Nishani apo Rama? Kush ka të drejtë?

150 postime 5933 shikime 31 tetor 2016 në 09:00 e paradites
kapo

Vendimi i Presidentit të Republikës për të dekoruar 67 shqiptarë të pafajshëm, të vrarë padrejtësisht dhe të nëpërkëmbur për më shumë se 73 vjet ka rihapur edhe një herë një debat të nxehtë në vend. Atë që lidhet më Luftën e Dytë Botërore dhe me rreshtimin e shqiptarëve në formacionet politike të saj.
Për fatin tonë të keq, debati nis si gjithnjë nga personat më pak kompetentë dhe në vend të historisë i referohet filmave të kinostudios “Shqipëria e Re” dhe imazheve të socrealizmit. Pa dashur të hyjë në një debat që kërkon shumë më tepër thellim dhe shumë më tepër hapësirë se sa një editorial, dua të nënvizoj se vendimi i Presidentit ka dy anë: atë historike dhe atë morale.
Konteksti historik, është ai që keqinterpretohet më shumë dhe që përdoret kryesisht nga ata që e shohin si politikë dite. Në këtë kontekst, Presidenti nuk ka gabuar aspak.
Masakrimi i 67 pjesëtarëve të një formacioni të Ballit Kombëtar, por në realitet, një grup fshatarësh që as kishin vrarë njeri dhe qenë bashkuar për të luftuar italianët, më 21 tetor, ka qenë një akt i pastër kriminal. Ai u krye nga Brigada e Parë me një vendim të marrë nga Dushan Mugosha (Shihni kujtimet e Xhelal Staraveckës).
Qëllimi ishte thjeshtë terrorizimi i mbështetësve të Ballit dhe marrja e pushtetit në një moment që në Shqipëri ishte krijuar vakum. Italianët kishin kapitulluar, ndërsa gjermanët qenë vendosur vetëm në disa qëndra dhe pika strategjike.
Masakra e Lushnjës e kishte nismën në dështimin e Mukjes. Atje, ku Komunistët, Ballistët dhe nacionalistë të tjerë u bashkuan dhe firmosën për një luftë të përbashkët ndaj okupatorëve. Por ndërkohë Italia kapitulloi dhe pushteti i ardhshëm ishte më i rëndësishëm se sa lufta. Pavarësisht se firmosi, PKSH vendosi ta prishë marrëveshjen e Mukjes.
“Bashkimi me Ballin Kombëtar tani është një punë e vdekur dhe s’bisedohet më për atë punë. Tani bisedohet shpartallimi i tij“.
Kjo frazë përbën thelbin e letrës që Enver Hoxha i nisi më 1 tetor të 1943-it Komitetit Qarkor të Gjirokastrës. Për mbështetësit e “Ballit Kombëtar” kjo është dita e fillimit të përplasjeve zyrtare ushtarake midis dy formacioneve politike që u shndërruan në dy forca armike. Edhe pse përplasje mes tyre kishte pasur edhe më herët, ato qenë në fakt sporadike. P
rishja e Marrëveshjes së Mukjes, qe jo vetëm humbja e një shansi për luftë të përbashkët kundër okupatorit, por edhe fillimi i përleshjeve të armatosura midis palëve. Përplasjet nisën në fillim të muajit shtator me vrasjen e 6 ballistëve në Ziçisht. Nga 1 shtatori deri më 1 tetor u numëruan dhjetëra viktima nga të dyja palët.
Viktimat e Lushnjës u masakruan në këtë moment. Asnjë prej tyre, kurrë nuk kishte bashkëpunuar me italianët, kundër të cilëve ishin ngritur. Në vitet e fundit të jetës, vetë Mehmet Shehu, siç dëshmon djali i tij Bashkim Shehu në librin “Vjeshta e Ankthit”, shprehte pendesë për këtë akt. Ishin njerëz të pafajshëm që u vranë për të ngjallur frikë tek të tjerët. Dhe për të frenuar mobilizimin e mëtejshëm në forcat e Ballit. U vranë për pushtetin e ardhshëm.
Më 26 tetor të 1943-it “Balli Kombëtar” lëshoi një “thirrje drejtuar Nacionalçlirimtares” me titullin: “Vëllavrasja ka fillue!”
Mbështetësit e komunistëve kanë deklaruar gjithnjë se luftën vëllavrasëse e filloi “Balli Kombëtar”, se ishin pjesëtarët e tij që ju bashkëngjitën forcave gjermane dhe që sulmuan forcat partizane. Por asnjë historian deri më sot, nuk mund të thotë që Balli ka bashkëpunuar me okupatorët përpara Tetorit të vitit 1943. Ky është konteksti historik.
Ai moral është tjetër. A meritonin këta 67 persona të dekoroheshin dhe cili ishte kontributi i tyre në këtë rast. Ata janë viktima të pafajshme të një lufte civile dhe një përplasjeje forcash, që për fatin e tyre të keq, qëlloi të kulmonte pikërisht në fshatin e tyre.
Në fakt, Presidenti duhet të përgatisë një nderim më të denjë dhe më domethënës për Mithat Frashërin, kreun e Ballit Kombëtar, djalin e Abdyl Frashërit, firmëtarin e pavarësisë, anëtarin e kabinetit të Ismail Qemalit, krijuesin e Bibliotekës Kombëtare shqiptare, shkrimtarin dhe përkthyesin e njohur dhe militantin antifashist.
Askush deri më sot, asnjë historiograf komunist nuk ka dëshmuar ndonjë bashkëpunim të Frashërit me Gjermanët. Por ai është përbaltur pa të drejtë dhe sot, ende prehet në një varrezë në Long Island të Nju Jorkut. Ky njeri ka lënë një testament. Ai ka dorëzuar gjithë pasurinë e tij për Shqipërinë, me kusht, që ta varrosnin në oborrin e Institutit Albanologjik nëse ndonjë ditë do të ngrihej një i tillë. Ai vijon të prehet ende larg, vetëm si pasojë e një manipulimi historik.
Sa i takon 67 personave, ka edhe një shikim tjetër. Vrasja makabre e atyre të pafajshëmve ishte vetëm një akt. Për 50 vjet me rradhë, familjet tyre janë persekutuar në mënyrë të tmerrshme. Familjet u izoluan, fëmijëve, nipërve dhe stërnipërve që nuk i njohën kurrë ju mohua punësimi normal dhe shkollimi.
Ata e vuajtën këtë si një njollë në biografi dhe ky dekorim është edhe një sadisfaksion moral për vuajtjet e tyre. Ata nuk ngjallen dot më; familjet nuk e shpërbëjnë dot persekutimin e padrejtë dhe të pamerituar; nuk i kthejnë dot mbrapsht vuajtjet që kanë hequr. Lërini së paku të ndihen krenarë me atë dekoratë simbolike, sa për t’i treguar të gjithëve, por edhe vetes, se e vërteta vonon, por humbet kurrë.
Ke vepruar drejtë Zoti President, por është ende shumë pak. Historia nuk bëhet me filmat e kinostudios dhe e drejta nuk ka lidhje me politikën e ditës!

Shkaba

Kjo temë u sinjalizua nga komuniteti dhe është fshehur përkohësisht.

varik

nuk e di se pse hubasin kohe kot me ta, partizane e balliste nje lesh na lane te dyja palet

shikoni perpara, e beni dicka tani, se te kaluaren te dhjere e kemi. Mos na dhjeni edhe te ardhmen…

Alba2265

Presidenti ka vepruar drejt, pavaresisht se veprimet e tij kritikohen nga nje gjenerate shqiptaresh me trute e shpelare nga filmat e kinostudios .

Alba2265

Nje fakt qe spurdhjaket e kamunisteve deformojne eshte se lufta kunder jermanit nuk ishte lufte per clirimin e vatanit dmth perzenien e jermanit nga trojet tona por lufte per ta mbajtur jermanin sa me shume ne shqiperi ne menyre qe tu lehtesohej barra aliateve ne frontin e lindjes.

Tirona-4ever

Ne fakt do duhej bere nje pajtim kombetar, bej hesap u pajtua amerikani me vitnamezin qe perveloi me napalm. Storjanet e leshit le ta tjerrin mbasendanj. Te nderohen te gjithe ata qe kane rene per Shqiperine.

Shkaba

Alba2265

A eshte ilir meta hajdut shkabe?

Donald_theClown

Te gjithe "frykacaket "me pandofla dhe bizhame. Gotat dhe enet do i kene mcef ke shoferi… Se Mukja zotrie …

Pellembe e gjak :joy:
Andej matane.:joy:
Luftojne e s’tuten :joy:
Bijte partizane.:joy:
Nga lufta kthehen::joy:
Shkembinjsh deboje::joy::
me buze ne gaz, :joy:
me kenge ne goje.:joy:

Alba2265

Ballistet ishin ajka e kombit por fatkeqesisht te paket ne numer .kamunistet ishin llumi qe shfrytezuan ziline ,cmiren e ligesine e shqiptarit ndaj te pasurit e te diturit.

Shkaba

Alba2265

Shko ne arkiv e shiqo se c’kam thene ne 21 jenar.numurat ne kuvend I keni te nderroni gjykatesit prokuroret kush ua mban doren te kridhni salen ne hapsane?sa kallezime kondra sales per procedim penal ka derguar qeveria ne prokurori?Juve qe beni alliance me nje hajdut 24 karat duke I lene ne doreministrite me me shume para cfare jeni?

Shkaba

Alba2265

sshiqo arkivat shkabe asnjehere nuk e kam thene ate qe genjen ti pa pike turpi.kam thene ate qe ty s’ta ka enda ta degjosh se pasi I ndersyet nejrezit te vriten per te protestuar kondra korrupsionit te ilir metes bete aleance me te duke pshurrur mbi gjakun e tyre , vetem per te marre pushtetin nga I cili populli s’ka perfituar gje por vetem hajdutet rreth rames.

Shkaba

Alba2265

provoje shkabe hap arkivin ne vjetin 2011.o fol e mba o dhit e ha.

Kryezoti

Le te dekorohen edhe ushtaret italiane te rene gjate luftes se pare qe ta mbyllim kte muhabet .

Bob

Spurdhjakllek tipik shqiptar. Bukuria e kesaj rradhe eshte se autoresia i takon presidentit te vendit. Se ja ta zeme se autori ka te drejte kur thote se kjo dekorate simbolike mund te konsiderohet si kompesim per familjaret e persekutuar ne komunizem. Dakord, po shoket (presidenti) ca thone?

Ja ca thuhet te faqja zyrtare: Presidenti i Republikës, Bujar Nishani i akordoi dt. 20/10/2016, nr. dekreti 9771 të rënëve në Masakrën Komuniste të 21 tetorit 1943 Titullin “Martir i Demokracisë” me motivacionin: “Me mirënjohje dhe vlerësim për të gjithë ata burra nacionalistë e të pamposhtur që luftuan për një Shqipëri të lirë, demokratike dhe të vëllazëruar. Në shenjë nderimi për rezistencën e tyre të paepur, deri në sakrifikim, kundër instalimit të regjimit komunist diktatorial në Shqipëri.”

Nashi kjo tingellon njecik si tallje thybe, se e thote dhe autori i shkrimit qe ata te ngratet ishin fshatare te keputur, nuk ishin as te pamposhtur, as rezistente dhe as nostradamer qe te parashikonin ardhjen e regjimit komunist. Pastaj ku eshte lista e martireve? Ku ka ndodhur masakra? Ndaj them se nuk eshte fare serioze. Dhe eshte me keq nga ata filmat me ballista, se tani po tallet vete presidenti, jo me ca palo artista…

karlmarks

Ky lloj dekorimi, (po citoj tekstin me lart): “Martir i Demokracisepër të gjithë ata burra nacionalistë e të pamposhtur që luftuan për një Shqipëri të lirë, demokratike dhe të vëllazëruar. Në shenjë nderimi për rezistencën e tyre të paepur, deri në sakrifikim, kundër instalimit të regjimit komunist diktatorial në Shqipëri” duket mjaft qesharak. Sic tregohet nga historianet dhe perjetuesit e kohes per keta balliste (ne thonjza) nga Lushnja, ata ishin disa fshatare qe nuk kishin me shume se disa dite apo jave te mbledhur ne ceten e Ballit. Ne kete kohe nisi konflikti i hapur i partizanve me ballistet, dhe sadisti Mehmet beri ritin e radhes, sic kish bere edhe me pare, sic beri edhe me pas. Kjo do te thote se 67 fshataret e pafajshem nga Lushnja meritojne REHABILITIM, (gje qe duhet ta kishte bere Ramizi ne kohen e tij), e me kete familjet e tyre marrin post mortum kerkesen e faljes nga shteti dhe shperblimin e caktuar. Nje rast tragjik edhe per kohen e atehershme, qe duhej rehabilituar me kohe. Ky lloj dekorimi i tanishem eshte vertet qesharak, sepse ata te shkrete as luftuan e as nuk kuptonin nga politika, por thjesht i mblodhi nje kapedan i zones. Vete fakti i dekorimit ne mase (ne grup) e ben po ashtu qesharak kete akt.

kapo

Kryesia e Komitetit Kombëtar të Organizatës së Veteranëve të Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, pas një mbledhje me dyer të mbyllura, ka vendosur t’i kërkojë Kuvendit të Shqipërisë shkarkimin nga detyra të Presidentit Bujar Nishani, për njollosjen e vlerave të LANÇ, për nderimin e kolaboracionistëve dhe nazifashistëve. :sweat_smile::sweat_smile:

kapo
                                  Hiqua Dekoratat Kriminelëve Z.President.

Nga Kujtim Cekani.

Drejtuar Presidentit të Republikës.

Z.Bujar Nishani.

I Nderuar President i Republikes.

Si kurrë ndonjëherë nuk jam ndjerë si keto ditë.
Ate qe duhet të ishte bere shumë kohë më parë,atë e bëtë Ju .
Nderimi që Ju bëtë martirëve të ekzekutuar mizorisht nga krimineli Shehu në Lushnje ështè minimumi qe ne si Komb Ju bëjmë të rënëve Tanë .

I nderuar President.

Ashtu sic bete gjene e duhur me këta martire Bej edhe atë qe parardhësit Tu nuk e bënë …
Hiqi dekoratat …titujt …nderet ne radhe te pare kriminelit ,gjakatarit ,mizorit,shqiptarëvraresit Enver Qenit dhe pastaj gjithë atyre qe mbajnë tituj e dekorata dhe kanë duart me gjak Shqiptari. Beje ketë President , beje Ti sepse do te vije nje kohe dikush do ta beje .
Bëje Ti ashtu sic e bëre per Martirët e Lushnjës mos u ndal , bëje se ke ke gjithë Shqipetaret me vete …Beje sepse Historia nuk fal , ajo as nuk mund te mbulohet as nuk mnd te tjetërsohet do te vije nje dite dhe Çdo gje do te shkruhet ashtu siç është .
Hiqua Titujt e nderet qe parardhësit e Tu Ju kanë dhënë Kriminelëve mos i le emrat e martireve dhe krimineleve qe të flenë bashke ne sirtarët e Presidencës.
Do te vije nje dite që plehrat do te përfundojnë ne plehra sepse ashtu jane .
Bëj gjënë e duhur President i ke apo si ke kompetencat…nxirr nje dekret nxirrini nga sirtarët …flaki ne plehra…bëj diçka …të vdekurit tanë nuk kanë per te ndjerë paqe edhe pse nuk kanë nje varr , e bashkë me Ta edhe Ne…

ACDC

Cfare budallalleqesh flet ore zoteri?
Akoma se beson se ajo masaker ka ndodhur meqe po kerkon listen?
Po edhe vete babai yt shpirteror Enver Hoxha, e ka kritikuar masakren dhe e perdori per te sulmuar Mehmet Shehun.Edhe Enveri 67 balliste tha…

dasara

Pu sa rrace e ndyre qe jane …vrane popullin qe nga lufta e gjate diktatures …i plaçkiten ,internuan ,burgosen…krijuan historin me 28 mije deshmore( qe i mbajtem ne kurriz familjet e tyre duke i paguar 2800 muaj per muaj …) tani bejne namin per nje dekorate …

Me pelqeu shume ky artikulli http://www.panorama.com.al/perversiteti-te-mbrojtja-e-krimit/

del-ta

mos do të thotë njeri se ka ndonjë lidhje midis idealeve te ballit kombëtar dhe çetës proserbe të saliut??? se kështu sikur duan të lëne të kuptohet! këta dhe dekorimet nuk i shkruajnë shqip,e jo më të jenë për shqipërinë e madhe siç pretendonte balli të pakten. martir(grteqisht)- deshmor!
gjasme-mbështetesit e ballit sot akuzojnë enverin për nacionalist:triumph:
mitat frashërit i takon të nderohet për idealet e tij kombëtare.

InkuizitoriMoth

anon63896856

Nuk e e ka per kot gje reputacionin si provokator (eufemizem per troll). Edhe mua me akuzonte per 21 janarin, ndonese ne 2011 s’shkruaja ne peshk.

dasara

Ata nuk vrane vetem ballistet…por dhe patriote ,nacionaliste ,legalist ,ushtarake qe kishin mbaruar akademite ne perendim…Ja se òfare lufte vella -vrasese ka ndodhur ne Mallakaster nga Memet Shehu …se kush ishin fshataret dhe injorantet kuptohet nga ky dokumentar …:wink: Eliminuan te gjithe burrat me reputacion ne zone e ne te gjithe SHQIPERINE me urdher te miqve jugosllaveve :wink:

dasara

Tek pjesa e trete e keni se kush i vrau 65 ballistet e Lushnjes …

aleko

Nishani ose presidenti yne aspak i nderuar si cdo gje tjeter qe ka bere gjate ushtrimit te detyres, e ka menderosur. Eshte komplet ushtar i bindur i komandantit suprem Sali Ram Berisha. Ne fakt nese donte te dekoronte martirat qe u vrane per nje demokraci, i kishte te fresketa 4 vrasjet e 21 Janarit. Por, ky eshte gjytrym dhe nuk ja vlen te meresh.

dasara

Salen e keni komunistin e juj…henkshin kokat me njeri-tjetrin do zoti bashke me to dhe gjithe spijunat e sigurimit …

Pjetermustakuqi

Dakort me logjiken e Muc Nanos. Si viktima te nje krimi lufte meritojne dhembshurine tone, por jo me teper. Nuk rane ne aktivitet heroik. Ska ven per dekorata.

adria

Tani, varet se si jane vrare keta ‘’ martiret’ . Mund te kene qene dhe duke djeg ndonje fshat ne bashkepunim me gjermanet. lol Jo cdo i vrare ne kohe lufte duhet te martirizohet. Mjafton nje memorial perkujtimor per te gjithe ato viktima qe shkaktoi lufta, qofte te majte e nacionaliste.

machitewa

Dekorata flet me shume per krimin, thekson kriminelin.

dasara

Po Muc katunari gjo e mençme shume
çuni Frojdit …
Per ato kriminelet veteranet e luftes qe marrin pencion lufte nga taksat tona si i behet …ka thone ndonje Muçi… apo per dekoratat e Vita Kapos e pensionet e ish bllokmeneve …

Pjetermustakuqi

Dekorata e presidentit eshte akt i paster politik provokues dhe nuk ka asnje qellim nderimin e atyne fatzinjve po dalldisjen e paleve. Jam dakord me @mchitewa qe dekorata thekson krimin dhe evidenton kriminelin dhe eshte i vetmi argument qe mund ta justifikoje presidentin. Veteranet e L2B jane nderu ne gjithe evropen,sic edhe jane denu kolaboracionistet, pamvarsisht motiveve qe i cune ne bashkepunimin me fashistet.

dasara

Keto qe bashkepunun me jugosllavet duke i dorezu kokat e shqiptareve popull per ti therr si quhen ?

Pjetermustakuqi

Nuk perputhet krahasimi. Akte te nryshme ne kontekste qe s’kane lidhje. Per fakt historik L2B njeh fitimtare palen qe ishin komunistet. Per krimet qe ata kryen me vone,majne pergjegjsi, por nuk ka lidhje me Luften nga e cila dolen fitues.

machitewa

Pjeter, pleqte tane ne kosove ende kur flasin per kohen ne fjale, e pershkruajne si “tri dit shipni”, mnjf ato tri vitet e fashizmit ishin te vetmet ne jeten e tyre qe e provuan shijen e lirise (meqe shumica nuk e arriten hyrjen e natos ne ks). Ato dite, tregonin se si serbet neper kosove u bene sherbetore te shqiptareve :slight_smile: . Shqiptaret kishin dore te lire ne kosove etj. Te mos keqkuptohemi, nuk kishte ndonje marreveshje per kolaboracionizem. Thjesht gjermani nuk e pa shqiptarin si armik.

Pjetermustakuqi

Moment crucial historik ku kryqzohen edhe fate njerzish. Gjermanet shoke t’mire boll,po humen luften.Fitimtaret shkrujne historine.

machitewa

Te kapim pushket te vrasim ca ushtare te natos ne kosove qe t’jemi mrena, ne rast se rusia mposht naton? :slight_smile:

Pjetermustakuqi

Shifeni vete. Vejeni n’peshore. Po ju dul llogaria,pse jo. :grinning:

korriku

ty t’u rritte nera o pjetermustakuqi se bukur paske fol! :slight_smile:

machitewa

Gjithsesi pa “dekurata” s’do te mbesim. O te xhaxhit, o te nishanit. :smile:

BeluliXVI

pjeter, po kjo eshte nje shprehje super abuzive, e vertetuar katerciperisht ne rastin e Shqiperise pas L2B ! -dmth, meqe komunistet shqiptare ishin ne anen e fitmitareve ne lufte u jepte automatiisht ketyre te drejten te uzurpunin pushtetin dhe aq me shume , justifikon krimet e tyre direkt pas lufte e deri 50 vjet me pas ??!

ja cfare pohon Bedri Spahiu, nje nga figurat komuniste me te rendesishem te kohes, prokurori i gjyqit te pare special qe direkt pas lufte denoi me pushkatim 17 nacionaliste.

‘‘Në vitin 1945 unë mbrojta akuzën kundra “armiqve të popullit” në të parin gjyq special. Në këtë gjyq u dënua (17 veta me vdekje) ajo pjesë e Parisë Nacionale që kishte mbetur në vend pas luftës. Qëllimi themelor i gjyqit ishte që të mbetej pa udhëheqje ajo pjesë e popullsisë që e simpatizonte dhe të mos të kishim përballë, ne komunistët, pretendentë të pushtetit. Ky qëllim ishte thembra e Akilit të atij gjyqi.’’

''Po! Bahri Omari me shokë nuk ishin tradhëtarë, pasi nuk ishin “armiq” të popullit, sepse ne së bashku formonim tërësinë nacionale të popullsisë shqiptare. Në politikë njerëzit janë të mirë dhe të këqinj ndaj njëri tjetrit, por jo ndaj popullit që i mban në gji të dy palët.‘’

shkurt, keta komunistet ishin kriminela ordinere qe si synim kishin kapjen dhe uzurpimin e pushtetit ! ja pra , keta e ‘‘bene historine’’. -por a eshte kjo historia ?!

Pjetermustakuqi

Ishin kohe te turbullta,belul.digjej i njomi per te thatin mjfat shpesh atbote. revanshi nuk ishte vetem i komunisteve shqiptare. postlufta i ka kto dhe kshtu asht vepru gjithanej neper evrope. komunizmi ishte nje ideologji perparimtare per kohen. pushtetin e fitune vete,nuk e trashigune nga ndoje fuqi hjnore, sic pretendojshin mretnite. nuk ishte vullneti i zotit,pra,po i bane hyzmetin. jeta na ka msu se nuk piket gja prej qillit,per qill e per dhe!:grin: si e majten ,ky ,vazhdoj te insistoj,qe asht muhabet qeter. :slight_smile:

Lev1

Me ne shqiptaret ka nje problem, nuk njohim te mesme. Bardhe-Zi. I mire-I keq. Tradhetare-Hero.
Ato 67 te ekzekutuarit nuk rane per demokracine, prandaj nuk ka pse i quajne Martir Demokracise. Te kujtohen e nderohen, por me kujdes.

46and2

interpretimi qe i bejne intelektualet e larte te vendit qendrimit publik te qeverise sone amerikane ne raport me vleresimin e figurave shqiptare qe i perkasin kesaj periudhe historike

http://www.gazetadita.al/arvizu-enver-hoxha-monster-shba-qendrim-te-qarte-per-kete-ceshtje/

http://www.gazetatema.net/web/2014/11/20/ngjela-arvizu-reagoi-ashper-pas-fotove-te-diktatorit-per-ti-thene-rames-nese-eshte-me-shba-apo-enverin/

http://www.gazetadita.al/arvizu-enver-hoxha-monster-shba-qendrim-te-qarte-per-kete-ceshtje/

Lev1

E gjithe historia e luftes me Ballin, macionalistet, eshte lufte per pushtet. Maskuar gjoja si lufte kunder kokaboracionisteve.
Metoda staliniste, fashiste, naziste, jane te zakonshme ne gjithe regjimet totalitare. Shiko cfare ben ISIS sot. Vret dhe eliminon jo vetem pakicat fetare, por te gjithe armiqte e mundshem te ideologjise fundamentaliste.

BeluliXVI

edhe me kete abuzohet fort ! -po,neper Evrope jane bere gjyqe menjehere pas lufte, por gjyqe te rregullta me avokate , gjykates e juriste profesioniste… (jo gjyqe tip ‘‘tradhetaret porsi miu , i denon Berdi Spahiu’’)… edhe kush meritoi denimin me vdekje si tradhetar, hengri plumbin, te tjere u denuan me burg… dhe aty u mbyll ceshtja!

-''si e majten ‘’ ? -nuk eshte muhabet tjeter… e mbajten me krime dhe duke terrorizuar popullin… kur mbaruan se vrari ‘‘tradhetaret’’, filluan e shqyen njeri tjetrin si tradhetare, se kriminelet nuk dine pune tjeter. ja keshtu. (dhe ne tere keto krime nuk duhet harruar ndihma dhe asistenca bujare e Jugosllaveve ne vitet e para, dhe BS me vone)

machitewa

Jane shume te rendesisishme keto qe thua. Prej vitit 45 deri 90 shqiperia nuk ishte e pushtuar… del qe, populli ne shqiperi e perqafoi fort komunizmin. E duartrokiti fort diktatorin. E deshi fort diktaturen. E ka ne gjak.
Nuk ka nje tjeter popull ne boten post-komuniste qe edhe sot ka kaq shume mall e dashuri per ish-diktatorin e vet dhe partine e tij.

Lev1

Ne Europen perendimore nuk kane ndodh denime kolektive si me Shqiperi, por gjyqe te sakta dhe korrekte. Vete Nurembergu eshte deshmi e respektimit te te drejtave civile, me avokate mbrojtes, fakte e deshmitar. Tek ne ka pas eliminim kundershtaresh politik.

Lev1

1/3 e botes e ka dashur komunizmin

machitewa

Ne rastin nuremberg nuk do te lejonte populli dicka ndryshe. Kishte nje tradite rendi e ligji.

Ne gjyqet e pasluftes ne shqiperi, jo bahri omari, po edhe jezu krishti e nene tereza te ishin ne pyetje populli do te çirrej “ne litar - ne litar”.

Pjetermustakuqi

Bahet fjale per revansh.Revanshi presupozon hakmarrje dhe ndeshkim te kundershtarit dhe jo vendosje te drejtsise. Me gjygje apo jo,kjo ka ndodh pra,dhe faji i atyne qe as gjygjet regullta me avuketer nuk i shpetune dot,mese shumti ishte se kishin qan kundershtare te fitimtareve.
Muhabeti asht lufta qe polli pushtetin,jo administrimi i tij.

Pjetermustakuqi

Nuk jane gjana aq bardh e zi. Edhe ne kosove brezi i vjeter ka nostalgji per periudhen e titos. Ke RAI para ca vitesh kam pa ca intervista me evropiano lindore, qe thojshin se kane qane ma mire ne komunizem. Kur gazetarja u thoshte po ju s’kishit lirine qe keni sot,pergjigjeshin se kishin punen e sigurte. Nese ty te vdes fmija se s’ke lek me pagu operacionin, i ban mutin sistemit me gjithe liri mrena dhe ajo shtypja qe s’te linte me menu me koken tane,po te jepte perkujdesjen maksimale te kapacitetit te vet te shnetsise, te duket ma mire

Patrioti

Per 45 vjet komunistat e shkrujten historine si i desh bytha. Deshmore, data fotografi qe retushoheshin dhe riretushoheshin sipas koniukturave me urdhra nga KQ.
Ne kto 25 vjetet e ngaprapa historia perseritet. Vazhdo sherri 28 apo 29 nentor, deshmor apo kriminel, qyqar apo hero. Urdhrat edhe tani vijne nga selite e partive.
Edhe autori artikullit nonji cop kuari del me titullin Rama apo Nishani.

Tirona-4ever

Pjeter boje hasha dullen se vallaj do t’kallzoj ke Lidri. Te qit fishek prej … desha me thone Partie, po aty s’je ti, prej facebuku athere.

korriku

m’fal se nderhyva (vije re cilit koment i replikoj, se formati i ri ppu ngaterron) por duhet ndalur ketu.

Nuk ka drejtesi te civilizuar ne lufte. Lufta nuk njeh barazlargim.
Nuk mund te krahasosh paqen me luften, as ne aspektin e drejtesise dhe as ne aspekte te tjera te jetes.
Hakmarrja ne lufte nuk eshte ai meskinitet i ulet qe njihet ne kohe paqeje. Lufta kushton jete njerezish dhe shume gjak. Keshtuqe hakmarrja eshte e lidhur ngushte me te, dhe ne njefare menyre eshte dicka e larte, ne kontrast me hakmarrjen ne paqe.

andaj dhe njerezimi perpiqet me cdo kusht te mbaje ekuilibrat. Lufta eshte gjeja me e tmerrshme dhe me e zeze.

Alba2265

Vrasja e robeve te parmatosur eshte krim lufte sipas konventes se gjeneves .ky eshte nje krim lufte edhe sipas standardeve kanibaleske te dulle djegesit.ka ardhur koha te ridimensionohet roli I ballit ne histori .po nuk leftuan kondra gjermaneve per te kursyer rinine shqiptare dhe kaq .nuk mund te quhen antishqiptare firmetaret e shpalljes se pavaresise e burra te tjere qe kishin punuar gjithe jeten per ate vend.

Tirona-4ever

Tamom tamom s’na kane faj komunistat e ballistat, po Trumpini i kohes, ai m… duce qe krujti b… e erdhi ne Ballkan, detyroi dhe gjermonin te vite se vec naftes se Rumanise s’kishte ca kerkote. Kurse mo ne rronje fajin e ka z. Trump i atij vakti, Dolf musteqja. Gjermani ishte fuqia industriale, me shkencen e teknologjine mo te perparume, me shume shonce bota do fliste dojcisht. Po kokrra e … donte stepat e leshit. morri ne qafe Gjermanine e gjithe Evropin me kamunizem e qamete. Dhe ky Trumpi nashi, ne traditen e idioteve populiste qe s’shofin mo larg se manalli i vet, po ia bojn menjen pordh miletit; s’na duhet tregetia e lire thote, do prodhojm celik vete. Po me tregtine e lire fito Amerike mer trap, se shet menjen, e cmimin e ve vete, celik e buk bote dhe dulla me bollik, po na coi ne hale, se cmimin e vendos cinezi. Ece mushi menjen Fiqo Trumbistit thuj. Do ia bojn kismet Kines te bohet superfuqia teknologjike, dhe versionin tjeter te peshkut kinezce keni per ta pas.

Pjetermustakuqi

Edhe ne fb me ka dhan ban,po ngaqe i jam duk se jam me ballin,jo se kam shpreh simpati per dullen. :slight_smile:

BeluliXVI

jo, ka ndryshim te madh revanshi kriminal i komunisteve shqiptare me dhenien e drejtesise ne Evrope pas luftes !
ne Evrope u dha drejtesi ! -kush kishte vrare, kishte perndjekur apo kishte firmosur urdher-arrestime etj gjate luftes, normalisht qe duhej te merrte denimin e pershtatshem si kriminel lufte…qofte edhe ate kapital . per kete skam asnje dyshim une !

mirepo tjeter gje ndodhi ne Shqiperine e pas luftes, qe as nuk krahasohet e as nuk relativohet dot kollaj me ate cka ndodhi ne Evrope. -dhe cfare ndodhi e spjegon shume qarte Bedri Spahiu, protagonist i ngjarjeve, qe citova me lart .

InkuizitoriMoth

Historia zyrtare dhe alternative eshte nje grumbull plehrash qe nuk i gjendet filli, plehra mbi te cilat bubrrojne plehraxhijte e zanatit (historianet) per te gjetur ndonje gje per te ngrene (ndonje hamburger te ngrene pergjysem) vete dhe kalamajte e tyre, dhe plehraxhijte e ngeshem qe kalojne kohen e lire ne epoken e qendrave ekologjike ngambrapa.

(sigurisht, nuk eshte e thene qe filli nuk ekziston dhe nuk gjendet)

Fundi i Historise implikon me domosdo Historine Ngambrapa ose Ngambrapahistorine, sahati shkon perpara edhe kur historia ka shterur potencialin e saj.

Pjetermustakuqi

Me gjygj,me gjygj, - me gjygj i pushkatoi edhe Mehmet Shehu ata te shkretet.

Liqeni

Qenka mbledh forumi rinor i ballit ketu … shume dobet. More si ka mundesi e nuk pame nje femer balliste ndersa partizane plot?

Bujar Nishani: Unë e kam pasur emrin Bujar Mehmeti. Por sic dihet ndodhën ngjarjet e Shkollës Bashkuar në vitin 1991 dhe unë mbrojta monumentin e Shokut Enver. Në vitin 1992 desha të filloja punë në Ministri të Mbrojtjes. Sa fillova unë Meksi nxorri një ligj të poshtër 24/1 që hiqte nga puna cdo enverist.

Më thotë Zhulali kemi problem me ty, të del emri tek busti. Si tia bëjmë?

Të ndryshoj mbiemrin i thashë.

-Mirë tha.

-U mendova ca mbiemri të fmashëm ka nga Gjirokastra që nuk është enverist. Mu kujtua Omer Nishani. Atë vura. Po prindërit e mij dhe vëllai mbajnë mbiemrin e vjetër. Kjo është cështje personale.

BeluliXVI

aha Ok ! u morrem vesh.
por po themi qe nuk kane lidhje “gjyqet” e Mehmet Shehut, nje kriminel race ky, me gjyqet e Evropes, keshtuqe ske cte krahasosh.

Pjetermustakuqi

kjo eshte te menosh si KM-ja im - kur gjykatat japin vendim ne favor te tij,ka fol gjykata,thote,kur t’ja japin kunda,sa t’vije vetting-u se do ta shohin. :stuck_out_tongue:

InkuizitoriMoth

Xixa-g

Kapo,

qysh para se ky shkrim të botohej, të bëra një pyetje.
Ndoshta s’ke patur kohë apo terezi të ktheje përgjigje…
po ta bëj edhe njê herë:

s’po marr vesh përse ky titull?
Mirë presidenti Nishani që i dekoroi të vrarët (A ka të drejtë apo jo?)
Po Rama ku hyn në këtê mes?

Pjetermustakuqi

Eshte titull i Fevzos. Rama e komentoi ceshtjen ne parlament,ku ballisteve u m’veshi ate punen e pulave. Meqe ra fjala,kaq shume qef t’i kene pas pulat valle?

Xixa-g

Pjetër,
Ok, titulli është i Fejzos. Po shkrimi më sipër i Fejzos është? se nuk po shoh autorin (përveç emrit Kapo që më sugjeron të kundërtën). Në mos, pyetja qëndron… në lidhje me shkrimin që lexoj. Dhe s’po hy më poshtë se titulli.
Sa për pulat… sipas filmave të asaj epoke, ata hanin edhe shelegë dhe dëshinj. Bën vaki edhe viça…

dasara

Sepse nji pjes e mir njerzish dun edhe nja nizet-e-pes vjet te tjera me e mar vesh se kush ra per atdhe, e kush ra per ideologji kominterniste, apo titiste, e kush u vra mbas shpine ne kuadrin e qerimit te hesapeve dhe hapjes rruge atij transseksualit per me mar pushtetin “rehat”

InkuizitoriMoth

Pergjen e gjeni sipas Teorise Felore: truri i njeriut eshte i ndare ne dy hemisfera majte-djathte ose fela njesoj si çdo gje e krijuar perfshire edhe politiken majte-djathte, prandaj reagon automatikisht me refleks te kondicionuar si qeni i Pavllovit: njera fele implikon automatikisht tjetren fele, dmth koncepti Malok implikon automatikisht konceptin Pallosh, dhe anasjelltas, ne trurin dyfelor te njerezise, dmth ne kontestin tone Nishani Ramen etj.

Lev1

Populli?
Cili popull? Deri ne fund gjermanet mbeshtetnin nazismin. Po ashtu italianet, ne pjesen me te madhe mbeshtetnin fashizmin, pavaresisht si perfunduan hierarket e larte.

Tirona-4ever

Po ca lesh gjygji mer Pjeter. Mire kto se hajt mo luft hesapi, megjithse aty i ka themelet diktatura se lufta u bo per te marre pushtetitn se sa per te largu te hujin. Po mbas lufte jane bo krime shume mo te medhoja, jane vra rob per t’i marre grate e mobiljet, me deshmitare qe i njifshin, pa qene ngaterru me pushtus fare. Memetsheu vriste me doren e vet ke bodrumet e min se mrencme, vete hetus, gjykates, ekzekutor. Edhe kjo nga deshmitar qe kishte shpetu se i njifte vllain. Pse vllai atij qeke, ik mer m… e mos ta ngjoj mo emrin. Nuk osht puna se qelloi memeti kriminel, ky ishte funksioni baze i diktatures me shti tmerr. Kur maroi me “anmiqt” filloi me te vetet, se fryk duhet te kishin te gjithe, deri ke Memeti vete qe perfundoi si qen. Km-se turp t’i vije qe per nji grusht votash shkel idealet e rinise se vet.

BeluliXVI

pjeter, mos gaboj Rama tha ne parlament dicka te tille : “jeni pasardhes te denje te ballisteve, pulaxhinjve…” apo jo ? (me korigjo nese nuk eshte keshtu )

por nese eshte keshtu, pikerisht Rama duhet te bej shume kujdes kur flet per parardhesit e te tjereve sepse vet eshte pasardhesi i dikujt me pozite te larte ne nomeklaturen komuniste te kohes… dihet qe i jati tij ka firmosur te pakten 1 here denimin me vdekje te atyre dy fatkeqeve te pafajshem qe i denuan kot si armiq te popullit .
pare ne kete kontekst i bie 100 here me mire pasardhes i ballistit pulaxhi, sesa i nje krimineli qe me firmen e vet ka marre apo ka shkaterruar jete njerezish te pafajshem.

Tirona-4ever

Ka nje gallate me Shefqetin. Nje dite nga fundi qe ul ke nje si parmak guri para shpise se vet, ke pallatet e bardha (per ironi te taljonve). Kalojn ca cuna. E mer Shefqet Musaraj, i thone, u talle me kreret e Ballit ti, po sot ato jane ne kafet e Londres e Parisit ti ktu shtrengo gurin.

InkuizitoriMoth

Pjetermustakuqi

A ha Belul,po m’qujte kriminel te jatin e KMs duke perdor at punen e asaj firmes,atehere edhe une te quj gjygjin e Mehmet Shehut. :grinning:

BeluliXVI

Po o Nuçi, po…une pas asaj cop firme do mbahem…:smiley: se ajo firma eshte dokument qe thua ti, jo si pulat ne filmat e kinostudios…:stuck_out_tongue:

p.s meqe kujtuam filmat e kinostudios, kam zbuluar plagjature te filmi “ne fillim te veres”, skena e fundit ku medemek ai cakmaku, trimi i cartuar morri fajin persiper, u vetflijua, te shpetonte shoket… edhe skena, por edhe akti i heroizmit eshte plagjature nga nje film italjan… po tani skam kohe, me vone do sjelle edhe faktet historike.:stuck_out_tongue:

Pjetermustakuqi

A ha,filmat e konostudios me pula, kane qane njemije here me serioze,se kto filmat tuj me firma . :joy::joy:

Donald_theClown

Ky Nebili mund ta kete per lehtesi te shprehuri ket " femijet e Shefqetit ". Gocen nuk e njof, por Meni ( cuni i vet ) ishte nji tip qe vetem me pi e kishte menien. Nuk dote me dit as per cunin e vet, lene mo per baben. Nuk e di c’bohet sot, po une kom pas shume muhabet dhe kemi nej e pi se kishim miq te ngushte , te perbashket. Sa here binte muhabeti ke i ati, shprehja e Menit ishte : Koqe o burre. Meni e urrente ate regjim dhe ka qene anetar i grupit rock Matura '72 te Petro Ninit.

BeluliXVI

hehehe, e di sa serioze kane qene filmat e kinostudios mo ? -pasunarin apo djalin e beut , qe kishte edhe mundesite te shkollohej etj, e nxirrnin gjitmone budall, te trashe, debil… ndersa djali i brekgrisurit, Ydhi i Shamunaqes.:smiley: , ■■■■ some. inteligjent natyral, gjeni ! uje ne shoshe te jepte, tamam dobiç i lindur !!..:joy::joy:

meqe te thashe me siper per plagjiat te filmi ‘‘ne fillim te veres’’. -tashi nje aksion i tille nga kamunistat, apo nje ngjarje e ngjashme sic sugjerohet ne film, nuk ka ndodhur. aq me pak heroizmi sublim qe beri ai cakmaku ne fund…
mirepo nje ngjarje e tille ka ndodhur ne Itali. Salvo D’acqustiko, nje djale i ri napoletan ka bere dikur aktin heriok te vetflijimit per te shpetuar 22 njerez te tjere… ky sherbente si karabinier diku ne Itali, kur Ducja kapitulloi dhe Italine e okupuan gjermanet…
gjate inspektimit qe po benin disa ushtare gjermane depove te armitimit qe ishin braktisur nga ushtria italjane, ndodhi nje shperthim ku u vrane e u plagosen disa ushtare gjermane… gjermanet e morren kete ndodhi si sulm i organizuar kunder tyre dhe arrestuan 22 burra te zones… si dhe kete Salvon, meqense kishte sherbimin si karabiener ate dite… nejse, mos ta zgjas, gjermanet thane: nese nuk tregoni kush e beri, kush eshte pergjegjesi, do pushkatoheni te gjithe… dhe i urdhruan te burgosurit te hapin nje varr te madh. -Salvo kur e pa qe gjermanet e kishin seriozisht, vendosi edhe e morri vet pergjegjesine per te shpetuar njerzit e tjere dhe i tha komandanit Hans von Bishoff.:smiley: : ‘‘une e bera, i vetem, te tjeret skane faj’’ -tii, tha Hansi, e kush t’pa ?!. .:joy:

kuptohet , Salvo eshte hero i popullit italjan dhe jane bere filma per te, nga ku e morren, me pershtajtjet e duhura, edhe keta mjeshtrat e kinostudios tone…:stuck_out_tongue:

Br3dharaku

e ka thene Mentor Nazarko. Dekorimi, veprim i duhur. Te tjerat pastaj, une jam partizan e ata qe hane pula jane balliste, jane broçkulla per matufet qe u besojne perrallave

InkuizitoriMoth

Belul, ti po e politizon muhabene, filmi shqiptar eshte ku e ku me i moth se analogu i tij italian. Un i kam pare te dy, por italiani nuk i vjen as tek gishti i kembes, i joni ka figura legjendare, mitike, me vlere te perbotshmem e te gjithekoheshme. E ku ma gjen tenente Gurabardhin, karporal Pelegrinin, dhe me te madhen e te gjithe te medhejve, Sinjora Bertinin?

BeluliXVI

filmi jone eshte shume i bukur (skenari nga Erebera me duket) dhe gjithashtu ka muzike fantastike te Kujtim Laros !!
por une e kisha komentin per ngjarjen, subjektin e fimit, qe me thene te drejten eshte plagjiat, por i perpunuar mire, nga filmi italjan… bile edhe disa detaje te lezetshme i kane marre… p.sh heroin italjan rastesisht e quajne Salvo… mirepeo kemi edhe foljen ‘‘salvare’’, ajo qe beri Salvo per shoket. -Ok, edhe heroit shqiptar ja gjetem emrin ‘‘Shpetim’’. -do ti qe ky shpetoi shoket ne fund…:stuck_out_tongue:

pastaj figurat ne filmin shqiptar jane vertet epike ! -disa i permende ti. por kemi gjeneralin qe te shkrinte se qeshuri me shakate plot krip te Duces. pastaj Shaqo Bregu… xha Rizai, supozohet baba i tipik vlonjat , i eger, por me aksent shkodran… -ku ishe ti maj …me shoçet , me shoçet… nji me Hodo leckamanin… etj…:slight_smile:

Albano-id

Nishani po del me idiot se sa eshte, me nje fjale verteton pretendimin se eshte nje president i keq i deshtuar derisa me vendimet e tij percan dhe nuk kryen rolin e preseidentit me kushtetute, te perbashkuesit te paleve, pra eshte nje koqe qe ka rene brenda me te dyja kembet, vetem per ti bere qejfin takemit partiak qe e vuri ne ate post.

InkuizitoriMoth

Belul, ekziston nje parim ne art:

Neqoftese vjedh, dhe me gjene e vjedhur ben nje gje tjeter me te larte si vlere, allora sei salvato dalla colpa della ladroneggia, e anche dalla colpa del tradimento della nazione!

BeluliXVI

po mire mor Tori, une skam gje me cilesine e filmit tone. qe ne fakt per disa nga karakteret e arrira qe jane realizuar mjeshterisht, eshte nje nga filmat me te dashur per mua !
por ama subjekti final i filmit eshte plagjiat, ky eshte pointi im.

peshkuikuq

Dai grandi tradimenti hanno inizio i grandi rinnovamenti.

InkuizitoriMoth

O Belul, duke luftuar kunder komunisteve (i kerdiset fare), ke humbur edhe ti sensin e humorit ballist!

dasara

Nuk e di se si mund te behej art kur te diktohej me pare me urdher, se çfare do beje …:wink:
Ne qofte se ka njerez qe i marrin me humor keto gjojna …jam e lumtur dhe une per lumturin e tyre …ja keshtu …

InkuizitoriMoth

ti dasara, ndryshe nga Beluli, shquhesh per humor komunist te diktuar me urdher nga qendra balliste, qe jane katunare fare qe as pula nuk kane ngrene. Ishin troke fare, nuk dinin qe tere arti Mesjetar dhe tere arti Rilindas eshte bere me urdher nga Qendra Jone qe i shet Indulgjenca peshkut te kuq, qe eshte antikomunist meqe humorist!

dasara

ua e the ti e besoj une …ty te kemi me te kenduarin e me te zografisurin e peshkut …kishe nja tre ore qe sorrollateshe per te thene jam dhe une …si gjithmone xhanem me vule ne dore …nuk harxhoj kohen time te vyer per tu gric me gjith banoret e peshkut …shnet nga para e nga mbrapa …

InkuizitoriMoth

vetem ngambrapa dasara, vetem ngambrapa, eshte e vetmja menyre sot per te qene artist i moth i pavarur nga Qendra!

dafne

njejte si ju ne Kosoven e vitit 2000 e deri me sot!
del qe jeni njejte te gjithe si sistemi juaj ,( bazuar ne krahasimi qe keni shkruar )

machitewa

S’po merret vesh sakte cilit koment i je pergjigjur.

Por nese per ekzekutimet, e ke gabim. Krejtesisht. Pas luftes populli ne kosove masovikisht votoi kunder atyre “te luftes”. Rast i rralle ky ne bote.

adria

Lind pyetja, nese Anglia do kishte nderhyre ne Shqiperi, ashtu si ne Greqi, dhe ne Shqiperi mos te ishte instaluar komunizmi, ballistet qe bashkpununan me gjermanet, armiqte e Antantes dhe luftes antifashiste, si do gjykoheshin sot?

Pjetermustakuqi

Ne Angli Churchill fitoi luften dhe humi zgjedhjet. Po te fitonte versioni anglez ne Shqipri,Hoxha do kushte hum pushtetin,po do kishte vdek burre i mire.

arb

Lind pergjigja e pyetjes : Nese Anglia do te kishte nderhyre ne Shqiperi ashtu si ne Greqi,ballistet sot do te gjykoheshin fiks si gjykohen sot nga historia…tradhetar te kombit ! Lind shpjegimi : Nese Anglia do te kishte nderhyre ne Shqiperi si ne Greqi sot nuk do te kishim fare Shqiperi e jo me Kosove ( i thuaj atij tipit me lart qe qan lirine e Kosovarve nen pushtimin Gjerman)! Max mund te kishim nje province greke,nje italiane e nje serbe te qeverisur nga ish ajka balliste e kombit! Ishin kapitalista Anglezet edhe ateher…sa per kujtese!

Alba2265

Kjo se fitorja e kamunisteve e shpetoi shqiperine nga copetimi eshte nje rrene tjater e historiografise kamuniste.si rule of thumb cdo gje e mesuar nga kamunistet mbi historine eshte komplet genjeshter.procesi I detoksifikimit te trurit si duket kerkon disa breza.

AL88

Kroacia dhe Sllovakia ishin shtete qe u krijuan gjate Luftes se Dyte Boterore, me mbeshtetjen gjermane. Per cudine e teorise qe vetem fale xha Mekeve mbi krevatet e perandoreve kemi pjesen e trojeve qe quhet zyrtarisht Shqiperia, Kroacia dhe Sllovakia ekzistojne dhe sot.

adria

E bej kete pyetje, se sot ballistet na dalin aq largpames, sa justifikohet qendrimi qe ata mbajten ndaj luftes, nderkohe qe historia gjykohet ne kontesktin e kohes qe jane zhvilluar ngjarjet. Forcat demokratike te kohes cilesoheshin republikanet, komunistet, pavaresisht ca ndodhi me pas. Me Antanten u rreshtuan shtetet qe aspironin nje vend te lire, demokratik, larg qellimeve shoviniste te Bllokut. Tani, te behesh pale me te keqin, nderkohe qe i keqi (nazifashistet) ne kete kohe ishte kunder demokracise, ne emer te demokracise, tingellon pak kontradiktore. Sot ngaterrohet ajo c’ka perfaqeson Gjermania dhe Italia sot, me ate qe perfaqesonin ne vitet 30-40 te shekullit XX. Atehere keto perfaqesonin dy regjime diktatoriale, antidemokratike.

BeluliXVI

-dmth sovjetet e Stalinit ishin perfaqesuesit e denje te demokracise ate kohe ??!

si regjimi i Musolinit ne Itali edhe Hitleri ne Gjermani, kane ardhur ne pushtet ne menyre teresisht demokratike ! -te dy keta , sidomos Hitleri meqe perfaqesonte nje vend me te madh, kane qene partner serioze dhe te respektuar ne arenen nderkombetare… shume pak vite para se te fillonte lufta, Hitleri eshte propozuar per cmimin nobel per paqen, nderkoh ne Berlin komuniteti nderkombetar organizoi lojrat olimpike…
mirepo situata ndryshoi rrufeshem me fillimin e luftes,zgjermin e frontit dhe sidomos me perfshirjen e aleteve pertej oqeanit…
perndryshe, Çurcillit nuk do ti shkonte ndermend kurre te behej aleat me nje diktator kriminel antidemokrat si Stalini !

keshtuqe per Shqiperine e vogel kohes, te gjitha keto ndryshime te rrufeshme ne kohe te shkurter, ishte paksa eshte e veshtire ti kalkulonte e ti maste me peshoren farmacistit.

Shkaba

BeluliXVI

te djathtet e asaj kohe, shikonin si te keqe te madhe instalimin e komunizmit ne Shqiperi dhe ne vecanti komunizmi sllav serb, gje qe realisht po ndodhte, sepse sllavet (Miladinet dhe Mugoshat me shoke ishin sponsoret e komunizmes shqiptare)

per kete te djathtet, Po Po : mund te quhen vizionare ! -kete e tregoi shume shpejt historia. ne Shqiperi u instalua nje diktature e dhunshme komuniste ,staliniste, me e ndyra e llojit qe vrau dhunoi e persekutoi aq shume shqiptare, saqe as pushtuesit nazifashiste marre bashke nuk e bene. -pastaj po te llogarisim edhe pasojat qe i solli (vet)izolimi qe i bene komunistet Shqiperise… katastrofe kombetare !

tashi , nese kane bere gabime te djathtet… po kane bere, plot.

Shkaba

Tirona-4ever

Desh zoti nuk dolen akoma me shume vizionare. Se vec diktatures, per nje fije nuk na perlau Tito. Pa ate sherrin me Stalinin, sot do kishim flamurin e Kosoves (ne rastin me te mire).

Alba2265

Balli ishte organizate social demokrate shkabe .hap site e mos kuvendo me mesimet e mejtepit te dulle djegesit.
Dekalogu i Ballit Kombëtar

1. Luftojmë për Flamurin Kuq e zi, për mbrojtjen e të drejtave të popullit shqiptar.

2. Luftojmë për një Shqipëri të Lirë, Etnike, demokratike, me bazë shoqërore moderne.

3. Luftojmë për një Shqipëri ku do të mbretërojë liria e fjalës dhe e mendimit.

4. Luftojmë për një Shqipëri të rregullueme ekonomikisht dhe shoqërisht, në mënyrë që të mos ketë shfrytëzues dhe të shfrytëzuem, d.m.th të mos ketë njerëz që jetojnë në kurriz të të tjerëve; mos të ketë bujq pa tokë të vetën të mjaftueshme, puntorë krahu dhe mendjeje pa banesë dhe jetë të sigurueme, pra një Shqipëri të rregullueme me një sistem ekonomik rrënjësisht të reformuem simbas shpirtit dhe nevojave të popullit shqiptar.

5. Luftojmë për një Shqipëri ku do të zbulohen, do të përkrahen dhe do të rriten vlerat e fshehura në çdo shtresë të popullit, me anë të shkollës shqiptare.

6. Luftojmë për një Shqipëri ku do të çmohen drejtësisht të gjitha vlerat, pa dallim moshe, krahine, besimi apo klase.

7. Luftojmë për të formue një Shqipëri të drejtueme nga njerëz të pa kompromentuem, nga shqiptarë që nuk janë kursyer në çdo kohë e në çdo rrethanë për shpëtimin dhe të mirën e këtij vendi, prej burrash puntorë, të aftë e të ndershëm.

8. Luftojmë për një Shqipëri që të dënojë pa mëshirë dhe në mënyrë shembullore antipatriotët, tradhëtarët, të shiturit, ngatërrestarët, spekulluesit, spiunët; për një Shqipëri ku nuk do të kenë vend dallkaukët, servilët dhe të gjithë ata që pengojnë zhvillimin dhe përparimin e Shqipërisë së Rilindur.

9. Luftojmë për të harmonizue dhe bashkue energjitë e Kombit, për të gatue bashkimin mendor dhe shpirtëror të të gjithë shqiptarëve.

10. Luftojmë për mobilizimin e të gjitha fuqive të gjalla të Kombit, kundra pushtuesit, për realizimin e idealit të lartë kombëtar:

Shqipëria Shqiptarëvet

Shkaba

adria

Nuk fola gje per Rusine ne vecanti. Komunistet ruse, edhe pse ty te duket kaq cudi, futeshin te forcat e reja, perparimtare, se u shkeputen nga carizmi absolut.Nazizstet dhe fshistet erdhen me kompromis, jo me revolucion si ruset, por kjo nuk ka lidhje, se e dime shume mire trushpelarjen e propagandes nazifashiste.

zeqo

Leri ballistat e komunistat shkabe se nuk merr vesh, po shiko mos na gje ndonje kg hashash se kishte plas keq andej nga Rresheni, si thu per $ 200 kg!? deal!

Shkaba

zeqo

3 vjet e gjysem me keq ka vajtur, ti thu asgje s’ka ndryshuar!?:v:

Shkaba

zeqo

po ça do kapnin atehere, vetem nje lazarat ishte, tani behet fjal per tonelata, aq keq keni punuar sa edhe hashashit i ra çmimi.

kapo

Në historiografinë shqiptare, Bernd Fischer shpreh respekt për intelektualët dhe nacionalistët që, duke u ndodhur dhe duke u afruar pranë politikës së pushtuesit, kishin për qëllim të bënin më të mirën. Për rastin e Mehdi Frashërit u referohet shpjegimeve që kishte dhënë në një pamflet të botuar në Tiranë për detyrën që kish marrë përsipër: druante se mos qëndresa ndaj gjermanëve dhe konflikti në ashpërsim e sipër midis Ballit Kombëtar dhe Lëvizjes Nacionalçlirimtare, mund ta dobësonte Shqipërinë deri në atë pikë sa të bëhej pre e shteteve fqinje.

“Çdo grup u afrua me gjermanët në emër të nacionalizmit. Roli i autoriteteve vendore ishte shumë i rëndësishëm. Gjermanët ishin të kujdesshëm për të zgjedhur figura vendase, me të cilët mund të punonin”, - shpjegon Fischer-i. “Dhe këta ishin njerëz që kishin brenda zemrave të tyre dëshirën për më të mirën e Shqipërisë. Gjithë përpjekja e autoriteteve lokale ishte që të shpëtonin çfarë mund të shpëtohej. Nacionalistët përfaqësonin “the old tradition” dhe ata donin të ndalonin masakrat që kishin ndodhur në vende të tjera. Kurse për sa i përket anës së tyre politike, ajo ishte e gjitha në disfavor të tyre”.

Shkaba

Shkaba

zeqo

po kane nevoje te hane robt, nuk i bojn naze thesit te miellit,

Shkaba

zeqo

Ishte, me duket.

Shkaba

InkuizitoriMoth

ju duhet te jeni vertet derra perderisa Shkabe prezervativa mbush me leng ju quan derra te Saliut pa asnje kriter e pa argument, e ju vazhdoni te argumentoni me filozofi historike.

Shkaba prezerva nuk meriton tjeter pergjegje perveç se t’i permendesh dosat qe ka ne shtepi!

zeqo
del-ta

të djathtë -thotë:sunglasses: po ku ka patur shqipëria ndonjëhere të djathtë??? ky është edhe problemi i shqiptareve. mungesa e të djathtes. ne shqiptari ka të majtë dhe jeniçere. kjo është ndarja politike.

Alba2265

[quote=“Shkaba, post:117, topic:684”]
nuk keni si ta vleresoni ate qe rri ne shtepine e tij dhe lufton kunder pushtuesit.
Hair inshallah.po ti kujt pushtuesi te brendshem apo te jashtem I ke ngrene mune kur thone vlonjatet ?:grinning:

Shkaba

Liqeni

Pika 11. Bashkimi i mbreterive te shqiperise dhe italise dhe mbret te shqiptareve, italianeve dhe etopianeve Viktor Emanuelin.
Ja vune kuroren e Zogut ne koke me ceremoni dhe peshtyne mbi ate qe lepinin deri dje e qe mori arratine sapo krisi pushka. Si zogu dhe ky emanueli vdiqen ne azil pas luftes nje ne Egjypt e nje ne Afrike sepse nuk i njohu kush kurre… I gjeti belaja amerikanet e CIA-s dhe Anglezeve ne vitet 50. Legalistet urrenin me shume ballistet se komunistet dhe nuk u bene kurre bashke… :stuck_out_tongue:

dasara

Sado fakte t’iu sjellesh juve qe te nxeni pak mqs jeni brezi i trete e i katert i barkthareve morracake e brekgricur …eshte e kote
kishte te drejte gjyshja ime qe perseriste here pas here ‘‘harbuti mbetet harbut dhe i fismi i fisshem’’
’‘Sa behet rigoni lis ,aq behet filani fis’'
çfare pret nga niperit dhe mbesat e krimineleve…
ikin futja ndonje tas me grosh se shume jua varem lol

Alba2265

Antanta ishte ne luften e pare boterore meqe ra fjala austro-hungaria mbrojtesja e jone e vetme e humbi luften ndaj antantes, e megjithate ne nuku u copetuam.balli menoi se jermanet ishin kalimtare ashtu si ushtrite e hueja gjate luftes se pare boterore .si rrezik me te madh menoi serbet e greket e jo gjermanet qe ishin aty per te mbrojtur krahet nga ndonje sulm i aleateve si edhe terheqjen e trupave te tyre nga greqia.Pati nje tufe vendesh te vogla ne Europe te cilet nuk hodhen asnje difek kondra gjermanit per te ruajtur popullsine e tyre te cilave nuk iu hyri asnje gjemb ne kembe pas lufte per kete qendrim.strategjia e kamunisteve ishte :hidh ndonje difek pas ferrave , vrit ndonje gjerman kur se kishte mendjen ,psh duke u lare ne krua mundesisht sa me prane qendrave te banuara e mbathja ne male.e ndersa trimat partizane kilikoseshin shpellave si zahua me ramizene popullsia civile paguante haracin e hakmarrjes gjermane.

anon63896856

Per saktesi, forcat perparimtaro-revolucionaro-komuniste perdornin po aq mekanizma propagande dhe te shperlarjes se trurit, ne mos me me teper sofistikim, sa nazistet.

InkuizitoriMoth

Te njejtat metoda propogandistike te shpelarjes se trurit qe perdornin komunistet obskurantiste dhe nazistet obskurantiste, perdorin sot Levizja Iluministe Femen dhe Pede.

arb

Ne fakt shoqe,kjo nuk eshte aspak rrene…shkruaj ne fakt,pasi per kete ka fakte! Fakti i pare eshte qe forcat anti-komuniste e bashkepuntore te nazi-fashizmit kane nenshkruar dokumente e kane bere marrveshje me lloj-lloj partnere,ku ne emer te ardhjes se tyre ne pushtet benin leshime te sovranitetit territorial ! Kjo sigurisht ne emer te luftes kunder komunisteve sllavo-terci verci…sterviteshin nga UDB-ja e koken e shpetonin kur kalonin ne Mal te Zi sigurisht ne emer te luftes kunder sllavo-komunisteve shqiptar! Fakt eshte se Greqia gjate e direkt pas lufte nuk e njihte fare shtetin shqiptar por kufirin Grek deri ne Gjirokaster te pakten (jo me llafe por me vepra e me bekimin e plote Anglez me qe ra llafi)! Konkluzionet nxirri vete,e shpetoi apo jo fitorja e komunisteve shqipetar sovranitetin e Shqiperise apo jo? Se nuk dime e nuk kemi fakte qe erdhi dikush ne ate kohe e luftoi per kete! Sa per kete punen e pajtimit kombetar e kush jam une e kush je ti…Balli apo Partia…keto muhabete i mbyllen komunistet shqiptar direkt pas lufte(por edhe me pare ne shume raste) duke u dhene denimin e merituar kriminelve e duke u shtrire doren e pajtimit shumices dermuese te atyre qe per nje arsye a tjeter u ndodhen ne anen e gabuar te historise!! Tjeter pune se ne kapitalizem u bene te gjithe te persekutuar pastaj…asaj nuk ke se cfare i ben… I ka kapitalizmi keto…i ka!

Donald_theClown

Terroristi nderkombetar dhe krimineli Mehmet Shehu me Pimpin e vet, serbin Dushan Mugosha duke honger buke te mykur me flete qepe dhe pire ne gjurme te kalit.

… si ishte ajo Fletrrufeja E Ballit Kombetar e Shefqet Maskarait ?

Vlonjat

Qemolo keta jane ballista te maskuar si partizane :joy:

Donald_theClown

It’s rigged. It’s rigged. ( me qe duhen 15 shkronja ) …stupid.

Shkaba

Pjetermustakuqi

Ja, ketij i them une koment i fism. Fisnikrine ta paskan dhuru si duket me tapi turqie. Me tapi mund te ndrrosh breket,po s’bahesh i fisem.

dasara

Po kaq keq ka qene per breke andej nga ju sa i nderronit me tapi :wink:
Kur kam lexuar… Ina, Ina, hiqi brekët
Edi Rama jam fisnikeruar dhe me shume lol

Pale kur degjova per breket e Violeta Manushit …:wink:
Ti Pjeter si i mban me ngjyre te kuqe lol
futi ndonje te lare ndonjehere …

SHukriu do me u bo me klas lol

Po ik o SHukri se kom te drejte… se dhe mbas 70 vjeteve te grisme i keni lol

kapo

zinin radhe qysh ne oren dy te nates dhe nuk dihej se do mernin apo jo :stuck_out_tongue:

Alba2265

Gjate kohes se dulles populli yne harriti fitorje shume te medhaja :smile: