Kupa tashmë e derdhur e vëllezërve Dardenne (“I riu Ahmed” [Yung Ahmed] – film belg me regji të jean-Pierre & Luc Dardenne)

1 Like

rrofsh per review dhe per indiciet

E “prisja” kete film (e prisja ne sensin mazokist, pra gati diabolik te fjales), ngaqe e dija qe tema e filmit “te rradhes” se Dardenne-ve ishte islami. Por nuk e dija qysh e tek ishte ngritur historia.

Ne fakt, tema nuk eshte islami, por radikalizmi islamist. Dakort, ka nje skene ku disa persona (te supozuar me origjine muslimane) jane te ndarë (gjate nje mbledhjeje) por ajo eshte sa per “te balancuar” (si zakonisht ne filmat e tyre) gjerat (pak a shume si puna e alkolizmit te se jemes, ose depresionit te heroines tek “2 dite & 1 nate”.
Problemi eshte se, sikurse tek “2 dite nje nate” nuk shohim kurre se ç’raporte kishte kjo nënë me femijet e saj (ajo kishte dy femije dreqi e mori!! si nuk pame nje skenë me ta!!), edhe tek Ahmedi, s’ke nje skene te vetme te Ahmedit me psikologen (në qendren e riedukimit, ai ka perdite takim me psikologen per femije).

Por eshte problemi i skematizmit, qe kam shpjegu dhe ne review. Dardenne-t duan te dalin atje ku duan te dalin, o rane e viqen. Por kesaj rradhe, duke mos jua mbajtur shume (mungesa e kurajos artistike, ideore, politike…), kane perseritur skemen tashme te superkonsumuar. Prej nga dhe fundi fare-fare komplet debil (nuk e kam thene ne review).

1 Like

me c’thua tingellon skema e njohur.
Dicka me ben persbtypje, filmat e tyre behen nga 2 regjisore, se vellezerit jane 2. Kane. donje individualitet njeri nga tjetri Dardenet apo si binjake siameze, falje per shprehjen…
Se dhe Cohen brothers bashkepunojne ngushte por ndonjehere i shohim edhe te ndahen dhe japin pune individuale…

Asnjehere. Fiks vellezer siameze

1 Like

problemi i problemit te tyre jane dhe Palmat e Cmimet e Kanes, they should stop getting awarded.
Ja dhe rama po i leviz drejtuesit nese 5 vjet ne karrige te institucioneve :crazy_face:

he me a e kishte ngrejt doren Sala apo jo ne votimin e Kryesise se PD per mandatet? Se po se ngriti Sala e ngre Rama si vllau i tij siamez.

Our democracy is but a name. We vote? What does that mean? It means that we choose between two bodies of real, though not avowed, autocrats. We choose between Tweedledum and Tweedledee - Helen Keller

Godard eshte 20 vjet e kusur me i vjeter se Dardennet por megjithe filmat e tij 20 vjec te rinj e ka te veshtire te paraqitet ne Kane konsideruar fizionomine e festivalit, krejt e kunderta e Dardeneve.

Prapeseprape mendoj se Dardenet pavaresisht nga renia ne perseritje mbeten legjende e filmit evropian e megjithese kjo s’dmth detyrimisht pjesemarrje ne festivalin e Kanes, prezenca e padiskutueshme e tyre atje ka shume te beje me natyren kulturore te ketij eventi dhe ata jane si te thuash limfa evropiane e festivalit ne fjale.
Ndoshta duhet thene pune e madhe se filmi s’ka gje te re per te thene kinematografikisht, ndoshta e reja kete radhe qendron ne tematiken… flas ne teori - s’i kam pare nje imazh te vetem vec trajlerit

1 Like

e kom kopju nga interneti:

riffs-at e Tuidelldi dhe Tuidelldum qe jane saldu ne tru te disidenteve te hershem te Radio Llaksit: