper se ai? Prandaj dhe Vatikani bau bau bau kunder Terzan si i rrymes New-Age (nga pikpamja metaforike katolike zyrtare logjike me shume te drejte)!
Terzani e ka kap shum mire kete difekt ose me sakte realizim te pjeshem, te metafores budiste dhe te krishtere, dhe jo ne saje te nje logjike te tij, ose te nje Vizioni te Ri te tij ose te ndokujt tjeter qe i ka deshmuar, por - e ke ne interviste me duket - por thjesht se don shume dhe ka shum stime per gruan e tij, do ta kete me vete edhe ne boten tjeter. Si kushdo te verteten ai e ka te shkruar brenda vetes, plus fatin qe di ta lexoje, plus qe gruaja e tij ka vlera, etj, pak rendesi ka. Ka rendesi qe kjo eshte e verteta pa nevoje vizionesh metaforike dhe artistike, mistike, okulte, obskurantiste etj etj.

Terzani nuk eshte i vetem ne kete lloj vizioni ta quajme, hasur me shpesh ne boten protestante qe ne kete drejtim eshte me e haper per te marre revelata te reja ndaj botes tjeter (sigurisht edhe ndaj Ferrit qe po aty eshte).

Si ilustrim i shkelqyer vlen nje film (jom bo edhe un si grupi stalker porno muvi):

jam i sigurte se ne kete shpjegim ka gjera te paqarta, nese ke te tilla ose je kurioz per me teper rrotull tyre, hiç mos u druaj, pyt per çfar te duash dhe sa te duash. Un jam ketu ne dispozicjon per t’ju pergjigj si duhet dhe si e meritojne, si gomereve handikapate, ashtu edhe te urteve te perunjur, dmth te diturve te vertete.

varik

Te keshilloj te hapesh kishen e tarzanit ne shqiperi, se hecin kto gjana. Eshte kull. Shko ene te qani, dhe u bere i famshem, arrin nirvanen direkt

InkuizitoriMoth

Promethe,

vizioni taost per boten hedh drite me teper mbi problemin qe po sqaroj. Ambicja taoiste eshte arritja e Tao-s, qe pak a shum eshte gjendja e Brahman induist, Nirvanes budiste, Parajses se krishtere. Edhe ne kete rast besimtari taoist synon njesoj ne nivelin individual shkrirjen me Tao-n si gjendje paqe dhe lumturie absolute, ndryshimi eshte se Tao (Njeshi) eshte bashkim ne harmoni i dy entiteteve te famshem Yin dhe Yang, qe jane alias principi femror dhe principi mashkullor ne nivel kozmik, por edhe ne nivel te praktikes se perditeshme.

Ky rast vlen edhe per te kuptuar vleren e te qenurit “mbi”, vetem nga kjo pozite mund te kuptohet se vizione metaforike te feve te ndryshme permbajne ne vete copra te mozaikut origjinal, dmth te vertetes reale.

Tjeter informacjon shume interesant, veç pak me i veshtire per ta sqaruar se perben teme me vete, por un po e hudh gjylen, me pak mundim mund te hysh ne teme neqoftese njef pak filozofine e Shopenhaurit qe eshte nje perzjerje (jokoshjente) e metafores se krishtere me metaforen budiste.

Fjala eshte per operen Tristani dhe Izolda (Yin-i dhe Yang-u) e Wagnerit, maja me e larte e Romantiçizmit (dmth maja me e larte e artit, mbas kesaj vepre, arti vetem shkermoqet). Akoma nuk ka dale e qarte per kritiken nese kjo veper eshte rezultat i ndikimit te filozofise budiste te Shopenhaurit si arritje e gjendjes se Nirvanes qe kerkon sakrifikimin e deshirave, apo ndikimi i nje dashurie te Wagnerit per nje femer, dashuri e pakonsumuar prej tij me qellim arritjen e gjendjes se sublimimit (ne kuptimin frojdist) qe ben te mundur krijimin e vepres kulturore. Ne kete rast lidhen nyje pazgjidhshem ne ecje paralele aventura banale, ambicja budiste-krishtere krijimi artistik dhe kerkesa e natyrshme e njeriut per paqe dhe lumturi. Me pak mundim, edhe duke guglluar per temen (un po te jap vetem karremin e Wikit), mund te kuptosh se per kete çeshtje nuk ka dallim midis Wagnerit dhe Terzanit. I njejti hall eshte, biles edhe per ne, vetem se ne nuk jemi artista t’Mdhej mer jau.

InkuizitoriMoth

zhardin, ma ke pa gjo manjolen?

InkuizitoriMoth

Ktu nje video - interviste e tij e fundit para se te vdiste - qe vlen si nje lloj testamenti.

(80.000 kaseta te shitura)

Pjetermustakuqi

E pat than dhe plaku Mere ,pasi plasi edhe gjylja e madhe: tani s’me ngelet gje tjeter,vetem te qesh…te qesh.:slight_smile:
Ma harmonine e te kundertave,e pat fjalen per felet,apo jo?
Njese,t’i lejme menjane kto budalliqe qe thashe,ishte e mrekullueshme e gjithe intervista.
Grazie Tiku. :slight_smile:

InkuizitoriMoth

Komplet e mrekullueshme nuk eshte, ne ca vende ka keput edhe babagjyshi ca mufka!

varik

lek i modh

80.000 * 10 euro = ben revolucion brenda vetes e brenda top modeleve :slight_smile:

InkuizitoriMoth

nuk rri pa e tregu veten handikapat cilesor varikar, ti sikur i quan komunista ata qe llogarisin paret e te tjereve?

varik

po jo more rrenqebull, je ti handikapat nga truri, e nga shpirti, pasi vendos numra per te na impresionuar e me pas flet per bote te brendshme

me siguri do jesht tu pregatit terrenin per te perkthy librat e morrit ne shqip, e po pregatit terrenin me ca marketing te peshku

InkuizitoriMoth

pse o komunist handikapat pa breke n’byth kapitalist qe ha akullore 5 lekshe me kalamojt e shkalles pallatit, po edhe Nene Tereza ka pare, por kjo nuk e pengon te kete bote shpirterore.

Pasja e botes brendeshme shpirterore nuk varet nga pasja e pareve, por nga menyra dhe qellimi qe i perdor paret.

varik

Sikur nene tereza tu shiste libra kalamojve te lagjes qe hane akullore ne shkallet e pallatit, duke treguar sekretin e botes shpirterore, atehere do kishe te drejte.

Keta tipat qe bejne leke duhet te tregu suksesin e botes shpirterore me duket me varikarse sesa scientology

InkuizitoriMoth

Ti as kalamo i lagjes nuk je, je spermatozoid i lagjes qe endesh ne prezervative me leng Shkabe dhe peshtymat e kancerozeve te mallkuar prej Korrikses “te zente kanceri ne fyt!”. Po te ishe kalamo i lagjes do te dije qe Nane Tereza ka shkruar disa libra, bile edhe nje vellim me poezi. Pastaj Nane Tereza merr pare jo vetem nga librat, por nga mos, ku te mundet, eshte gati edhe te vjedhe, por nuk mundet.

Terzani nuk ka treguar asnje sekret te botes shpirterore, dhe as e pretendon kete o handikapat cilesor qe njifke edhe scientology. Keto gjera i thote vetem ne intervista.

O handikapat, Terzani ka shkruar vetem libra udhetimesh, te cilet jane vertet shume te mira, ai konsiderohet shkrimtari me i mire italian i shek. XX per libra udhetimesh, per te cilin zanat Italia ka shume tradite qe prej Marko Polos.

Dranja

E pashë më në fund këtë intervistën e paravdekjes. Një lloj trishtimi e përshkon, megjithëse ai duket se e pranon pa kushte më sëmundjen vdekjeprurëse që është jeta. Diku thotë që e ka të vështirë të besojë, që është skeptik pas gjithë rrugës shpirtërore që ka përshkuar. Të jetë vallë burimi i trishtimit?

InkuizitoriMoth

kjo eshte nje nga mufkat qe ai ka kput, per te cilat i thashe edhe Pjetermustakuqit me siper.

Pjetermustakuqi

per punen e Zotit “quel dio vendicativo che sta guardando” m’u duk se kishte te njejten pikpamje me ket ktu. i ngjan pak edhe ne aparence,biles edhe ne interpretim,pasi gjate intervistes kishte plot momente qe merte poza aktoreske.

varik

He mo handi. Te djeg? Shpirti yt binjak eshte shkaba. Ai eshte kalamai i lagjes tende, me te cikin ha nakullore duje lexu librat e tarzanit e nene terezes, se je shpirt e bythe plot.

Emrin e ke edhe me te ‘modh’ shenje qe do kesh tjera gjera te vogla, si truri, dhe bota shpirterore.

Evolimi yt shpirteror eshte te behesh me shentologjine si toma

InkuizitoriMoth

Pikpamja eshte shume e njohur, biles e bere boze, dhe e perdorur kryesisht nga ateiste si ky karagjozi pisanjos i Nju-Jorkut (prezantuar ne Peshk nga o çimo! si argument qe nuk ka Zot), qe duket qe atje tej qe ne jeten e perditeshme eshte nje person hakmarres, i mbushur gjithe vrer. Dmth si zakonisht humoristet.

Ideja eshte krejt e gabuar, pasoje e nje injorance totale, edhe nga besimtaret, ne lidhje me historine e Providences dhe menyren se si shfaqet Zoti ne histori.

Ne Testamentin e Vjeter (sy per sy e dhemb per dhemb), ndryshe nga si rendom besohet, nuk i shfaqet Zoti asnjerit, as Moisiut , sepse nuk ishin plotsuar kushtet per tu shfaq. Shfaqen vetem kryengjejt si te derguar te Zotit. Kjo eshte me se e qarte ne Kuran, i cili i diktohet Muhametit prej arkengjellit.

Pra eshte vetem nje keqkuptim, i keqperdorur me qellim nga lloj lloj pisanjose te vrerosur si ky plehra qe ben me qesh gjithe Nju Jorkun, perfshire edhe o çimo!, qe gjasme e di bytha e ketij dhe tere intelektualeve te shquar se si eshte Zoti, per te cilin nuk ju rref fare sepse e mohojne me fjale dhe vepra meqe tani i ke shumicen pederaste ose se si Marloni siper mbi dysheme, ose poshte Marlonit, ose duke ndrru vendet vazhdimisht me Marlonin.

Pjetermustakuqi

dakord,kto jane pikpamjet e tuja te shpallme me se nje here ktu. ky shoku yt,terzani,thoshte pak a shume te njejten gja. zoti nuk e krijoi njeriun sipas shembelltyres se vet,thoshte,po njeriu krijoi zotin sipas ksaj shembelltyre;hakmarres,ndeshkues qe te rrin roje mbi krye etj

InkuizitoriMoth

Po te kuptoje mire dhe te lexoje mire komentin tim do te vije re se, ndermjet gjerash te shpallme me se nje here ktu, kam shpall nje gje te re qe nuk e kam shpall me pare ktu. Por ti nuk e lexon dhe as nuk e kupton komentin tim dhe te ngjashem te ketij lloji, jo sepse nuk je i zgjut dhe nuk ke nivelin e duhur kulturor, por sepse te duket nje garrumull llafesh si te priftit te katundit tend, dmth e paragjykon, edhe sepse je felor i majte, dhe per kontrapedal neuronik e konsideron automatikisht koment prej felori te djathte.

Me tej do te kuptoje se Terzani, nje ish felor i majte i skajshem, eshte me teper shoku jot se i imi, edhe per faktin qe ti e quajte intervisten e tij te mrekullueshme, ndersa une nuk e mohova mrekulline, por vetem thashe se midis mrekullive, ka kput disa mufka te kushtezuara nga e kaluara e tij skajshem felore, per te cilat eshte penduar, biles edhe i ka mohuar, por e kaluara nuk mund te fshihet kaq kollaj, duke u distancuar, sipas shprehjes ne mode te viteve ngambrapa 90-te. Kancerozi varikaret e kuptoi kete, prandaj dhe reagimi i tij me hedhje gelboqesh intelektuale mbi te kaluaren komuniste te tij, ne mos te tij, te babes tij qe e ka hedhur si spermatozoid tek shkalles pallatit mbasi ka maru pune me pastruesen e shkalleve.

Merita e vertete e Terzanit eshte se, megjith peshen e te kaluares felore, nuk i bi kollaj si spermatozoidet e shkalles pallatit qe ngambrapa vitit fatidik 90-te u distancuan duke u bere felore te djathte, por qe synon seriozisht te jete “mbi”, pavarsisht se ca here arrin, e ca here nuk arrin, mbetet “nen”.

Mufka kryesore e tij eshte pikerisht fraza e kapur dhe cituar prej teje, ideja gjysem e vertete e famshme e Fojerbahut, lavderuar shume prej Marksit, por çuditerisht lavderuar njesoj edhe prej shumices te antimarksisteve antikomuniste qe nuk humbin asnjehere rastin te tregojne qe jane koqe, dhe si te tille nuk i bien fare ne te se pa kuptuar po kryejne vepren e pambaruar te komunizmit: çrrenjosjen me rrenje e dege te mbeturinave fetare qe na la komunizmi pa çrrenjos.

Siç e kam thene edhe here tjeter (ne diskutim me o çimo!), por ti nuk e ke fiksuar, shpresoj se kete radhe nuk do besh njesoj si me pare: ideja qe njeriu krijoi Zotin sipas shembelltyres tij eshte njera fele (e majta fele), ndersa e djathta fele eshte shprehja e Zanafilles: Zoti krijoi njeriun sipas shembelltyres se Tij. Dmth Fojerbahu ktheu mbrapsht, perveshi si çorape, shprehjen e priftit te katunit tij, dhe ne çastin qe e ktheu mbrapsht, i hyri ngambrapa muslluku dhe tullumi i Marlonit, atij dhe priftit katunit te tij, sepse e verteta eshte "mbi"felore: Zoti krijoi njeriun dhe njekohesisht njeriu krijon Zotin. Ky eshte thelbi i historise providenciale, e cila eshte histori takimi, ose, pare me holle dhe me sakte, histori ritakimi, perpjekja per takim eshte dhe behet e dyaneshme.

Saturni

E kush e tha qe edhe Zoti eshte njera fele e nje historie dyfelore ritakimi, o mbifelor (ti ne fakt nuk as mbi,as nenfelor si Terzani,ti je mesfelor,prandaj edhe jo rralle kuterbon)

InkuizitoriMoth

Zakonisht handikapatet nuk e tregojne veten te tille qe ne fillim, bejne nje çike nxemje te foluri me edukate para se te tregojne visaret e ralla te tyre.

Ardhja jote si handikapat i parfumosur tregon se Marloni paska perdor ne takim historik providencjal livando frenge specjale ne dysheme te apartamentit ne Paris. Providenca shkon perpara ne menyre te pershpejtuar me teknologji te reja profumesh.

Saturni

Pirdh pirdh se lirohesh,po mos u shtrengo shume,gjithcka me mase.Na sill ne mundsh nje prove te krijimit te njeriut nga Zoti,se me sofizma merremi gjithe diten.Ma hidh poshte ne mundsh qe njeriun e ka krijuar njebrireshi,dhe njeriu krijoi po ashtu njebrireshin ne nje “histori ritakimi”.Qe te hyfte briri jo mes atyre felave ku hyn ai i Marlonit qe te mbeti ne goje,po mes felave te trurit me keq se c’te ka hyre.

InkuizitoriMoth

Jo i dashur ti nuk mund te kuptosh asnje lloj prove sado te thjeshte dhe evidente, per vete natyren e pozites qe ke, ti je i takuar me Marlonin, je poshte Marlonit, siper te cilit qendroj une. Ti mban dy pesha, prandaj vetem mund te renkosh dhe mallkosh siç po ben. Ndrysho pozite, fol ndryshe me edukate dhe te vjen pergjigja si duhet.

Saturni

E mire,nuk te pelqeka briri i Marlonit,te pelqekan felat e tij,gjysma e se keqes.Se na bere merak,pse ke filluar tia mbash neper goje ne cdo koment.Fli tani se eshte vone dhe pafsh endrra te bukura me gjalpe.

InkuizitoriMoth

Jo nuk me pelqejne hiç fare felat e Marlonit, por s’kam ç’bej e kam nga halli, nuk di si t’ju çliroj ndryshe nga briri i tij o ju te munduar qe jeni poshte tij ne dysheme te nje apartamenti te shkrete te Parisit.

Saturni

U trete si qiriri,po ruaje veten se na duhesh.E cdo ishim ne pa ty,vetem ca fela e ca brire.

InkuizitoriMoth

:laughing:

Pjetermustakuqi

Tiku,une hoqa dore qekur ne Dhjaten e Vjeter pata lexu, se Zoti me Luciferin kishin qan shoke te ngushte,po u prish shoqnia per arsye pushteti,ky legeni desh me i zan karrigen. Shume banale per te qan hyjnore. Nga ajo kohe,gjithcka zhvillohet mes dy feleve,meqe ra llafi;i miri & i keqi…

InkuizitoriMoth

Ti ke thone shume budallalleqe ne Peshk, njekohesisht dhe gjera shume te zgjuta (prove qe je dyfelor). Kryesisht zgjuarsite e tua kane qene me origjine nga urtesia ne shekuj e farefisnise se katunit, ndersa budallalleqet kane qene nga te intelektualizmat e qyteteti, si ky kryebudallalleku sapo thene me siper. Nuk ke thene budallallek me te moth se ky, e nuk ke per te thene me t’modh, se nuk ka. (ndoshta ndonjehere do te shkruaj nje teme ku te tregoj se katuni eshte i Zotit, ndersa qyteti i Shejtonit).

Historia e pershkruar ne Dhjate eshte pak me e komplikuar, por rezultati final eshte ajo qe thu ti, çeshtje pushteti, dhe pushteti mbi njerezine e fitoi Shejtoni. Kjo e fundit gje me se e qarte, nese kerkon prova, prova eshte: hingellimat e Saturnit te kaleruar prej Marlonit ne dysheme te lyer me livando frenge zhardin sur le nil. Po te kish ndodhur ndryshe, edhe Saturni nuk do te hingellinte, dhe as nuk do t’i hante bijte e tij si shok Enver qe hengri tere Byrone Politike te tij me lug e me pirun, me pare se ta hante Mehmet Shehu me lug e me pirun.

Per ngjarje primordiale eshte idjotsi te kerkosh prova, ka vetem legjenda qe verifikohen nga evidenca e realitetit objektiv. Edhe shkenca e fizikes keshtu vepron, asnje shkencetar astrofizikan nuk behet kaq idjot te kerkoje video interneti te shperthimit real zanafillor te quajtur Big Bang, por studjon psh fenomenin e rrezatimit kozmik te thellesise qe eshte edhe sot i pranishem si jehona e ketij shperthimi, i cili eshte fenomen i kalkulueshem, e mbi kete baze behen eksperimente dhe kalkulime te tjera.

Tani terr terr terr vazhdimisht ne Peshk, te tera i keni thene per politiken, me thuaj cili eshte fenomeni me evident dhe me i qelbur ne politike dhe jasht saj, kudo ku ka marrdhenie midis njerzve?

Po nuk dite kete, asgje nuk di, i ke humb edhe piket e katunit.

Saturni

Po dhe une nuk te kerkova video te aktit te krijimit te njekohshem te njeriut nga Zoti dhe te Zotit nga njeriu ne nje histori ritakimi (kur jane takuar perpara se ta krijonin njeri–tjetrin nje here,po nejse),po te kerkova “evidencat e realitetit objektiv”.Per shembull,as une nuk kam video qe Marloni ta ka shaluar,ama fakti qe nje e dy permend tullumin e Marlonit eshte nje evidence,a indicie sic thone tani keta te ligjit,qe ta ka ca qejfi kalerimin nga Marloni,meqe eshte edhe i parfumosur e i gjalposur.Mohimi yt nuk eshte as prove e as evidence e mosdeshires tende,po thjesht e turpit per ta pranuar.Nejse,kur shejtani paska dale me i forte se Zoti,kot na bie ne qafe ne te gjoreve qe jemi te pafuqishem para tyre.Le te stervitet ca me shume e te kerkoje revansh.Shpresoj te pranoje shejtani dhe Zoti te triumfoje perfundimisht,qe me ne fund te biem edhe ne ne nje rehat njefelor.

InkuizitoriMoth

as une nuk kam video per ta vertetuar evidencen qe ti je Roland Bytha i dikurshem me llagap tjeter, por jane te gjitha indiciet e hakmarrjes tende ne komentin tend dhe nderhyrjen tende prej handikapati direkt me sharje.

Saturni

Ja qe ia fute prape pordhes,cka tregon qe provat e indiciet ty te cojne ne perfundime te gabuara.

InkuizitoriMoth

per vete natyren e fenomenit handikapat, provat dhe indicjet mund te çojne ne perfundime te gabuara, sepse tere handikapatet jane njesoj, dmth gabim ose saktesi, po e njejta gje eshte, handikapati eshte vete prova dhe indicia.

Pjetermustakuqi

Mire Tiku mire,sic tha dhe shoku im Edvini ne nje takim me nxansit ekselent,qe edhe ky e kishte marr nga Nane Tereza, ti vazhdimisht perpiqesh te nezish nje qiri ne ket errsiren e peshkut,por paralelisht,nryshe nga Nane Tereza,ti mallkon edhe errsiren.Per qorrat njelloje eshte,terr,ndac ndize ndac mos. Apo je si ai greku i lashte me qiri ne dore t’u kontrollu nan e mbi Marlonin me gjet njeriun?

Saturni

Nuk jam dakord,ka nevoje per prova dhe indicie qe ti je handikapat,si per cdo gje tjeter.Vecse ti i jep vete ato,nuk ka nevoje te kerkojne te tjeret.

Saturni

Tiku e drejton driten e qiriut mu te ai i Marlonit,as siper e as poshte.Ate e ka fiksim.

InkuizitoriMoth

Ç’pate mor bir, ç’te zuri sikur me the qe un kam fiksim felet e Marlonit, dmth “ajo e Marlonit”, “hajt t’majte ajo e Marlonit!”?

Femrore pra, jo mashkullore, dhe qe jerakia ishte: un siper Marlonit, e ti poshte tij. Pse levize vendit, apo levizi qiriun Marloni, dhe duhet te levizesh edhe ti sipas rregullave te lojes kaladibrançe?

Saturni

Lere se e morem vesh qe te vjen turp ta pranosh,po ty te ngeli ne goje tullumi i Marlonit,jo felat e tij.Pastaj ka edhe stil “on top”,domethene edhe pse mund te jesh siper Marlonit,prape mund te jesh duke ngrene tullumin e tij.