Kamza Goddamn!

Politikat vendore përjashtuese të cilat fokusohen vetëm në menaxhimin e realiteteve të reja urbane dhe në investimet infrastrukturore kaotike, duke anashkaluar nevojat kulturore të një prej qyteteve më të populluara në Shqipëri, shpesh vënë në pikëpyetje stilin urban me të cilin mund të identifikohet Kamza.

“Transparenca” e garantuar në web-site zyrtar të Bashkisë Kamëz na lejon të evidentojmë më kollaj lehtësinë me të cilën përcillet zëri i investimeve kulturore në buxhetin e parashikuar për vitin 2016. Fjala “kulturë” pranëqëndron me shpenzimet për kancelari dhe shpenzime operacionale për shërbime të ndryshme, duke sugjeruar mundësinë potenciale dhe “sipas rastit” të zhvillimit të aktiviteteve kulturore. Asnjë kalendar kulturor, asnjë parashikim projektimi apo organizimi të aktiviteteve artistike dhe sociale. Shfaqjet e rralla të një ansambli me motive folklorike ka rënë pre e mungesës së kreativitetit duke “gostit” qytetarin me po të njëjtin ritëm që rikujton stinën e korrjes së votave.

Ndërkohë, përballë dhomës së të “urtëve bashkiak” që zotohen ta afrojnë qeverisjen vendore me qytetarin, ekziston një realitet tjetër. Pallati i Kulturës së Kamzës, institucioni me duar në xhepa, është kthyer simbolikisht në dhimbjen që të shkakton vargu “me e pa dhe mos me e pasë”. I ndërtuar pesë vite më parë, me ambjente për salla leximi dhe konferencash, bibliotekë, dhomë kinemaje e teatër, është kthyer në pengun e rradhës të justifikimeve që derivojnë prej përtacisë dhe paaftësisë institucionale për të vënë në dispozicion hapësirat publike për qytetarin. Nga jashtë i dizenjuar politikisht me simbolin “V” (victory) të (keq)përdorur nga Partia Demokratike, dhe nga brenda me slogane partiake pafytyrësisht të hedhura në muret që ndajnë dhe largojnë tjetrin e jashtëm nga të fuqishmit e brendshëm. Në këtë farë soj paekzistence ka gjithmonë një drejtor dhe një roje. As publik, as lexues, as frekuentues, as mundësi frekuentimi. Ama një drejtor e ka. Një pagë mujore si shpenzim (mos) funskionimi është parashikuar gjithsesi.

Këtij pallati i kanë lënë funksionale vetëm hijen dhe fasadën. E para për pleqtë, ndërsa muret të rinjtë. Hija e tij zgjatet shpinës së pleqve që i mbajnë lojën (e dominosë) një qyteti të tërë. Për ata ky fakt është ngushëllues dhe pajtohen me modestinë e mundësive të (pa) ofruara nga poltikat vendore. Fasadash projektohen filma nga të rinj, ngrihet kinemaja verore, pa leje, pa autorizime, herë si rebelim i vonë e herë thjesht si dëshirë rinore, por gjithmonë si mënyrë për të komunikuar simbolikisht me qytetin, me pushtetin. E gjithsesi ky Pallat nuk reagon. Dritat i fiken njeherazi me ikjen e drejtorit.

Në kohë zgjedhjesh kthehet në mburrje partiake që glorifikojnë përkushtimin e kandidatëve, në ditët e përballjeve qytetare përdoret si imazhi viktimizues që i mveshin vetes për të treguar pamundësitë financiare me faj të qeverisjes qëndrore, e paradoksalisht me raste i hapen dyert për të përshëndetur iniciativa të aktivistëve, të cilëve u ka hasur sharra në gozhdë nga po të njëjtët aktorë. Për aq kohë sa këtij pallati i hapen dyert vetëm kur kryebashkiaku e përdor si sallon mikëpritjeje për ambasadorë dhe fondacione, kur vizibiliteti publik përdoret për të prodhuar artificat elektorale dhe i mohohet vazhdimisht çdo qytetari përdorimi i lirë në kohë dhe nevoja, do ketë gjithmonë një pakicë njerëzish që do i hakërrehen sistemit me qëndrime polemizuese, pavarsisht forcës partiake që do kenë përballë.

Apropo si quhen qytetaret e kamzes kamziote apo kamzaliote.
Kamza si gotham city…

Per sa i perket temes me pelqen deshira e mire e autores, por eshte oaksa romantike qe ne kohen e sotme te televizionit showbizit endrrave individuale hedoniste e demokracise liberale te krijosh vullnete te pergjithshme, volonte generale per shtepi kulture, madje dhe projekti i rilindjes urbane po ta shoc me vemendje terheq pas vete vetem publik te vjeyer nostalgjikesh

Faleminderit qe je ndalur te shkrimi Albano. Me shume se deshire romantike, kerkesa per venien ne funksionim te Pallatit te Kultures, tashme te ndertuar ne Kamez, eshte domosdoshmeri sociale e cila ka baze ligjore (theksoj, jo fakultative) te ciles nuk i duhet bere bisht. Permendet vullneti i pergjithshem, koncept te cilin nuk do dija sesi t’ia asimiloja kuptimin, por mund te them vetem se jam krejtesisht e paafte te krijoj vullnete te pergjithshme. Ndoshta mund te kete nje fare asocacioni vullnetesh singulare qe kane nje emerues te perbashket, por prap jam skeptike mbi cka formulova. Besoj tek aktivizmi informal kulturor qe vjen se brendshmi, jo i krijuar artificialisht.
Nuk kaloj dot pa u ndalur tek vijat paralele qe ke hequr mes “deshires romantike” dhe projektit te rilindjes, dhe mendoj se nuk qendron analogjia. E para nuk po flas per platforma politike utopike me qellim zgjerim elektorati, nuk po kerkoj nisma kulturore qe jane te strukturuara politikisht dhe gatuhen ne kuzhinen e institucioneve vendore, por po kerkoj zhberjen e absurditetit ne menyren sesi “trajtohet” nje hapesire e cila mund te kishte qene burimi kryesor i te ardhurave ne qytet (nese duam ta shohim dhe ne plan pragmatist) dhe mundesive socializuese e zhvilluese per cdo qytetar, vecanerisht per te rinjte. Ka nje Pallat qe nuk i hapet Kultures. Kaq, nuk ka sesi te qendrosh indiferente ndaj ketij fakti.

1 Like

Megjithse nuk kuptova mire shkrimin (shtjellimin, se hallin kryesor e kuptova) per shkak te stilit floreal feminil qe harxhon energjite ne hir te bukurise, e vetmja zgjidhje reale me duket te jete sureale - duke bere nje sinteze te shkrimit me komentin e albanos -, te behet nje sulm mbi Pallatin e Kultures Kamze, si dikur mbi Bastijen, nga veterane dhe pensioniste kercenues me kutija dominoje ne dore, me qellim per t’i fikur driten drejtorit.

Ke perdor nje fjale te madhe dhe e ke perdor gabim ne shumes: vullnete te pergjithshme!

Derexheja e Pallatit te Kultures eshte vetem nje shenje e çfar po ndodh, vullnetet e pergjithshme i leviz vetem interesi, dmth rezultati eshte kaosi, ndersa Vullneti i Pergjithshem leviz prej interesit sigurisht, por edhe, dhe kryesisht, prej diçkaje tjeter.

Vullnetin e Pergjithshem e krijon nje person i vetem, i cili jua percjell te tjereve, dhe eshte nje fenomen shume i ralle ne histori, matet me mijraveçare.

sigurisht qe eshte domosdoshmeri,
Megjithate duhet ta kish shtjelluar me tej se cilat jane shkaqet qe ndodh ky absurditet, se absuriditete te tilla ne albanistan hasen plot, ndoshta paaftesia e drejtuesve lokale, ndoshta qellimet korruptive apo perplasje interesash partiake
Po ndoshta dhe kerkesa per pallat kulture, bibloteke kinema apo teater eshte e varfer. Ndoshta duhet te behej nje paralelizem me qendrat kulturore ne tirane, qe nuk me dukete se po i japin nje bum jetes kulturore ne Tirane, sic eshte pretenduar gjate ndertimit te tyre, pra ndoshta gjetke duhet kerkuar shkaku. Megjithate mendoj se shqetesimi qe ngre eshte i drejte.

Kam patur rastin te hyj disa here ne Pallatin e Kultures se Kamzes, qe duhet te kemi parasysh, per numer popullsie eshte me e madhe se shume qytete tradicionale shqiptare, por qe nga jeta sociale, kulturore ka nevoja shume te medha. Gjithe ky popull qe jeton tani ne Kamez, dhjetra mije femije qe kane lindur aty, kane nevoje per art, muzike, aktivitete, kinema, teater… fundja prandaj u ndertua gjithe ai Pallat.

Godina, mu ne qender, e madhe dhe e bollshme mund te sherbeje si qender shume e mire komunitare. Ka hapesira dhe salla, por e kam gjetur gjithmone te zbrazet, shkrete.

Kam pershtypjen se ky eshte shqetesimi i Dianes, dhe eshte shume i dreje.

2 Likes

Menjehere sapo pashe foton, ne mendje me shkoi: Kush ka qene projektuesi i kesaj binaje dhe ku dreqin i paska pasur mendte. I hyfshin dy gishtat … ne sy me kete shemtire betoni.
Gjithsesi, pozitive qe Kamza paska nje “pallat kulture”. E mjerueshme qe nuk perdoret. Pavaresisht opinionit te pergjithshem qe ekzisotn per bathoristet, paskuqanasit dhe kamzalinjte e ardhur pas '90 integrimi i tyre ne jeten e qytetit (dhe te kryeqytetit do te shtoja) eshte i domosdoshem per te parandaluar konflikte te ashpra sociale ne te ardhmen. Cdo qeveri qendrore apo lokale qe nuk mendon per kete i ka bere gropen vetes.

1 Like