Macron mund thellësisht Le Pen në Francë

Këto janë ndoshta zjedhjet më të rëndësishme që janë mbajtur në Francë në kohën tonë, për vetë alternativat e ndryshme që mbartin për Francën. Nga njëra anë ajo, e mprehtë dhe e shpejtë në batuta të hidhura, ndërsa nga ana tjetër ai, ambicioz, ndoshta pak si tepër, por me stofin e një politikani europian që francezët e njohin nga e shkuara e tyre. 47 milionë francezë kanë të drejtë të votojnë sot, dhe përgjigjet e para janë afër. Macron, sipas disa mediave projektohet fitues, por është tepër herët të themi.

1 Like

Po pse me u lodh?
Vete francezet skishin dal me votu sot :smile:

Sipas Le Figaro pjesemarrja deri ne oren 17 ishte 65.3, qe e krahasuar me zgjedhjet e 35 vjeteve te fundit duket me e uleta e periudhes.

Ket po them

Sido sido, kriza e Evropes vetem sa shtyhet sot per nji dite tjeter
dhe natyrisht ne nji forme tjeter.

Kjo periudhe rreflektimi nenvizojti faktin se te dyja rrymat kshu me pergjithsi, kane limitet e veta,
Dhe shyqyr qi i kane

Ajo qe me habiti ne keto zgjedhje, ishin;

  1. Pjesmarrja ishte e ulet ne krahasim me vitet e shkuara.
  2. TV franceze, nuk lejohen te shprehen per rezultatin, deri ne mbylljen e qendrave te votimit.
    (Kjo gje si duket per te mos ndikuar tek votuesi e per te respektuar diten e votimit/gjykimit)

Shume fraceze qe punojne e jetojne ne Belgjike, votuan te gezueshem, ndryshe nga votuesit ne France qe ishin pak me te zymte :blush:
Nje gazetare budallaqe, pyeti nje votuese franceze, se; per ke votove. Pergjigjia e saj ishte fantastike; Rendesi ka qe votova, nuk ka rendesi se per ke :blush:
Nje tjeter pikante ishte; Vota eshte e fshehte dhe demokratike :blush:
Tjeter pikante ishte; Nuk jam i detyruar te te them se per ke votova :blush:

Ca implikon fitimi i njerit apo tjetrit per albanistanin?
Franca ka qene gjithmone pro serbe, ndaj fitofte ai qe i ve flaken me shpejt

1 Like

1 Like

Kush mund te perfitojne nga pjesmarrja e ulet ne votime?

Varik, nuk gjykohet nen kete prizem, aty flitet per Europen dhe Euron, apo kundra saj, dhe te gjithe syte e njerzeve jane tek ai qe eshte pro Europes dhe Euros, pra Macronit.
Qetesohu, pi pak vere nga ato qe ka sjelle i modhi ketu :yum:

jo vetem vere:

ACDC, do ishte me interes te dinim nga Xixa apo STALKER, se ç’thote ligji i zgjedhjeve per voten e bardhe, pra per ata qe nuk votojne. Kujt i shkojne keto vota, apo rrezohen, nuk i kalojne kujt.
Se ketu ne Belgjike, ka nje anomali dhe ligj jo demokratik per kete pune, vota e bardhe i kalon fituesit.

O la la, sikur pak me poshte te ishte … :yum:

Nje tjeter e forte pikante nga nje votues, ishte;

  • Tani qe po fiton Macron-i, le te rrijme te qete edhe 4-5 vjet se Europa nuk do prishet :blush:

Ne Belgjike morren pjese 82 457 franceze ne votime, ne 12 qendra votimi.

Fillimisht duhet bëre dallimi mes “votës së bardhë” dhe “votës nul”: fleta - apo buletini i votës konsiderohet i bardhë nëse është “e virgjër” pra nuk përmban asnjë emër mbi të. Nul - i pavlefshëm quhet ai buletin që përmban çdo gjë tjetër përveç/bashkë me emrin e njërit prej kandidatit, psh një zgarravitje apo fjalë që s’kanë lidhje me përmbajtjen zyrtare.
Aktualisht, vota e bardhë nuk kontabilizohet por sidoqoftë, ajo numërohet dhe konsiderohet si as/as _ pra, si shprehje e kundërshtisë ndaj zgjedhjes.Dis prej kandidatëve në garën presidenciale (Mélenchon) premtuan ta zytarizonin votën e bardhë, në sensin që kur ajo votë paraqitet si shumicë, atëhere zgjedhjet anulohen.

Lidhur me turin e dytë të zgjedhjeve të sotme, për momentin kqyret pjesëmarrja. Në drekë (ora 12°°), pjesëmarrja ishte 28,23% - 3/10 e pikës më pak se turi i parë (28,54%) - pra pa diferenca të ndjeshme. në të kundërt, diferenca është më e ndjeshme në krahasim me të njejtën orë për presidencialet e vitit 2012 (30,66%).

Në orën 17°°, pjesëmarrja ishte 65,30% , pra një përkeqësim lidhur me turin e parë në të njejtën orë (69,40%). Ende më e ndjeshme është kjo diferencë me 5 vjet më parë, në të njejtën orë (71,96%).

Në princip, rezultatet shpallen duke filluar nga ora 20°°. Të kuptohemi, janë thjesht tendenca e përgjithshme - sondazhe mbi rezultatet tashmë të përfunduara, të kryera mbi një përzgjedhje prej 1200 qendra votimi të konsideruara si përfaqsuese të tendencave kryesore. Të mos harrojmë se zgjedhjet mbyllen në orën 19°° në pjesën më të madhe të territorit, ndërkohë që qytetet e mëdha (Paris, Marseille, Lion, Toulouse etj…) vazhdojnë të votojnë deri në orën 20°°. Institutet e sondazheve premtojnë se do t’i shpallin këto tendenca vetëm kur ato janë të dukshme - pra jashtë brezit të gabimit.

Po presim…

Pjer, për momentin, asnjë incident nuk është sinjaluar. Mos harrojmë se këto zgjedhje zhvillohen nën “survejim të madh” për shkak të rrezikut terrorrist. E gjithë policia dhe xhandërmaria ka dalë ne terren dhe është prezente në qendrat e votimit

La Belgique est un bâton merdeux ; c’est là surtout ce qui crée son inviolabilité. Ne touchez pas à la Belgique! - Charles Baudelaire, Pauvre Belgique.

Il y a des jours où je me demande si la Belgique existe réellement, si elle n’a pas été inventée - Léon Bloy, Journal.

Zgjedhjet nuk quhen pa nje qeveri teknike .on a lighter note Palloshi yne hala s’ka mesuar ta mbaje gojen mbyllur :smile:

rezultati i parë:

Macron 65,5% - Le Pen 34,5%

1 Like