US pulls out of Trans-Pacific Partnership

Meqe kemi fatin te kemi anal ista te ekonomise e politikes, a di njeri te na thoje ca kensekuencash ka kjo levizje per shqipot (brenda e jashte saj)?

Asnje lloje kosekuence per Shqipot. TPP apo (puci nderkombetar i korporatave) drejtohej Azise. ishte nje marreveshje tjeter me BEne qe mund te ndikonte shqipot (TTIP) te cilen e kemi rrahur ke PPUja e vjeter, per rreziqet. Edhe ajo fatmiresisht u hodh ne kosh…Cheers to that!

po per bisnesment tane te famshem ne azi (taqi ojl me shoke) a preken nga kjo?

Po c’lesh biznesmenesh, ata s’hyjne as ne kategorine e biznesit te kioskave andej nga vene (shkojne me pastru ndonje lek)… humbesit jane peshqit e medhenj, multikorporatat ne kete rast

1 Like

Kjo marrveshja T-PP qe u be qysh diten e dyte te presidences se Trumpit, me la nje hije dyshimi. Marrveshja dukej e nxitimte, sikur i kundervihej refuzimit qe EU i beri amerikanve ndaj marrveshjes USA-EU per tregtine e lire pa taksa, para 3 muajve. Dhe te mos harrojme se EU po e refuzon herpashere marrveshjen e lire me USA. Arsyet dihet, produktet omgj, dumpingu, dyndje e produkteve amerikane, mbyllja e vendeve te punes ne Europe, etj,etj.
Vertet USA nenshkroi marrveshje me vendet e Pacifikut, mirpo s’duhet harruar se edhe Kina, para 3-4 vjetesh, ka nenshkruar marrveshje me vendet e Pacifikut per tregtine e lire, dhe analistet po thone se; radhen (ndoshta vitin tjeter) e ka Kina, se nese USA ben marrveshje me nje grup, ku ben pjese edhe Kina, Usa eshte e detyruar te respektoje marrveshjet bilaterale dhe te grupit.

1 Like

Shume e sakt!