Kobalti, nga duart e fëmijëve në Kongo tek bateria e celularit në xhep

https://www.washingtonpost.com/graphics/business/batteries/congo-cobalt-mining-for-lithium-ion-battery/

Reportazh shumë i mirë dhe rrënqethës për minierat e kobaltit në Kongo. Video që tregon sesi fëmijët futen në vrima të thella dhe gërmojnë me duar është e vështirë për t’u parë.

Ironia nuk ka kufi…Nderkohe qe keto qelbesirat, avokatet e politikes neokonservative si Washinton Post apo NYT i kane meshuar me force idese “e skllaverise se lire” (apo sic e konkludojne tregetia e lire). Gjitha keto marreveshjet tregetare nuk kane bere gje tjeter vecse outsorce dhe shtrytezim te krahut te lire ne keto vende te cilat vecse jane shfrytezuar ne maksimum. ka ardh koha per taksim te drejte te korporatave te cilat punojne ne keto vende dhe keto fonde tju jepen vendeve perkatese per programe socjale. Si ai majmuni Shkreli apo Well Fargo si fenomene nuk jane gje tjeter monstra te prodhuatra nga politikat te cilat Washinton Post and co. i duartrokisnin zellshem si Komsomolskaya Pravda dikur Politbyrone.

keto qelbesirat avokatet e politikes neokonservative si Washinton Post apo NYT

Washington Post dhe NYT jane neokonservative?!

Po neokonservative me N te madhe!
Gazeta qelbesira qe i mshyen cdo lufte apo nderyhrje katastrofale te SHBAse ne Lindje te Mesme apo Afganistan…Nderkohe qe Washington Post ishte media e pare qe postoi dokumentet e Snowden para pak kohesh ironikisht doli me headline te tille (ne nje kohe qe edhe vete neoconservativet e moderuar po kerkonin haptazi nje pardon per Snowden)
https://www.washingtonpost.com/opinions/edward-snowden-doesnt-deserve-a-pardon/2016/09/17/ec04d448-7c2e-11e6-ac8e-cf8e0dd91dc7_story.html?utm_term=.aa219edd0dd2

Zakonisht ketu neokonservativet e vertete i konsiderojne si media liberale.

Wolf in sheep clothes.
Neokoservative prandaj quhen (Neo)konservative se paraqiten si liberale

Ju kuptova.

Kerkoj falje lexuesve te tjere sepse po ndihmoj ne daljen nga tema por meqe solle ate artikullin e WP, une s’kam aftesine te etiketoj nje media aq te madhe dhe te nderlikuar bazuar ne nje editorial. Nuk e di a lexove kete pjesen e asaj editorial ku e shpjegojne arsyen e qendrimit te tyre:

The complication is that Mr. Snowden did more than that. He also
pilfered, and leaked, information about a separate overseas NSA
Internet-monitoring program, PRISM,
that was both clearly legal and not clearly threatening to privacy. (It
was also not permanent; the law authorizing it expires next year.)
Worse — far worse — he also leaked details of basically defensible
international intelligence operations: cooperation with Scandinavian
services against Russia; spying on the wife of an Osama bin Laden
associate; and certain offensive cyber operations in China. No specific
harm, actual or attempted, to any individual American was ever shown to
have resulted from the NSA telephone metadata program Mr. Snowden
brought to light. In contrast, his revelations about the agency’s
international operations disrupted lawful intelligence-gathering,
causing possibly “tremendous damage” to national security, according to a
unanimous, bipartisan report by the House Permanent Select Committee on Intelligence. What higher cause did that serve?

Per t’ju kthyer temes: si mendon qe mund te zgjidhet kjo ceshtje? Ti vete a perdor bateri? Dhe si eshte e keqe e tregetise se lire? Ndoshta duhet ta filloj diskutimin duke pyetur cfare mendon se eshte tregtia e lire dhe pse qenka negative ne pergjithesi.

ka ardh koha per taksim te drejte te korporatave te cilat punojne ne
keto vende dhe keto fonde tju jepen vendeve perkatese per programe
socjale.

Kush duhet ta beje kete taksim? Nese nuk taksohen korporatat (e pamundur) ne Kongo apo vende te tjera, nuk mendon se eshte faji i qeverise se Kongos? Une e di qe taksohen - ashtu sic, p.sh. taksohet Bankers ne Shqiperi. Se cfare ben qeveria e vendit me ato te ardhura s’eshte detyre e korporates. Gjithashtu, pavaresisht se e ngadalte dhe jo ne nivelin ku duhet te jete, ka korporata qe krijojne programe sociale ne vendet ku jane.

“Companies are unlikely to abandon Congo, for a simple reason: The world needs what Congo has.”

Bota gjithashtu nuk negocion te drejtat e njeriut me rehatine e çmimeve te lira te produkteve; ndaj dhe do mbylle nje sy ndaj shfrytezimit çnjerezor te punetoreve dhe femijeve.

Gjembi
Qendrimi i tyre eshte qendrim hipokrizie te felliqur… se ju pelqeu ti botonin keto “leaks” se sipas tyre vinin ne rrezik jeten e hafijeve te NSA (te cilet ne fakt e kan kthyer boten camur) por nderkohe ja bejne me gisht korrierit te lajmit. Nuk jane pergjegjese keto felliqesira per botimin eksluziv te ketyre dokumenteve sensitive?. Ne fakt perpara se te benin kete anathema ndaj Snowden keta duhet te benin nje autokatharsi te qendrimit te vet ne lidhje me keto dokumente!