Kur qan e qesh poeti

4 Likes

Çfarë mungon në këtë mes, është prania e institucioneve më serioze; duke filluar nga Biblioteka
Kombëtare, ose bibliotekat e institucioneve të tjera kulturore, publike dhe private; të cilat me pak
mundim mund të vendosnin në linjë materiale referimi falas.

Për shembull, Biblioteka Kombëtare mund t’ia kushtonte një dossier në linjë Agollit, jo me foto të
ministrave dhe as të kopertinave të librit; por me poezi të zgjedhura.

Nuk është puna vetëm tek Agolli, por edhe poetë të tjerë të shqipes, që nga De Rada dhe Naimi
dhe Fishta deri te Mjeda dhe Migjeni, Lasgushi e Camaj. Vargjet e tyre në format lehtësisht të
përdorshëm nga publiku duhej ta ndriçonin Internetin shqip si beacon e landmarks të kulturës;
sepse mezi i kemi.
E kështu me radhë.

Hera e pare qe me ka pelqy ne debat 90 perqind avokati ishte te tema e sotme mbi driteron tek opinioni i fevziut, e shpartalloi totalisht me argumente mark markun, pseudokritik dyleksh letrar teveqel e mendjengushte, dhe me vetem tre fraza.
Nuk ka poezi te paideologjizum tha, vetem ne kohen e sotme ultramoderne mund te mendohet, ndaj mos flisni bulleqe ti vishni faje qe nuk i ka dhe ta zhvishni nga konteksti i kohes. Ne poezine lirike te driteroit hasen elemente erotike frojdiane si dhe parabola kafkiane :smirk:
Ps. Ajo pjesa kur e kap kamera duke ju drejtu belina budinit nen ze qe tia varte markut, duke e quajtur kete te fundit budalla ishte superbe e duhet ruajtur.

1 Like

Eshte e vertete qe nuk ka poezi te paideologjizume, por eshte po aq e vertete - qe avukati e ka thene ne te tjera diskutime t’mdhoja - se ka ideologji te djallzume, si psh ideologjia e Hitlerit.

Siç edhe ka ideologji hyjnore, psh ideologjia e pallimit te Frojdit, ne baze te te cilit jane bere shum poezi me t’pallume.

1 Like

Problem perben mungesa e aksesit ndaj vepres se tij (dhe e te tjere emrave te medhenj) sic Vehbiu e prezanton diku tjeter (linkuar me siper). Vini re situaten komike ne debatin e komentuesve perballe nje imitimi te poezise se Driteroit, pasojat deformuese cognitive ne lidhje me shkrimtarin ne ate “eksperiment”.
Ja ta shofim tashti avokatin, po e ka jutubi.

Keta bejne nje gabim se dhe avokati e ngriti si shembull me nje poet mjaft te talentuar francez anti semit, i ndaluar totalisht. Komunizmi nuk ka qene projekt antinjerzor si fashizmi perkundrazi ka qene projekt emancipues dhe nuk mund ti barazosh ata qe besonin ne te me sherbetore te rendomte duke u zeruar vlerat artistike filozofike auromatikisht. Ky quhet mendim paragjykues biased dhe i mykur, per mendimin tim.

ky lloj vlersimi krahasues midis komunizmit dhe nazizmit tregon se je komunist si ideologji hyjnore.
Hiç mos u merzit sepse ka pas “naziste” qe kane bere vlersim te kundert, edhe ne palamentin shqiptar. Ke shoke shume, edhe midis kundeshtaresh.

sigurisht qe ashtu eshte! :slight_smile:

Te njejten argument sic paska dhene avokati, madje me force, edhe pse per ceshtje te kundert, jepet edhe ne videon e temes tjeter nga nje studiues i huaj, mjaft kompetent do thosha po t’i lexosh kurrikulumin e tij. Gjysma e dyte e videos vlen me shume per mendimin tim.

https://www.youtube.com/watch?v=Yk3QsGzAjKI

Jo jo mos i bjer prape vrimes se teorise dy felore, se nuk jane njesoj.

vrimes je duke i ra ti bashke me poetin e moth, edhe me teori pallimi te Frojdit biles, sepse sipas pikpamjes providencjale, kom+nazi jane e njejta vrime totalitare, me funksjon qe te pengojne providencen. Demokracia ka funksjon providencjal, nuk ka funksjon qe kinematografet t’i bien lirisht vrimes duke u emancishpuar vete e duke emancishpuar dynjane.

Ne fakt ka nje dallim midis tyre, por per ta kuptuar kete, dhe qe ta shpjegoj kete, duhet te dish ca te tjera me pare. Por ti akoma nuk di gjera elementare, qe fashizmi dhe nazizmi kane pasur te njejte vlere emancipuese si komunizmi; ne Itali dhe Gjermani, perkatesisht futuristet dhe ekspresjonistet ishin perkatesisht fashiste dhe naziste (ne Rusi futuristet ishin komuniste si Majakovskij me shoke qe fallsifikoi daten e Revolucjonit te Korrikut). Per te mos fol ne fusha te tjera te kultures, shkence, teknologji, ekonomi, industri, kinematografi, institucjone socjale. Gjysma e institucjoneve sociale ne Itali jane krijuar nga Musolini (akoma funksjonuese), perfshire edhe kinostudjon Cinecittà krijuar nga Musolini, njesoj si shok Enver krijoi Kinostudjo Shqipria e Re qe i ka hap syte Stalkeridi porno muvi frojdi albanoidi sekretarja korrikuidi terr terr terr.