S’kishte lindur atëherë i shkreti e nuk e di
Kisha patur nje ide me pozitive per te intervistuarin e vidios me lart, por pas parjes dhe degjimit te vidios mund te them: “peme pa kokrra”! Nuk kap asnje aspek te historise se formimit te popujve! Nuk kap asnje aspekt te historise se formimit te popullit shqiptar! Nuk kap asnje aspekt te historise se Kosoves! Perserit po ate argument alla Albin Kurdi, qe con uje ne mullirin serb (ate nacionalist po e po), duke thene se kjo eshte mjaft e rendesishme per shqiptaret, ndaj eshte dhe duhet te jete e jona!!! (Bie fjala aty kur flet per Trepcen etj.) Flet per pune, djerse, gjak te popullit kosovar per te gjithe shqiptaret, a thua se Shqiperia sot ekziston nga fakti i kesaj pune, djerse dhe gjaku te shqiptarve te kosoves!!! Flet per bashkim te Kosoves me Shqiperine, si shtete sovrane keto, pa ditur budallai se Kosova akoma nuk eshte shtet i pavarur dhe sovran! Kosova eshte e njohur nga shume shtete te botes, por UNO (OKB-ja) akoma nuk e ka njohur. as pranuar, si shtet te pavarur dhe sovran. Arberi na tregon perralla nga e kaluara, duke na argumentuar se ky bashkim do ta bej zerin e shqiptarve me te forte! Une kam frike se tek shqiptaret akoma me shume do forcohet e kunderta, ky ze do te behet me anarshist dhe i pakontrollueshem, pra me i parendesishem ne bote, per t’mos thene edhe me burbulesk (agresiv si karkaleci), te cilin bota do e injoroje dhe shtype akoma me kollaj nga sot. Ky Arberi na parashtron plane “strategjike”, per takime te Tiranes me Zagrebin, Sofien, Montenegron, Sarajeven, por nuk na thote cila argumente do te paraqese para Europes ky grupim per t’iu kundervene Beogradit!!! Nga e gjithe biseda kotmesekoti e Arberit duket sikur politikanet e Kosoves nuk interesohen fare per panvarsine e Kosoves, dhe kete ka ngelur t’ua kujtoje Arber Zaimi!!! Oh Zot, si nuk doli nga Kosova nje shqiptar me tru! Gjen muzikante, poete, njerez te mire nga Kosova, por akoma jo nje me tru!
Ne debatin publik ne ate kohe kur po diskutohej referendumi, asnje kerkese (zero) per perfshirjen e opsionit per bashkim.
Asnje.
Mirë une qe nuk e dij si funksionon nje referendum.
Meqe jemi: prej vitit 1945 ne kosove nuk ka pase asnje levizje per bashkim kombetar.
Gjate viteve 60-70 disa patriote te vertete shqiptar neper kosove e me ide properendimore, ishin per bashkim, por u shfarosen nga regjimi i titos e enverit. Gjithsesi mbizoteronin levizjet marksiste leniniste te frymezuara nga revolucioni rus dhe enveri, por ishin per republike ne kuader te jugosllavise.
Pas vitit 92 Ukshin Hoti pasi largohet nga ldk formon partine e tij unikomb-in, e para parti ne trojet etnike (duke perfshire edhe shqiperine) pas vitit 1945 qe ka synim bashkimin. S’ka marre asnjeher vota unikombi, here eshte shuar here riaktivizuar, pastaj vjen vetvendosje etj.
ore ti i matoshit ,di të lexosh apo jo? them që këto argumenta i përdorin mbeturinat sllave në kosovë dhe (po e shtoj tani) sorrosistët në tiranë. unë jam për shqipërinë e madhe,apo etnike(megjithëse nuk më pëlqen fjala greke). jam që fillimisht kosova ti bashkohet shqipërise dhe gradualisht të punohet me radhe. më tutje maqedonia ,pasi shqiptaret të jenë bëre shumicë,dhe nëse do të kemi aftesine edhe presheven,çamërinë,e malësine. të krijohet shqipëria e 1912-s,të cilen për arsye që nuk është vendi këtu ti diskutojmë ,nuk e arritëm dot.
ky duhet të jete prioriteti ynë kombëtar. integrimi mund të vazhdoje paralelisht,sepse kemi akoma nevoje për të formuar shtet cilësor. unë personalisht nuk mendoj se do të antaresohemi ndonjëhere për dy arsye. e para se be-ja po shnderrohet në ish jugosllavi ,pra drejt shpërberjes, dhe e dyta mënyra sesi ne kërkojmë gati u lutur të antarësohemi,u jep evropianëve përshtypjen e një lypsari që kërkon antaresimin që ti bjerë qylit. pra shqiperia e 12-s duhet të jete strategjia jone afatgjatë,ndersa be-ja taktikë e përkohshme.
Kete thuaj: qe mundesia per bashkim nuk ishte perfshire ne referendum! Se me siper ke thene qe 0% votoi per bashkimin (e kjo eshte e gabuar!)
Pra, popullit kosovar nuk iu kerkua nese do ishte dakord te bashkohej me Shqiperine. Nese do i ishte kerkuar, me shume gjasa (se jam aq e zgjuar sa te mos flas me siguri absolute) do kishte votuar ne favor te bashkimit.
Arsyet e mos-perfshirjes jane te shumta. E thene shkurt fare, do ishte e tepert te kerkohej nje gje e tille. Do ishte te kerkoje qiqra ne hell. E parealizueshme sepse nuk do e lejonte njeri. Shqiperia ishte akoma e padale tamam nga komunizmi, Kosova serish ishte e panjohur si shtet i pavarur. E mos harro qe Shqiperia ka qene i vetmi shtet qe ka njohur pavaresine e Kosoves pikerisht pas atij referendumit te 1991-it.
Po gjeja me e rendesishme ne kete debat per kombesine eshte se ti, e te gjithe kosovaret, jeni me kombesi shqiptare. Komb kosovar nuk ka. Gjithashtu, keni nenshtetesi kosovare, per fat te keq jo plotesisht te ligjeruar dhe une ia uroj me gjithe zemer Kosoves qe te njihet nga te gjithe si shtet i pavarur. Se u bashkuam apo jo, pak rendesi ka.
Tash ti po perjashton mundesine qe nje referendum mund te deshtoje. Nese je per bashkim, thjesht voton kunder pavaresise, edhe vazhdon perpjekjen.
Referendumin e 26 deri 30 shtator 1991, në të cilin për Kosovën shtet sovran dhe të pavarur u deklaruan 99,87 për qind e qytetarëve pjesëmarrës masivisht në votim. Në Referendum dolën 914.802 veta – 87,01 për qind e 1.051.357 qytetarëve me të drejtë vote.
Partia qe kishte ne program bashkimin ishte aty prej vitit 1992 deri me sot, nuk mori kurre me teper se 1%.
Kur vetevendosje mori prane vetes edhe projugosllave e bij te tyre, arriti 10%.
Po i ben lemsh gjerat. Njeriu voton per ate qe i paraqitet, e sidomos per vendime te tilla kaq te rendesishme nuk mund te behen bllofe se nuk eshte poker. Pavaresia (lexo: nga Jugosllavia!) ishte gjithsesi nje hap qe duhet te ndermerrej patjeter perpara cdo nisme per bashkim. Ka ca mekanizma ne te drejten nderkombetare qe pervecse ligjore jane mbi te gjitha politike (dhe ekonomike).
Ndryshime te tilla madhore ne kufijte politike te nje apo disa shteteve jane shume te veshtira per t’u realizuar. Eshte me e lehte te pranohet shperberja e shkeputja (nga nje shtet i madh ne disa shtete te vogla) sesa bashkimi (disa shtete te vogla ne nje te madh). Arsyeja eshte e vetkuptueshme: prishje e ekuilibrave nga krijimi i nje shteti me te fuqishem. Perpara se te kundershtosh duke na thene qe shteti shqiptar eshte gabel (sipas teje) po te them qe fuqia e nje shteti matet nga disa faktore.
Une personalisht nuk mendoj qe Shqiperia ka per t’u bashkuar ndonjehere me Kosoven. Por ama te mos harrojme kush jemi e nga vijme.
jo vetem Zeqos, por me keni çare trapin edhe mua qe personalisht mendoj se ne te ardhmen do te kete nje konflikt te armatosur midis kombit kosovar dhe kombit shqiptar moj çati ku na mblodhe! per çeshtjen nderkombetare:
Kush i çau me teper trapin njeri jatrit!?
Tersi, qe kur shkoj ne stadium e me pas ne Belgrade i futi shqipet ne sherr u bo nje muaj,Tori. Desh me u bo lider ballkani. Nmn kurre nuk shkeli aty, palloshi ne tre vjet kater here shkoj. edhe i thon comunistat udbash pastaj NMN-se. pffff.
Te doli bllof komenti,Tori, ma hoqen, çudi s’ma fshine edhe kete tjetrin!
Ja prit edhe pak zeqo.
“ne fakt thelbi i debatit eshte politika… cila eshte poltika e Beogradit per Kosoven ? -nuk e njohim Kosoven ! dhe per kete ata kane shpikur tezen: qe per problemet me shqiptaret e Kosoves do dialogojme me Tiranen… pra anashkalohet dhe injorohet totalisht Kosova, qe eshte shtet i pavarur, duke e konsideruar keshtu Kosoven si pjese e tyre dhe shqiptaret e Kosoves si minoritet ne Serbi.”
Dikush nga shtypi shqiptar te lexoka e te kopjoka … : http://shqiptarja.com/news.php?id_legami=221608
nuk eshte hera e pare qe bejne plagjat komenteve te mia…
Mjafton me kaq. Mos u lodh me se e ke shkruar vete argumentin tone me te mire. Pra ti mer idiot, qenke i rrethuar nga shqiptare, por vete na qenke kosovar. Pra ne Presheve njerzit perpiqen per te drejtat e tyre si shqiptare, kurse ti na qenke prape kosovar. O debil, a e di ti qe Lugina ka qene pjese e “Kosoves”?
Po me qe paske qene kaq trim sa ke luftu me serbet per clirimin e Kosoves, pse nuk ke guxim te na thuash si e ke emrin? Po me siguri qe genjen paturpesisht dhe sic thote Edvini meriton nje plumb ballit se po shkel mbi gjakun a atyre qe u vrane per shqiptari.
Sa per te qenurit ushtar i Kosoves, mos ki merak se nuk te vje rradha. Nuk te lejon kushtetuta e Ahtisarit ta kesh ushtrine.
Nese fakti qe dua shqiptaret te bashkuar, me ben tradhtar ne syte e tu, nuk e kam aspak problem te jem i tille per ty.
Ama nuk kam njohur askend qe te kete marre pjese ne luften e Kosoves dhe te mos e doje bashkimin kombetar. Ti po pretendon se ke luftuar per pavaresine e Kosoves dhe se je kunder bashkimit. Beje pra publik emrin tend qe edhe ne ta dime se sa te verteta jane keto qe po thua. Ose te pakten na trego me ke e per ke paske luftu.
Sa per idiotllikun tend nuk kam c’te bej, se ta thashe per nder. Se ne fakt ti je maskara dhe injorant bashke. Se te thuash qe je me etni shqiptar por me komb kosovar kjo eshte idiotesi. Po ashtu te pretendosh qe nuk paska pasur kurre dy shtete me nje kombesi eshte te mos njohesh as historine afatshkurter europiane. Mos ndoshta nga 45-90 u krijuan kombi federalo-gjerman dhe ai demokratiko-gjerman?
Sa per ate plumbin ballit, dije qe nuk eshte kercenim, por premtim. Po une te pakten kam b… te ta them me emer e mbiemer. Kurse ti kerkon te percash shqiptaret duke u fsheh pas nje nickname. Dhe ky eshte maskarallik.
Tradhtar nuk kam si te te quaj sepse per mua ti i sherben vetem te interesave te asaj qe mund te jesh ne fakt, nje agjent serb i infiltruar, qe shqipen nuk e ka mesuar fare ne Kosove.
Meqe bari ku po pij kafene tani, quhet skenderbeu, une si agjent serb te qeras ne emer timin me nje pije aty ne tirane, bar “zdravko”.
Emrin e mbiemrin mund ta kishe edhe “liza kallashja”, so what? Kjo eshte sakrifica jote me e madhe ne jete per kombin, te shkruash me emer ne faqe interneti.
Btw, sa tastiera i ke hargju deri sot per ceshtjen kombetare? Thjesht jam kurioz.