"Make Our Planet Great Again"

Shumë udhëheqës botërorë reaguan mbrëmjen e mbrëmshme pas deklarimit nga ana e Presidentit amerikan Donald Trump se Shtetet e Bashkuara po tërhiqeshin nga Marrëveshja e Parisit për luftimin e ndryshimeve klimaterike, por ajo që ka tërhequr më shumë vëmendje ishte përgjigja e Presidentit të ri të Francës, Emanuel Macron. Macron ka folur në anglisht dhe jo frengjisht dhe ka kërkuar nga të gjithë mbështetësit e marrëveshjes të jenë të bindur se marrëveshja për ruajtjen e Planetit do të mbetet në zbatim, edhe me largimin e vendit që ishte thelbësor në jetësimin e saj, ShBA-ve.

Macron tha se e respektonte vendimin e Trump për t’u larguar nga marrëveshja por se besonte se ky ishte një gabim. Pastaj Macron anashkaloi Presidentin Trump, për të folur drejtpërdrejt me kombin amerikan… “I know you are a great Nation…” dhe thirri të gjithë shkencëtarët, inxhinierët, sipërmarrësit dhe qytetarët e zhgënjyer të vijnë dhe të punojnë “këtu në Francë.” Sektori privat në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka investuar miljarda dollarë në zhvillimin e teknologjive të gjelbërta. Frika e privatëve është se ShBA-të do mbeten jashtë asaj që ata konsiderojnë si themelet e ekonomisë së të ardhmes. Më 26 Prill, 16 kompani amerikane, mes të cilave Apple, Google, BP, Shell dhe kompania e minierave BHB Billiton specifikuan arsyet pse Marrëveshja e Parisit do jetë e mirë kompanitë amerikane.

Presidenti Trump e tha qartë, “Ne po largohemi!” dhe shtroi argumentat e tij ekonomikë se kostot që ShBA kanë marrë përsipër në Marrëveshjen e Parisit janë të padrejta. Fjalimi i Trump ishte i bazuar mbi premisën e tij të përherëshme, ShBA-ve ua kanë hedhur të huajt. “Ne nuk duam që vendet e tjera të vazhdojnë të qeshin me ne.” - tha Trump gjatë fjalës së tij. Ai ka argumentuar më tej, se e gjithë kjo sakrificë nuk do t’ia vlejë barra qiranë. Trump u referohet disa raporteve që bëjnë llogaritë e kostove të zbatimit të marrëveshjes nga ShBA-të. Por kthesa drejt energjisë së pastër, të qenit udhëheqës botërorë në energjinë diellore, të erës dhe transportit të pastër do të ishte favorizuese për të ardhmen ekonomike të ShBA-ve.

Brenda Amerikës, konservatorët dhe ata që nuk besojnë në ndryshimet klimatike po festojnë. ShBA do të kursejë 3 trilion dollarë duke dalë nga kjo marrëveshje, do ruajë qindra mijëra vende vende pune dhe do ndalojë rritjen e kostove energjiitike për familjet amerikane. National Review shkruan se kjo lëvizje e afron Trump-in me bazën e tij punëtore, teksa Demokratët flasin për mbrojtjen e Planetit e të tjera çështje të padobishme kur vjen tek votat e “jakave blu.” Procesi i largimit të ShBA-ve nga Marrëveshja e Parisit do të jetë i gjatë, rreth katër vjet dhe do të finalizohej në ditën pas zgjedhjeve të ardhshme, ndaj dhe pritet të jetë një çështje e shumëdebatuar fushatën e ardhshme.

1 Like

4 Likes

Do t’u kurseje taxapagusve amerikane mbi tre trilion dollare me kete vendim qe mori!
E fitoj edhe mandatin tjeter per zotin.
bravo Z.Trump.

2 Likes

“I strongly support Donald Trump leaving the planet Earth”

:smiley_cat:

2 Likes

Nuk te vjen njeri ne France o kalama,se nuk e la mendja njeriun te paguaje taksat e tua… dhe te jetoje mes arabeve.

Lajm i vjeter, ka kohe qe Franca eshte vetofruar si strehe per shkencetaret e specialistet e ambientit qe kur Trapi jone i pushoji nga puna ne dhe i zevendesoi me OIL and Coal CEOs. Edhe nje premtim i mbajtur.

Prit sa te na kthehen artistet nga Kanadaja :))

2 Likes

po pse,midis zezakëve është më mirë?

2 Likes

http://www.gazetadita.al/kreu-mjedisor-i-okb-per-koronavirusin-natyra-po-na-dergon-nje-mesazh/

“Asnjëherë më parë nuk kishin ekzistuar mundësi të tilla që patogjenët të kalojnë nga kafshët shtëpiake apo të egra, te njeriu,” tha ajo për Guardian, duke shpjeguar se 75 përqind e sëmundjeve infektive vijnë nga bota e egër.
“Erozioni i vazhduar i hapësirave të botës së egër po na sjell tepër afër me kafshët dhe bimët që bartin sëmundje që mund të vrasin njerëzit”