40 postime2770 shikime21 dhjetor 2019 në 11:37 e paradites
xhatani@xhatani
Veshtroni
Jam I pari qe me Dallandyshet
Mengjesin zgjoj
Jam ulur ktu , prane parvazit ,
Me cigaret , te vetmit miq qe cmoj.
E shijoj zbardhjen si krim te erresires qe shkoi.
Per njerzit
Te pafajshmit qe rruget pis do te bejne.
E zhurma e kafes neper klube do ushtoj.
Jam mbret I rrugeve
Qe cdo mengjes te njejten
Rruge pershkoj…
( XhaTan ) Cerrik , Vjeshte 1993
korriku@korriku
e kishe sjelle kete me pare xhatani
xhatani@xhatani
Uee sikur e dija qe dicka po perseritej , vecse origjinalja eshte kjo e sotmja , sepse tjetra Ka nja dy gabime…
..... ......@InkuizitoriMoth
edhe po sjell nje koment qe kam bere me pare, por e sjell te plotsuar:
Ekziston nje drite qe vjen nga Zoti, dhe nje drite qe eshte vete Zoti. Kjo drite e dyte eshte e errët - Henry Corbin
Ky eshte ne thelb koncepti i lashte iranian “nur-e-syah” (drita e errët).
Pranej them qe Irani eshte si shpirt, dhe Amerika nuk eshte, sepse Perendimi eshte pjerdh fare, eshte verbu nga drite e Iluminizmit.
xhatani@xhatani
Shume filozofi Ka Tek Drita Erresires. Por shoh qe e Ka thene dhe Pjeri me pare.
shiko, per eksperience nese ju thu njerzve nje gje qe per ta eshte jo e zakonshme, te thone:
je tu na bo filozofi t’modhe mer jau!
sa per dituri, nuk kam asnje deshire te merrem me persijatje filozofike, dhe filozofet i quaj me drrase manget. Flas gjera shume konkrete.
xhatani@xhatani
Po po , e vertet. Eshte ceshtjr shijesh dhe kenveshtrimesh. Ske ci bo.
Mattina
M’Illumino d’immenso
Giuseppe Ungaretti
Sera
Mi oscuro di limitato
i Modhi
o xhatani, prit i çik sa t’boj i vjershe me titull:
Me lakuriqët e natës
xhatani@xhatani
Bone or plak , se vallaj duhet te fitosh pak eksperience zotrote edhe me Poezine…
Me lakuriqin e nates
Lakuriqi i nates pa u ngrysur mire,
si lugat hap krahet,
zhduket ne erresire.
I tha xixellonja,
edhe une dal naten,
por cdo vogelushi si ty s’ja fus daten,
une jam e dashur,
perhap gaz e drite,
me marrin ne duar,
luajne femijet.
Po me ty kush luan,
moj i katranosur,
ndonje kukumiacke,
qe eshte e marrosur!!?
(po kerkohet pergjigja e laskuriqit te nates, e çensuruar ne kohen e m’ilumino d’imenso, kur demokracia nuk kish ardhe akoma per te dhene te drejten e fjales te gjithe kafsheve te pyllit)
Erresire ultratingulluese
Tre lakuriq nate,
shkojn te tre per te gjetur ushqim.
I pari shkon ne shtepi me gjak,
dhe i thot mamaja:
pse je me gjak?
Ja kthen lakuriqi:
e shikon ate murin?
Po, ja kthen mamaja.
Mbrapa atij murit ishte nje qofte dhe une e hengra.
Shkon i dyti dhe ky me gjak,
i thote mamaja:
pse je me gjak?
Ja kthen lakuriqi i 2-te:
e shikon ate murin?
Po ja kthen mamaja.
Ja kthen lakuriqi:
atje ishte nje kukurec edhe e hengra.
Shkon lakuriqi i trete dhe ky me gjak.
I thote mamaja:
edhe ti me gjak, po pse?
Ja kthen lakuriqi nr. 3:
e shikon ate murin?
Po ja kthen mamaja.
E po un se pashe,
se nuk jam trim i marrë,
te shoh me radarë,
gjera nuk duken,
por qe ne te vertete jane.
As NATO nuk disponon aparatura te sofistikuara per te zhbiruar enigmen e ndodhise ngambrapa murit se kush i pagujti paret e qofteve, koqeve te ullinit dhe kukurecit qe qarkulloi ne zorret e ekonomistit vizionar shqiptar.
Lakuriqët e natës frymëzojnë shkencëtarët për radarët që do të përdoren për të vëzhguar nëntokën e Marsit dhe të planetëve të tjera të Sistemit Diellor, për të marrë informacione me të sakta mbi përbërjen e strukturës së planetëve dhe të hënave të tyre, njofton revista shkencore “Nature Communications”, e cila teknologji është zhvilluar në Universitetin e Trentos nga Lorenzo Bruzzone dhe Leonardo Carrer.
Në gjendje të fluturojnë natën dhe në errësirën më absolute të shpellave ku strehohen, lakuriqët e natës përllogarisin mjedisin, identifikojnë dhe vlerësojnë distancën e objekteve, falë një sonde biologjike që i mundëson atyre të lëshojnë ultratinguj, më saktë valë akustike me frekuencë të lartë që nuk mund të dëgjohen nga veshi i njeriut, duke arritur të dëgjojnë jehonën që përplaset dhe kthehet pas nga objektet e ndryshme.
Duke u frymëzuar nga ky mekanizëm, studiuesit kanë përmirësuar efektshmërinë e teknikave për të përpunuar informacionet e kapura nga radarët.
xhatani@xhatani
Sa te thella pasksn qene kto gjera. Allah Allah. Kujt I shkonte mendja vallaj.
xhatani@xhatani
Pastaj , po ta shohim ne rruge operative historite me laraska , bretkosa , zhapiqe , iriqa , dhe plot zhargonj te tille , ahere do ishim te gjithe te dhene Pas historiogafise , legjendave urbane , dhe atyre qe ne gjuhe HISPANIKE u thon’ welcome ne shqip. Pike.
xhatani@xhatani
Po nejse , ktej nga Nahija ime diskutohet vetem cmimi I gjelit detit.
xhatani@xhatani
Bujrum o shqiptar te mire. Njerez qe njiheni vec nga aroma pan Shqiptare.
xhatani@xhatani
Po te me besoni , jam ne nje 24 oresh Tek kry1ezimi I cerrikut. Mjafton patrulla e sherbumut tani Ne kte cast
o je, bravo Cerriku qe e paska arrit shume prane statusit te Tokes se Premtuar, megjithse si karikature.
Bota do te jete e lumtur kur nuk do te kete me vegime artistike dhe poetike qe jane produkt i vuajtjes.
xhatani@xhatani
Kam frike se Bota nuk do jete nuanca dhe ngjyra nese do veniteshin edhe vegimet. Gjithsesi do rrojne dhe e shikojme.
venitja e vegimeve nuk do te thote se qoftet dhe kukureci nuk do te ishin me nuanca dhe ngjyra nese Vizionet do te ishin te Qarta pa ndihmen e avujve alkoolike.
xhatani@xhatani
Pjer Thomas ! Bingooo.
jo nuk eshte Pjetri bingoja, sepse ngjyrat dhe nuancat e qoftes dhe kukurecit pjeteror nuk qartesohen pa ndihmen e avujve alkoolike ne qilar.
Pritet nje tjeter.
xhatani@xhatani
Sa te thella paskan qene kto Pune ? Hajde gjeje tani kush fshihet Pas Pjerin '?..
eshte relativisht e lehte per ta gjet, mjafton te mos kesh vegime artistike dhe poetike. Por fatkeqsisht njerzit jo vetem kane vegime, por bejne gare midis tyre se kush ka me teper dhe kush i ka me te modh (vegimin). Prandaj kerkojne ndihme nga avujt alkoolike dhe avuj substacash te tjera akoma me teper vegimtare.
Por kete gare e kane te humbur, se kampioni i padiskutueshem eshte Marloni, qe e ka me te modh nga te gjithe (vegimin ).
xhatani@xhatani
Sikur e dija qe Marloni ishte strumbullari I gjithe ketij kuitzi…
e ç’te besh, s’ke ç’i ben perderisa radaret e NATO-s vegimin e Marlonit nxjerrin ne ekran.
xhatani@xhatani
Pak nga Pak , Marloni plak , po shndrohet ne Maratonomak. Pastaj befas vegimi me ben ta shoh si Poliagjent , por te maskuar si katundar qe can dru per pasaniket e tirones. Allah Allah c’paskan qene kto vegimet dimerore…
Alla mattina
m’Illumino d’immenso
pak a shumë si Giuseppe Ungaretti,
alla sera
m’oscuro d’limitato
tamom si i Modhi
po per dreke?
Per dreke
vegime qoftesh dhe kukureci
si ne qilar te Pjerit!
Ne mesnate,
vizione bolesh te Marlonit,
si ne shtratin e ngrohte te sinjora Bertinit.
xhatani@xhatani
Po or vllai , por Ka dhe vizione te mishta , prej tulesh , qe gishta njerzor I perkedhelin ne oxhakun e zjarrit prej verteti. Bota , vjen nje cast , dhe shfaqet pa maska. Rrofte Liria. Rrofte gruaja me shume emra , por vetem me nje lugine te lengshme , e cila dhe vet Marlonit , do ti shkonte goja Leng , gjithnje nese do te kishte gjuhe.
Tani nuk i kushtoj më asnjë rëndësi diellit, as shatërvaneve shkëlqimtarë që rinia pelqen kaq shumë. Une adhuroj vetëm errësiren dhe hijet, ku mund të jem i vetëm me mendimet e mia.
@korriku
meqe kjo eshte teme artistike, shife se si Marloni e hongri bananen, veper arti instalacion e Cattelan qe e ka shitur per 120 mije dollare ne Art Basel Miami. https://www.instagram.com/p/B5yIFp2hyE-/
Kjo banane e ngjitur ne mur me skoç vlen 120 mije dollare, sakte se nje shtepi per te termetosurit.
T’bofte mire o Marlon!