Shakaxhiu i vetshkatrrimit (Pjesa e parë)

Bota e artit ka mbetur gojë hapur dhe tejet e shokuar nga performance e fundit e Banksy, ndodhur pak ditë me parë në ankandin e veprave të artit Sotheby’s në Londër.

Kjo performance është një ide tejet gjeniale dhe shumë treguese për gjëndjen ku ndodhet arti bashkohor, kultura dhe vetë ekzistenca e shoqërisë së sotme, sepse arti është letër lakmusi për ta dëshmuar gjëndjen e qënies.

Sapo drejtuesi i ankandit dhe goditjen përfundimtare të çekiçit për shitjen e ikonës banksijane Vajza me tullumbac (Girl With Balloon), kanavaca vetëshkatërrohet duke u grirë fije fije në shirita. Nga specialistët hipotezohet që korniza e pikturës fshihte një mekanizëm grirës letre të telekomanduar nga larg; ndoshta prej vetë autorit që mund të ndodhej në sallë si anonim.

Ankandi i kësaj vepre nisi me vlerën fillestare 200 mijë stërlina, e mbas një jep e merr intensive midis kërkesës dhe ofertës, vepra u shit për diçka më tepër se 1 milion sterlina (1,18 milion euro). Blerësi anonim ka mbetur pa fjalë, megjithse akoma nuk është e qartë ligjërisht nëse dëmi është i tij apo i shitësit. Nga ana tjetër ekspertët parashikojnë se vepra e grirë do të rrisë vlerën e saj monetare në sajë të kësaj performance. Sigurisht ka vënd që mulliri i imagjinatës i teoricienëve të komplotit - si vënie në skenë e kordinuar midis Banksy dhe Sotheby’s - të punojë me rendimente të larta në media dhe rrjete sociale.

Banksy gjithnjë ka shokuar miletin me shakatë e tij, por kësaj here ka tejkaluar edhe vetveten.

siç duket sapo jemi “banksizuar” - ka thënë Alex Branczik, Senior Director and Head of Contemporary Art, London.

Pa asnjë diskutim që Banksy është një gjeni absolut, e jo vetëm për idetë e tij, por është një gjeni absolut edhe si mjeshtër i vizatimit. Si teknikë dhe ekspresivitet nuk u lë gjë mangut mjeshtërve të Rilindjes, dhe më tepër se kaq, dora e tij është njëkohësisht e një mjeshtri modern. Kulmi i thjeshtësisë, frymzim i kristaltë.

Nuk ma ha mëndja që të shkohet më përtej idesë së përformancës së tij të fundit. Nuk mund të gjëndet mënyrë më inteligjente dhe më rentabël për të demaskuar shitjen-blerjen e veprës së artit, që në fakt është thelbi i kapitalizmit, dhe si e tillë, demaskim i kapitalizmit.

E megjithkëtë në plan të fundit Banksy rezulton një idiot, sepse arma i kthehet mbrapsht si bumerang, pikturës së tij të dëmtuar nga performanca i rritet vlera artistike, e për rrjedhojë i rritet edhe vlera monetare, pra performanca e tij çon ujët në mulli të kapitalizmit. Si përfundim është e kotë të luftohet kundër kapitalizmit me mënyra antikapitaliste, dhe jo vetëm e kotë, sepse turbokapitalizmi ushqehet me kërmën e tij dhe të kundështarit. Në turbokapitalizëm rritet vazhdimisht mbivlera e kërmës.

Vetëm nëse Banksy e ka bërë me këtë lloj vetëdije performancën në fjalë, në fakt gjë pak e mundur për një turboantikapitalist dhe turboantiklerikal si Banksy, atëherë rezulton të jetë shumë inteligjent dhe i vërtetë.

1 Like

Dhe pas grirjes, vlera ju dyfishua.

Kjo tregon se kapistallizmi eshte gjithnje fitimtar, e aq me teper rezulton fitimtar kur luftohet.

Jane pikerisht komunistet (Stalker, korrikse, albano-id) qe mbajne ne kembe kapistallizmin duke mbajtur ne njeren dore draperin dhe ne tjetren çekanin (e ankandit).:stuck_out_tongue:

Nje prej veprave streetart te fundit te Banksy ne muret e Parisit. I modh fare osht.

Kjo veper e modhe antikapistalliste tregon se si kapistallisti i jep autorit te librit antikapistallist nje kocke (nje çmim): :smiley:

art-dot-abstract_art-abstract_artists-artists-painting-mfln3048_low

1 Like

art-artist-art_investors-art_business-abstract-paintings-rron739_low

c36bdea4a8b5c286077533c0e6743313

art-painting-exhibition-artist-gallery-art_exhibition-aban725_low

art-art_gallery-catalogue-art_exhibit-art_exhibition-art_show-mtun1410_low

#sensacion

Me kto mend sensacion rezulton gjithçka ndodhi qe ben pershtypje ne publik: psh njelloj sensacion ishte edhe vrasja e Kenedit, sensacion ishte edhe rrezimi i Kullave Binjake, Revoluioni i Tetorit, breçkat e mendafshta te Merlin Monrose qe i merr era, etj.

Nje korrigjim i vogel: quhet Banksy dhe jo Bansky.
Gjithashtu veprimi ishte i qellimshem pasi ai griu gjysmen e vepres dhe jo te teren, gje qe sdo mend do e cvleresonte teresisht vepren. E bukura eshte se objekti u (vet)modifikua pas shitjes, pra i “ngeli ne dore” shitesit. Pra ne thelb eshte edhe nje thyerje, tradhti inteligjente e nje pritshmerie. As ligjerisht nuk qenka e qarte se i kujt eshte “demi”, nderkohe qe vlera ju rrit… Pra demi qenka negativ…

Falemneres per korigjimin.

Eshte ne filozofine e streetart (art rrugaç, kunder muzeut) qe vepra nuk ka qellim ne vetvete, ka rendesi sinjali qe jep njerzve. Shumica e veprave te Banksy nuk kane jete me teper se 24 ore, sepse vandalizohen. Eshte vete zanati i tille.
Pra per Banksyn nuk eshte problem, problemi eshte se ne kete rast ngaterrohet edhe nje i trete, sepse Banksy e ka shitur vepren ne vitin 2006, dhe ka rrezik me kete bleres, tani shites, ka bere allishverishin per venien ne veprim te mekanizmit grires. Asnje bateri nuk mund te rezistoje 10 vjet pa perdorur.

Pastaj per grirjen e vepres mos u bej merak, ka metoda restaurimi tani qe e bejne vepren me mire se sa ishte ne origjine.

Lotto 1505 – Allegory of virtue and vice
Permes kesaj pikture paraqiten opsionet qe i jepen njeriut ne jete: ne te majte librat, instrumentet muzikore e gjeometrike qe simbolizojne rregullin e perkushtimin ndaj punes, ndersa ne te djathte te pemes ndarese, satiri (imazhi i te cilit ne mesjete perdorej si misherim i te keqes, veseve) po perqafon nje poce plot me vere, dhe gjendet i rrethuar nga poce vere duke krijuar imazhin e vesit. Dy skenat e ndara ne sfond ilustrojne efektet e 2 rrugeve te jetes: ne te djathte anija mbytet ne detin e veseve, ne te majte ndodhet rruga e perndritjes shpirterore.

Ve re kalamonin, pastertine shpirterore, si kunderfigure e satirit.

Kuadri ka edhe sende te tjere qe duhet te kene kuptim.

1 Like

Allegoria della castita, e te njejtit autor

Ketu ndarja duket lart-poshte dmth sipas aksit horizontal ndryshe nga piktura me siper qe eshte ndarje majtas-djathtas. Lart engjelli duke derdhur petale lulesh mbi vajzen e qete ndersa poshte jane cifti i satireve qe permbushin instiktin duke shijuar veren dhe njeri-tjetrin, pra pak a shume ndajra qiell-toke.

1 Like

Aqua, duke pare pikturen e pare, zbulova qe ndarjes bipolare ne hapsire majtas-djathas i korespondon edhe ndarja ne kohe para-mbrapa (lidhje kohe-hapsire).

Shiko harkimin e kokes se femijes sa i ngjashem eshte me te kokes se satirit, bile eshte po e njejta koke qe ndryshon ne kohe: koka e nje kalamani qe ndryshon ne kohe duke u transformuar ne koke te rrituri. Eshte i njejti veshtrim zhbirues, kalamani zhbiron mjete matese (vizore, kompas, shkrim qe jane simbole masonike te ndertimit te botes, Zoti si arkitekt), i rrituri zhbiron gryken e qypit me pije alkoolike. Eshte raporti midis harmonise racionale (Apolloni, hyjit te formave perfekte) dhe dis-harmonise iracionale (Dionizit, hyjit te dehjes).

1 Like

apapapa, i kena fut i t’pime mrome, u bome karroqe fare!

mburret artisti i modh :smiley: