Diskutime te lira - Gusht 2019

osht mush peshku gjith rrugaça!

Si i thone alternator ne shqip? Gjenerator? Eshte pjesa e makines qe konverton energjine mekanike ne elektrike.

elektromotor

1 Like

me fal se gabova, nuk te lexova mire. Elektromotori kthen energjine elektrike ne mekanike, si psh tek lavatriçja ose frigoriferi. Ndersa konvertimi i energjise mekanike ne elektrike eshte vetem nje rast i gjendur gjeresisht ne perdorim. Ndodhet ne auto e quhet dinamo. Praktikisht eshte dinamo qe rikuperon (ringarkon) baterine e automobilit gjate levizjes automjetit.

Ndersa gjenerator quhet kthyesi i rrymes alternative ne rryme te vazhduar. Konkretisht i nevojshem ne proçesin e saldimit, pra gjeneratori i saldatriçes.

1 Like

http://www.gazetadita.al/piktura-madonna-e-leonardo-da-vincit-dhe-stermbesa-e-gjergj-arianitit/

e di, e di qe ti Korrikse je si edhe une me Dinamon, skuadren e fuksave.

Dinamo, e kisha harruar.

konvertuesi i energjise mekanike ne elektrike quhet hidroçentral. :smiley:

konvertuesi i energjise vitale ne energji t’mdhoja intelektuale quhet mulli me ere. :smiley:

konvertuesja e energjise vitale ne energji seksuale quhet noçke (e Dylqinjes se Tobozes). :smiley:

An alternator is an electrical generator that converts mechanical energy to electrical energy in the form of alternating current.

kjo lloj vegle nuk perdoret rendom ne mekanizmat e jetes se perditeshme. E njofin vetem specialistet. Bateria e makines punon me rryme te vazhduar.

ose ne parim alternatori eshte hidrocentrali, termoçentrali, ose ereçentrali (sapo sajova nje neologjizem per çentralet me elike qe rrotullohen nga era).

Rryma elektrike alternative perdoret rendom ne shtepi dhe industri per ca veçori te saj qe nuk i ka rryma e vazhduar.

para dy javesh pashe kete film qe trajton problemin qe po diskutojme nepermjet dy figurash t’mdhoja gjeniale Edisonit, tifoz i rrymes se vazhduar (fuks me Dinamon si une dhe Korriksja :smiley:), dhe Tesles, tifoz i rrymes alternative (tifoz i Partizonit :stuck_out_tongue:).

Filmi eshte i mire por nuk del kurkundi qe tifozeria nuk eshte e rastit, ose e motivuar nga interesi, por ka lidhje me karakteret e tyre, Tesla eshte nje skizofren, dmth me humor alternativ, ndersa Edison eshte komplet i kundert, gjeni kembengules edhe ne gabim, tip rryme e vazhduar.

1 Like

Te gjith gjeneruesit e energjise elektrike quhen gjeneratore ose burim.

Dinamo ka qe ne 1960 qe nuk perdoret si teknologji. Konvertonte energjine e gjeneratorit me komutator.

Ata qe njihen ne ditet e sotme si alternatore jane gjenerator rryme AC te cileve i shtohen dizenjo diodash per ta rektifikuar rrymen ne DC e cila perdoret sipas nevojes se sistemit ne voltazhe 12V, 24V, 48V, 125V DC etj.

So, po te me duhet t’i shpjegoj dikujt ne shqip qe duket sikur alternatori I makines se tij po vdes, cili eshte termi qe perdorin mekaniket? Gjeneratori?

Varet se kujt i flet. Per popllin, dhe makanikun mesatar, te pa shkolluar por me eksperience, gjenerator, alternator dhe dinamo perdoren njesoj.

Inxhinjeria shqiptare i ka rrenjet ne ate te naftes se hershme dhe ka marre terma borxh nga italishtja e cila i ka marre nga anglishtja. Me vone, me kalimin nen shkollen ruse uzgjerua disi fjalori.

ore,do ti lexojë alba e jehovait këto komentet dhe do tja hedhë fajin pellazgëve! aman:zipper_mouth_face:

çar thu mer jau, kto shprehje jane supermoderne, i pelqejne edhe Soros. Me keto shprehje perzjehet popullata, e nuk kuptohet se kush eshte grek e kush shqiptar e kush serb. Pallohen te gjithe, behen te gjithe amerikane, qe jane si shpirt!

he sa harrova pa thene kryesoren:

Apo jo Emo?