Robër të Nobelit

I dashur mik,

Mësova për befasinë jo fort të këndshme - ndryshe, për bezdinë, që të shkaktoi dhënia e çmimit Nobel në letërsi amerikanit Bob Dylan.
Ndryshe nga ty, mua ky lajm fillimisht më gëzoi. Më vonë, më bëri të kujtoj… më transportoi në rininë time - në atë vitin e largët 1976, dhe më risolli ndër mend tingujt e këngëve të albumit të tij fantastik “Desire” (Sara, Oh Sister, Joey…). Një hap më tej, më bëri të mendoj… dhe të të shkruaj!

Miku im, ndoshta ka ardhur koha që edhe ne - lexues, dashamirë (bile herë-herë edhe krijues paçka modestë) të letërsisë, të fillojmë të arsyetojmë disi ndryshe:

Së pari, të dalim nga ai “standard” që ishte krijuar gjatë kohës, sipas të cilit çmimi Nobel ishte i prerë për shkrimtarët dhe parashihej tu jepej vetëm atyre të kallëpit “klasik” të fjalës.
Po përdor thonjëzat kësaj here thjesht jo për të stigmatizuar zanatin dhe artizanët e këtij arti por për të vënë në dukje këtë plotës si atribut i atyre që dinin veç të shkruanin romane apo të tjera gjini letrare - (tregime, novela etj…) - të zhanrit “fiction”, ku shkrimtari “perëndi” bën dhe shbën botën sipas ligjeve të tij. Dhe ishim mësuar ta çmonim atë botë mes gjuhës, stilit, figurave, intrigave, galerisë së personazheve - të akordonim imagjinatën me aftësinë tregimtare.
Personalisht, jam i bindur se ata antarët e atij komisioni që dha dje këtë çmim nuk janë as të mykur, as të rrjedhur, as të indoktrinuar, as te politizuar as edhe cmirëzinj apo zëmërakë ndaj atij apo këtij krijuesi, vendi, ndaj asaj apo kësaj gjuhe, kulture… sikundër jam po aq i bindur se aktualisht - dhe qysh prej disa kohësh, ata zotërojnë një vizion të gjerë të “letërsisë globale”. Një i tillë vizion nuk përmblidhet as edhe reduktohet më brenda këtyre kornizave të dikurshme, pasi këto korniza nuk janë më përfaqsuese dhe gjithëpërfshirëse!

Së dyti, të ndryshojmë përfytyrimin tonë të ngulitur lidhur me vetë artistin krijues nobelist - gjeni absolut, lëvrues xhonglues i fjalës dhe i frazës, mjeshtër i pagabueshëm i intrigës dhe i rrëfimit, krijues i pashoq i personazheve të pavdekshëm, ushqyes shpirtëror i brezave… Në të vertetë, një i tillë s’ka egzistuar kurrë! Por, ndërkohë që bota e civilizuar reduktohej brenda kufijve të kontinentit të Vjetër - përfshi edhe kontinentin e Ri ato dy shekujt e fundit; ndërkohë që kultura ishte atribut i një elite të ngushtë, të nxënë, të kamur dhe sqimatare, ndërkohë që “standardet” përmasoheshin brenda kornizave estetike, etike dhe gjuhësore të ngurta, përzgjedhja e këtij gjenie bëhej në mjedis thuaj të mbyllur, me një konsensus thuaj të përgjithshëm dhe rrallë herë të diskutueshëm. Ai ishte si të thuash, i treguar me gisht - i preferuari i saloneve apo i qarqeve letrare!
Aktualisht, këto kufij dhe standarde janë thyer - laureatët vijnë nga të gjitha skajet e globit, dalin nga të gjitha shtresat shoqërore, këndojnë në të gjitha gjuhët, zotërojnë teknika dhe stile antikonformiste. Ata bartin jo më gjeninë por thjesht talentin, jo më shumën e kulturës por mesazhin kulturor, jo më epokën por thjesht momentin, jo më korin akademik por zërin origjinal, jo më një vend apo njê komb por thjesht vetvehten, jo më një gjuhë por një tingull të përveçëm, të tyren! Për fat, një gjë e tillë gjithmonë ka egzistuar, por gjithmonë është shpërfillur, nënvlerësuar - për të mos thënë përbuzur apo flakur tutje.
Po të jap një shembull që ti e njeh mirë: Shekspiri. Asokohe ai shkruante poezi dhe pjesë pêr teatër, një letërsi që nuk lexohej por dëgjohej nga publiku ndërkohë që autori ishte edhe aktori që i luante në skenë… a ta merr mendja që bashkëkohësit e vet e vet eruditë, rojtarët e gjuhës, të dijes dhe të kulturës, arritën të shohin përtej aktorit krijuesin e pavdekshëm, merituesin e ndonjë çmimi Nobel? Jashtë çdo krahasimi, sinqerisht, përse të habit kaq tepër kur kësaj rradhe është Dylan që merr Nobelin?

Kështu siç e shoh unë gjendjen, nuk habitem aspak përse vjet Nobelin e meritoi një Svetlana Aleksievitch, e cila shkruan “histori gojore dhe kujtime” në vend të fiksionit të pastër, më tëhu një Alice Munro, e cila merret me “tregime mbi liqenet apo mbi vogëlsirat e jetës së përditshme”… apo një Dario Fo, “një klloun anarkist antiklerikal”, më i afërt me rrugën se me pushtetin… A s’të vret syrin fakti që kjo sërë që po përmend përgojosen në mos si “të padenjë”, të paktën si “të rëndomtë”? Të padenjë përkundrejt cili sistemi vlerash… të rëndomtë përkundrejt kujt hylli të parajsës letrare ?
Së fundi, a s’të vret veshin tifozllëku i zhurmshëm i popullit patriot sa i pakënduar aq edhe i egzaltuar, që hyn në letërsi sikundër në një stadium - me flamur në dorë dhe me himne në gojë, i bindur se këtë çmim jo vetëm e meriton një njeri- shkrimtari, por edhe gjithë ata vetë, sejcili prej tyre ?

A nuk je i një mendjeje me Svetlanën - sikundër unë jam, se “jeta është shumë më interesante se çdo fiksion”?

5 Likes

Ndoshta edhe fakti qe Nobeli i letersise eshte ne nje raport indiference me ne masat, perjashto nacionalizmat (e permendur), deshmon nevojen per ndryshime si keto.
Nevojiej ky sqarim i bere pra (i kujt eshte prurja, se s’po ma kapin syte)

2 Likes

si fillim, sikur Nobelin ta kishte fituar nje letrar i panjohur, njerezit nuk do ishin duke e diskutuar kaq gjate.

snobimi qe i behet Dylan me duket se vjen ngaqe njerezit duke e njohur, ndihen “te titulluar” ta kritikojne apo lavderojne.

krejt normal.

2 Likes

ore ku eshte kontributi ne shkalle golbale qe ka sjelle Bob Dilan ne letersi?

In the first example, from Richard Wilbur, my favorite living American
poet by far, language must express itself as both thought and music,
because, you know, there is no music to propel it otherwise.
Wilbur has spent a lifetime refining an ancient practice, of making a
hard, seemingly intractable thought dance to the rhythm of his chosen
words—and in so doing, in working through the difficult thought, for a
moment, the cosmos is placed at our fingertips. In the second, which is
from my favorite Bob Dylan song by far, the words are colloquial, spare,
painterly, and without the accompanying music, inert. The first is
poetry, the second are lyrics. You don’t go to the hardware store for
oranges, as they say, and if you want poetry, you don’t go to Bob Dylan.

Dylan has a lavish verbal imagination and a brilliant sense of irony,
and many of his images — especially in his last album, “Blonde on
Blonde” — are memorable. But poetry also requires economy,
coherence, and discrimination, and Dylan has perpetrated prolix verses,
horrendous grammar, tangled phrases, silly metaphors, embarrassing
clichés, muddled thought; at times he seems to believe one good image
deserves five others, and he relies too much on rhyme. […] His skill at
creating character has made good lyrics out of terrible poetry, as in
the pre-rock “Ballad in Plain D,” whose portraits of the singer, his
girl, and her family redeem lines like: “With unseen consciousness I
possessed in my grip/ a magnificent mantelpiece though its heart being
chipped.”

si perfundim O Sokrat qe thua krejt normal,a do kishte snobim per nje letrar te njohur?

1 Like

Para se t’i kthehemi Dylan-it dhe kontributit të tij “global”, a nuk do të ishte më normal të strukturoje argumentat e tua dhe jo të tjetrit, bile edhe në shqip - dhe jo në anglisht?

1 Like

Normal do ishte. Por nuk ia vlen.
Nuk jam komentuesi i pare qe s’jep argumenta, e para. As te tema tjeter as te kjo ketu.
E dyta, kush te llogarit ne kete pellg po nuk solle linqe mer? Duhet te jete edhe link edhe anglisht pa te te konsiderojne.
E treta, kush ia mesoi ketyre se Bobi ishte i modh? Linku anglisht zoti msus!!

I dashur stermik, (meqe miku nuk jam une, por A.Tufa ose ndonje demagog tjeter i lire), eshte e vertete se tekstet social-politike dhe letraro-artistke te Bob Dylanit kane bere me teper buje se vete muzika e tij. (Ky eshte duket ai fakt qe ne kohen e sotme te playstation e kane bere ate te harruar ne shoqerine mbare-boterore.) Eshte e vertete se komisioni i cmimit Nobel per letersi ka nisur nje hapje ne kornizen e cmimit Nobel per letersi, duke u hedhur ne zhanre te perafert te letersise “klasike”, cfare nuk eshte cudi qe ne ndonje vit te ardhem ta marri kete cmim ndonje bloger interneti. Kjo lloj hapje ndjeht ne cdo hap, sfere dhe shkalle hiearkike sot, ndaj asnjeri nuk ka pse ta gjykoj kete rise te re te ketij komisioni, nese eshte e mire apo e keqe. Eshte e vertete se shkrimtare te njohur klasike boterore, perfshi dhe Kadarene tone, jane te kandituar per kete cmim prej 10 e kusur vjetesh dhe jane kandidate kryesore, por ky mos-fitim i ketij cmimi nga keta autore nuk eshte i qellimte, por ngaqe dikush tjeter preferohet ne radhen e cmimit; pra mund te qelloje qe ndonje prej tyre edhe ta fitoje ne vitet e ardhme nobelin. Eshte e vertete se nje shkrimtar idealist as qe e ka piksynim kryesor ne jete marrjen e cmimeve te ndryshme, perfshi dhe Nobelin, por perpirjen e rreshtave te tij nga trute dhe shpirtrat e njerezve, sa me gjate ne kohe, ndaj askush nuk ka perse ankohet mbi x- dhe y-shkrimtar perse nuk e morri kete dhe ate cmim! Eshte e vertete se qaramane dhe ankues mjaft subjektive do te hedhin “argumentet” dhe pakenaqsite e tyre pas cdo ndarje cmimi, (kur ka qene bota ne nje mendje?!), ndaj nuk ia vlen shume te merremi as me “mbrojtesit” e Kadarese tone. Ka shume e shume te verteta, per te cilat biem dakort. Por disa te verteta mbi te cilat duhet te biem dakort jane edhe faktet se Bob Dylani eshte kandidat i Nobelit -po njelloj si shume shkrimtare “klasike”- prej rreth 20 vjetesh; Bob Dylani eshte po ashtu i vjeter (75 vjec) si shume shkrimtare “klasike” kandidate te ketij cmimi; Bob Dylani e ka mbyllur karrieren dhe krijimtarine e teksteve te tij qysh ne vitet 70, pra nuk ka me shtyse te re ne kete drejtim; koha e arte e Bob Dylanit jane vitet 60 dhe pak ne 70-at, me tej ai ka qendruar ne skenen e muzikes si nje relike e vjeter pa fuqi magnjetuese per publikun e ri; Bob Dylani vazhdon ndiqet edhe sot neper skena, ne koncertet e tija te ralla, por shumica e ndjekesve jane simpatizantet e vjeter, sot 70 vjecare; tekstet social-politike te Bob Dylanit jane sot jashte konteksteve te kohes, dhe vetem ato letraro-shpirterore (nese na lejohet ti quajme keshtu) lene nga pak gjurme tek degjuesit; Bob Dylani eshte njeri simpatik, kitarist dhe kengetar i mire, por shumica e kengeve te tij kane vdekur para se ai vete te ndahet nga jeta; Bob Dylani vegjeton sot; Bob Dylani mbledh sot tituj te ndryshem, nga ato kalorsiake, ato prej Tori, Lordi, etj., si ata gjeneralet e dikurshem qe mblidhnin ne fund te jetes se tyre dekorata te ndryshme; Bob Dylani nuk eshte me dhurues sot, por nje mbledhes; e sa e sa mund te rreshtojme per Bob Dylanin! A e meriton Nobelin Bob Dylan? Sipas kushtit te Alfred Nobelit, do thoja se Bob Dylani MUND ta meritonte kete cmim ne vitet 70, ose ne 80-at, me e vonta ne fillim te 90-ave, por jo sot. Ndaj do thoja se ky Komision ne Stolkholm reagon jo ralle me vonese; dhe vonesa eshte nje lloj gabimi. Apo jo?!..

1 Like

Askush nga ne nuk mund ta shpjerë qendrimin e tij në vendimet e Akademisë Suedeze deri te opinionformimi, sepse Akademia është subjekt dhe vendimet i ka subjektive, pra ndaj tyre ka pëlqime dhe mohime. Dhe as nuk mund të mendohej se nuk do kish të tilla qendrime. I Bob Dilan ishte i 112-ti çmim letersie dhe, kur sheh se Ata nuk ja kanë dhënë këtë çmim Emil Zolas, Mark Tweinit, Leon Tolstoit, Borgesit e Viginia Woolfit, duhet nxjerrë përfundimi se çmimi jo doemos përfaqeson e duhet të përfaqesojë të vërtetën në krijimtari. Gjykimi mbi vlerat i përket kohës dhe historisë. Kush ngelet, kush lexohet, kush kërkohet, kush ribotohet, kush nuk harrohet, Ai është korife letrar. A mundet kush të më thotë se nga 8 çmime nobel që kanë marrë shkrimtarët suedezë, kush prej tyre mbahet mend?

1 Like

karl , nuk ma merr mendja komisioni i Nobel te jete i vonuar, nuk mendoj se egziston kjo arsye.
Mendoj ka shume mundesi ndodh kjo qe ndosh sepse kohet jane ndryshe, dhe ato percaktojne te egzistosh ndryshe, dhe si rrjedhim mesazhe e dhunti te dikurshme dalin e behen relevante ne momente te se tashmes.
Kjo s’besoj nenkupton se shkrimtareve klasike ju ka rene vlera, por ndoshta sesa jane ata relevante per teresine e egzistences sone, tani. Njeriu duhet te dije cfare te prioritarizoje (?). Ky eshte argumenti im.
Ne festivalin e filmit ketu ku jam, organizuesi i tij (qe eshte edhe themeluesi i festivalit, atehere 22 vjecar ne moshe, sot 70 e ca) lufton te mbledhe te rinjte amerikane para ekranit te filmit te huaj me te cilin rinia usa eshte indiferente - shkak i pare jane subtitres.
Ai ju thote Ejani, i kemi rregulluar shfaqjet ne mix filmash: film hollywood sh i mire + film te huaj.

Dhe nxiton te sqaroje nacionalitete sa me familjare per usa-t si Ameriken latine, pastal France e Itali, dhe kaq. Filmin aziatik e kish vetem ne pasqyren e lendes dhe s’e prekte dot (sic duket) ne intervisten e tij. Ja keshtu (me vjen keq qe s’ke nderruar nick)

Jam ne nje mendje me autorin e shkrimit.Edhe pse qysh sa mora vesh per cmimin, pyeta veten: po nuk eshte pak si vone ? Ndoshta cmimi vjen si tribut per nje kantautor I cili I ra mespermes shekullit te zhurmshem me harmoniken ne goje e kitaren ne dore , me zerin origjinal ( si zeri nje gjeli me laringit ne fyt- do shprehje njeriu yne ne USA-A.Vebiu), shembellimi rrebelit te Bit Generation dhe kristianit te New Age . Nje autodidakt qe dha me te miren e tij ne rinine e hershme te dominuar nga Beatles dhe Elvis Presley, ato vite kur tekstet e kengeve te tij ishin flamuj proteste. Ndoshta Akademia na kujton se epoken nga mbrapa moderne nuk ka grande narrativa, profete me libra voluminoze , por edhe aede shetites si dikur ne antikitet, te cilet ushqenje shpirtrat me lirikat poetike e me muzike si pjese e perditshmerise . Letersine nuk e ben te madhe libri madh, as autoret autoritare por edhe fjala poetike me mesazh e cila ka impact tek njeriu shqetsuar modern.

3 Likes

Edhe mua me pelqeu perzgjedhja e Stockholmit, megjithese do te isha me i kenaqur sikur te ishte Leonard Cohen. Ose ti kishin perzgjedhur te dy xhanem; Bobin per paqen dhe Nardin per penen, duke i bere 4 hebrejte e laureuar kete vit (krahas me J.Kosterlitz, O.Hart dhe B. Dylan) dhe 186 numrin total te hebrejve Nobel.

ha ha!
(prova teknike, megjithse m’boni me qesh lloji leshit ne foto te nobelistit modh, duket si pjestar i Stonsave t’mdhej)

1 Like

Mireseerdhe inkuizitor i heretikeve.

gjemb, un s’kam si te mirsevij sepse jam gjithnje i pranishem midis jush, edhe ne mungese, sepse jam koshienca e botes, ju ndjek ngado te veni, deri ne Gjyqin e Fundme.

haha Qemolo, tani na duhet vetem nje shkurtim emri. propozoj “Tori”.

uellkom bek!

me fal karlmarks, por nese do te flasesh per krijimtarine e dylan duhet te google me shume , ai eshte akoma ne prodhimtari…vitet 70 ishin kulmi i krijimtarise tij…textet e tij kane qene dhe do jene gjithmone fresh, pasi shumica e tyre jane ne rradhe te pare njersezore, pastaj filozofike etj…kur nuk je i sigurte mos fol ne ajer pasi koncertet e tij jane shume te shpeshta dhe repertori i tij vazhdon te shumohet dhe eshte i pavdekshem, ai akoma mbijeton (nuk po flas per anen muzikore apo interpertuese te tij) , textet e tij e bene ate te marri cmimin Nobel. Shkrimi i mesiperm eshte absolut dhe ben sens shume te madh jo tek une por ne pergjithesi. po te degjosh shume kenge te tij jane hymne ne cdo pike te botes, Arsyeja qe ato jane kenduar nga muzikante te medhenj nuk eshte vetem muzika por edhe textet. Mesazhet qe ai jep ne texted e tij kane peshe dhe vlera te perhershme.

Mos u robero Dylan, qendro i forte!!!

i ke rene pikes - pika.s1…fjaline e fundit e kisha ne mendje po nuk e nxirrja dot si ty.