Shqiperise dhe Balkanit mund t'ju duhen 200 vite te arrijne standardin e BE

une s’lexoj me qene enciklopedik, po per kuriozitet mbi nje subjekt te dhene. tek ai citati i niçes shkova rastesisht duke lexuar ate filozofin kontemporan, sepse kane filluar te flasin per te. me pa ça menie kishte.

analizen e kane te dobet, por ngaqe punojne shume, jane punetore nga natyra keta oksidentalet, çfare nuk tregojne, kane shume informacion neper libra. kjo leshelia bile i pengon te bejne analizen siç duhet.

nga ata qe rreshtove ti, ate rumunin kam lexuar, i ben mut francezet.

ti si ta kesh, por pa njoft keta te listes, qofte edhe ne menyre siperfaqsore (duke lexu 2-3 libra prej tyre) je fare apsajt per te kuptu diçka nga kohet moderne, sidomos te shekullit te shkuar.

un nuk lexoj per enciklopedi, por per simpati. Tere keta autore kan diçka qe me ngjallin simpati, jan disi si une, prandaj i kam lexuar. Theksoj, i kam lexuar, se tani eshte nje situate tjeter.

niçja i ka thene te gjitha dhe eshte me i madhi nga te tere ata, s’ke pra pse t’i bish nga kina.

ti as per Niçen nuk ke nevoje se je rrote ne menyre te natyrshme.

kush tha qe e kam nevoje ? thashe qe po deshe me dit çfare behet sot, lexohet niçja dhe e meson po pate tru.

pastaj ça jam une apo ti, kujt po i rruhet ? ti ngaqe kruhesh e ke problem mesa shof. nuk te ze gjumi naten. po kur u ndane kaq na rane, mos u merzit murgo. gdhend ndonje luge, se kohe ke sa te dush mesa shifet, te lesh ndonje shenje para vdekjes.

o rrotanjos, murgjit e kane per zanat te besojne se vazhdon jeta edhe mbas dekompozimit te kermes, prandaj nuk kane nevoje te lene shenja para vdekjes siç bejne kurvjaret qe bredhin kalldremeve te Parisit per te lene shenje me kepuce firmato 300 euroshe.

SHPRESE = SHPIRT (spiritus lat, esprit fr, etj) = S’PRITET qe nuk keputet kurre. ja pra nga i del kuptimi asaj qe po na tregon ti, qe i bi nga kina, si gjithnje.

kur fjalet humben sensin origjinal te tyre, lindi filozofia. me i rizbulu prap. por duke shtremberuar, deformuar, me shume.

Per nga bindjet fetare eshte. Megjithese, bazuar ne nofkat, aty eshte me shume dyfelor se mbifelor: edhe heretik, edhe inkuizitor.