Budallallëku i zgjuarsisë

Zbigniew_Kolaczek_Poland

Italiani ka një kult të tillë për dinakërinë, saqë arrin të admirojë edhe ata që e përdorin në dëm të tij. Dinaku është në krye të vëndit në Itali, jo vetëm në sajë të dinakërisë së tij, por për nderimin që italiani në përgjithësi ka për vetë dinakërinë, të cilës i bën apel kryesisht për kryengritje dhe hakmarrje. Në familje, në shkollë, në karrierë, shembulli dhe doktrina aktuale e pagjendur në libra, mësojnë sistemet e dinakërisë. Viktima ankohet për dinakërinë që e ka goditur, por me zemër premton se do ta mësojë leksionin për një rast tjetër. Mosbesimi i të përulurve, që ndeshet pothuajse në të gjithë Italinë, është pikërisht pasojë i dominimit shekullor të dinakëve, kundër të cilëve është drejtuar gomarllëku i më të shumtëve duke u blinduar me një lëvore heshtjeje dhe dyshimi të topitur, megjithkëtë të pamjaftueshëm për t’i mbrojtur nga dinakëri gjithnjë e më të reja - G. Prezzolini, Kodi i jetës italiane (1917)

Më mirë nuk thuhet, vetëm se citimi ka difektin e dashurisë për atdheun, në të vërtetë fenomeni është internacional. Dinakëria është një “vlerë” arketipale e njeriut të rënë që krijon arrogancën e pushtetit dhe servilizmin e skllavërisë, dy anë të së njëjtës medalje, situatë ku njerëzit mendojnë se janë të zgjuar, por në fakt janë thjesht budallenj, përveçse edhe keqadashës, si në pozitën e pushtetasit, ashtu dhe të nënshtetasit.

Pra, për fat të keq dinakëria nuk është vetëm vlerë kombëtare, por është vlerë ndërkombëtare; çdo komb beson me vetëkënaqsi se është me dinaku në botë, gjithsekushi e mban veten pasardhës i denjë të Uliksit; dhe kjo është dinakëri më vete, që siç do ta përshkruaj më poshtë, rezulton budallallëk me brirë. Italia ka meritë se ka një zë artistik si autori i cituar që e pëshkruan saktë dhe estetikisht fenomenin, dhe, nisur nga sasia dhe cilësia e ankesave, Italia ndoshta është kampione si kombëtare e dinakërisë së ankimit kundër dinakërisë, dmth dinakëri në katror. Por çfarë ka rëndësi për ne, është se nuk jemi dhe aq keq si kombëtare në renditjen e kampinatit botëror të ankesave dinake kundër dinakërisë. Prandaj dhe shkrimi.

Ka shumë rëndësi të sqarohet se në citim autori përdor fjalën furbo që përmban vlerën negative të dinakërisë, që në shqip i përket termi hileqar ose mashtrues. Por dinakëria ka edhe vlerë pozitive në kuptimin shqip të fjalës mendjehollë, mendjemprehtë, kuptim që i vishet rëndom dinakërisë së Uliksit; pra zgjuarsia si dinakëri e inteligjentëve, kurse hilja si inteligjencë e budallenjve. Fenomeni në fjalë paraqitet bipolar si struktura e Krijimit, si dy anë të së njëjtës medalje, ose më saktë në këtë rast negativ, si mësalla me dy faqe. Uliksi shpëtoi veten dhe shokët nëpërmjet një mendjehollsie mashtruese për Polifemin duke i thënë atij se ishte askushi etj, ndërsa Dante e vendos Uliksin në Ferr sepse ai mashtroi trojanët nëpërmjet kalit të Trojës - simbol i mashtrimit dhe tradhëtisë -, dmth i mundi me hile jo me kurajo luftarake. Dante e ka nxjerrë jasht kontekstit krimin dhe ndëshkimin e Uliksit, meqë i krishterë, Ferrin ndëshkues - bashkë me Purgatorin e Parajsën - e çvendos në botën tjetër. Ndërsa Homeri dhe helenët nuk kanë Ferr, ose e kane pak ndryshe nga Krishtërimi, dënimi dhe shëlbimi i fajit bëhet në këtë botë; në fakt Uliksi dënohet të vërdalloset për 10 vite nëpër Mesdhe duke pësuar gjithfarlloj vuajtjesh. Pra ai shëlbehet nëpërmjet vuajtjes, e vetëm me këtë kusht arrin në Itakë, në Tokën e Premtuar. Odiseja e përmban arketipin e krimit dhe ndëshkimit; Homeri i ka letrat në rregull në kontestin e botës helene pagane.

Rënia nuk i humb vlerat origjinale, i ndryshon vetëm shenjën; dmth njeriu origjinal është mendjehollë, ndërsa njeriu i rënë është hileqar, të dy janë inteligjentë njësoj, mekanizmat mbeten po ato, çfardo të bëjë vaki. Gjuha e ruan potencialisht këtu dy vlera, duke i dhënë farfuritje dritë-hije dinakërisë me gjithfarë terma laryshi që lëkunden sa nga njëri pol në tjetrin e dy vlerave kuptimore: hileqar , mashtrues, mendjehollë, mendjemprehtë, dredharak, finok, dhelpër, skile etj.

Për të sqaruar më mirë problemin farfuritës vlen rasti i komedisë së Carlo Goldoni Vejusha finoke (1748), ku protagonistja Rosaura, para se të dalë nga skena, i kërkon falje publikut që zgjodhi burrin e saj, pasi kishte testuar besnikërinë e katër pretendentëve për dorën e saj, duke përdorur një sërë maskimesh dhe makinacionesh:

Ja pra, më në fund realizuar lumturisht çdo plan i imi. […] Rrëfehem se kam vepruar sipas qëllimeve të mija prej finokeje, por duke qenë se dinakëria ime nuk ka braktisur kurrë parimet e nderit dhe ligjet e shoqërisë civile, shpresoj se do të jem, në mos e duartrokitur, të paktën e mëshiruar, dhe ndoshta ndoshta e lakmuar.

Shkurt muhabeti: për të dërguar njerzit në Ferr apo Parajsë, duhet parë motivacioni, në këtë rast motivacioni i dinakërisë, sipas rastit, për mirë apo për keq. Por edhe kur e bën për mirë, të dish mirë se nuk ka gjë për tu mburrur edhe në këtë rast; ke bërë dinakun nga halli, për të dalë nga një situatë që nuk dilej ndryshe, por gjithnjë pa humbur fytyrën e ndërgjegjes tënde. Lëre mos e pyet për mburrjen-ankesë si kampionë të dinakërisë individuale dhe kombëtare, dmth të budallallëkut individual dhe kombëtar.

Urrejtja ndaj dhe e komshiut është deri në fund kriminale; është po e njëjta urrejtje që vepron ndër familjarë, por mungon komponentja e dashurisë familjare dhe vllazërore që mban ekulibrin ekzistencial si dikotomi skizofrenike dashuri-urrejtje.
I njëjti mekanizëm vepron ndër fqinjësitë kombëtare, urrehet pakufi komshijtë me të cilin ndan kufinjtë, dhe miqësitë dhe aleancat i gjen përtej komshijve, mundësisht në kufijtë detarë, sepse ujët e kripur lan dhe kuron mëritë.

Të jesh politikisht djathtas ose majtas duke kërkuar lirinë mbi të gjitha, do të thotë të jesh në askurrkund të zbrazëtisë totale, të jesh më në veri se Poli Veriut, e prej andej të rrokullisesh më në jug se Poli Jugut.

Diçka e rëndë ka ndodh në kozmos që shpjegon ndryshimin antropologjik përfundimtar të njeriut bashkëkohor, me siguri edhe efekt i epidemisë dhe luftës në Ukrainë; ka do kohë që tërë ditën e lume nuk takoj më njerëz, por vetëm kaco e figa të motivuar nga seksi dhe me probleme që janë në thelb seksuale.

Dhe thonë pastaj që nuk ka Zot; Zoti nuk do të jetë, nuk e do veten, kur sheh bijtë e vet që e mohojnë dhe e turpërojnë. Këtë e kuptojnë në lëkurë të tyre prindët që kanë pjellën e tyre harramë.

:+1:

Diskutimi në të shumtën e rasteve është një boks i shëmtuar ndërmjet rivalëve që shkëmbejnë pa kritere pozicionet dhe bindjet e tyre më qëllimin e vetëm që t’i thyejnë turinjtë rivalit, dhe rallë herë është shëtitje peripatetike për të arritur bashkë diku. Njohja e artit të bisedimit presupozon njohjen e artit të ecjes në natyrë.

Ferri i salloneve mondanë d’élite ka formën e parajsës.

Konfliktit brënda vetes eksportohet në çfardo lloj diskutimi, edhe në debatet rreth tryezës së redaksisë, ku shpesh ndodh që intelektualët e mdhenj të kapen me shpulla me njëri tjetrin. Në esencë e njëjta gjë ndodh në diskutimet midis kombeve t’mdhenj; diskutimet rreth tavolinave diplomatike përfundojnë duke hedhur hallin e vetvetes kombëtare në formë raketash nëpër fusha dhe luadhe ku blegërijnë delet, mërzen cjapi me zile, atje i kam ment e mija.

Turisti dhe fan-si, përkatësisht kurioziteti dhe tifozllëku në vetvete, janë dy format më të ulta të degradimit njezor, më përtej nuk shkohet dot.

Flokët e saj, një shpërthim ujvare dhe shkurrnaje shëndeti shkëlqimtar, ishin gjithçka, dukej sikur trupi, madje tërë personi edhe shpirti i saj, ekzistonin në funksion të flokëve; me një fjalë: ajo ishte flokët e saj.

E vetmja vlerë që kanë mediat postruth është se demonstrojnë konkretisht se dialektika pas Hegelit nuk vlen për asgjë, veçse si zbavitje për të kaluar kohën e lirë, kur i merr me mendje të lehtë, dhe për të bërë me dhimbje koke, kur i merr seriozisht. Tani e kuptoj se pse Hegeli e kuptoi i pari që njeriu modern e ka zëvendësuar lutjen e mëngjesit me leximin e gazetave duke gjerbur kafenë e mëngjezit.

Dallimi midis konfliktit (latinisht confligo=me luftue) dhe luftës është se kjo e fundit është më interesante, e sheh në TV dhe në kinema, kurse konfliktin e ke me vete dhe mbi vete ngado që shkon, njësoj si rrobat e pista që qelben erë.

Shtrimi si duhet i pyetjes referuar problemit eshte vete zgjidhja e problemit.

Kur babai ose mamaja mungojnë natyrshëm kërkohen jashtë shtëpisë. Artisti modern është produkti më banal i situatës familjare moderne: i një babai mungues (jo i pranishëm fizikisht ose shpirtërisht) dhe i një mami të obsesionuar nga vetmia; prandaj artisti modern kërkon dhe gjen shumë baballarë dhe shumë mamallare jashtë shtëpie duke shumëfishuar skizofrenikisht personalitetin deri në shkatërrim, e shpesh herë me fund vetëvrasjen.

Këshillë një të sapo patentuari:
Ki gjithnjë pararysh pa menduar fare që e djathta është e jotja, s’ke punë fare në të majtë çfardo të ndodhë; e djathta është jeta, ndërsa e majta vdekja, mos mendo tjetër; të mendosh në këtë rast, do të thotë të fillosh të vdesësh.

Kur shoqëria do të pranojë të vërtetën që ndërkohë që burri ja fut gruas nga poshtë, gruaja ja fut nga sipër (dmth idetë janë spermatozoidët e gruas) duke formuar 69-shin ekzistencial, atëherë shoqëria nuk do jetë më mashkulloriste.

eb9a26c5d7fad33aceb44f8a83a59e01

Njëri nuk është në lartësinë e duhur për të dhënë, tjetri nuk është në përunjësinë e duhur për të marrë, prandaj situatë e ngordhur zero as jep as merr.

1234567890

Tore, me vjen mire qe ke filluar te reflektosh per ate qe te thashe se duhet te mesosh me perunjesi nga komentet e mia. Se jane te drejtperdrejta e jo si keto komentet e tua qe te sjellin ndermend gjimnazistet e viteve 80 qe kopjonin batuta librash nga E kuqja dhe e Zeza e Stendalit dhe Lulet e Molles qe t’ua shkruanin dashnoreve te konvikti I vajzave. E shikoj qe nuk te paska ecur shume me femrat derisa te ka ngelur libri I hapur tek batutat e tipit: DASHURIA ESHTE SI LULJA. PO E UJITE RRITET, PO SE UJITE DHITET.