Taksa e pronës, për dy vjet pagesat do dyfishohen, më e rëndë fatura në kryeqytet, me katërfishim

1 Like

Jo katerfish po dyzetekater fish ti rrisin, vete i votuan. sipas kokes edhe festen (kapelen):joy:

5 Likes

Haroi domatet perfare tashi

Artikull rremuje, si duket i shkruar nga ndonje fillestar. Artikull-shkruesi nuk e kupton se ne 2015-2016 u mblodhen pak taksa per pronen, pasi kjo gje u aplikua ne pak apartamente. Tani doshtrihet ne ter Tiranen dhe qytetet e tjera kryesore. Me pas edhe ne qytetet e vogla.
Per kete gje une kam folur para shume viteve, si dhe me hollsisht (me detaje) ne Intervisten e dhjetor 2014, tek pyetja e Belulit;

Beluli; 6) Keni thene se taksa e shtepise paguhet mbi bazen e metrave, katit, zones, dhe te ardhurave. Me qarte per kete problem.

Pergjigje 6) Taksa e metrave qe posedon, objektit qe posedon, paguhet 1 here ne vit dhe ndryshon nga taksa e regjistrimit te prones qe behet ne fillim. Kjo takse bazohet ne fillim mbi metrat qe disponon, pastaj mbi te ardhurat, pastaj mbi zonen ku jeton dhe pastaj mbi katet, se ai i katit te 5 psh, qe ka tarrace, ka me shume shpenzime se katet e tjera, por edhe keto shpenzime zbriten, prandaj mblidhen keto taksa qe tu vije ne ndihme banorve te nje objekti kur ka probleme te jashteme. Kjo takse vjetore, nuk mund te jete me e vogel se 25% e rroges mujore neto dhe jo me e madhe se 50% e rroges mujore neto. Ketu mirret rroga neto, ndryshe nga disa taksa te tjera qe mirret per baze rroga bruto. Ka dhe raste te taksave sociale, qe vendosen per ata qe jane te papune provizor apo kane te ardhura te vogla, apo shume pjestare te papune, shum fryme per te ushqyer, dhe kufiri 25% prishet, ai ulet edhe me.

Percaktimi i zonave, behet nga ekspertet e ministrise se Mjedisit ne bashkpunim me punonjesit e mini-bashkive dhe komunave, krejt ndryshe nga percaktimi i zonave qe bejne ekspertet e ministrise se Ndertimit per taksen e regjistrimit. Ekspertet e mjedisit, verejne ndotjen, zhurmen, llojin e bllokut/nderteses, shtepise. Psh, marrim nje ndertese buze rruges se Dibres, ku kalojne me qindra makina e autobuze, dhe nje ndertese tjeter po aty por jo anash rruges por pak me thelle. Ai qe eshte pak me thelle, me te njejten m2 e te ardhura njesoj si ai anash rruges, paguan pakez me shume se ai anash rruges. Psh , Altini nr;1 me 200 euro rroge, buze rruges, paguan 50 euro takse vjetore, ndersa Altini nr;2 pak me thelle, paguan 60 euro takse vjetore. Behija pensioniste tek rruga me 100 euro rroge, paguan 25 euro ne vit, ndersa Behija tjeter pensioniste po me 100 euro pension qe banon pak me thelle (larg zhurmerave) paguan 30-35 euro, por nese kemi nje Behije tjeter me thelle, ne shtepi private po me 100 euro pension, asaj mund t’ia caktojne 40-50% , pra 40-50 euro taksen vjetore, gjithmon duke i llogaritur metrat e banimit dhe jo metrat e kopshtit. Nese kjo Behija me kopesht, e cila parakuptohet psh, sikur banon ne fshat me 50 euro pension, athere kesaj i bie te paguaje 20-25 euro, qe i thone 40-50% . Kuptohet qe ketu hyjne edhe faktore te tjere, se nese Behija jeton vetem me 50-100 euro pension, vetem, pa pjestare te tjere te familjes, llogaritja e saj behet tek minimumi qe eshte 25% e rroges, dhe ne kete rast minimumi i 50 euroshit eshte 12,5 euro qe ajo duhet te paguaje ne shtet, me sakte ne komune apo minibashki. Nese nje Altin, apo Behije, ka dhe pjestar te tjere qe i punojne, athere rritet koifiçenti i %, nga 25% i behet, 30-35-40% e deri 50% te rroges se kryefamiljarit. Psh, Altini qe njihet si kryefamiliar, e ka rrogen 200 euro, e direkt i llogaritet 25%, qe eshte 50 euro, mirpo i punon edhe gruaja qe i merr 100-200 euro, athere i rritet % e pageses (m’varet sa te ardhura merr gruaja, apo te tjeret) dhe mund ti shkoje 30-35% , mirpo pas ca vjetesh i futet edhe çuni ne pune, dhe perseri rritet koifiçenti i %, i shkon te paguaje 40-45% te rroges mujore te veten, e pas ca vitesh i futet edhe goca ne pune, 4 rroga, marshallah, i rritet perseri koifiçenti i % (si ketu ne perendim) dhe i bie te paguaje 50% qe ne kete rast i thone 100 euro takse vjetore shtepie.

Si i behet pageses kur kryefamiljari eshte i papune. Edhe keta nuk i shpetojne dot kesaj takse. Llogaritjet behen mbi bazen e koifiçentit te asistences/socialit qe merr. Psh, sociali eshte 30 euro ne muaj, dhe ky eshte i detyruar te paguaje 25% e 30 euroshit qe i bie aty tek 7,5 euro ne vit. Nese 1 pjestar i familjes i punon, dhe merr psh, 100 euro, koifiçenti i % rritet dhe percaktohet nga asistentet e minibashkive, jane keto qe kryejne gjithmon kontrrolle neper shtepiat e atyre qe marrin asistence, si ne gjithe boten. (As policia nuk e ka kete te drejte qe kane punonjeset e socialeve). S’duhet harruar se jane keto punonjese qe vendosin edhe per tarifat sociale, pra per nje ulje te takses, poshte 25% , kur shohin qe jeton ne varferi te skajshme.

Per shtepiat qe jane bosh, pra jane ne emigracion, llogaritjet behen sikur kryefamiljari eshte i papune, por koifiçenti i % llogaritet me lart, m’varet nga shtepia, nese shtepia eshte e rrenuar, llogaritet me 25% e 30 euroshit, nese shtepia eshte super, llogaritet me lart, deri 50% e 30 euroshit, pra 15 euro ne vit. Nese eshte mesatare, llogaritet aty tek 10 euroshi ne vit, 30-35% e socialit. Kuptohet qe emigranteve mund tu llogaritet edhe koifiçenti me i larte, ai i 50% te socialit ne Shqiperi, qe i bie aty tek 15-20 euro ne vit.

me pak kova zhavorri ne qarkullim :))

Ke njefare te drejte Pjer. Autori, qe duhet te jete nga ata qe kane perfituar nga dhuratat e tua per Monitor, thote vetem " si rrjedhojë e ndryshimit të formulës së llogaritjes së saj. Nga 1 prilli i vitit të ardhshëm, taksa e pronës do të llogaritet mbi bazën e vlerës, ku për familjarët do të jetë 0.05% e vlerës". Por nuk e shpjegon cili eshte ndryshimi i formules.

Ishte komplet rremuj e dashur, dukej sikur e kish shkruar Palloshi ose noi shok i tij, pas nje te thithme me hunde :laughing:

Ky artikull do ishte mire te diskutohej nga Pjetri qe jeton ne Shqiperi, pastaj te shkruante ate pamfletin per Palloshin.

1 Like

5 ore asnje koment, siç duket peshqit e paskan fillu berjen bythe me raki me rastin e ditlindjes se Jezuit.

gjembo, taksa vjetore e shtepise, nuk eshte e thene te jete çdo vit njesoj, se ti mund te punosh kete vit, e vitin tjeter del i papune, apo anasjelltas, plus faktorve te tjere qe permenda, apo edhe m2 te cilat ndahen ne kategori, si ta caktoje ministria e financave ose bashkia, psh, 0-50 m2 e para kategori, 50-100 m2 kategoria e dyte, 100-150 m2 kategoria e trete, e me radhe. Ndarja e kategorive mund te behet edhe 0-25 m e para, 25-50 m2 e dyta, 50-75 e treta e keshtu me radhe, apo edhe 0-30 m2 kategoria e pare, 30-60 m2 e dyta, 60-90 e treta, e keshtu me radhe.
Shihet se ku eshte shumica e banesave, brenda kujt kufiri, qe dhe llogarritjet te behen me te kollajta/lehta.

Pjero, pse duhet te jete faktor punesimi per taksen e shtepise? Me duket me e pranueshme grupimi i taksave sipas zonave te nje qyteti. Duke marre si shembull Tiranen e mbipopulluar, taksa per m2 ne Komunen e Parisit te jete me e shtrenjte se psh ne Kombinat.

Faktori i punesimit loz nje rol e dashur, se nje i papune nuk mund te paguaje si nje i punesuar. Prandaj dhe eshte ajo shtylla kryesore qe sherben per orientim;
TAKSA VJETORE E M2 NUK MUND TE JETE ME MADHE SE 50% e RROGES NETO MUJORE, DHE JO ME E VOGEL SE 25% E RROGES NETO MUJORE.
Per te papunet, apo shtresat ne nevoje thyhet ky rregull, vendosen tarifa sociali, por nuk mund te mos paguajne, nese jane pronare ne shtepine e tyre. Sa per dijeni, kete lloj takse, nuk e paguajne qiraxhinjte por pronari/rja i shtepise.

Jo vetem sipas zonave e dashur, por edhe sipas mehallave, se nese ti e ke shtepine afer terminalit te autobuzave, ku therasin ore e çast, do paguash diç me pak se ai qe e ka pakez me thelle, kuptohet per te njejten kategori m2 e te njejten kategori rroge.

Ide shume e mire. Madje te behet dhe sipas komshinjve! Psh ata qe te kane ty komshi ne garsonjeren ne Durres duhet te paguajne me shume sepse kane avantazhin te marrin mesime nga ti falas!

E dashur, se me bere te ve buzen ne gaz, mos u rrembe me ironira :laughing:
diferenca e kategorive, distancave, apo edhe mbi bazen e te ardhurave, eshte kaq e vogel, sa nuk do kete xhelozi ndermjet zonave dhe komshinjve.
Nese Palloshi me Uriahipin, bejne diçka tjeter, nuk eshte faji im.

Po rrembehem me eren e pijeve te perzjera. Ja ku doli dhe nje avantazh tjeter per komshinjte e tu!

10 fishoje , 20 fishoje , 30 fishoje , 50 fishoje , grate tjua mori , vete ja dhane voten .

Gjembo, ja ku e ke njoftimin e takses se prones, nxjerr nga MONITORI sot.