1x10: përçmimi

Ja vlen ta blesh. Po besa.

pelqeu paragr. 3,4,5. Paragr 3 zere se e ka shkruar per ne shqiptaret

Filmi eshte me i bukur se libri.
(sigurisht per ata qe se dine)

Gli eroi di Moravia cercano la felicità personale, ma lo scrittore li porta quasi sempre al collasso. Questo non è solo sterile scetticismo e non solo pessimismo misantropico, così caratteristico di alcuni moderni scrittori borghesi: è la distruzione delle illusioni sulla possibilità della felicità umana quando si tratta di volgare benessere filisteo. Forse, questo è stato più chiaramente mostrato in una delle migliori opere di Moravia, nel romanzo “Il disprezzo”.

la prefazione di Ruf Igorevich Chlodovsky alla pubblicazione del romanzo della serie “Masters of Modern Prose” in URSS nel 1979.

Si libri ashtu dhe filmi, se bashku me autoret e tyre, tani nuk kane me asnje vlere, jane thjesht perversione. Humbje kohe e kote dhe harxhim i kote letre. Moravia eshte komplet i harruar ne Itali, dhe sigurisht kjo ka per te ndodh me Godardin ne France, mbasi te vdese. Tani jane autore antologjie, perversionet e tyre jane tejkaluar, tani ka me perverse se ata, qe perçmojne me teper se ata.

E vetmja vlere e mbetur, besoj pergjithmone, eshte e Moravias qe ka treguar (eseja La speranza ossia cristianesimo e comunismo, 1944) se krishterimi tashme ka nordh, dhe vendin e tij e ka zene komunizmi (i cili nordhi per vete ne vitin 1989). Dmth ka treguar se esenca e intelektualit te shquar eshte kato-komunizmi, ose me ne pergjithsi krishter-komunizmi, intelektuali nuk mund te ekzistoje ndryshe veçse si katokomunist. Dhe referuar historise te pardjeshme te fundit te palavdishem te komunizmit, rezulton qe intelektuali eshte nje qenie e ngordhur, por e pakallur, qe pretendon çmim letrar dhe seksin e signora Bertinit.

Perkthysja ka qan shoqja jone, jo?
Ana H.

pse Ana Hoksa qeka perkthyesja?

Dicka e tille.

gjithe femrat kulturiste jane diçka, e vetmja qe eshte gjithçka eshte sinjora Bertini.

Gjithsesi , Respekte te Plotfuqishme per Ana H. ! Packa perkufizimeve dhe paragjykimeve. Per mua mbetet Unike. Peqafime !

Eshte me mire te kesh paragjykim, apo ngambrapagjykim?

Apo mos te kesh gjykim fare, merre si te vije, demokraci hesapi, si ne sallonin e sinjora Bertinit, ose te zonja Beti, gruas te kolonelit Zampa.

Oh sa e lehte je ti zonja Beti!

Shyqyr qe u rrezu Kulla e Babelit qe perkthyesit te hane nje çape buke.

me bo vaki te zbulohet gjuha origjinale parababelike, perkthyesit nordhin per buke.

Une nuk e kam lexuar kurre " Ushtari I mire
Shvejk" vecse ne film mund ti kem pare nje episod te shkurter. Nje Mukesh ma Ka premtusr se do ma sjelle librin me gjithe pjeset te plote. Po shpresoj se nje dite postieri me kapelen e tij do trokase ne deren e shtepise some ne Cerrik dhe do me thote. ? - xha Tani firmos Pak ktu te lutem… - por deri me tani askush pervec bankave per shkak te kredive te keqia askush nuk Ka trokitur ne deren time. Per Ideal po.

1 Like

gra te tilla, e kane te domosdoshme te kalojne nga nje sistem talibanesh, qe t’ia dijne vleren burrave si alberto

gra te tilla “jane te atilla” sepse burrat si Alberto jane ashtu-kshuna.

Çdo e pabere dhe çdo krim kryhet ne çift, i cili eshte nje person i trete. Nuk ka krim individual, sepse individi i vetem eshte pordhanjos, bile as nuk ekziston.

sigurisht edhe e kunderta ne shenje, por e njejta gje si mekanizem:

çdo veper e mire kryhet gjithashtu ne çift, dy vete qe bashke krijojne nje person te trete. Keto dy vete tek e tek jane koqe kanari qe bashke krijojne kanarin, matjen e gjerave.

Gjithe perpjekja e kultures ngambrapademokratike eshte te fshehe kete te vertete t’modhe me lloqe kavaje ham hum ham per individin qe nuk ekziston veçse si nocion.

Ushtarin e mire Shvejk e gjeta tek shitesit e librave bordurave te Tiranes para 3 vjetesh.
C’e do qe peshqit eshte e pamundur te dergojne gjesend tjeter pervec postime komentesh.

pse Korrikse nuk eshte e thene vetem komente, psh un te dergoj ty imazhe te aksionit te amballazhuara me perçmimin e heshtjes, nje lesh ka Itake:

End scene from Le Mepris by Jean-Luc Godard.
The third part of this famous movie by director Jean-Luc Godard is on Capri, Italie; the dazzling Villa Malaparte, both temple and prison for the main characters. The Mediterranean landscape is as seductive and enchanting as Brigitte Bardot, the main female character of the movie. But all seems trivial at the end, after Godard’s character - cameo as the directors assistant of Fritz Lang - saying: ‘Action!’ and the camera pans to the serene classicism of sea and sky staged by the architecture of the Casa Malaparte.

1 Comment
Joao Barros 3 years ago
Que m… . de filme.