Mbi seritë televizive

Vetem serine e pare ndoqa… s’me terhoqi…

Nuk e kam fjalen per Squid Game, ishte thjesht ilustrim

Stalker, a ma ke pa gjo albano-id dhe korrikse?

serite dhe spektaklet televizive

serite jane nje mpirje truri, arratisje mga realiteti, sikurse videogamet.
Filmat art dhe essay psrkundrazi kane realitet brenda, kerkojne impenjim. serite e fundit qe kam ndjekur dr house, dhe twin peaks. nese ketij te fundit mund ti rikthehesha, te parit i ka humb kureshtja.
meqe ra fjala te taxi driver, kam pare mjaft analiza te atij filmi ne youtube, me i miri per maskulinitetin, ekuivalenti i mulholland drive mbi frustracionin feminil. Per mua disa filma duhen futur ne kurrikulat shkollore, te edukohet fuqia e artit.

1 Like

çër the ti korrikse? Se nuk dëgjohet mirë, ka shumë zhurmë në Peshk, llafe muhabet sa t’dush tina.
Po ai Enveri paska qene nji maskara qe se paska shokun, akoma e kan ne dore fuqine komunistet! Nuk te lejne me bo xhap pisat!

Jo detyrimisht vetem serite dhe jo ultimatisht te gjitha serite. Disa qe kam pare vetem ne ate format do i shikoja; filmi do te reduktonte te verteten e realiteteve ose realitetet brenda realitetit qe shpesh serite perpjeken te trajtojne. Kam pare me se fundmi nje seri te quajtur " The Underground Railroad" per rrugetimin e nje skllaveje ne Amerike. Si film do te kishte dokumentuar me me pak detaj (por ndoshta trajtuar me me shume pathos) te verteten e saj.

Jane kategorite si psh feministe, " Top Of The Lake"( sezoni I me Elisabeth Moss), “Fleabag” (ekselente), afro-amerikane, “Luke Cage”, “Insecure”, apo madheshtore tragjike hero/antihero “Breaking Bad”, “Better Call Saul”(, etc.) qe si filma do te ishin te kategorive b ose tejet te simplifikuara, komerciale.Keto qe kam permendur nuk jane entertainement per se, ose sic thua vete mpirje truri. Ne te kunderten, hapin horizonte te reja, hapin shpirtin.

nese nje film ka pjese me t’pallume, eshte gjithnje film i mire.