Nga mecenati te fondacionet

Mecenati i fundit gjerman ka qene Hitleri ne stilin e Mecenatit te hershem origjinal romak qe i ka dhene baze ekonomike konkrete endrrave te Augustit per lustren shkelqyese te Perandorise Romake. Mbas Hitlerit erdhi Bankieri Mecenat, e mbas tij, ne vitet 80-te, erdhi Financa Spekulative qe zbavitet, tall koqet, duke luajtur me vleren e pares (arit) barabar me vleren e artit.

Keshtu si e shpjegon ti, se une pak e njoh, qe Rilke paska patur nevoje per alkol dhe droge, Rilkes i paska ardhe tamom dita. Alkol sa t’dush, droge sa t’dush, fyr sa t’dush.

Trakli kish nevojë për këto, jo Rilke. Dhe Trakli vdiq me 27, në front, ca thonë nga një mbidozë kokaine, i deprimuar nga tmerret e luftës, mbase në një çast psikotik.
Jo për t’u rekomanduar e tëra kjo, më thotë një mendje, por ti e di vetë…:slight_smile:

Çfar rendesi ka Rilke apo Trakl - qe pak i njoh, dhe i njoh mbas renies se Murit - per te bere ironi per artistin e varur nga droga e alkoli si standard normal. Rilke nese nuk eshte i varur nga droga e alkoli, do te kete qene i varur nga fyrja. Duhet paguar ne nje fare menyre gjenia e artistit modh.

Nuk eshte e thene te deprimohesh nga tmerret e luftes, ka njerez qe tmerrohen nga tmerret e paqes, e ka te tjere qe fortifikohen me teper midis tmerreve çfardolloj.

Te gjeta dhe une i gabim ortografik, s’ka me lezet kur e gjen tjetrin ne gabim. Me bere kurioz se çfar front lufte kishte ne vitin 27, gugllova e gjeta qe Trakli ka vdek ne 1914.

E ke lexuar jangllësh frazën time: ai vdiq me 27: do të thotë ishte 27 vjeç kur vdiq.

Përndryshe do ta kisha shkruar: vdiq NË '27-ën.

Georg Trakl (3.02.1887 – 3 .11.1914)

mos na fike, s’paske qene gabim!

Na shkrive.

s’do mend, jena tu lujte ngriva-shkriva, si Trakli me Rilken.