KUJTIM ÇASHKU per KUJTIM ÇASHKUN

Kujtim Cashku ka hedhur nje paragraf shume te goditur per veten dhe sojin e tij qe u percudnuan nga makuteria nder keto vite te tranzicionit.

Duke komentuar per kete lloj Njeriu te Ri te Tranzicionit ai thote:

“Atyre u mungon hapësira e shijes, u mungon morali, kodi etik dhe estetik që shërbejnë si oksigjeni i vetë jetës. Individët në këto shoqëri kanë vetitë që të dashurohen e të ndahen shpejt, të servilosen e të bëhen prepotentë shpejt, të trimërohen e të frikësohen shpejt, të poshtërohen e të heroizohen shpejt. Ata më lehtë kanë gjuhën e plumbit sesa të mendjes dhe penës. Ata janë idhnakë të prapë e mjeranë, të pabesë dhe pse nga mëngjesi deri në darkë s’bëjnë gjë tjetër veç flasin për burrëri e besë. Të qetë ata janë veç në gjumë, kur bien e flenë të lodhur nga urrejtja. Gjumin kanë si qetësim të vdekjes së përditshme.”

Me kete ai na kalon, sikur kamera e tij gjarperonjese, neper gjirizet e mendimit te perlyer dhe te ndotur nga interesat ekonomike, konformizmin zvarranik te nje ish-regjizori qe perfitoi nga sistemi i dikurshem komunist, jo per shkak te talentit te tij, se nuk pyeste njeri per talent asajkohe, por kush e di se per cfare… se nje njeri qe ngrindej me agjentet shoqerues te sigurimit ne Bukuresht, do te thote se i kish shpatullat e ngrohta diku gjetke… keto shiten per akte te guximshme… sikur ky artikull i shkruar tek Panorama nga K. Cashku.

Pra, tek unë sulmi ndaj reformës apo reformave shihej dhe vazhdon të shihet si një fenomen antiperëndimor në vendin tonë. Lufta ndaj vlerave, gjoja në emër të barazisë parazitiste, mbrojtja e të skamurve me ngastra feudale të çdo mbreti të katundit, i cili e konsideronte veten qendër e botës, mendoj se përbën një rrezik aktual për Shqipërinë. Duke e parë këtë fenomen antireformë si një refleksion të një sulmi antiperëndimor në arsim, drejtësi apo kudo tjetër salca si skup mediatik mbi kokën e Znj. Lindita Nikolla është dukja e një thelbi më të thellë antiperëndimor madje dhe më kompleks në kuptimin psiko-social.

Cashku ishte qe kur kishte zene nje toke ne kinostudio ne menyre te paligjshme ra ne ujdi me Ramen, e u prish me Berishen, por me Berishen e mbajti mire nepermjet do lidhjeve te tjera… dhe vuri studentet perpara, ata te majtet, neostalinistet qe u dhunuan nga policia per biznesin e akademise se tij private…

http://arkivi2.peshkupauje.com/2009/02/konflikti-i-akademise-se-filmit-marubi.html

5 Likes

Bythlepirsa si ky ka shume ne Albanistan. Eshte mjet mbijetese.

Shkruan Kujtim Cashku per Lindita Nikollen … a ka bashkeshort kjo?

… të shohim kokën e femrës bionde me sy të kaltër e të thellë, lëkurën e saj të bardhë e të lëmuar, … koke femre, të zbuluar e pa burkë mbi krye, … ajo mbeti femër, me sharm e delikatesë femërore, duke përdorur zërin e butë … - Cashku