Nobeli në mjekësi i jepet japonezit Ohsumi (nuk është nga Berati)

mjekësi
shkencë
nobel
#1

Shkencëtari japonez Jeshinori Ohsumi u bë fituesi i çmimit Nobel për mjekësinë, falë punës së tij me qelizat “vetëngrënëse”. Qelizat kur vdesin nuk hidhen poshtë, por zhvishen nga materialet e përdorshme, ashtu si një makine të shkatërruar mund t’i përdoren pjesë të padëmtuara. Ky proces quhet autofagia, nga greqishtja, vetë-ngrënës. Kur autofagia nuk ndodh në nivelin e duhur, kemi plakje të shpejtë, ndërsa kur ky proces i shfrytëzimit të qelizave të vdekura është tepër agresiv, mund të shkaktojë rritje kancerogjene. Por njohja e mirë e ketij procesi mund të na ndihmojë të luftojmë sëmundje si kanceri, alzhaimeri etj.

Këtë javë, çmime edhe për fizikën, kiminë dhe paqen. Javën tjetër shkencat ekonomike…

4 Likes
#2

Jetnori eshte nga Pronoviku

1 Like
#3

po mire nashi; ky ka marre cmimin nobel si mjek, apo sepse ka hap ekspozite vetjake, si piktor ?

1 Like
#4

@BeluliXVI I eshte ngrit menja per km nashi. :smile:

1 Like
#5

Nese eshte zoteri i vertete, Jeshinori ta ndaje titullin me plakat labe qe thoshin ‘hanksh veten’ =autofagia

1 Like
#6

opo per ate pune, plakat labe meritonin cmimin nobel ne mjeksi me kohe… dhe vetem per faktin se me nje shprehje te vetme, kane spjeguar ne menyren me te thjeshte te mundshme se cfare eshte semundja e “leuçemisë”. … -ku ishe o shejtan, se “ma bere gjakun ujë”.:smiley:

2 Likes
#7

I pe Belul olimpistet qe kishin hedhur kupa? Po shushunjat qe jane dore me nji per pastrim gjaku? Ja no-të tona te gjitha i dinin

#8

Mos eshte pllakaxhi, mua si pllaka me duken.:mag:

#9

:joy: Sa kam qesh me kete te ekspozites kur pashe foton

1 Like
#10

Pse nuk eshte nga Berati? Apo doni te shisni kozmopolitizem.

#11

oh- sumi… interesant

#12

Do thoshte shkaba pastaj qe jemi rrace e zgjut :stuck_out_tongue:

1 Like
#13

Mos është nga Skrapari?