E kam lexu ate punen e ankandit nderkombetar etj etj, qe ke zhvillu me lart. Po pse u dashka bere sipas propozimit tend dhe jo sipas projektit qe qeveria kaloi ne parlament ? Tironsi ta ka thene me lart : ky eshte projekti i qeverise. U miratu. Po pati korrupsion, ok, do kete hetim. Por kam frike se ti e di qe s’ka korrupsion në kete mes dhe ngul kembe me varjantin tend te ankandit etj etj.
Une ne vend me ekonomi tregu jetoj. Nuk degjoj ndonjehere ketu qe, “eshte njeri qe ka nje variant tjeter” (sepse nese te kam kuptuar, ti je ok me ndertimin e nje teatri te ri).
Eshte transparente qe cke me te ! Vetem se eshte nje menyre x (dhe jo y apo z) e ndertimit te teatrit te ri (une me mire kuptoj ata qe thone “mos prishet teatri se eshte pasuri arkitekturore” - edhe pse jam kategorikisht kunder ketij konstatimi, e per me teper di sec flas- se sa te pranoj qe, ok, te bejme nje teater te ri por jo me x menyre por me y ).
eshte proceduriale, jo transparente.
ti, pse nuk e dije qe 8000 m2 siperfaqe qe do na shtohen jane siperfaqe vertikale, te shumekatesheve
U desh nderhyrja e sices ta kuptoje
Nuk eshte nevoja te beje lojera fjalesh me ata qe i dhane voten.
Po ç’me duhet mua ta di 800m2 ??? Ka politika ekonomike nje qeveri ! Pse, i futem une politikave ekomnomike te qeverise frenge ?? Pjeri po, po te gjithe si Pjeri nuk do jemi dé
(edhe një here: le te qendrojne qe c’ke me te ato qe thote sica. Dhe jo vetem ai. Por kjo eshte ceshtje konceptimi: kjo qeveri ashtu e ka konceptu politiken e saj ekonomike (ok, eshte me e djathte se sa ‘duhet’) dhe heren tjeter elektorati i majte le te votoje një force politike qe propozon programe me te majta se ajo. Keshtu kam dakort)
ky rast ndryshe nga shume te tjere, ti si publik te hyn ne xhep sepse te prek drejtperdrejt …
te kujtohet ceshtja e lhelmeve kimike: njerezit u tremben - pavaresisht se mund te ishte fake news - por ishte vendim qe preku popoullin drejtperdrejt ceshtja e helmeve. Dhe ai ishte vendim per tu marre nga qeveria. Mirepo ja qe disa gjera qeveria s’i kalibron me garanci ne interes te publikut.
Mua si popull, si individ, me intereson hapesira e qendres se tiranes dhe nuk dua ta shoh te mbushur me grataciela ose ndertesa te tjera me shume se c’eshte mbushur kryeqyteti deri tani. Ky ne vend t’i frenoje ka ndermend t’i shtoje madje duke e promovuar kete rruge…
Une dua hapesiren publike horizontale dhe vertikale te Tiranes, te ruhet sa me shume prandaj me hyn ne xhep.
Ok, ti nuk do gradacela. Ky do (ne fakt, as ai nuk do, po ta shikosh mire, por ka zgjedhur nje rruge deri diku te mesme).
Por une nuk di ta them me mire se Tironci :
Nese ti mendon ndryshe ktheji enderrat ne realitet. Fito Zgjedhjet dhe apliko ideologjine tende ekonomi berese
nejse problemi i teatrit kombetar po del i disafishte dhe me disa grupe interesi.
Aq me shume arsye qe rama te ndalet, nje tip degjese duhet te zhvillohet me grupet e interesit, apo publikun. Ky perderisa shpalli se do perdore te njejten qasje si Teatri Kombetar edhe per Biblioteken, Qendren Universitare etj, dmth do shohim te na mbijne kulla dhe struktura arkitektonike komplet te papara sigurisht pas gustos se pikturave te rames, ky eshte ndryshim teper madhor.
Per me teper une them se pervec anes ekonomike te problemit, rama fsheh ate ideologjike, anti-komunizmin. C’rrenjosjen vizuale hapesinore te imazhit te tiranes trasheguar nga '90a.
A je ne terezi ti? Anashkalimi i ankandit behet vetem atehere kur toka nuk ka vlere dhe investuesi sjell teknologji mbi te cilen ka patente, ose nuk ka konkurente.
Ne kete rast vlera e tokes eshte marramendese dhe projekti eshte nje grup pallatesh te cilin mund ta ndertojne kushdo nga qindra firmat e ndertimit brenda e mijra jashte.
Qeveria duhet te shohe vetem interesin e shtetit i cili eshte maksimizimi i te ardhurave nga shitja e truallit te ndertimit. Ankandi eshte i vetmi mjet qe lejon transparence te plote dhe permbush detyrat e qeverise.
Per ca leshin kemi fol per korrupsionin e Berishes? Ka bere te njejtat gjera. Apo hoqem ate qe te vjedhe ky?
C’u be me ato konkurset per planin urbanistik te Tiranes? Se u bene nja 3-4 ne radhe dhe s’e merrja vesh pse. Nje e fitonte njera studio, nje tjetra, po keto ndryshimet e tanishme sikur s’kane qene pjese e tyre, duket sikur jane pjese te ndryshme, nje projekt per sheshin, nje per leshin, nje per teatrin por pa lidhje me njeri-tjetrin.
Se dyti:
Eh… , sa GABIM je. Rama (edhe pse nuk ehste mire te flasim per njerezit qe nuk jane në kete bote), deri para 15 vitesh rrinte ne tavoline me personin (te vetmin?? Ka shume mundesi qe te kete qene i vetmi) qe merrte vesh nga keto pune, dmth nga urbanistika. Biles i mbajti fjalimin perpara varrit (sa e kerkoj sot ate fjalim… . E ka pas botu Shekulli).
Mbaje mend nga une sot: hapsira e Tiranes e trasheguar nga komunizmi i rri ketij te fundit aq sa i rri nje foto statike e kohes vetë komunizmes si koncept apo si ekzistence humane.Pra s’ka piken e lidhjes.
Pakkush nga politikanet shqiptare mund te kete me shume respekt per ate qe mund te quhet trashegimi (por nuk ka Tirana, nuk ka pothuaj fare, alas: ja qe kjo eshte e verteta) sa Rama. E sigurt
Ah jo. Personalisht nuk di te kem menduar se “Berisha bente kesi gjerash”. Une di qe Berisha vriste (dhe kjo fjale vret sa dhe vete semantika e saj).
Ndaj te thash qe ne krye te heres: nuk eshte zgjedhur Rama te ndertoje socializmen në shqiperi. Eshte zgjedhur te mos vrase më (dhe ne fakt, ja doli : ngordhi opozita QE TE VRISTE : nje mut qe ta haje ajo vrau).
Plan urbanistik nuk do te thote plan pesevjecar. Te pakten ne nje vend me ekonomi tregu, s’ka planifikim (dhe realizim plani) ne urbanistike sa nuk ka dhe’ ne ekonomi. Ka FRYME.
Nuk ve doren ne zjarr nese ka qene apo nuk ka’ qene parasihkuar puna e teatrit por qe plani ka qene «me kulla » (ose me sakte : zhvillim vertical i Tiranes) KA QENE