Çfarë ndryshon kombësia e Vojsava Triballit?


#102

mirepo rezulton se figura te tjera si permend vehbiu kane mbijetuar ne keltyren popullore ndersa skenderbeu pothuaj aspak.mundet te kete qene ashtu si permend shmidt se kryengritja e tij pati nje perhapje te kufizuar vetem ne malesite rreth krujes e jo nje perkrahje te madhe popullore dhe fama e tij europiane iu detyrohet priftnave te vatikanit ?


#103

Logjika e Vehbiut kur flet per strategjine e arberve ndaj turkut eshte e thjeshtuar.

Njesoj si logjika e thjeshtuar post '90, e cila i kundervihet strategjise se ndjekur nga LANC ne LIIB.

Arberi, shqiperia, nuk ka bere pjese ne kombe te familjeve te medha apo te mesme, keshtuqe i vetmi opsion ne kushte te te qenit vetem per ne ka qene strategjia mbrojtese + miqesite e largeta.
Vete venediku ja ka patur me hile gjergj kastriotit ne strategjine e tij anti-osmane.
Perendimi i shpetoi osmaneve thjesht per nje rastesi te vdekjes se figures agresive te sulltanit te kohes.


#104

Si pati nje perhapje te kufizuar vetem ne malsite rreth Krujes …kur ai shkoi luftoi deri ne Itali e mori gjithe ato toka :wink: por dhe sikur te ishte keshtu mendo per gjithe ato vite turqit nuk shkelen ne Kruje …Kruja e vogel mundi Kostandinopojen …lere shmutin e te tjere se nuk ja zbehin dot vepren …


#105

Po te qe burre ai kishte pushtuar Turqine se ja na e la peshqesh 500 vjet. Italine edhe cobenjte e Vlores e munden ne 1920, nuk eshte se arriti ndonje gje te madhe.


#106

Vehbiu po mundohet te jape nje professional insight por shumica e shqipove e zoterojne historine ne nivel te klases se 4 fillore.


#107

-prape me Vehbiun ti ??!.:joy::joy: , tani na solle edhe Shmidt , jackpot looser-ash, dmth.:grinning:

po si na paska qene e kufizuar kryengriitja e
Skenderbeut kur nje nga veprat me te medha historike te tij ishte organizmi i kuvendit te Lezhes ku realizoi beslidhjen e famshme mes gjithe kryezoterve te Arberise, nga jugu e ne veri, e tej e pertej deri edhe me disa princa sllave nga mali i zi e serbia.:slight_smile:
nderkoh, fama e tij eshte e perhapur, para prifterinjve, ne gjithe Evropen katolike… kishte miqesi e maredhenie me hungarezet e Janosh Hunaidit, me Ferdinantin e Napolit, me Vendikun, Vatikanin… e deri ne Spanje etj etj… me vjen keq, keto jane fakte kokeforta, te sanksionuara, historike.


#108

Opo shyqyr qe na doli Vehbiu tani jemi kaluar …Ardian Vehbiu ka mbaruar per letersi jo per histori …


#109

Po mire mo, ka historiane qe thone ishte gjigand (e kam fjalen nga trupi) , ka te tjere qe thone ishte i shkurter dhe kokevogel. Po pune e modhe! Skenderbeut mos i shiko gunen por punen. Shatlartesia nuk ka asnje lidhje me te qenurit trim, apo i zoti, apo edhe mbrojtes i krishterizmit.


#110

Vojsava Triballi ishte Shqiptare

Nga Brunilda Ternova

Ky shkrim u publikua nën kujdesin e publicistit Fahri Xharra dhe “E Vërteta.al”

Hasemi shpesh kohët e fundit me propagandën mjerane të individëve të paskrupullt ose të islamikëve te cakuar (agjent të UDB e më gjerë) që duan të na e nxjerrin Vojsava Triballin – nënën e heroit tonë kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu – etnikisht jo shqiptare por sllave. Po sjellim një sërë të dhënash historike, që nga lashtësia deri në ditët e sotme, që dëshmojnë qartë që Vojsava Triballi ishte shqiptare.
I pari që flet për Vojsava Kastriotin është Marin Barleti (1508) i cili shkruan se ajo ishte bashkëshortja e Gjon Kastriotit dhe bija e princit fisnik të Triballëve, por nuk përcakton përkatësinë etnike të saj. Familja aristokrate e Muzakajve kishte lidhje miqësore të ndersjelltë me atë të Kastrioteve. Gjon Muzakaj mik i familjes së Skënderbeut dhe bashkëkohës i tij në “Memorada” shkruan: “Gjon Kastrioti, i ati i zotit Skënderbeg, pati për grua zonjën Vojsava Tribalda, me të cilën lindën katër fëmijë meshkuj dhe pesë fëmijë femra”. Sipas Fan S. Nolit, është Gjon Muzakaj i pari që përmend mbiemrin Tribalda të Vojsava Kastriotit. Gjon Muzakaj shkruan: ”E ëma e të thenit zotit Skënderbeg, gruaja e të thenit zotit Gjon, pati emrin Vojsava Tribalda dhe vinte nga një derë e fisme”. Lind pyetja; Pse Gjon Muzakaj nuk u shpreh mbi perkatesine etnike te Vojsava Kastriotit? Ai ishte mik i kësaj familje dhe kushëri i parë i Donika Kastriotit sipas prof. dr. Kristo Frashërit. Përkatësia etnike e Vojsavës ka qënë e ditur jo vetëm prej tij, por edhe nga të tjerë bashkëkohës të Muzakës, të trashgimtarëve të tyre, rrethit miqësor e të tjerë. Kjo është një arsye më shumë për t’u bashkuar me mendimin e disa studiuesve serioze rreth kësaj çështje, të cilët thonë se, meqënëse dihej përkatësia etnike shqiptare e saj nga Muzakaj e të tjerët në kohën e tij, nuk ka qënë e nevojshme të trajtohej më tej përkatësia e saj etnike.

Në ndihmë të përkatësisë etnike të Vojsava Kastriotit na vijnë dokumente të bashkëkohësve të saj, që shprehen se ajo mbante të njëjtin mbiemër (Tribalda) bashkë me Vrana Kontin. Gjon Muzaka për Vrana Kontin shkruan: ”Një princ shqiptar me titullin “Markez” i Tribalda, i cili jetonte në Itali pas vdekjes së Skënderbeut dhe kishte gjak prej të Muzakajve”. Pra ky komandant i shquar në ushtrinë e Skenderbeut, që shkëlqeu edhe në ushtrinë e mbretit të Napolit, që mbante titujt aristokrat Dukë i Ferrandinos dhe Markez i Triballëve, ishte gjak i pastër arbëror dhe mbante të njëjtin mbiemër me Vojsavën, mbiemrin Tribalda. Kjo do të thotë se ata ishin të një gjaku arbër, kishin të njëjtën përkatësi etnike dhe që të dy vinin nga një degëzim i familjes fisnike të Muzakajve.
Nga disa studiues si zotëruesi i krahinës së Pollogut na jepet i ati i Vojsava Kastriotit dhe këtë e dëshmojnë autoret: Anonimi në veprën ”Punët e ndritëshme të zotit Gjergj Kastriotit Skenderbeu” (1539), Francesko Sansovani (1568), Lavardini (1577) e të tjerë, te cilët shprehen se Vojsava ishte e bija e princit të Pollogut.
Cilës etni i përkiste princi i Pollogut, i ati i Vojsavës?

Pas vdekjes së Stefan Dushanit dhe shëmbjes së perandorisë së tij serbe, sipas disa burimeve historike, fisnikët e Arbëris u ngritën dhe rimorën territoret e tyre të humbura. Prof. Pëllumb Xhufi në studimin e tij ”Zotërimi i Gropave të Dibrës në shek. XIII-XIV” na sjell një fakt interesant. Pas vdekjes së S. Dushanit zotëruesi i trevës së Dibrës përmendet zhupani i madh Andrea Gropa. ”Ky arriti të presë monedhën e tij, gjë që tregon se ai kishte mundur të ngrej një principatë mjaft të fuqishme”. Me tej autori shpjegon se A. Gropa i shkoi në ndihme despotit të Beratit, vjehërrit të tij, Andrea Muzaka për marrjen e Kosturit, i cili sundohej nga princi serb Marko Krajlevic. Me rënien e tij, Kosturi u kaloi Muzakajve, kurse Andrea Gropa u be sundimtar edhe i Ohrit. Të njejtin fat me atë të M. Krajlevicit patën edhe princër të tjerë serb, që sunduan në territoret shqipetare të ardhur në pushtet gjatë sundimit të S. Dushanit.

Studiues e historianë të kësaj periudhe, ndër këta Fan S. Noli, argumentojnë se gjatë shekujve XIII-XIV fisnikët arbër sundonin deri në rrjedhën e sipërme të Vardarit, si Balshajt, Gropajt, Muzakët, Kastriotët e të tjerë. Brenda këtij territori përfshihej edhe Pollogu, zotërues i të cilit ishte i ati i Vojsavës. Sipas tyre princi i Pollogut duhet të ishte arbër, pasi një princ serb nuk mund të ushtronte pushtetin e tij në një territor të rrethuar nga fisnik arbër. Rreth popullimit të këtij rajoni me shqiptar, shkrimtari yne Ismail Kadare është shprehur: ”Është absurde, që shqiptarët nga majat e larta të Shqipërisë te mos e kishin vërejtur një fushë aq pjellore para hundës së tyre, e serbët gjoja e paskan parë këtë fushë të begatshme, që përtej Danubit, nga Rusia e largët”.

Mbi përkatësinë etnike të princit të Pollogut na sjell një informacion me shumë interes studiuesi dibran Hilmi Sadiku. Në studimin e tij ai pohon se Andrea Engjëll Flav Komneni e nxjerr Vojsava Kastriotin nga familja e Muzakajve. Po në këtë punim të tij rreth përkatësisë etnike të Vojsavës thuhet se Kostandini, djali i Gjon Muzakës, mbështetur në gjenealogjinë që i dërgoi Andrea Engjëll Flav Komneni i bëri një shtesë kronikës së të atit (Gjonit), për t’ua lënë pasardhësve në të cilën thuhet: ”Vojsava jepet e bija e Momcinit, që u bë shoqja e Gjonit, të cilëve u lindi Gjergj Kastrioti”. Kostandin Muzaka princin e Pollogut na e paraqet të kombësisë arbërore e për pasojë e të njëjtës etni rezulton edhe e bija e tij Vojsava.

Aleksandër Kutolo (Alessandro Cutolo) në veprën e tij “Skënderbeu” fq. 20 botuar në Milano në 1940 shkruan:”Gjoni mori për grua princeshën Vojsava, të bijen e një kreu tjetër shqiptarë të shkëlqyer, zotit të Pollogut”. Ky autor zotin e Pollogut, të atin e Vojsaves e paraqet arbëror të shkëlqyer.

Fan S. Noli, në punimin e dytë “Historia e Skënderbeut” 1947, duke i’u referuar K. Hoph në “Croniques”fq. 308 shton: ”Muzaka thotë se Vojsava ishte shqiptare nga gjaku i Muzakajve”.
Mbështetur në dëshmitë e Muzakajve rreth Vojsava Kastriotit (Tribalda), në burimet që flasin për sundimin e fisnikëve arbëror në lindje deri në rrejdhën e sipërme të Vardarit përfshirë këtu edhe Pollogun, në atë që na sjellin Andrea E. F. Komneni, Fan S. Noli, A. Cutolo e të tjerë, si dhe në mungesë të ndonjë dokumenti argumentues e bindës të kundërt me autorët e lartëpërmendur, hidhet mjaftueshëm dritë për të pranuar se Vojsava Kastrioti, e ëma e Skënderbeut, i përkiste etnis arbërore dhe jo asaj sllave.
Pak histori nga lashtësia mbi fisin e Triballëve.

Fisin e Tribalëve disa autorë e shtrijnë deri në Fushë-Dardani dhe e quajnë si fis thrakas, por Apiani i quan Tribalët fis ilir. Apiani, historian grek, lindur në Aleksandri të Egjiptit nga fundi i shekullit I, që jetoi deri në vitin 70 të shekullit II shkroi veprën e tij HISTORIA ROMANA. Në pjesën e katërt, të quajtur “Illyrike”, Apiani tregon edhe legjendën gjenealogjike sipas të cilës, Iliri ishte i biri i Polifemit dhe Galateas. Vëllezër të Ilirit ishin Kelti dhe Gali. Bijtë e Ilirit ishin Enkeleu, Autari, Dardani, Medi, Taulanti dhe Perrebi, vajzat e tij qenë Partha, Daorta, Dasara. Autari pati për bir Paionin dhe ky i fundit pati për bij Triballin dhe Skordiskun. Apiani e lidh fisin e Triballëve me Triballin, si vijimësi etnike ilire, prandaj trungu familjar që jep Apiani duhet të jetë pikënisje për interpretimin e fiseve që banonin ballkanin dhe më gjëre. Kjo pikëpamje e Apianit është në shekullin II por që na pasqyron diçka shumë më të hershme në kohë.

Stefan Bizantini, leksikograf i madh me prejardhje nga Konstandinopoli, jetoi në shekullin VI dhe vepra e tij “De urbibus et populis” u shkrua gjatë viteve 528-545. Ai shfrytëzoi veprat e Hekateut, Herodotit, Tukididit, Efarit, Strabonit, Pausanias, Herodotit, Orosit dhe shumë autorëve të tjerë emrat e të cilëve kanë humbur. Kjo vepër është ruajtur jo tërësisht, por nga epitomet e saj të grumbulluara nga leksikografi i Justinianit të Madh, i quajtur Ermolahu. Edhe Stefan Bizantini, katër shekuj më pas, Triballët i quan “ilirë”.

Në shekullin V para e.s. fisi i Triballëve banonte në krahinën që shtrihej midis Moravës dhe Iskras.
Burimet që flasin për trevën e Triballëve në kohën perandorake romake janë Straboni, Plini, Ptolemeu dhe Dion Kassi. Të katër na thonë se Triballët banonin midis Moravës dhe Iskras.
Sipas Strabonit “pas vendit të Skordiskëve gjatë Istrit, është vendi i Triballëve dhe i Misëve”. I njëjti autor thotë: “Scordiskët e vegjël ngjitur me Triballët dhe Misët”. Është e vërtetë se Straboni na informon se Bastarnët, Skitët dhe Sarmatët i kishin nënshtruar shpesh Triballët, kështu që do të mund të mendohej se banonin në afërsi të Scitisë, ku inkursionet e këtyre popujve kanë qenë të shpeshta.
Plini nuk është më pak kategorik në përcaktimin e trevës së Triballëve në zonën e Moravës dhe Iskrës. Lexojmë tek ai se Triballët kufizohen me Dardanët. Pra nuk ka dyshim se si pas autorit të “Historisë së Natyrës” ky fis gjendej afër Moravës. Një herë tjetër Plini i vendos Triballët në perëndim të Timokut.

Edhe Ptolemeu flet me të njëjtën gjuhë. Për të treva e Triballëve gjendet në pjesën perëndimore të Mezisë së Poshtme. Është e vërtetë se ai nuk njeh Triballë në Mezinë e Sipërme, por u jep atyre një pjesë të madhe të zonës Moravë-Iskër.

Më në fund Dion Kassi I cili shprehet se Triballët janë fqinj të Dardanëve dhe këta jetojnë në krahinën e atyre. Dëshmia e Dionit është e qartë. Nuk mund të mendohet për zonën në lindje të Iskrës kur është fjala për Dardanë. Në qoftë se Dardanët banojnë në truallin e Triballëve dhe në qoftë se Dardanët dhe Triballët janë fqinjë, vendi i Triballëve duhet të kërkohet midis Moravës dhe Iskrës.
Në Fushë-Dardani të gjithë autorët antikë kanë treguar qartë se fisi ilir i Dardanëve ka banuar historkisht, ashtu si dhe sot, kështu nëse ka thrakas në Fushë-Dardani, ata nuk janë gjë tjetër veçse dardan ilir. Dardanët shpesh nga autorët antikë dhe modernë janë quajtur si fis thrako-ilir, çka tregon që nuk ka asnjë ndryshim etnik midis ilirëve dhe thrakasve, përderisa fise të njohura si ilire janë edhe thrake njëkohësisht. Mbretëria Thrake e Odryseve shekulli V-III para erës së re: Rez Eanidi është mbreti i parë i thrakasve, që njohim nga burimet e shkruara historike, por pa diskutim që mund të ketë pasur dhe mbretër të tjerë para tij. Ai qeverisi në fund të shekullit XIII dhe ndoshta në fillim të shekullit të XII para erës së re dhe mori pjesë në luftën e Trojës si aleat me trojanët. Rezi kishte lidhur një numër të madh krushqish me dardanët e Trojës dhe ishte aleat i fortë i tyre. Mbretëria thrake ka vazhduar të ekzistojë dhe pas luftës së Trojës, por ajo e arriti kulmin me mbretërinë e Odrysëve. Kjo mbretëri u krijua nga bashkimi i të gjitha fiseve thrake nga Egjeu deri në Danub nën mbretin e fuqishëm Tere 450-431 para erës së re. Nën sundimin e të birit të Tereut, Sitalkut 431-424 para erës së re mbretëria arriti kulmin e shtrirjes territoriale dhe fuqisë ushtarake. Ai ndërtoi rrugët që lidhnin Egjeun me Danubin dhe ngriti një ushtri prej 150 mijë ushtarësh. Sitalku ndërmori një sërë fushatash ushtarake kundër maqedonasve dhe vdiq në fushatën ushtarake kundër fisit ilir të Tribalëve, të cilin donte ta bashkonte me mbretërinë e tij. Gjatë qeverisjes së Seuthe I 424-415 mbretëria njohu paqe dhe zhvillim, por një numër fisesh u larguan nga mbretëria e përbashkët thrake. Pas këtij mbreti, mbretëria erdhi duke u dobësuar.


#111

aaaa,nuk kanë rëndësi faktet,rëndësi ka që mu# nanua me klosër e vehbinjë përpiqen ti mbushin mëndjen turmës ala alba:grin: që skënderbeu nuk na takon neve! shiko se ai e kishte të jëmën serbe,po edhe vet ishte arbër dhe jo shqiptar(këtë teori e ka shfaqur edhe një nxënes i janos para ca vitesh këtu në peshk). jo po ishte kryqtar pa identitet,jo po ç’deshi që luftoi me turkun se nuk fitoi gjë,jo po ne ishim si vëllezër me sllavët(ça të keqe ka që kosova të jetë pjesë e serbisë),jo po shmidi zotrieee!
të gjithë këta i bashkon alergjia ndaj kombit shqiptar(se për kombet e tjerë oqi eqi problem:joy:) nuk mundet tashmë të fshihen pas gjoja zbulimit të së vërtetës! tashmë mu#i vjen erë! cave u duket erë e mirë! qëndrimi ndaj erës tregon shumë për karakterin e gjthsecilit!


#112

kjo qe sapo the ndryshon nga ajo qe the me lart se ka qene as me shume, as me pak sesa 1,57m i gjate


#113

asgje nuk ndryshon kombesia e Vojsava Tripalles po te lexosh komentet dhe linket, shumica arberore ndodhet akoma ne fazen anale me biberon ne goje duke pare filmin shqiptaro-sovjetik “Skenderbeu” ne kinemane e famozit Benon ne Pallatin e Pionerit.


#114

Ju sterniperit kapitaliste te Skenderbeut qe banoni ne ate toke e qe i vini emrat e vajzave Paola,Franceska,Xhesika etj plot, jeni qesharak kur bazoheni tek emri i nenes per te dale ne perfundim se nga ishte ajo,apo se cfare do te thote kjo gje! Po kshu eshte kur njeriu i ri kapitalist mendon se po shpik rroten…


#115

Dihet boterisht qe rroten e ka shpik njeriu i ri socialist.


#116

oliver Schmitt prefesor historie
http://www.albanianhistory.net/2008_Schmitt_Scanderbeg/index.html


#117

Ti me kujton Xaken .kur u diskutua ketu libri I Schmitt ,xakja qe thua ti ishte me agresivi ne kritikat e tij se bashku me shokun Qimo.Kur I pieta se a e kishin lexuar librin ;jo u pergjigjen ,pse ta lexojme.enough said. :grin:


#118

https://www.youtube.com/watch?v=RfB56ErylIM


#119

ajaja ja sekretare, kesaj here e ke bere tumin shum te madh me mythen e Jungut qe ka qene simpatizant nazist, biles akuzuar edhe si kolaboracionist nazifashist, dhe shefi jot Stalker komunisti ka i çik pune me mythen e nones e Jung fashistit:

https://www.google.it/search?hl=en&site=webhp&q=jung+nazi&oq=jung+nazi&gs_l=psy-ab.3...11992.11992.0.12664.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0…0…1.1.64.psy-ab…0.0.0.n834RHYKdAU

About 523,000 results (0.52 seconds)


#120

nuk dihet akoma boterisht, ne fakt dihet, por behet sikur nuk dihet, qe njeriut ngambrapasocialist i ka hyre n’myth rrota e shpikur nga kapitalizmi, qe rrotullohet ne sens orar, dhe e rishpikur nga socializmi, qe rrotullohet ne sens antiorar. Pra eshte nje rrote e bllokuar mrena pergjithmone sa krahu, dhe prandaj degjohen ne eter ofshama ngambrapasocialiste: “i ka keto ngambrapakapitalizmi, i ka!”


#121

Rendesia e miteve apo rendesia e ngopjes me luge Te zbrazur .
Studimi I historise:mjet per rritjen e krenarise kombetare apo mjet per Te mesuar Te verteten duke ndjekur faktet kudo qe Te cojne .
Keto jane dilemat. Dyfelore Te shqipove ne kapercyell Te dy epokave e kerleshjes variantit grandioz mitik te historise dhe variantit real faktik .
Sa me sakte ta mesojme Te shkuaren aq me mire mund Te projektojme Te ardhmen .