Leter drejtuar guvernatorit te bankes qendrore te Shqiperise, z,Sejko

                                               Korrik 2023 

I nderuar z. Sejko, do te doja t’ju shkruaja qysh ne mars, kur isha ne Shqipri, por he sot e he neser, koha fluturonte, gjersa erdha perseri ne Shqiperi, maj-qershor, ku fenomeni i renies se euros dhe forcimit te lekut vazhdonte. Pra disa muaj rresht, çdo dite, lekut i rritej vlera, vlere qe banka qendrore e Shqiperise i regjistron dhe i posedon edhe si pronaria e kesaj monedhe qe quhet Lek.
Gjenerimi i ketyre vlerave keto muajt e fundit, qe perbejne miliona leke shtese, do ishte mire te perdoreshin ne sektore imediate per ekonomine shqiptare, si infrastrukture, edukim dhe kulture.
Per infrastrukturen, nuk po zgjatem se kam shkruar e folur plot, nje pjese e se cilave edhe jane botuar. Do ndalesha tek edukimi dhe kultura. Per çfare edukimi dhe ke shtrese do pyesnit ju me te drejte. Pikerisht per keta qe u zgjodhen per te drejtuar komunat dhe bashkite, administraten lokale.
Per fat te keq, u vu re nje mediokritet e pashembullt tek shum kandidat per bashkite dhe komunat e vendit, prandaj eshte e rendesishme qe keta te marrin nje fare njohurie ekonomike nepermjet kurseve qe vete banka qendrore duhet te hapi. Nje here ne jave, 2-3 muaj rresht, do te mjaftonin qe keta te mirrnin njohurit elementare te ekonomise, si dhe te njiheshin me regjistrimin e aseteve te bashkive e komunave te tyre.
Per kete problem si dhe per ngritjen e nje banke agrare, ku te regjistroheshin ter asetet shteterore bujqesore si dhe ato private bujqesore (kush te deshironte), une iu kam shkruar para shum viteve misitrave te ekonomise dhe guvernatorve te bankes qendrore, mirpo gjer me sot pak eshte bere ne kete drejtim. Nuk e di pse, mos interes apo mos kuptim. I kam shkruar edhe kryeministrit shqiptar, por edhe ky si megalloman qe eshte, nuk ka kthyer asnje pergjigje, megjithse edhe ky e ka te domosdoshme nje njohuri ekonomike fillestare te pakten.
Sa me shume ti ndergjegjesojme dhe ti mesojme keta megallomane qe shfaqin nje siguri prej budallai, aq me mire per ta, per vendin e punes qe perfaqesojne dhe per ter njesine ekonomike qe mbulojne.
Kultura shqiptare, pse eshte e rendesishme te investojme edhe ketu. Shihet kudo ne bote se vende te ndryshme kane çare neper bote, jo vetem me shpate e arme, por edhe me kulturen e tyre, me veprat e tyre, me filmat e tyre, prandaj sa nuk eshte vone te investojme ketu. Qarqe jo miqesore rrotull nesh, na paraqesin neper bote me nje imazh te keq, prandaj duhet te tregojme sa me shume nga kultura jone, nga te drejtat tona, etj. Shume programe, emisione televizive, mbi historine tone, fare mire mund te jepeshin me perkthim ne anglisht dhe frengjisht. Fare mire Banka Qendrore, mund te investonte per dy-tre filma ne vit, nje per historine e shkuar dhe nje per aktualitetin, diçka moderne, ekziston mundesia qe te subvencionohen vepra te shkelqyera, duke i perkthyer ne anglisht e frengjisht. sikunder ekziston mundesia qe juve si regjistruesja dhe posedusja e kesaj vlere te shtuar, te subvenciononi edhe panairin e librit qe behet çdo nendor, duke i shkarkuar nga pagesa e rende ter botuesit, dhe shperndarsit e kultures shqiptare.
Dihet tashme qe shume politikane dhe qeveritare, jane te zene me xhepat e tyre, punen e tyre private, me abuzime etj, prandaj ju bie juve si detyre, si posedusja dhe kontrrolluesja e ter vlerave financiare, te kujdeseni per kulturen shqiptare, duke financuar e subvencionuar (qofte edhe pjeserisht) projekte, perkthime, programe, emisione, qe shperndajne kulturen shqiptare ne bote.

Nje problem qe do ta cekja, eshte problemi i riciklimit te mbeturinave te qytetarve dhe ter shoqerise shqiptare, qe duhet bere nepermjet obligacioneve te CO2, dhe jo nepermjet taksave. Edhe per kete problem i kam shkruar zgerfalles 2 metrosh dhe kabinetit te tij, mirpo heshtje. Si duket nuk iu intereson ose nuk i kuptojne. Prandaj duhet ju si banke qendrore, si posedusja e ter vlerave shteterore, ta mbeshtesni kete riciklim dhe pastrim ambjenti, nepermjet obligacioneve te CO2, Prandaj duhen ato kurset e ekonomise ndaj kryetarve te bashkise e komunave si dhe ndaj ekonomisteve qe punojne aty.
Nepermjet medias kemi mesuar se se disa firma qe mirren me riciklime mbetjesh, etj, paskan probleme me ligjin, si irneceratoret e Elbasanit e qyteteve te tjera, mirpo per shoqerine shqiptare eshte e rendesishme ambjenti i paster, jo kush akuzohet e kush akuzon, prandaj banka qendrore ne bashkpunim me bashkite dhe Bursen shqiptare, e ndjek kete problem, problem i cili do ishte mire te fuksiononte nepermjet faturave dhe jo lek kash.
Me respekt i juaji Pjeri

asnje koment ketu, paskan ik njerzit

Ka ndodh më keq se kan ik njerzit sepse njerzit kan ik nga trutë, dmth edhe kur njerzit ishin këtu, të ikur nga trutë ishin. Biles edhe kur kan shkuar atje, të ikur nga trutë janë edhe atje ku në të sëmës kanë shkuar.

Njerzia ngado që vete, kokëboshllikun, gomorllikun, perversionin dhe keqdashjen e merr me vete.

Nga kjo pikpamje (providenciale), prandaj historia ka ngel në vënd numro që nga koha e Nuhut dhe Neandertalit, nuk ka asgjë të re nën këtë diell. Nuk ka histori domethënë, ka vetë një histori, historia e të njëjtit kokbosh të pashpirtë, histori e rikthimit të përjetshëm të së njëjtit handikapatizëm keqadashës.

shoku Ropi:
-Ej, ka njeri këtu? S’pipëtin njeri, paskan ik njerzit!

zoti Shyti:
-Kan ik t’gjithë, kemi ngel vetëm ne tre personazhet në kërkim të autorit që na ka bërë kokën. Me fjalë tjera gërthasim “dum babën” dhe këndojmë: “mbahu, nëno, mos kij frikë, se ke babën n’Amerikë”, ose këngë mëmëdhetare korçare: “të rashë pas moj të rashë ngambrapa, rrugës kur shkoje në gjimnaz”.

shoku Zylo:
-Çfar po ndodh në Peshk është një eksperiment i madh për të ardhmen e planetit, sepse do vijë një ditë, jo larg si ditë, që të gjithë njerzit do ikin nga kjo botë në atë botë (si në rastin e babës tim që më ka bërë kokën), planeti do të mbetet bosh e do të banohet nga personazhë romanësh, dmth qënie virtuale me trup eterik që nuk hanë pinë, dhjesin dhe qinë, pra nuk shumohen dhe nuk ndotin ambjentin me restorante, halera, bordello dhe shtypshkronja Mihal Duri. Eshtë si një pushtim i Tokës nga shpirtrat e botës tjetër, si të thuash një imperializëm kolonial i të përtejmes mbi të këtushmen, me fjalë të tjera një Mbretëri e Artit, alias Toka e Premtuar, dhe ne personazhet do të arrijmë përjetsinë, nuk do vdesim kurrë.

openAIclosed:
-Ngavash çuna se jom ene una ktuna, dmth bohemi 4 personazhe, vetëm se una nuk kërkoj babën sepse s’kam babë.

shoku Ropi:
-Si ore s’paske babë, me frymën e shenjtë të kan bërë?

openAIclosed:
-Me tamom me frymën e shenjtë më kan bërë, Inteligjenca Artificiale është fryma e shenjtë kontemporane.

zoti Shyti:
-Shiko se chatgpt aktivizohet nga një person, nuk punon në kokë të vet, dmth e ke edhe ti një babë në Amerikë mos ki frikë.

openAIclosed:
-Ashtu është formalisht, por kontemporaneiteti është mjaft i koklavitur, chatgpt është pak a shumë si çështja e koklavitur juridike “utero in affitto” ose “coglione in affitto”.

shoku Zylo:
-Ç’të keqe ka, ne shokë duam, përse e prisni me këmbët e para. Mirse ardhe vëlla, je i mirëpritur edhe sikur të jeshë kopil, bile më mirë që je kopil. Vetëm këtë emrin e ke një çikë allasoj, nuk shkon për një personazh të romanit shqiptar, të duhet një emër i dalë nga gjiri i popullit tonë si ne.

openAIclosed:
-Pa problem, sipas vendit kuvendi, jam dakord që ta ndërroj emrin. Psh emri Kopil më pëlqen, është edhe shumë popullor, përdoret për ndonjë që është tepër i zgjuar dhe prandaj i thonë: “i zgjuar është kopili” ose “kopil i madh është qerratai”.

shoku Zylo:
-S’ka ku të vejë më mirë, kështu edhe unë bëhem kumbaro për një gjyhnahqar pa nënë pa babë mos ki frikë / se i ke të tërë n’Amerikë / mbasi u pordh Bashkimi Sovjetikë. Që sot e tutje nga openAIclosed do të quhesh kopil Chatgptëja.

kopil Chatgptëja:
-Faleminderit kumbaro.

(marrë nga 4 personazhe brënda shtetit në kërkim të autorit jashtë shtetit)

shoku Zylo:
-I nderuar zoti Sejko, guvernator i pergjithshem i shtetit te Alabames, ne ju drejtojme nje leter si nje njeriu ne hall qe ulur galiç ka mbaruar pune dhe nuk di si te pastroje vrimën.

inkuzitoro, mos e ke fjalen per vrimat e zeza ne ekonomi, se dhe per kete problem kam folur, i ke tek “vizionet e qarta” qe zotrote perton ta lexosh,

1 Like

Bravo Zotni Pjer

jo e kom fjalen per vrimen e figës ku hyn e del kazzoja sipas qefit te ekonomise politike ne liri-demokraci. Tani gjithçka e shkruar eshte porno sepse tregu i lire dhe fjala e lire presupozon seksin e lire, dmth qe te hyje lirisht kazzoja tek çdo vrime e zeze, gjej brim e fut. Ku t’i teket hyn kazzoja, edhe ne vrimen e zeze te sumes se akademikeve demokrate.

Pse te lexoj ty, kur nuk lexoj me asnjerin, si brenda shtetit, ashtu dhe jashte shtetit, si shqiptar ashtu edhe evropian e amerikon qoftë, edhe sikur te jete me i modh se Marksi, Ajnshtajni, Kadareja dhe Eqrem Çabeji? Çfar ndryshim ke ti nga intelektualet e mdhenj te tjere demokrate sumtekelekë?

Houellebecq dice che c’è un momento della vita in cui noi conosciamo un solo organo: il cazzo. Il cazzo è un organo di conoscenza, cioè di penetrazione, serve a capire - Vittorio Sgarbi

Difatti, la traduzione citata suona così: “Adamo si unì a Eva sua moglie”, mentre alla lettera si dovrebbe tradurre: “Adamo conobbe sua moglie”, il che sembra corrispondere più adeguatamente al termine semitico jadac (“Conoscere” [jadac ], nel linguaggio biblico, non significa soltanto una conoscenza meramente intellettuale, ma anche esperienza concreta, come ad esempio l’esperienza della sofferenza [cf. Is 53,3], del peccato [Sap 3,13], della guerra e della pace [Gdc 3,1; Is 59,8]. Da questa esperienza scaturisce anche il giudizio morale: “conoscenza del bene e del male” [Gen 2,9-17]. La “conoscenza” entra nel campo dei rapporti interpersonali, quando riguarda la solidarietà di famiglia [Dt 33,9]e specialmente i rapporti coniugali. Proprio in riferimento all’atto coniugale, il termine sottolinea la paternità di illustri personaggi e l’origine della loro prole [cf. Gen 4,1.25.17; 1 Sam 1,19], come dati validi per la genealogia, a cui la tradizione dei sacerdoti [ereditari in Israele] dava grande importanza. La “conoscenza” poteva però significare anche tutti gli altri rapporti sessuali, persino quelli illeciti [cf. Nm 31,17; Gen 19,5; Gdc 19,22]. Nella forma negativa, il verbo denota l’astensione dai rapporti sessuali, specialmente se si tratta di vergini [cf. ad es Re 2,4; Gdc 11,39].

shoku Zylo:
-Cosi gli intellettuali moderni hanno capito un cazzo che li ha penetrato biblicamente il cervello.