Ratio (raporti) i vdekjeve nga covid-19 për miljon banorë në secilin nga vendet e meposhtme:
Italia 149,7 vdekje
Spanja 107,3
Kina (Hubei) 82,3
Hollanda 32,1
Irani 28,7
Franca 28,5
Zvicera 27,5
Belgjika 26,3
Anglia 12,0
Suedia 9,2
Danimarka 9,1
Austria 6,7
USA 4,5
Gjermania 3,7
Korea e Jugut 2,7
Greqia 2,5
Kina (total) 2,3
Japonia 0,4
Ndofta ndaj dhe burokratet e OBSH kane fillu ta nderrojne kaseten :
perendimi megjithqe i pasur prape nuk teston dot masivisht per momentin se s’ka kapacitet.
vendet e azise qe realizuan testim masiv ia dolen fale eksperiences me koronaviruse te ndryshme qe prej vitit 2000.
Ato kane nxjerre mesime nga e shkuara dhe kane infrastrukture te posacme per mbrojtjen nga epidemite., perfshire stoqe me teste per testim masiv, laboratore te mira kerkimore, pajisje mbrojtese per personelin mjekesor dhe popullaten, cdo gje. They see it coming, ndersa perendimi as qe e konsideroi rrezikun.
testimet ndikojne me shume ne uljen e statistikave, deri diku edhe izolimin e rasteve po une jam besoj qe nr i vdekjeve ne gjermani do te rritet ne vijim
e ta menosh qe sot lindja osht tu ndihmu perendimin:
Il particolarissimo mondo all’incontrario recapitatoci a domicilio dal coronavirus sarebbe comico, se non fosse che è una tragedia senza confini. A livello globale gli equilibri figli della Seconda guerra mondiale sono un timido ricordo: l’Europa è poco più che un fantasma, l’alleato americano non pervenuto, gli inglesi non ne azzeccano una. Chi ci aiuta? Cinesi, russi, cubani, pensa te.
@korriku ndigjoje kte, bashke me ate palloshin tat qe nuk flet me per filma. Ta nigjojne Gjigantin edhe palloshat e tjere te blogut, qe kesaj radhe e tregoi se eshte me te vertete Gjigant:
korrikse, jane ndrru pozitat tani, une mbroj Gjigandin, ti bashke me Stalkerin, mbro Malokun. Ju te Bllokut te Enverit e keni per zanat spiunllekun tek serbet, kunder Italise mike.
Crucially, even the “low” fatality rate assumes that the sick receive medical treatment . If the health care system is overwhelmed, many of those in the 99 percent — the young, the healthy, the “most of us” — will die. We are already seeing this reality play out in Italy, where doctors are now choosing whom they can’t treat, and the fatality rate so far is 8 percent — compared to 1 percent in South Korea, where the outbreak has been contained within the health care system’s capacity.
– The New Atlantis.
Pra nuk eshte perqindja e vdekshmerise se ketij virusi ajo qe po detyron edhe Britanine me kthy rruge. Eshte perqindja teper e larte te prekurve qe kerkojne burime spitalore ne te njejten kohe.
Pikerisht ketu e kisha; ky eshte dhe thelbi i situates aktuale :
Në vend të identifikojnë kush është i infektuar, dhe të izolojnë këta persona në mënyrë efektive, qytetarët janë futur në një gjysmë izolim të paefektshëm.
Perfundimisht, e vetmja gje qe me intrigon tek Lubonja eshte se cili mund te jetë material-porositësi (paguesi, më troç) i artikullit te tij te botuar ne shtypin hollandez fiks nje dite para se Shqiperia te merrte driten jeshile per në BE:
Para 5 ditesh, Keshilli i Mjekeve i tha Macron : bej karantine totale, nese do rezultate.
Macron (qe e beri publike kete gje) tha se Franca nuk eshte Kina dhe shtoi se dhe Kina mbylli TOTALISHT vetem nje province.
E sakte. Deri ketu ne rregull.
Problemi eshte se Franca (Italia, Gjermania… ) eshte baraz me 1 province te Kines! Dhe ky eshte fakt.
Keshtu qe bën sens që, që të presesh rezultate në secilin nga keto vende:
O duke bere karantine totale (si Wuhani)
O nuk do besh fare.
Konkluzion: gjysem/karantina do të rezultoje fllucke sapuni. Në fund te prillit ne do te jemei fiks ne te njejten situate. Dhe me tragjikja eshte se kete gje kam fillu ta mendoj edhe per Shqiperine (per te cilen deri para pak ditesh mendoja se do ja dilte, meqe territor i vogel).
ne shqiperi mund te funksionoje deri diku karantina, po kam frike se njerzit ne shqiperi jane te paduruar dhe kane reflekse e zakone qe do ta prishin karantinen, dhenia e dores eshte nje prej tyre. hajde mbushi mendjen moshave mbi 60 vjec ne shqiperi se cfare eshte distancimi social, mungon kultura e pergjithshme epidiemologjike. Tirana pastaj ka dendesi te madhe banoresh per siperfaqe banimi, kultura e gjysherve qe jetojne me te femijet e niprit eshte po ashtu si ne lombardi.
jo, nuk besoj. Tek ju ka më shume disipline se ketu (refleksi i diktatures, diktati i “te parit”, Edi rama 3 x në dite ne TV etj etj). Per shembull, diksh ne Tirane para 3 ditesh nuk e dinte se mund te shkohej me u marre pensioni, se mund te dilej ‘verdalle’ sa me ec: ishte mbyll ne shtepi “se nuk te lene me dale”. Shto qe shqiptaret jane më shtepijake se perendimoret (ne shqiperi nuk ka kembe njeriu në 8 te darkes neper rruge; jemi vend lindor (oriental) nga kjo ane.
Problemi do te jete se, per sa kohe qe izolimi nuk do te jete total (askush ne pune! kaq eshte e gjitha), gjithmone do qarkulloje virusi !
ps: he he, eshte komike edhe ketu: qeveriu e thote me gjys zeri : “ata qe nuk e bejne dot punen on line, mund te vazhdojne te shkojne ne pune” ! Bullshit !! vetem pak kategori mund ta bejne nje gje te tille !! OnLine i leshit !!
Do flasim ne fund prilli (se në mes prilli, as qe behet fjale, besoj). Do jemi pothuaj ne te njejten situate