Sakrificat ne emer te kombit i pretendove ti. Une po dua thjesht te na bindesh qe ke luftu vertete sic pretendon. Fakti qe une shkruaj me emer e mbiemer tregon vetem se marr pergjegjesite personalisht per ato qe shkruaj. Kurse ti jo vetem qe perfiton nga anonimiteti por e keqperdor edhe per te uzurpuar meritat e te tjerve. Biles me keq akoma shkruan sikur perfaqeson ata qe luftuan e sakrifikuan, por ne fakt propagandon pikerisht te kunderten e asaj per te cilen ata sakrifikuan.
Te thuash jam kosovar, nuk dmth jam serb.
Te jesh kosovar, dmth te jesh kosovar. Pike.
Per ty nuk do te thote asgje kjo, eshte normale, je rritur me hallin e radhes se qumeshtit, kur kosovaret po i rrinin karshi shkaut.
Nese vertet je patriot, dhe nese ti me te vertete e urren serbin ashtu sic thua, ti kosovarit duhesh me ia puthe koqet. Ama te dyjat. Kosovari me trup te vetin e te familjes se vet, t’i ka ndale tankset serbe mos te bejne durresin port serb, kur ty te kishte gjunjezuar nje gabel i mahalles, zani caushi.
Ndersa ti sot me quan serb. .
Ore mua mund te me akuzosh per glorifikim te luftes te shqiptarve te Dardanise, Ilirides, Malesise ne mbrojtje te Shqiperise. Une te quaj ty serb sepse ti i sherben interesave te tyre. Une nuk e kam pranuar termin kosovar qe kur ai term ka filluar te perdoret pikerisht ketu brenda kufijve nga halete qe une i kam me shumice ketu. Biles e kam refuzuar si term edhe kur perdorej thjesht pa te keq si “kollajllik” se pertonin me thone shqiptaret e Kosoves. E refuzoja sepse pikerisht nuk mendoj se ka ndonje shqiptar i Shqiperise te drejten te quhet shqiptar me shume se sa shqiptaret jashte saj. Perkundrazi per ata jashte kufijve une them se e meritojne me Sh te madhe se kane luftu me shume e jane persekutu per kete fakt. As mos prit pra qe te quaj gje tjeter pervecse klysh serb cdokend qe ben ndasi midis shqiptareve.
Dhe me qe ti s’ke nga ta dish, po te them qe cdo shqiptar i trevave jashte Shqiperie e konsideronte fyerje po t’i thoje kosovar, maqedons, malazez.
Sa per kongen shif flamurin dhe e kupton qe perdorimi i termit “kosovar” nuk tregon kombesi por thjesht krahinizem. Sa konge kane leberit per veten do kishin bo 7 kombe deri tani. Ilir Shaqiri kur kendonte neper Europe (une e kam taku ne Paris) ne mbeshtetje te UCK-se (per kete mori edhe statusin e veteranit) nuk thoshte kurre se ishte kosovar, por shqiptar.
Une e kuptoj drejt turrin tend per t’u treguar shqiptar i madh. E kuptoj edhe bindjen tende kur patriotizmin e kupton te vishesh kuq e zi e te çirresh o sa mirë me qentë shqiptar ;).
Ma shkurt, patriotizem nivel xhestin biberi, pra, di edhe te behesh nervoz, te fyesh, perplasesh mikrofonin pertoke etj.
UCK, dmth ushtri clirimtare e Kosoves.
E Kosoves.
A ka me thjeshte se kaq?
A e kupton sa kontradiktor je me veten? Deri tani po me kerkoje ti puthja koqet “kosovareve” se ndalune tanket serbe te vijne ne Tirane. Papritmas na nxjerr se UCK paska luftu vetem per vete.
O KOQE po si te quhej UCT (ushtria clirimtare e Tirones). Edhe ajo e Lugines quhej UCPMB po car do te thote kjo se ata kane tre kombe, preshevas, medvegjas dhe bujanovcare?
Me qe emrin tat e ke sekret. Me thuaj disa emra njerzish qe moren pjese aktivisht ne UCK dhe qe nuk e konsiderojne veten shqiptare, por kosovare. Une kam njoft shume veterane te UCK-se qe me te drejte kerkonin shtetesine shqiptare dhe kam lobuar (pa sukses fatkeqesisht) qe te gjithe veteranet e luftes ne Kosove, Lugine apo Iliride, te marrin shtetesine shqiptare. Biles shume prej tyre me kane thene se kane turp te mbajne nje pasaporte me flamurin me pasword.
Se si e kuptojme patriotizmin ne, do ishte nje kenaqesi te na jepje mundesine te ta shpjegonim nga afer. Vetem na thuaj ku mund te te gjejme.
Durim t’modh ke ne ti !
Nuk e ndalem per tiranen, mbrojtem token tone te perjetshme, Kosoven. Fatkeqesisht per ju, ne kemi qelluar ne mes, t’ju veshtiresojme vellazerine me serbo-cetnike, bregovicet e zdravko colicet. Btw ti duhet t’i kesh balluket si te zdravkos, apo ndonje aty afer!?
E do nje kuriozitet?
Me shume kishte ushtare vullnetare britanik e gjerman sesa nga shqiperia, ne uck.
Te te pyes: c’po beje ti si patriot i madh gjate luftes se kosoves? Ku ishe? Po gjate luftes se presheves? Te ilirides?
A te them ene une i llaf qe ka icik lidhje me debatin ? Nuk du me mor ane se jam pak larg ksaj pune, por ne 91-92 isha ne Austri per gati dy vjet. Gjithe kosovaret qe takoje po i muhabet kishin : Me erdh shkjau me me kap dhe une ika nga penxherja katit te dyte dhe arrita ne Austri mbasi e kam hup Pasoshin etj, etj. Po te gjithe isoj. Doli i here nji muhabet ne TV ( se nuk merrshim dhe vesh mire gjermanisht ) sikur do i jepnin azil atyne nga Jugosllavia, vec kur dolen pasoshat . Kishim nji Ismail, e maj men si sot kur i deklarote te gjithve me pasosh ne dore : Po, po na jugosllav jena, bre … Kot per muhabet. Turqeta, Mono …
Po ti ta kishe thone qe ne fillim qe e njifshe kete tocin mo nolt mer!
Ta besoj. Te tille jemi te gjithe ne ne kosove. Mashtrusa.
Tregoja lizandrit kete kur ai genjen se ata qe ka takuar ky ishin teper patriote
Servia eshte emri qe perdornin bizantinet, qe ne ato kohe nuk flisnin e shkruanin greqisht por romanoi, per territorin ku banonin fqinjet. Serv - nuk besoj se ka nevoje te perkthehet.
Gjok Beci,nje poet jo i panjohur nga anet e mija,ne kohen e luftes,shkrunte tekste per kanget patriotike te atij momenti. Kater kosovare,djem axhash ne Gjermani,ne nje club shqiptaresh nigjojne ni nga kto kanget dhe aty per aty vendosin me lan Gjermanine e me shku me luftu ne Kosove. Nisen te nesrmen direkt dhe mbrrijne ne Morine,ne pikat e grumbullimit te UCKs naten. Aty perballen me realitetin qe s’ishte dhe aq heroik, po kishte dhe shume pslliqe, qe atyne s’ju kishte shku menja. Therret njani tre te tjeret dhe shkojne e ulen menjeane. - Nigjoni or vllazen, - u thote - kushdo prej nesh qe shpeton gjalle prej ksaj lufte,amanet e ka; t’ja qije robt Gjok Becit.
ha ha
Pjeter, po kjo pune ka ndodh gjithnje e me teper ne luftrat moderne qe kane zbuluar shkelqyeshem thelbin absurd te luftes. E fundit lufte ku akoma deri diku kishte dukshem heroizem kavaleresk ka qene Lufta e Pare Botrore, edhe kjo tallur rondshem nga Hasheku. Me pas ka pasur nje degradim te pershpejtuar. Kjo situate qe tregove eshte pershkruar e njejte nga Heminguej ne “Pse bien keto kembana” ne radhet e vullnetareve revolucionare ne Lufte te Spanjes, krahas ca situatave shume me te njyta dhe kriminale ku ishte me i rrezikshem miku se armiku.
Shif e shkruj edhe per luften absurde qe zhvillohet ne Peshk midis çlirimtareve te Kosoves, nuk merret vesh asgje, te gjithe herojte çlirimtare jane gati t’i hapin kafken njeri jatrit duke akuzuar sho shoqin spijun te serbit. Bo me lexu ndonje i jashtem qe nuk njef kontestin, rrezik mendon se epiteti “spijun i serbit” eshte ndonje vlere e larte dhe e vyer kombetare.
Të thashë edhe në fillim, kur të bëhet ribashkimi, disa shqiptarë do të rrokin armët kundra bashkimit. E atyre nuk do t’u përtohet plumbi. Pa hatërmbetje. Thjesht po mbrojmë kombin e nuk na intereson kë kemi përballë.
Do e beni dhe ju si komunistat me ballistat!?
Po mbroni kombin a?!
Mrekulli.
A e din ku i bjen Presheva? Ulqini? Shkupi?
Dmth ato troje i ke ne duar te sigurta shoku edvin. Po t’i ruajne vucici gjukanovici e gruevski.
Ti dhe del-ta shih e mbushni armet per te luftuar ata qe hoqen serbine nga kosova
Jo, thjesht do të paqëtojmë ata që vijnë me armë në dorë kundra kombit të bashkuar.
Ne luftojmë ata që duan të zhbëjnë kombin. Qofshin këta me gjak serb a shqiptar. Ne kemi zgjedhur llogoren tonë. Ju a e keni zgjedhur tuajën?
Mos jeni ju qe para tre ditesh shpallet camerine shtet te pavarur dhe sovran?