Pesë ligjet themelore të budallallëkut njerëzor

Në fillim të viteve 1600, astronomi Johannes Kepler parashtroi tre ligjet e tij të lëvizjes planetare, që për herë të parë, ofronin një përshkrim të saktë e të bazuar mbi prova, të lëvizjes së planetëve në Sistemin Diellor, përreth Diellit. Deri në fund të shekullit, Isak Njutoni ndoqi shembullin e Keplerit me tre ligje të tijët, duke përshkruar marrëdhënien mes një objekti dhe forcave që veprojnë mbi të. Ishte ai pra, që hodhi themelet e mekanikës klasike. Pothuaj treqind vjet më vonë, Carlo M. Cipolla, një profesor i historisë ekonomike në Universitetin e California-Berkeley, parashtroi një seri ligjesh që nuk janë më pak zbulues, se sa ata të Keplerit apo Njutonit: Ligjet Themelore të Budallallëkut Njerëzor.

Per kete ka folur njeri te nje liber.

1 Like

Ka edhe nje ligj te gjashte, por Qepa nuk e thote, ose nuk e gjen dot, sepse nuk i leverdis, del si rru qeth per vete:

Te gjithe jane budallej, vetem se jane budallej ndryshe! - i Modhi :grinning:

Tiku eshte dhe ligji i 7:
"Budallai vjen gjithmone perball

Nje her nji shkrimtari francez jo shume te njohur, i doli nji i zgjut n’rruge, i zuri rrugen dhe e provokoi:

- Un nuk ja hap kurre rrugen budallait!

Shkrimtari ju shmang duke i thene:

- Kurse une ja hap gjithnje!

Duke marr te mireqene qe ne bote ka kaq shume budallenj e kuptoj shume mire shkrimtarin frëng qe i hapi rruge provokatorit. Probabiliteti qe te ndeshet me nje budalla tjeter eshte nje arsye me teper pse duhet ti hapesh rruge.

" …“Një budalla është një person që i shkakton humbje një tjetër personi apo grupi personash, ndërkohë që vetë nuk fiton asgjë, madje mund të pësojë edhe humbje”…"

Tamam si politikanet shqiptare.