Lamtumirë Europë lindore

Jacob Mikanowski, shkrimtar amerikan me origjinë polake, na merr me vete në një udhëtim nëpër Europën Lindore - nga Lunxhëria e Shqipërisë deri në vendet baltike. Histori, letërsi, doke, zakone, humor. Në këtë botë qarkullojnë oficerë me uniforma të bardha që lyejnë mustaqet me bojë këpucësh, skulptorë që tallen me Stalinin, poetë të mallkuar, sundimtarë ambicioz.

E gjithe kjo eshte nje tallje e peshtire, me vendin e origjines se autorit, dhe me nje zone qe i ka dhene shume kulture dhe shpikje botes.

E kom thon un i pari ne bote qe i gjithe arti postmodern (ngambrapa mode) eshte nje karikature, sepse mbas totalitarizmit (ngambratotalit) nuk mund te besh tjeter gje ngambrapademokratike perveç karikatures.

I gjithe teksti (pa i mohur zhdervjelltesine e stilit dhe te tjera merita) nuk eshte gje tjeter veçse nje perpjekje per sinteze dyfelore midis Hashekut te zborit dhe Kafkes ne pritje ne korridor te rajonit te policise.

rajoni policise

zbori

kurse ky eshte oborri i muzeut Franc Kafka.

Baseni ku pshurrin dy figurat ka formen e hartes se Republikes Çeke.

xixe, thuj nonji gjo bojme i dor muhabet bashke, se vetem ti me ke ngel shok ktu.

1 Like

forma e hartes se Çekise qenka shume e ngjashme me kete te vendit tone.

bravo, nuk me kishte shku ne mend.

Vetem se ka nje konflikt, harta duket si e Shqiperise se Madhe, mbi te cilen behet Nevoja e Vogel.

Pastaj, frymzuar prej teje, pata nje revelate tjeter: dy personat nevojtare perfaqsojne arketipin mbareboteror “malok” dhe arketipin mbareboteror “pallosh”.

Shkrimi ndonse i gjate me pelqeu, sidomos fundi. Kishte momente ku mund ta kundershtoje ne nje pike, por gjate leximit, kritika te smufohej, kishte pasazhe interesante, e ajo qe une do te shtoja eshte se; Europa Lindore, ne shekullin 19-20, ka patur ngjarje shume me impresionuse se Europa Perendimore.

ngjashmeria eshte e larte, kufiri karakterizohet nga thyerje te shpeshta plot me gjire, skuta dhe qoshe, cepa, te futura dhe te dalura; produkt shtypjesh nga te dyja kahet.

Europa, ne krize identiteti, eshte nje emision qe TV CANVAS e jep çdo te djele pas lajmeve te ores 20,00. U bo 3-4 te djela qe e jep. Te interesuarit mund ta nxjerrin edhe nga interneti.
Made in Europa , quhet emisioni. https://www.canvas.be/made-in-europe

Me atë idenë e ngjashmërisë të formës territoriale:

  • maloku po pshurr Tiranën,
  • palloshi po pshurr Gjirokastrën.

Hej ç’na gjeti or miku im Inkuizitor, nuk na u nda skatologjia nga këto temat e kulturës…

Prit o xixe, prit se s’ka maru akoma skatologjia, ehu sa ka zanoti, kur t’i themi edhe “Lamtumire Evrope Perendimore” dhe do te benet Shqiperi e Vogel, atehere do t’i bejme nga Jugu ne Veri edhe Nevojen e Madhe, maloku dhe palloshi n’pozicjon galiç.