Merkel - Priten ndryshime thelbesore ne perberjen e BE (Evropa drejt ndarjes ne dy grupe)

“Vizioni i nje Evrope tjeter” shkruan Handelsblatt ne faqe te pare

Merkel gjate takimit te lidereve te BE ne Malte shprehet per transformimin e BE ne nje semi-union shtetesh te dy shpejtesive. Kjo ishte aluduar per shume kohe nga burokratet e Bruksel(jo zyrtarisht) por asnjhere ne rangjet e lidereve te saj. Me sa duket pas Brexit, fitores se Trump dhe fuqizimit te se djathtes(anti-establishment) anembane Evropes , BE po i drejtohet pragmatizmit politik. Ndryshimet historike pritet te paraqiten gjate samitit te Romes per 60 vjetorin e BE-se. Pritet qe ne keto ndryshime te perfshihet ndarja e BEse se veriut(core) dhe asaj te jugut. Priten dhe ndryshime te medha ne ligjet e Emigracjonit brenda BEse dhe atyre kolektive(sociale). Gjate samitit te Maltes lideret Evropjane kritikuan Presidentin e SHBAse per ligjet e ashpra te emigrachjonit nderkjohe qe nenshkruan nje memorandum me Libine per rikthimin pas te te gjithe emigranteve/refugjateve qe kapen ne Mesdhe duke u larguar drejt Evropes.Libise gjithashtu ju premtua ndihme ekonomike,logjistike sikurse krijimin e kampeve per refugjatet e rikthyer.

Ne le te krijojm euroven 3.0 bashke me kosoven, greqine r makedonine

Pse? A nuk ka qene qysh ne fillim te krijimit te EU-s ky plan i vazhdimit te ndarjes ne dy pjese te Europes? Mundesisht ne tre? Sepse edhe dallimi behet me komod! Njera pjese prodhon dhe mban standartin e larte, tjetra ofron fuqi punetore te lire!