…“Britania e Madhe historikisht iken gjithmone si kurve qe eshte, " …
Frëngu thotë " filer à l’anglaise” . Jo se jane me te nderçëm frëngjt por ia njohin njëri -tjetrit karakterin.
Pastaj ne kemi poetin tone qi thote : “O evrope ( dmth fronca e inglia) moj kurvë e motit!”…
djema mos u grindni kot, se pavarsisht se kohet e fundit po ngrejne krye kontradiktat e vjetra, projekti i politikanit te madh luksemburgas Robert Shuman i viteve 50, do te vazhdoje, me gjithe deshiren e madhe te disa qarqeve britanike e ruse per coptimin e dobesimin e EU.
ne grindemi kot sepse jena debile, dmth me fjale te tjera jena evropiane! i perkasim familjes evropiane!
EU, i Modho, ka shume difekte, por kjo s’do te thote qe ta hedhim/braktisim kete gje.
Pse e meriton Serbia e Shqiperia te jene prane EU, para Kosoves, Joo. Kosova eshte shume me perpara dhe shume me e perulur se Serbia e Shqiperia.
Mirpo shume burokrate te EU, hecin/ndikohen nga paragjykimet dhe lobi rus, ne kete çeshtje, gjersa e kane lene Kosoven prapa deres se korridorit.
un nuk jam kunder Bashkimit Evropian, perkundrazi, sepse ne parim jam per Bashkimin.
Por qe te arrihet bashkimi ka nevoje te dihet si te behet. Psh nuk mund te behet familje e bashkur duke pasur parimet e kurves, gjithsekushi pallohet sipas qefit. Ka rregulla kjo pune. Nuk ka Evrope te Bashkuar (si çdo gje tjeter te bashkuar) sipas qefit te Shumanit apo Kadarese meqe kta jane te mdhej. Nuk behen ca pune pa Parime dhe pa ditur Teknologjine.
Ndryshe kundeshtaret e Evropes kerkoi se do t’i gjesh ne ithtaret e saj.
natyrisht qe ketu ka rregulla, qe fatkeqesisht jane bere me strikte keto kohet e fundit, gjersa po ndodhin gjith keto tensione.
fatkeqsisht edhe ti je evropian Pjer si Kadareja, e nuk kupto se çfar du me thon. Un po them te kunderten, qe Evropa nuk njeh Parimin ne Bashkim, e jo ta zbatoje ate, strikt apo lirshem. Biles Evropa nuk njeh as Parimin e krishtere te dikurshem te Shuman (te gjermanit t’modh Adenaur dhe italianit t’modh Gasper) qe ka krijuar Evropen.
Evropa nuk eshte me e krishtere, nuk e di as vete se çfar eshte. Dhe nuk mund te jete me e krishtere sepse ka ndryshuar komplet kontesti i fillesave te krijimit te saj (mbas Luftes Dyte Botrore). Pranej pirdhi ne te.
Prandaj edhe Brexit dhe grindjet debile midis Frances dhe Italise.
Europa vertet çalon ne shume gjera, por shum gjera kryesore i ka realizuar, si levizjen e lire te mallrave dhe njerzeve, unifikimin e shendetesise, etj,etj.
po po Pjer, Evropa i ka dhon buk me honger shume njerzve, por nuk i ka dhon vizione te qarta.
kjo eshte e keqja e Europes, se i ka dhone me ngrone, lloj-lloj sorollopeve qe s’bejne pune tjeter veç hane e dhjesin, iu ka dhone me honger lloj-lloj politikanve te Ballkanit, qe s’kane bere pune tjeter veç vila per veten e familjen tyre, qe kane intervernuar e nderhyre ne menyre brutale ne punen e financat e nje kombi tjeter, por tani s’ka mo, eshte fut gershera ne shume fusha e sektore.
po diskutonim tek nje forum me nje shok per qejfin qe i boni i gjati shkurtabiqit duke e vene zevendesminister, pra Palloshi ndaj Kone Miushit, pasi ky i fundit vdiq per tu bere minister, nderkoh qe kish nje detyre me te larte se ai i ministrit, ate te kryetarit te Komisionit te Ekonomise. Mirpo i shkurtri nga mendja nuk e kuptonte kete, pikerisht se ishte miop.
Tani me thuaj, ç’faj ka EU kur sheh keshtu toça qe nuk e dijne detyren e tyre, ç’fuksion ka.
ja çfar i them une, dhe si me pergjigjet ai, nje pergjigje interesante;
" Braçja, ky politikani shkurter nga mendja, medioker, qe nuk e kupton paaftesine e vet, kur ishte ne nje nga fuksionet me te larta te shtetit shqiptar, ate te kryetarit te Komisionit te Ekonomise, ankohej gjithmon ndaj disa ministrave dhe deshironte te ishte vet minister. I shkreti nuk e kuptonte se posti qe kishte, ishte me i larte si detyre, se ai i ministrit. Ai, si kryetar i nje prej dhomave te Larta te Parlamentit, ate te kryetarit te Komisionit te Ekonomise, kish te drejte ta theriste prej veshi cilindo minister per te cilen ankohej.
Tani lind pyetja, se; Pse ky kerkonte e ankohej tek Palloshi, per disa nga ministrat e tij, e pse kerkonte e ankohej per postin qe i dhane e donte minister.
Ketu, me siguri kemi te bejme me dy gjera/ndjesi/probleme/fenomene;
- ose trimi donte pjesen e tij, fitimin e tij, beneficet qe rrjedhin nga posti i ministrit, perfitimet prej saj
- ose mavria nuk e dinte rolin/detyren e larte qe morri, nuk e akceptonte dot per shkak te mediokritetit qe e karakterizon.
Mendoj se mund te jete kjo e dyta, dhe kjo eshte tragjedia dhe ana komike e shtetit tone, ku ne krye vihen njerez qe nuk e dine seç do bejne, se ç’perfaqeson ajo detyre, se si duhet te punojne.
Ju lutem me ndihmoni, ti jepni nje shpjegim ketij fenomeni, paaftesise dhe hajnise, qe vihet re nder politikanet tane."
dhe pergjigjia e tij tej interesante ;
" Me ka takuar te shkembehem disa here ne rruge kur shkoja apo leja punen; ndersa bisedonte ne telefon perdorte nje gjuhe vulgare qe edhe te burgosurit nuk e perdorin.
Mjerani mendor "
Pjer shyqyr qe sta ka infektu gjakun Anversi se vend me prostitucion me te shprehur se aty nuk ka. S’e kuptoj pse ka namin Red District kur nami i vertete behet ne Antwerpen, ku burra, gra, te rinj, pleq behen xurxull dhe e kane mendjen te ciftezohen tere kohes. Rruget plot me njerez qe cmenden per sex.
nga na doli kjo teori Aquamarine, une dhe mijra te tjere kemi vite ketu, dhe nuk e kemi pare nje gje te tille. Une kam 20 vjet dhe nuk kam patur mundesi te çiftezohem me ndonjeren.
Qe ka nje vend ku zhvillohet prostitucioni ne qytetin tone, po ka, por eshte me kontrroll nga bashkia.
po po Pjer, Evropa i ka dhon seks te shfrenuar shume njerzve, por nuk i ka dhon vizione te qarta te kontrolluara nga bashkia.
O Pjer po ku merret vesh aty ca eshte i ligjshem ca i paligjshem. Ne Anvers pihet shume alkool e drugs, jane te tere te dehur ia kerkojne njeri- tjetrit per kenaqesi. Dil ne rruge nje nate, nuk do dalesh pa gje. Ne Belgjike mban kampionin per ciftezim, mos te them ne gjithe Europen. Qytet sureal.
une jetoj ketu e dashur, vertet nuk boj jete nate, por kam hulumtuar sadopak edhe per kete lloj jete, e nuk eshte ashtu siç flitet, gati 75% e atyre qe bejne jete nate per wekkend, jane çifte te lidhura, dhe nja 25% jane ata qe dalin per gjuajtje apo droge. Dhe keta 100% e atyre qe dalin per wekkend naten, jane 20% e shoqerise, pra qe i bie qe vetem 5% e shoqerise dalin per çiftezim
Dmth ai 75% nuk del per ciftezim thua ti? Dukesh Pjer qe ti mbyllesh ne qilarin tend cdo nate dhe hedh vizionet ne leter. Complimente per ndershmerine. Dil nje nate pa e mbajtur mendjen tek shifrat e internetit, e te shikosh qe ciftet e dehura do te kerkojne nje double-ciftezim.
po-jo e dashur, se jane çift, si thuash, ndoshta jo te martuar, por qe bashkjetojne apo te dashuruar. Tani i bie ta leri te dashurin/ren, e te shkoje me tjetrin/ren, megjithse kjo ndodh edhe pa jete note
Une shoh edhe ketu tek magazina ime, rreth 10% çiftezohen jashte radhes apo perdorin canabis
Pjero, ka perparuar shume evropa. Edhe po te dalin cift, ndoshta dalin per te gjuajtur te dy ne te njejten kohe. Kjo me duket mua si kompromis ndermjet asaj qe po thote Aqua dhe asaj qe po thua ti.