Parajsa

Shpeshhere
Thoshte se duhet te vdiste
Qe te shihte parajsen
Pastaj, kur vdiq
Verejti
Se edhe atje prisnin parajsen
Kur te vdisnin

3 Likes

sipas kaploqes time keto vargje nuk kane nevoje te shkruhen me germa kapitale, qe ne virtualitet do te thote qe shkrimi te bertase, edhe shkruar me te vogla vargjet kelthasin njelloj, bile me mire, sepse kelthasin me maturi.

Kerkoje ndjese per germat kapitale. Po ta vereni poezia nis thjeshte. Por me kuptoni
Ora e vone e Nate’s KUR e nisa,dhe telefoni stil oksidenti prodhuan ato we mos u rrefefshin me goje.pardon prape

rreshti i fundit, mos ka dashur te rregullohet pak, ne mos gaboj, psh;
Shpeshhere
Thoshte se duhet te vdiste
Qe te shihte parajsen
Pastaj, kur vdiq
Verejti
Se edhe atje prisnin parajsen
Kur te lindnin perseri

kjo qe thu ti eshte teori budiste e rimisherimit, teori e metempsikozit.

Ndersa kshu si e ka konceptuar poeti, nuk e di me koshience te plote apo shtyre nga frymezimi (le ta thote vete), eshte e verteta deziluzionuese per besimtaret qe rendom shpresojne se mbas kesaj jete te vuajtur, mbas vdekjes i pret parajsa. Gje qe nuk eshte e vertete, nuk ndodh keshtu, vdekja eshte thjesht nje akt kalimi nga nje dimension (kjo bote), ne nje tjeter (bota shpirterore).

Dmth pak a shume, duke e banalizuar, eshte si te shkosh nga Shqiperia ne Belgjike, gje qe nuk perben me domosdo arritje ne parajse. Po ai Pjer je, magazinier hesapi.

Dmth parajsa dhe ferri jane dimensione te brendeshme, nuk varen nga vendi ose pozicioni ku je, ne Belgjike apo ne Shqiperi, ne kete bote apo ne boten tjeter, je magazinier i thjeshte apo kryminister pallosh.

1 Like

Vuajtja me e tmerrshme ne kete bote, ose rrethi i fundit te ferrit ne kete bote, eshte te kesh ambicjen per te qene kryeminister ne ferrin shqiptar, dhe te kesh destinin te jesh nje cope magazinieri ne parajsen belge - i Modhi :smiley:

po pra, ne teorite fetare, eshte pikerisht kjo, rimisherimi, bota shpirterore, jeta ne nje dimesion tjeter, sipas gjykimit, etj, etj. , dhe ktu une kete doja te thoja, se edhe ne boten tjeter, dimesionin tjeter, shpirterat presin :laughing:

çar presin Pjer, te lirohet vendi i kryeministrit?

Origjinalisht vdekja nuk eshte nje fenomen negativ si rendom konsideruar, origjinalisht eshte nje ngjarje festive si lindja e femijes. Femija ne bark te mamase nuk e di me siguri se shkon ne nje bote tjeter mbas lindjes, degjon zerin e mamase dhe babes, ndjen dashurine e tyre dhe ka intuite se ka diçka tjeter qe e rrethon, perveç lengut amiotik. Njesoj ne jemi kalamaj ne bark te Gaias (Memes Natyre) nuk kemi siguri se ç’ndodh mbas vdekjes, aktit te lindjes si heke kalimi neper kanalin e vagines se Gaias, por kemi nje lloj intuite se ka diçka tjeter qe rrethon atmosferen e Gaias.

Kjo lloj intuite eshte universale per qenien njerzore, e kane njelloj si besimtaret, ashtu dhe ateistet, dhe nuk ka lidhje me besimin fetar dhe besimin ateist. Si besimi fetar per ekzistencen e parajses dhe ferrit, ashtu dhe besimi fetar per mosekzistencen e tyre, nuk ka te beje aspak me kete intuite, por jane dy menyra te kunderta per perballur vdekjen si fenomen negativ. Dmth si fetaret ashtu dhe ateiste jane te dhime ne breke nga frika e vdekjes, te cilen e perballojne ne menyre te poshter, dhe ky eshte thelbi i poshtersise njerzore (e cila eshte nje fenomen historik, lidhet me nje ndodhi te caktuar historike ne zanafille te koheve).

Perfundimisht besimi ateist se nuk ka jete mbas vdekjes fizike eshte poshtersi sepse ka shpresen idjote se vuajtjet njerzore marrin fund me vdekjen fizike, eshte po aq poshtersi idjote eshte besimi klasik fetar qe mbas vdekjes e ke te garantuar automatikisht parajsen, mjafton te respektosh ritin (ne kete rast te fundit e fus kuptimin e poezise e xhatanit ne kete teme).

Pra te gjithe besimet, teorite, ideologjite, jane ne funksion te frikes nga vdekja, pikerisht nga çfare origjinalisht nuk duhet te kishim frike, perkundrazi duhet ta festonim si lindjen e femijes.

@sica me dy cica, gjeje po qe i zoti ku e kom vjedh kete ide ne internet!?

Nje pikture e famshme e Bosh tregon kanalin e vagines se Gaias, alias tunelin qe ka nje drite ne fund, deshmi e personave qe kane pasur vdekje klinike.

@Stalker, @korriku, sica me dy cica, ju pret doktorri (i PDhit) ne fund te tynelit!