Detyrimi moral

126 postime 8942 shikime 25 dhjetor 2016 në 08:46 e paradites
InkuizitoriMoth

Ka do kohë kishja një libër të mrekullueshëm me histori humoristike krejt të çmendura. Quhej Snowshoe Al’s Bedtime Stories, dhe pas maskës të nonsense më të shfrenuar dhe më absurd, fshihte satirën fshikulluese dhe pak mizore që karakterizon humorin amerikan, e që shumë evropianë nuk arrijnë ta kuptojnë. Në njërën prej këtyre historive Snowshoe Al, tregon në ton midis romantikes dhe ngashnjyeses bëmat e mikut tij më të mirë. Prova guximi të pabesueshëm, me vlerë të jashtëzakonshme dhe altruizmi total, shpalosesin në një parodi tejet qesharake të romantiçizmit “western” me kulm skenën ku heroi, në mënyrë s’ka si bëhet më ngashnjyese, shpëton jetën e shokut të tij, kërcënuar nga ujq, arinj grizzly, uria, ngrirja kallkan e nuk di nga sa rreziqe të tjerë. Historia mbyllet me frazën thënë prerë: “Dhe duke bërë tërë këto, i ngrinë këmbët kaq keq, sa mu desh t’i jepja plumbin kokës”.

Më ndodh shpesh të mendoj për këtë histori kur ndonjëri më tregon virtutet dhe bëmat qenit të tij besnik. Nëqoftëse më pas e pyet se nëse e ka akoma kafshën, shpesh herë dëgjon përgjigjen e çuditëshme. “Jo, jo nuk e mbajta më sepse u trasferova në një qytet tjetër … në një apartament më të vogël … zura një punë të re që ma bëntë të vështirë mbajtjen e një qeni …”. Në gjithë këtë mysybet gjëja më e çuditëshme është se edhe personë që moralisht s’kanë asnjë të sharë, nuk ndjejnë, sheshit dhe qartë, pikën e turpit nga një sjellje e këtij lloji. Nuk ju shkon as ndërmënd se midis mënyrës së tyre të veprimit dhe asaj të satirizuar nga rrëfenjëza humoristike nuk ka asnjë dallim. Kafsha është krejtesisht pa të drejta(*), jo vetëm sipas paragrafëve të kodit ligjor, por edhe sipas ndjeshmërisë të ndo shumë njerzve.

Besnikëria e një qeni është një dhuratë e çmueshme që të imponon detyrime morale jo më pak impenjuese se miqësia me një qënie njerzore. Lidhja me një qen besnik është po aq “e përjetshme” sa mund të jenë, në përgjithsi, lidhjet midis qënieve të gjalla mbi këtë dhe. Këtë ide duhet ta ketë çdo njeri që kërkon të blejë një qen. Nga ana tjetër mund të ndodhë që edhe ta fitosh besnikërinë e një qeni pa e kërkuar. Gjatë një shëtitje me ski më ndodhi të njihem me një langua racë hanover të quajtur Hirschmann. Kafsha atëbotë kishte moshë rreth një vit dhe ishte rasti klasik i qenit pa padron. Padroni i tij, shef i pyllrojtësve, në fakt adhuronte qenin e tij të moshuar e leshtor dhe nuk para e donte shumë këtë këlysh të ngathët që nuk ishte i lindur për gjueti. Hirschmann ishte shumë i ndjeshëm dhe i butë, dhe pak i ndruajtur me padronin e tij, gjë që nuk dëshmonte në favor të aftësive prej edukatori të pyllrojtësit. Nga ana tjetër, fakti që ditën e dytë mbas arritjes tonë qeni do të na shoqëronte në një shëtitje të gjatë me ski, nuk më dukej shenjë karakteri nga ana e kafshës. Pata përshtypjen se ishte një Kalfakter (qen që vrapon mbas çdokujt), më duhet të them përshtypje shumë e gabuar, sepse shpejt u vu re se nuk vraponte mbas nesh, por mbas meje personalisht. Kur më pas një mëngjez e gjeta që flinte para portës së dhomës time, fillova të mbaj një qëndrim më të distancuar, duke intuituar që po lindte një dashuri e madhe qenore.

Por ishte tepër vonë, betimi i besnikërisë tashmë ishte shpallur. Në çastin e nisjes time tragjedia u bë e qartë. Kur kërkova ta kap për ta ndaluar që përsëri të na ndiqte pas, Hirschmann nuk desh të bindej. Bisht ulur, duke u dridhur nga eksitimi, mbante distancën e duhur dhe sytë e tij ngjyrë qelibari thoshnin: “Mund të më kërkosh çfardo gjë, por jo të të braktis”. U dorëzova. “Zoti rojtar, sa të kushton qeni?”. Rojtari i pyllit, sipas të cilit Hirschmann ishte një dezertor, pa menduar asnjë sekondë u përgjigj: “Dhjetë shilinga”. Kumboi si një fyerje, dhe në fakt donte të ishte e tillë. Para se ta pleqëronte më mirë, tak! paret në dorë dhe rrëmujshëm tre palë ski dhe dy palë putra u vunë në lëvizje.

E dija që Hirschmann do të më ndiqte, por, krejt gabimisht, mendoja që në fillim, akoma gjithë mosbesim, se do të qëndronte në një farë distance, i sigurtë që nuk ishte autorizuar të na ndiqte. Por gjërat shkuan krejt ndryshe: tamam si një gjyle topi, kafsha e rëndë mu hodh sipër me një kërcim dhe më përplasi kryqesh me forcë mbi akullin e rrugës. Stabiliteti i një skiatori përballë një kafshe të rëndë që e sulmon përbri, është në shkallë tepër të ulët.

E kam marrë gjithnjë shumë seriozisht detyrimin moral që lind nga besnikëria e qenit në pronë, dhe jam krenar që një herë jam zhytur në Danub, edhe pse jo me vullnetin tim spontan, në një temperaturë 29 gradë nën zero, për të shpëtuar një qen në rrezik të madh jete. Qeni im racë bariu Bingo po vraponte mbi rrasat e akullit përbri rrjedhës, kur rrëshqiti dhe ra në ujë. Kthetrat e tij nuk kapeshin dot në akullin anash rrjedhës së lumit dhe kafsha nuk arrinte të dilte prej ujësh. Për eksperiencë di që qentë kanë një rezistencë tepër të kufizuar kur duhet të kacavjeren në një breg pa mundësi kapjeje: përfundojnë duke qëndruar gjithnjë e më shtrirë, në një pozicion të papërshtashëm për të notuar, dhe shumë shpejt gjënden në rrezik serioz për tu mbytur. Prandaj vrapova përgjatë bregut duke tejkaluar disa metra qenin që përpëlitej në shtjellë, u hodha përtokë dhe, për të shpërndarë më mirë peshën e trupit, u zvarrita shtrirë barkas mbi rrasat e akullit. Kur qeni arriti pranë meje, e kapa prej qaforeje dhe me një ndukje të fortë e tërhoqa drejt meje. Por nën peshën tonë akulli u thye dhe unë rrëshqita qetë qetë, kokëngulthi, në ujë akull të ftohtë. Ndërsa qeni, që ndryshe nga unë e kishte kokën të kthyer drejt bregut, ja doli të mbërrinte pikën ku rrasa e akullit ishte më rezistente. Tani situata paraqitej e përmbysur: Bingo vraponte i eksituar përgjatë bregut duke lëshuar angullima të forta shqetsimi të justifikuar, ndërsa mua po më merrte rryma. Por meqë dora e njeriut përshtatet shumë më tepër se sa putra e një qeni për kapje në një sipërfaqe të lëmuar, ja dola t’i shpëtoja me forcat e mija një fati të trishtë: ndjeva tabanin poshtë këmbëve dhe me një kërcim u hodha mes e sipër mbi akullin anash lumit.

Me shumë të drejtë zakonisht ne gjykojmë cilësitë morale të personëve që kemi lidhje miqësore sipas gadishmërisë së tyre për të kryer një sacrificë të madhe pa menduar për shpërblim. Niçja, që - ndryshe nga shumica e njerzve - përdorte egërsinë si një maskë mbas së cilës fshihej një mirësi e vërtetë shpirtërore, tha fjalët e vyera: “Qoftë ambicja jote të duash gjithnjë më tepër se tjetri, mos qofsh kurrë i dyti!”. Me qëniet njerzore, në rrethana të caktuara, mund edhe të arrij ta përmbush këtë urdhëresë, por në lidhjet miqsore që kam me qentë e mij unë jam gjithnjë i “dyti”. Çfar raporti i veçantë, me të vërtet unik! Eshtë menduar ndonjëherë se sa e çuditëshme është kjo? Njeriu, qenia e pajisur me arsye dhe me një ndjenjë të lartë përgjegjsie morale, njeriu, që ka si profesion besimi më sipëror dhe më fisnik fenë e vllazërisë, tamam në gjëndjen e dashurisë më të pastërt vllazërore vjen i dyti … mbas një kafshë grabitqare. Di saktë se çfar po flas, dhe sigurisht nuk po autoakuzohem si fajtor për antropomorfizëm sentimental. Edhe afeksioni më fisnik njerzor nuk buron nga arsyeja dhe nga një moral i veçantë njerzor, por nga shtresa shumë më të thella dhe zanafillore, me ngashëryeshmëri të pastërt, dhe pra gjithnjë instiktive. Edhe sjellja më e shquar dhe më altruiste humbet çdo vlerë për ndjeshmërinë tonë kur nuk lind nga motivacione të këtij lloji, por lind prej arsyes: “Por ti nuk sjell kurrë asgjë në zemrën e tjetrit, nëse asgjë ke në tënden”. Por pikërisht kjo zemër ka mbetur edhe sot tek njeriu e njëjtë si tek kafshët më të zhvilluara sociale, sado që majat e arritura nga intelekti i tij, pra edhe të moralit racional të tij, janë pakrahasueshmërisht më sipërane.

Fakti i thjeshtë që qeni im më do më tepër se unë e dua atë, është një realitet i pamohueshëm, që më mbush gjithnjë me një farë turpi. Qeni është gjithnjë gati të japë jetën për mua. Nëse do të isha kërcënuar nga një luan ose tigër, Aliu, Billi, Tito, Stasi dhe gjithë të tjerët do të kishin përballur pa një pa dy betejën e pabarabartë për të mbrojtur, qoftë për pak sekonda, jeten time. Po unë?

(*) Shkrimi është i vitit 1950.

Shkrimi është një kapitull i përkthyer nga libri Dhe njeriu takoi qenin, i themeluesit të etologjisë Konrad Lorenc:

Vlonjat

Tiku per nje moment ne paragrafet e pare e mora per nje tregim tendin frymezuar nga ngjarje personale. Me zhgenjeve pakez por pastaj thashe me vete gjersa e ka nxjerre ketu duhet te shikoj njefare lidhje ndermjet tij, autorit dhe qenit si qenia me besnike e njeriut.
Shume domethenes si tregim. Ate dashurine e pakushtezuar te qenit ndaj njeriut te familjes e shoh dite per dite kur kthehem nga puna dhe miku kater putersh rend si i cmendur te me takoje. Eshte vertet nje moment gezimi per te dy.

InkuizitoriMoth

Lidhja eshte akoma me konkrete, si gjithnje çfare shkruaj ose perkthej lidhet ne origjine me jena tu bo i dor muhabet Peshku mer jau!

Fatkeqsisht nuk po gjej komente dhe diskutime, ne fakt te shumta, qe ilustrojne idene me te rendesishme te shkrimit, se emocioni, ndjeshmeria shpirterore, etj, eshte baza shpirterore e njeriut, dmth qe intelekti, megjithse i mbivendoset emocjonit, eshte inferior ndaj tij.

Pra ne plan te fundit pak rendesi ka te jesh intelektual i shquar, ta kalon qeni. Kaloja nje here qenit per besnikeri totale, pastaj hajde na shit mend me diplomen e Harwardit ose çmimin Nobel.

kapo

Dogs love their friends and bite their enemies, quite unlike people, who are incapable of pure love and always have to mix love and hate.

InkuizitoriMoth

Mirmjes Manjola:

Manjola_Tirana

miremengjesi laringu manjoles

Manjola_Tirana

mjesi , mjesi truri manjoles

Pjetermustakuqi

Tiku, e ke parasysh qe per nje futbollist,nuhates porte,thone ashte qen i golit,per Erion Veline,ambasada amerikane thoshte, asht qen i medias.
Ti je qen i perkthimit :slight_smile: Je shume i zoti;vertete dhe zoteron nje shqipe shume siperore.Ajo lutja indiane ka qan ner gjanat ma te bukura te prume ktu najhere per guston time.

InkuizitoriMoth

Pjeter, ky eshte komplimenti me i vyer qe kam marre ndonjehere ne zonen kulturore, e per me teper qe nuk e kam fare ambicjen e perktyesit, por jam i bindur qe vlera e perkthyesit eshte ne plan te fundit dhe he per he misioni me i madh qe prej rrezimit te kulles se Babelit. Ta kam fjalen ne kuptimin me te thelle te perkthimit, jo vetem te gjuhes, por edhe te perkthimit te vertetes ne pergjithsi, gje per te cilen e ka fjalen edhe miti i keqkuptuar (keqperkthyer nga filologet).

Tu falen mekatet, e fitove indulgjencen pa pagu pare.

Manjola zemer, a e pive qumshtin e mengjezit? Tani beje lidhjen mengjezore me temen tjeter:

InkuizitoriMoth

Manjola, gezuar, çin! çIn!:

InkuizitoriMoth

Manjola pylli, mirmjes:

InkuizitoriMoth

Sipas grekërve të lashtë për tu shëruar nga sulmet e perëndisë pan (fauni) duhet ta shohim atë në fytyrë, ndërsa për të fituar mbi demonin (djallin) duhet të ikim prej tij.
Mitologjia helene vallë mishëron në këto figura mitike dy qasjet rëndom njerzore ndaj së keqes: ose përballet e keqja ose i bëhet bisht?

InkuizitoriMoth

Nëqoftëse historia nuk ka qëllim, kuptim dhe synim, atëherë është njesoj pa kuptim edhe e tanishmja, dhe njeriu rezulton të jetë një koqepordhë që sillet vërdallë kot në botë duke kryer gjithfarlloj krimesh e perversionesh.

InkuizitoriMoth

Kur ndonjë mik i ngushtë të thotë në intimitet: “Shiko se kshu e kshu ka thënë filani për ty, prandaj mos i beso!”, dije mirë se ka shumë mundësi edhe miku që të do të mirën ka thënë diçka të ngjashme për ty në të njëjtën frekuencë intimiteti, ndryshe si do t’i besonte filani mikut për të llapur kundër teje?
Miqësia funksionon njëlloj si shërbimet sekrete, politika dhe seksi, tradhëtojnë të gjithë, ndryshe historia nuk vete përpara.

InkuizitoriMoth

Eksplozivi më i fuqishëm e më kriminal është përzjerja midis fesë dhe etnisë (Irlanda është shëmbulli më tipik); nacional-komunizmi është alkimia e fundit që ilustron përsosur parimin kozmik të kimistit Lavuazje: Asgjë nuk krijohet, kurrgjë nuk asgjësohet, gjithçka transformohet. Më sakte alkimia e parafundit, se alkimia e fundit kriminale është paçavurja pa emër që përjetojmë.

InkuizitoriMoth

Fouché, pjesmarrës në të gjitha intrigat e Revolucionit Francez që në fillesat e tij, shpikës dhe krijues i Policisë Politike: Ministër i Policisë Sekrete nën Direktoratin, më pas nën Konsullatin dhe së fundi nën Perandorinë; sipas Balzakut “gjeni i veçantë” që e kishin frikë deri edhe Robespieri e Napoleoni (ndërkohë kishin nevojë për të), gjithnjë në qendër të vemëndjes dhe pushtetit okult mbas çdo kataklizme revolucionare dhe postrevolucionare.
Fouché është shëmbulli më i shkëlqyer që vdekja ka vlerë të jashtëzakonshme, po të mos ekzistonte vdekja si fenomen, i pavdekshmi dhe inoksidabli Fouché do të ishte akoma sot Ministër i Brëndëshëm që intrigon në Bruksel.

InkuizitoriMoth

Duke lexuar një libër të Tiziano Terzani-t, ndesha kushedi për të satën herë prejardhjen standard të intelektualit t’modh: babë komunist, që ankohet kundër pushtetit në kafenenë kryesore të katundit përballë Bashkisë, dhe nënë besimtare praktikante, që vjen rrotull fustanellës së priftit së Kishës së katundit. Me sa duket konflikti familjar babi-mami, që reflektohet natyrshëm edhe si konflikt shoqëror bipolar (në Itali konflikti bipolar Partia Komuniste dhe Partia Demokristiane), është norma standard dhe kusht i domosdoshëm që themelon strukturën psikike të intelektualit t’modh perëndimor, me përkufizim e detyrim katokomunist bipolar me drrasë mangut.
Në situatën e sotme planetare ku mbizotëron modeli perëndimor, konflikti atë ateist dhe nënë besimtare është formula alkimike e qënies njerzore katokomuniste me përkufizim, që, përveçse han, ndërzehet dhe eskrementon, edhe mendon, vepron dhe krijon.
Deri këtu nuk ka asgjë të keqe, e keqja është se Rënia primordiale ka shkëmbyer rregullin origjinal të prejardhjes origjinale: atë teist dhe nënë ateiste, Atë Qiellor dhe Tokë Mëmë.
Me fjalë të tjera Rënia ka konvertuar rolet e atësisë dhe mëmësisë: origjinalisht nëna duhej të llapte kundër pushtetit në kafene, ndërsa baba të shkonte të lutej në kishë.

InkuizitoriMoth

Illuminuese është edhe vetë jeta e Tiziano Terzani-t, i cili rrëfen që megjithse prindërit e tij ishin njerëz me vlerë, e donin fort dhe kishin bërë gjithçka për të, dhe ai megjithse ju ishte shumë mirnjohës dhe kishte respekt për ta, prap se prapë ai ndjente fuqishëm se fati i tij nuk ishte të qëndronte pranë tyre, nuk ju përkiste, prandaj ai nisi të udhëtojë nëpër botë. Po njësoj ai nuk e gjente veten as në Partinë Komuniste italiane të babait të tij e as ne Partinë Demokristiane të nënës tij, e kërkonte një alternativë të tretë. Po njësoj nuk e gjente veten as në Itali e as më përtej Italisë, nuk gjeti rehat as në Rusi e as në Amerikë, prandaj udhëtoi në Lindje të Largët, sidomos në Kinë, në kërkim të alternativës së tretë.

Jeta është një lindje e vazhdueshme; përgjatë rrugtimit të saj ne kërkojmë të bashkojmë në veten tonë babën dhe nënën. Kjo përbën detyrën tonë kryesore, dhe prej saj zënë fill konflikte dhe triumfe, me pasojë ringjalljen - Ernst Junger, Rrezatime.

InkuizitoriMoth

Në çdo qendër historike katundi italian haset në mënyrë fatale Kisha dhe Bashkia aty pranë, ndonjëherë edhe ball përballë, si në fakt duhet të ishin (njësoj si Komiteti Qendror dhe Kryeministria në Bulevard në vakti, vendosje e imituar nga Komitetet e Partisë përballë Komiteteve Ekzekutivë në rrethe). Kisha dhe Bashkia janë simbole (dhe jo vertëm) të fuqisë shpirtërore dhe fuqisë tokësore, të Atit Qiellor dhe Mëmës Tokë, të Atdheut dhe Mëmëqiellit, të konceptit “babë” dhe “nënë”.

Përpjekjet për drejtësi ndërmjet sekseve në politikë, angazhimi i grave në politikë në numur të barabartë me burrat, paradoksalisht do të thotë padrejtësi e rendit origjinal, sepse origjinalisht pushteti tokësor i takon grave. Destini i gruas është politika (dhe ekonomia e shkenca si aktivitete tokësore); konkretisht kryetari i Bashkisë duhet të jetë grua, burri duhet të bëjë priftin në Kishë, pra feja është zanat origjinal burrnor (dhe art e filozofia si aktivitete shpirtërore, qiellore).
Origjina është e padrejtë ndaj burrave. :stuck_out_tongue:

arb

Shume i bukur ! Une nuk kam qen ! Ose me sakte nuk kam patur kurre nje qen timin ! Per nje periudhe te jetes time kam jetuar ne nje shtepi me qera ku i zoti i shtepise kishte 2 qen qe i mbante aty , nje pastor gjerman e nje Doberman fillimisht e me vone nje tjeter qe nuk mbaj mend racen, te cilet gjithe kohen qendronin ne kopshtin e shtepise e nuk e kalonin kurre gardhin ! Isha thjesht indiferent ndaj tyre fillimisht , u coja ndonjeher per te ngrene ose luaja me ta 10 min kur kisha kohe ! Dy te paret ngordhen fatkeqesisht shpejt , kurse me te tretin ndenja me gjate ! Nje mbasdite nuk di pse (mbase per arsyhen qe shihja shume njerez rrugve me qen per shetitje ) vendosa te mar qenin me vete ne makine e ta nxjerr per shetitje ne lulishten e qytetit ku jetoja! Qeni fillimisht u frikesua e pastaj mund te them se u cmend nga lumturia , qendroi gjithe rruges me koken jashte dritares se makines me gjuhen perjashta e me vone vraponte si i cmendur kudo ! Shikonte kudo, perpinte cdo gje me syte e tij !Ishte nje ndiesi fantastike qe nuk kam per harruar gjithe jeten (prandaj ky shkrim me ngacmoi) !

InkuizitoriMoth

me behet qefi, megjithse ky eshte perkthim shume i vjeter dhe halli im atokohe nuk ishte per te ngacmuar lexuesit qe te duan qente, por qe te ngacmoj intelektualet e medhenj qe te turperohen se kanë rënë me poshte se qente nga pikpamja e beses, intelektuali i modh do të thotë tradhëtor i madh! qen bir qeni!

InkuizitoriMoth

arb ishkomunisti qe ke tradhetu komunizmin per animalizmin :grinning:, kape kete qe kam shkruar ne nje koment me lart:

arb

Sa me shume njoh e shijoj kapitalizmin(sidomos ate shqiptar), aq me shume ndiej respekt per komunizmin ose me sakte per komunistet (sidomos ata shqiptar) ! Animalist eshte fjale e madhe, megjithse i dua kafshet e shpendet (dmth i kam qejf eshte fjala me e sakte) une jam i ndergjegjshem qe nuk jam i afte apo i zoti per te mbajtur nje kafshe shtepiake ! Ehhhh shok , kapitalizmi na ka mesuar e ndergjegjesuar per limitet …kete ja pranoj ! Pershendetje revolucionare !

InkuizitoriMoth

arb, kape ket qe ishte shkrujte tek libri i kimise ne klase te gjashte:

Asgje nuk krijohet, kurrgje nuk shkaterrohet, gjithçka transformohet - Lavuazje

ve bast se ti ne kohe te Qemal Stafes kishe per te shit qepe ne pazar te vjeter me kandar ne dore, dhe do te kishe respekt t’modh per ata qe kishin dyqon me qepena.

InkuizitoriMoth

kurse un sa here hap fejsbukun do te gjej pa tjeter nje post qe e ka te shkruajtur aforizmin ketu poshte (pa tjeter do jete e animalistit Oscar Wilde, jane te tij shumica e aforizmave ne fejsbuk):

Sa me teper njoh dhe shijoj qente dhe mocat, aq me teper urrej njerzit!
:smiley:

InkuizitoriMoth

lidhur me temen “nene e babe” te shtjelluara me lart komenteve me temen “qente”:

Pse kemi nënë e babë, andaj kemi atdhe e mëmëdhe.

InkuizitoriMoth

PD akuzohet se është e majtë, ndersa PS se eshte e djathte. Partia e Nolit, Zogut, Avni Rustemit vetequhej konservatore dhe emertohej Partia Popullore, kurse partia konservatore e Mehdi bej Frashërit dhe bejlerëve emertohej Partia Përparimtare dhe mbahej si liberale.

Trokellijne bolet e Marlonit ne harmoni te plote me felet ne shekuj te shekujve.

InkuizitoriMoth

Sekreti i ekzistencës: në mospranitë e mëdha fizike të ketë prani akoma më të mëdha shpirtërore. Larg syrit, akoma më afër mendjes!

InkuizitoriMoth

Pse kemi nënë e babë, andaj kemi atdhe e mëmëdhe, Papat dhe Perandori, Kishe dhe Bashki, Komitet Qendror dhe Kryeministri, Komitet Partije dhe Komitet Ekzekutiv në rrethe.

InkuizitoriMoth

Pse kemi trup e mendje, andaj kemi nënë e babë.

InkuizitoriMoth

dhe eshte turpi i botes qe gjendja universale dypolare yin-yang e Krijimit te peshtjellohet nga trokellima e dy boleve te Marlonit.

InkuizitoriMoth

Më tepër se çdo tjetër më shqetëson për vdekje në mënyrë kriminale një copë mbeturinë plastmasi që valvitet nga era mbi barin e një parku të gjelbëruar. Shqetësimi shumëfishohet kur të njëjtin fenomen e ndesh mbi barin e parqeve të shkretë të një zone industriale që nuk i viziton njeri. Në rastin e parë mbeturinën e plastmasit mund ta ketë hedhur ndonjë i pandërgjegjshm, ndoshta ndonjë femijë që edhe mund t’i falet, kurse në rastin e dytë vendi i krimit, objekti i krimit, krimi dhe autori i krimit janë direkt të pranishëm, pëgjegjsia është e plotë. Në këtë rast ndjej fort se ka kaluar çasti historik dhe është humbur rasti historik që konfliktet të zgjidhen me të mirë, tanimë lufta e re botërore teorikisht është shpallur, nëse nuk arrihet me të mirë, arrihet me të keq, dmth me kallaçnikov.

InkuizitoriMoth

A ja vlen vallë që një foshnjë të mësojë duke qarë atë që mund të mësojë duke qeshur? - Gianni Rodari

Thënia e Rodarit vlen njësoj edhe për të rriturit, jo vetëm për fëmijët. Për këtë arsye, pothuajse e gjithë kultura është një qarje e vazhdueshme qurrashësh prodhuar për qyrrashë - i Modhi :smiley:

InkuizitoriMoth

Nëqoftëse krijohet një skutë e errët, kudoqoftë, edhe mbrapa ndërtesës së Kryeministrisë, do të vihet re të dalë prej errësire ndonjë shqipëtar i ndritur duke lidhur ushkurin e pantallonave.

InkuizitoriMoth

nje koment i modh i nje anonimi ne Fejsbuk, qe sherbimi sekret italian me siguri ma ka vjedh mu sepse s’ka mundesi qe nje koment te tille ta beje nje intelektual italian:

Mio padre diceva che esiste la cultura e le culture, i la conoscenza e le conoscenze, il sapere ed i saperi. Ma poi esiste la natura di ognuno che spiega perché pur essendo colto, sapiente e conoscitivo ti comporti nella maniera contraria ai tuoi valori.

:rofl:

InkuizitoriMoth

Përderisa njeriu shfrytëzon njeriun, përderisa njerëzimi është i ndarë në zotërinj dhe shërbëtorë, nuk do të ketë as normalitet as paqe. Kjo është arsyeja e gjithë së keqes së kohës sonë - Pier Paolo Pasolini

Përderisa njeriu i ditur shfrytëzon injorantin, përderisa njerëzimi është i ndarë në shkrimtarë të mëdhenj dhe lexues të vegjël, nuk do të ketë as normalitet as paqe, sepse nuk ka asnjë dallim midis të kesh para e jesh i varfër pa para dhe të kesh njohuri e të jesh injorant analfabet. Të akuzosh vetëm të pasurit si të padrejtë është një dinakëri e shkrimtarit të madh dhe intelektualëve të mëdhenj për të shpëtuar fytyrën e tyre. Në fakt është edhe padrejtësi dhe poshtërsi e përzjerë me budallallëk dhe injorancë hipokrite, sepse të tjerët mund t’i mashtrosh, por kurrsesi nuk mund të mashtrosh dot ndërgjegjen tënde - i Modhi :smiley:

InkuizitoriMoth

Pse shkruaj? Nga frika. Nga frika se mos humbet kujtimi i jetës së njerëzve për të cilët shkruaj. Nga frika se mos humbet kujtimi për mua. Ose edhe vetëm për t’u mbrojtur nga një histori, për t’u përfshirë në një histori dhe për të mos qenë më i njohshëm, i kontrollueshëm, i shantazhueshëm - Fabrizio De André

Nëse shkruhet nga frika atëherë gjithçka që shkruhet është false, sepse çfarë bëhet nga frika është false dhe nuk mund të jetë tjetë vetëm se falsitet, e si e tillë nuk meriton të lexohet, dëgjohet, shihet. Ka një ndryshim të madh midis të shkruarit që mbetesh në kujtesë të pasardhësve dhe të shkruarit nga frika se mos harrohesh. Sikur ka një ndryshim të madh midis të mbeturit gjallë me çdo kusht nga frika e vdekjes dhe thjesht të jetuarit me ndjesinë se je i pavdekshëm. Në këtë ndryshim të madh qëndron ekzistencializmi si një gjendje shpirtërore totale në epokën moderne, që është njëkohësisht edhe e keqe totale - i Modhi :smiley:

InkuizitoriMoth

Mos bëni thanatos, bëni eros :stuck_out_tongue:

InkuizitoriMoth

Rastësisht ndesha një frazë të Volterit: “Njeriu nuk lind i keq, ai bëhet i keq, ashtu sikur sëmuret”, të cilën e dija ide origjinale të vetëm Rusoit (thënë me të tjera fjalë). Duke ditur që Ruso dhe Volter - dy iluministët më të shquar që ndikuan më tepër Revolucionin Francez -, urreheshin midis tyre (si dy vëllezër komplementarë), një arsye më shumë që ideja në fjalë përbën dogmën të iluminizmit në kundërvënie dogmës së mëkatit origjinal të krishterë: njeriu lind i keq. Këto dy dogma skajshëm kundërshtuese bardhë e zi përbëjnë bazën ku ngrihet ngrehina përkatëse e krishtërimit dhe komunizmit, pra janë aksioma përkufizuese për dy ideologjitë përkatëse që përcaktojnë në mënyrë fatale strategjinë e ndërhyrjes për të shkatërruar të keqen aty ku ajo struket: në shpirt të njeriut (krishtërimi) dhe në strukturat shoqërore (komunizmi).

Sa më sipër janë dy teste provë që përcaktojnë qartë se kush është komunist dhe kush është antikomunist, ndërsa përzjera e dy testeve, dhe për pasojë përzjerja e dy ideologjive dhe strategjive të ndërhyrjes përkatëse, gatuajnë çorbën e derrit postmoderne - postkomuniste dhe postkrishtere - që po përjetojmë 30 e kusur vjet si trokëllimë e dy boleve të Marlonit.

InkuizitoriMoth

Kurrë nuk do të doja të vdisja për idetë e mia, sepse ato mund të ishin të gabuara - Bertrard Russell

Për të njëjtën arsye nuk do të donit të jetonit për idetë e juaja - i Modhi :smiley:

InkuizitoriMoth

No vax i sotëm është modë si të qenurit komunist në vitet 30-të dhe anarkist në fund të shek. XIX si e njejta esencë rrebelimi prometeik; dmth modës nuk i duhet qasur me mendjelehtësi, pavarsisht se modën zakonisht e ndjekin mendjelehtët. Edhe kur të fitojë e verteta një ditë, do fitojë si e modës.

apo jo Korrikse?
Ti nuk je e modes, Stalker eshte i modes :joy:

InkuizitoriMoth

Pamvarsisht nga arsyet që mund të përfliten në rastin e një vetvrasjeje, motivi i fshehtë është seksi, tabani i thanatos është eros. Kur vetvrasja ndodh në pleqëri arsyet e përfolura fitojnë prioritet sepse ju mungon tabani i seksit, i cili për paradoks është i pranishëm si mungesë: impotencë seksuale.

InkuizitoriMoth

E kena diskutu kushedi sa here kete problem qe nga fillesat e Peshkut, e ka shpjegu Hegeli me konceptin “dredhia e arsyes”, qe njerzit edhe kur veprojne sipas interesave materiale dhe ambicjeve shpirterore, dashje pa dashje me aktet e tyre permbushin qellimin e historise. Pak njerez te zgjedhur veprojne te ndergjegjshem ne perputhje me motive ideale dhe misionin historik, shumica jane koqe fare, gjendje majmuni, nuk jane ne gjendje te mbajne presionin më përtej ekzistencës së tyre, si të mbushin barkun me bukë dhe të gjejnë ndonjë noçkë. Por edhe te zgjedhur jane relativisht te ndergjegjshem, 100 % i ndergjegjshem eshte vetem Mesia.
Sidoqofte ne artikull kishte disa gjera interesante, dhe te falenderoj qe e prure. Me vone mund te them ndenje gje, tani nuk kam kohe.

InkuizitoriMoth

Sot në një kafene të mbipopulluar frikshëm nga klientë me maska, më erdhi e natyrshme të praktikoja një marifet të lashtë që dikur e përdorja në Tiranë. Meqë filxhanet i lanin sa për sy e faqe, e kur kishte shumë kallaballëk vetëm i shpëlanin në një tenxhere alumini mbushur me filxhanë, kafenë e pija duke përdorur një teknologji higjenike aspak komode: i vija buzët tek bishti i filxhanit për të shmangur rrezikun e infektimit, kështu që ishte pak e mundur që të tjerët më parë të kishin vënë buzët për të rufitur kafenë në të njëjtin vend.
Një herë një budalla famoz (nuk ja mbaj mend emrin), që bridhte rrugëve e kafeneve të Tiranës veshur zhele-zhele, i pa rruar dhe i pa larë tërë zhul, rastisi pranë gjatë ritit të pirjes së kafesë në këmbë mbështetur tek banaku. Pasi pa mënyrën time origjinale të rufitjes së kafesë, tha buzagaz me dashamirsi prej kolegu përbetues:

-Edhe unë aty i vë buzët, njësoj si ty.

(nga Ditar i një fuksi)

Alba2265

Pije kavene ne kupa letre si ketej . :grinning:

InkuizitoriMoth

e di qe ju andej jeni me te zgjuar se ne budallejte kendej qe nuk perdorim prezervative :smiley:. Po ja mundo SPAKU sa anej-knej, po ne kendej nuk kemi kulture seksuale, ja derdhim mrena :joy:

InkuizitoriMoth

Mbas eksperiencës Covid19 kanë ndryshuar shumë gjëra për të cilat akoma mungon vetëdija e plotë (hesapi bëhet në fund, dhe fundit akoma nuk po i duket fundi). Më kryesorja ndër to: humbje e besimit, jo vetëm tek njerzit dhe liria e informacionit (humbje e sosur përkryer gjatë Luftës së Ftohtë), por edhe tek gjërat dhe sendet më të thjeshta që na rrethojnë. Gjithçka ekzistuese përmban potencialisht rrezikun e infektimit edhe sendi më paqsor dhe më neutral ndjehet si rrezik vdekje :skull_and_crossbones:. Tashmë është bërë reale metafora mesjetare që i tërë Kozmosi (krijimi) është i infektuar nga Satani.
Ne te vertete e vetmja qenie e infektuar ne Univers eshte njeriu.

apo jo Stalker lesbiku? :smiley:

InkuizitoriMoth

Meqë desha te blej një mall në Amazon, për të gjykuar lidhur me cilësi-çmimin, konsultova komentet e blerësve poshtë ekspozesë së mallit. Si rëndom në sitet e shit-blerjes, në mënyrë alternative një koment pozitiv pasonte një negativ, dhe anasjelltas. E pamundur të gjykoje, mendja pordhë njësoj si të ishte fjala për Berishën dhe Ramën, trokëllinin bolet e Marlonit si herët edhe në Amazon.
Një tjetër dëshmi për gjendjen bipolare skizofrenike të njerzimit, i cili ka zëvendësuar dy hemisferat trurit me dy bolet e Marlonit.

InkuizitoriMoth

-Mua me pëlqejnë shumë librat horror. A të pëlqejnë ty?

-Jo, unë nuk para lexoj libra horror, nuk e ndjej të nevojshme sepse që mbas Manierizmit e tëhu e tërë kultura është horror bashkë me historinë, sidomos kultura dhe historia e shek. XX.

(nga Ditar i një fuksi)

InkuizitoriMoth

Verë, zheg gushti, peisazh i zhuritur, harbonin gjinkallat, të gjitha dritaret e pallatit hapur kanatesh për të dhënë iluzionin e freskisë, ore dreke, xhan xhin në rrugë përveç meje. Nga një kuzhinë e katit parë dëgjohet një zë gruaje:

-U të marrsha t’keqen un ty, vdeksha un për ty!

Me siguri kjo dashuri i drejtohej të birit të saj, i cili, meqë mami tregoi se e donte për vdekje, bëri tejkanjozin e përkëdhelur, e si duket theu diçka, sepse u degjuar një krismë qelqesh të thyer që pasoi turfullimin e mamasë në sens të kundërt:

-U të hëngërt mortja, vdeksh n’ven ishalla!

Stërvitje eros-thanatos: vdeksha un për ty - vdesh ishalla që përgatit kuadrot e ardhshëm bipolarë që do i bëjnë yzmet 2 boleve të Marlonit në të ardhmen e ndritur.

(nga Ditar i një fuksi)

InkuizitoriMoth

Nëse dikur ekzistonte një kuptim ose një e vërtetë që e shpjegonte botën, ose të paktën dhe me saktë besohej që bota ka një kuptim ose një të vërtetë të kapshme - siç pretendonin psh dy sistemet më grandiozë, më totalizues dhe më të zbatuar në sferën perëndimore: marksizmi dhe krishtërimi -, në epokën e sotme postmoderne besohet rëndom që bota ka shumë kuptime ose të vërteta alternative (që në plan të fundit do të thotë nuk ka as një kuptim ose as një të vërtetë). Si çdo besim, edhe në këtë rast motivi është emocional dhe aspak logjik: meqë për eksperiencë fresko dhe të hidhur të sistemeve totalitarë të strukturuar sipas një të vërtete, ateherë jo vetëm që nuk ka një të vërtetë siç besohej në këto sisteme të dështuar, por nuk duhet të ekzistojë as edhe një e vërtetë, sepse një e vërtetë do të jetë detyrimisht dhe me përkufizim totalitare, dmth tiranike gënjeshtare. Thënë popullorçe: për inat të sime vjerre, vete të fle me mullixhiun. Ka vetem lejë për një të vërtetë tiranike: bota është kot, absurde, pa kuptim, e pavërtetë, pa të vërtetë, pa një të vërtetë. Por kujdes, nuk ka tjetër të vërtetë përveç kësaj që sapo u tha; domosdo, nuk jetohet pa një të vërtetë gjithsesi!

InkuizitoriMoth

Kam kaq shumë ide, sa do të isha i lumtur të m’i vidhnin. Kam vetëm një problem, se jam unë që shtie në ngasje vjedhajdutin - i Modhi :grinning:

InkuizitoriMoth

Në mes koqe injorantësh keqadashës vuan, jo vetëm për ato që s’di, por edhe për ato që di.

InkuizitoriMoth

Nëse një personazh i një autori thotë një marrëzi, nuk është e thënë që kjo marrëzi është detyrimisht kredoja e autorit, ndryshe nuk do të bridhnin Gjashtë personazhe në kërkim të autorit, dmth në kërkim të krijuesit ose atit të tyre për ta vrarë në përputhje me Kompleksin e Edipit.

InkuizitoriMoth

Dyshoj që ankimtarët thellë thellë ju pëlqen çfarë ju ndodh, pamvarsisht nga ankesat, ose pikërisht sepse ankohen. Veçanërisht nëse ankimtari është intelektual i modh, për çfarë do shkruajë pa u ankuar?

InkuizitoriMoth

Sa më tepër afrohet rënia e një perandorie, aq më të çmendur bëhen ligjet e saj - Ciceroni

Thënia, që përkufizon ligjin e paraleve historike, rikonfirmohet nga ç’ndodh edhe në bashkohësi; mandje, nga çfar po na dëgjojnë veshët e ç’na shohin sytë, mund të thuhet akoma më tepër: sa më afër rënies së një perandorie, aq më të çmendur bëhen perandorët dhe ligjëvënësit e saj. Që njëkohësisht bëhen më të çmëndur edhe banorët e perandorisë, sot është më se e qartë dhe logjike, kështu i bie të ishte; por për Perandorinë Romake nuk mund të vihen duart në zjarr sepse ato kohë nuk kishte gazeta dhe liri demokraci - i Modhi :smiley:

Alba2265

Disa ngjashmeri jane te frikshme .pas disa perandoreve legjendare aty nga vitet 100-200 erdhen ne fuqi karagjoze ,e njejta gje edhe me perandorine osmane ,pas mehmet fatihut e sulejmanit te madherishem erdhen ibrahimi i cmendur apo selim pijaneci.SHBA jane ne te njejten moshe kur filloi tatepjeta e ketyre perandorive .

InkuizitoriMoth

Edhe me Bashkimin Sovjetik njesoj, degradim i vazhdueshem, Gorbaçovi ishte ringjallja e pashpjegueshme te semurit para se te vdese. Ekuivalenti i Gorbaçovit ne Perandorine Romake ishte Mark Aureli, perandori me i ndritur i Romes, i fundit pagan i iluminuar qe paralajmeroi ardhjen e krishterimit. Eshte i vetmi pagan qe un vazhdoj ta lexoj.

Alba2265

Per shkak te progresit teknologjik e perhapjes de shpejte te diturise ngritja dhe renia e perandorive do te jete me e pershpejtuar mejtoj una .Shiqo kinen vetem 40 vjet me pare kenaqeshin me nje tas me oriz.nashi po konkurrojne perendimin.

InkuizitoriMoth

Ajo qe eshte me e frikeshme nuk eshte renia e Perandorise, n’pith t’somes Amerika bashke me amerikont e kush i ka bo, por akselerimi i vazhdueshem i historise postmoderne - shkaktuar (siç thu ti) prej progresit teknologjik e perhapjes de shpejte te diturise - qe nuk jep mundesi me si dikur, qe nje superfuqi te bjere e te rrenohet komplet dhe te shkelqeje nje tjeter. Tani, ne shoqerine globale, qe eshte fenomen mirfilli postmodern, jane ne diskutim 2 mundesi: renia ose shkelqimi perfundimtar i gjithe shoqerise njerzore. Mirpo loqet e mdhenj intelektuale akoma vazhdojne te kendojne kengen e lashte te alternatives se loqeve te Marlonit:

Ne ato maja
rripa rripa,
nje here ma hipe
nje hera ta hipa.

populli (kaluar stafeta Marlonit)

InkuizitoriMoth

Do ta lë këtë botë pa e ndjerë. Jeta nuk ka më asgjë për të më ofruar, kam parë gjithçka, kam përjetuar gjithçka. Por mbi të gjitha e urrej epokën aktuale, më bën të ndjehem keq! Gjithçka është false, gjithçka është tjetër për tjetër, nuk ka respekt për fjalën e dhënë, tani gjithçka që ka rëndësi janë paraja dhe pasurija! Di që do të largohem nga kjo botë pa pikën e keqardhjes! - Alain Delon

Shihe kush flet! Intelektuali i shquar kritikon boten ne menyre perfekte, por ne papergjegjshmeri totale, pa vene re qe ben dhe mbeshtet pikèrisht çfare kritikon. Ti thote keto fjale ndonje lypes qe flen poshte ures, hajdede, por Alain Delon ka qene nje ikone seks simbBole i kesaj bote false per nje gjysem shekulli ne konkurence me Marlon Brandon.

InkuizitoriMoth

Pikëpamja e Bergson për mënyrën se si funksionon truri është grandioze dhe krejt kundërryme, sipas tij truri nuk percepton realitetin, siç rëndom mendohet, por funksionon përkundrazi si një valvul që mban nën kontroll informacionin në shërbim të vetëdijes. Nëse një njeri do të ishte pa valvulën e trurit, vetëdija e tij do të merrte në mënyrë intuitive në çast të gjithë informacionin e Krijimit ose të Kozmosit, dhe njeriu do të çmendej, ai nuk mund ta mbante ortekun e informacionit (ka shumë mundësi që kjo ndodh përgjatë çmëndurisë, ndoshta edhe përgjatë krizave mistike të shenjtorëve dhe krizave epileptike). Truri kontrollon informacionin duke filtruar çfarë i intereson prej realitetit, kështu që shkenca nuk është komplet e vërteta e realitetit, por një gjysëm e vërtetë e kontrolluar nga shërbimet sekrete të trupit.
E vërteta totale i takon të çmëndurve, mistikeve dhe epileptikeve, të tjerët janë sa për të marrë rrogën.

InkuizitoriMoth

Nëse një klasik nuk i thotë gjërat më mirë se autorët bashkëkohorë, nuk vlen për asgjë. Për futuristët, klasikët nuk vlejnë asgjë, dhe meqenëse ambicia e futuristëve nuk u realizua në të ardhmen - e ardhmja e tyre është e sotmja jonë -, tani përballemi me 3 mundës: klasikët nuk vlejnë asgjë, futuristët nuk vlejnë asgjë dhe sinteza, që është e pamundur pasi në çdo rast sinteza mes dyve që nuk vlejnë asgjë është baraz me të tretën që nuk vlen asgjë.
(0+0=0)

InkuizitoriMoth

Me përkufizim quhet skizofren ai që nuk dallon dot këtë botë nga ajo botë, që e përkthyer në politikë do të thotë: me përkufizim quhet skizofreni kolektive situata ku nuk mund të dallohet një bole e Marlonit nga bolja tjetër e Marlonit, alias çfar ndodh në situatën postmoderne.

Morali i përrallës: duhet qendruar larg politikës për të mos u bërë skizofren.

InkuizitoriMoth

Kapitujt e Komedia Hyjnore duken si skeçe estrade në një epokë ku pothuaj asnjëri - nga çfar dëshmojnë mediat - nuk beson më në Zot.

InkuizitoriMoth

-Pse nuk e di ti që filani ka qenë hafije e Sigurimit?

-Jo nuk e di, s’kam nga ta di; duhet të kesh qenë vetë spijun që të dish kë ke koleg. Pastaj ka spijunë që as ata vetë nuk e kanë ditur që janë të tillë, sepse janë përdorur për marrje-dhënie informacioni pa e ditur. Ose ndoshta edhe e kanë ditur edhe nuk e kanë ditur, meqë edhe intelektuali i shquar thotë se qenia ndodhet në kufi të dijës dhe mosdijës, dhe se proçesi i njohjes bëhet nga e panjohura tek e njohura.

InkuizitoriMoth

Pyetja që më ka munduar në vite pa mundur t’i jap përgjigje: Pse shqiptaret nuk shkruajne kujtime?, mbas vitit 1989 pasoi pyetjen e kundërt dhe njësoj të pamundur për t’i dhënë përgjigje: Pse shqiptarët shkruajnë kaq shumë kujtime?

Shtruar njëkohësisht dy pyetje skajshëm përkundrazi, vetkuptohet që s’ka nevojë fare për përgjigje.

InkuizitoriMoth

Sa më shumë kalon kohë, aq më shumë më bëhet mendja top se problemi i njohjes keq të botës është pështjellimi midis Tekstit dhe Kontekstit.

InkuizitoriMoth

Problemi kryesor i epokës postmoderne që përjetojmë është përbuzja e Tekstit dhe glorifikimi i Kontekstit.

InkuizitoriMoth

Aksioma postmoderne arti është subjektiv është e rreme, e rrezikshme dhe katastrofike për shoqërinë. Subjektivja nuk është fantazi në hava, por është një vizion i pjesshëm i objektivitetit të perceptuar nga kënde dhe nivele të ndryshme prej secilit subjekt si polifoni e qenies objektive. Nëse do të ishte gjithçka subjektive në kuptimin kapriçioz “kështu e ndiej unë”, kritika e artit nuk kishte kuptim dhe legjitimitet. Lëre mos e nga se sa do kishte kuptim dhe legjimitet të bëhej histori e artit dhe histori e njerzimit në përgjithsi.

InkuizitoriMoth

-Nuk jam tepër mbipeshë, vetëm 10 kile tepër.

-Pse pak të duken? 10 kile janë pak për tu spostuar me pizhama nga një krevat spitali në tjetrin; pa provo të mbash mbi kurriz 10 shishe ujë 1 kilshe dhe të bësh jogging!?

InkuizitoriMoth

-Nuk është nevoja për të ngritur një gardh me tuba dhe të tjera hekurishte; harxhime të kota paresh, orë të tëra pune në zheg të gushtit, plus që rezultati do jetë një shëmtirë; mjafton të mbërthehet rrjeta xingato në muret e shtëpive të komshijve përbri. Katër vida janë të shkretat, ngulur në mur mbrapa shtëpive shtëpive, e as nuk duken fare se janë të mbuluara nga bimë kacavjerrëse!

-Jo mos e fol, gjë që s’bëhet këtu, as që duhet të shkojë ndër mend t’ja kërkosh komshijve këtë!

-Çar lesh vendi qeka ky? - mërmërita.

-Paskërke harrur që ka “lesh vendi” ku komshiu ndërton pa lejë një shtëpi tjetër sipër shtëpisë tënde.

-E kisha harru vërtet “lesh vendi”, por tani që ma kujtove ti dhe më duhet të instaloj në këtë “vend leshi” një gardh absurd në mes të vapës, them: -Çar lesh bote qeka kjo?

(nga Ditar i një fuksi)

InkuizitoriMoth

-Si t’ja bëj që t’ja mbush mendjen asaj që disa copa gjethe shkurresh e disa fije bari shtigjesh mali, të sjella në shtëpi me këpucët trekking, nuk bëjnë pis dyshemenë, përkundrazi, poetizojnë mediokritetin e papuçeve?

(nga romani Përse trokëllijnë këto bole?)

InkuizitoriMoth

Bëj çudi kur shoh se të njëjtët persona që dikur festonin kur amerikanët braktisën Vietnamin, tani po qahen për braktisjen e Afganistanit.
Një tjetër shembull në dobi të tezës që historia është një grumbull ngjarjesh absurde dhe kaotike si avull alkoolik në trurin e një të dehuri, të pamundura të kuptohen e shpjegohen në mënyrë logjike.

InkuizitoriMoth

Me briskun e vjetër vuan kur përdor gëzh-gëzh sepse nuk pret mirë, por ke qarin se nuk pritesh kurrë, me briskun e ri përkundrazi, rruhesh rehat, por nuk rri pa e berë të therrurën e lehtë me pak gjak të sakrificës mëngjezore.
Historia mund të mësojë nga teknologjia.

InkuizitoriMoth

Motoja e epokës moderne:
Bëji mutin Tekstit, dhe haje se të bën mirë në formën e Kontekstit.

InkuizitoriMoth

Ne nuk i shohim gjërat siç janë, ne i shohim ato siç jemi - Talmudi babilonas

Për delikatesë Talmudi nuk e thotë të vërtetën deri në fund, e cila është shumë më e rëndë:
Ne i deformojmë gjërat ashtu si ne vetë jemi të deformuar.

InkuizitoriMoth

Nëse sapo hyn në një dhomë, paradhomë, sallë, etj, dhe instiktivisht kërkon një vend për tu ulur, atëherë dije që je i marrë fund.

dafne

kjo tregon mendjemprehtesi ,Inkuzicion …
qe nje shembull te kontestit ne teks gjate debatit rreth veprimit .
ne perfundim te dites vie puntorja dhe duke dalur thote ndodhi ky deme material … ( ne te qintat e secondes mendova vleren e demit , nuk kisha si ta zevendesoja me , etje etj ) as toni i ult i saj as menjanimi i kokes ne shenje pervuajtje nuk qonte kandar ne shokin qe perjetova . dhe duke degjuar pa vemendje zerin e saj rreth hipotezave qe vetem ne fantashkence do te ndodhej nje dem vete, i pergjigjem me ze te prere , stop, ketu ti je per te vepruar , ky eshte funsioni yt , per te menduar jam une, mos me fyej intelegjencen me arsyetime te idiotafta ,perfundo punen . ( dhe dola une duke mbyllur deren , jo ajo! )
Ketu fillon kontesti ne zbatim( qe eshte adn -ja e gjithe testit .) Sot fillon dita ,une bej sikur ska ndodhur asgje dhe me vie tek tavolina me krenarin e dinjitetin e budallait ( shifej reaksioni ne vetebesim , shtjellimi i gjate qe problemi kishe marrur ne koke te saj ne kohe kishte humbur rendesin e veprimit te shkaktuar dhe transformimi i saj kishte kaluar nga ekstrimiteti ne extrimitet , me nuk e kishte pervuajtjen ) dhe mu drejtua bukfal . Shiko Dafne , Une kam zgjedhur heshtjen si pergjigje per ekcesin e djeshem …
wow , shprehja ,une kam zgjedhur ,… me ndroj total disponimin , dhe ju ktheva me ze autoritar , ti nuk luxin e perzgjedhjes , a e kupton ? Ti nuk e ke luxin e perzgjedhjes , vetem pas momentit te fakturimit te demit qe shkaktove nese ta kisha zbatuar dhe ishe ti e demtuar ne kete rast ,do te kishe te drejten e perzgjedhjes se veprimit ,te heshtesh apo te reagosh , A e kupton qe ne kete rast nuk e ke asnje te drejte sepse ti nuk je e demtuar ?
Po pra, ishte pergjgjia e saj , ( kurr nuk e morra vesh pse matan kufirit e perdorin kete pohim qe eshte ne kontest me veprimin qe thone apo kryejne )
Po pra , me thua ? Po pra dhe une po them , dje e perfundove me heret , sot nga ky moment merre pushimin vjetror dhe 3 jave reflekto si te komunikosh me mua … je e lire …
Sipas gjithe ksaj Inkuzicion , kuj ti ve theksin e gjemes , kontestit qe me irritonte apo testit qe veq me demtoj …?

InkuizitoriMoth

per kete problem, tekst-kontekst, kam komentuar shpesh. Qe te mos ndodhin keqkuptime, dhe midis meje dhe teje ndodhin shpesh per shkak te gjuhes amë (per shkak te kontekstit :smiley:), duhet me ra dakord se çfar quhet tekst dhe çfare quhet kontekst, ndryshe njeri i bie gozhdes, tjetri patkoit, dmth njeri i bie tekstit e tjetri kontekstit :smiley:.

InkuizitoriMoth

Më në fund duke ecur në një shteg pylli e gjeta zgjidhjen e një problemi tepër të rëndësishëm, i cili më mundonte që prej kohësh. Arrita deri edhe ta formuloj diskursin e plotë në mendje, por meqe nuk kisha njeri pranë për t’ja komunikuar, e harrova krejt idenë me ta formuluar.
Harresa ishte definitive, pa shpresë rikujtimi e ringjalljeje, gjë që më la një brengën e një vepre të shkuar kot, të pakryer si vepër dhe të pakallur si brengë. Por të paktën mbeti në bejleg ideja e vlerës së dishepullit.

(nga Ditar i një fuksi)

InkuizitoriMoth

Mbas disa vjetësh në mërgim në ato fillesa të lirisë, u ktheva në atdhe. Një shok i vjetër më mori në makinë nga aeroporti, dhe meqë i duhej t’i jipte makinës më la çunin e vet 3 vjeçar ta mbaja në krah ulur përbri tij.
-Nuk ke atë si punë ndenjëse të mbajtur me rripa (as fjalë shqip nuk ekziston) që shërben për të ulur kalamajt në makinë? Shoh që as tek vendi i pasagjerit nuk ka rrip për ta hedhur kraqafë, e as ti si shofer nuk ke! Nuk di si ja bëni për të udhëtuar, sikur të frenosh gaz drrasë se të del moca përpara, çuni të përplaset me kaptinë tek kroskoti, rrezik vdes në vend!? - i thashë i bezdisur.

-Ku ka tek ne nga këto salltanete të jashtme? Jeni mësuar keq ju atje; dava rrypi, më mirë pa rryp, je i lirë! - më tha gjysëm me tallje e gjysëm seriozisht.

-Problemi është se unë ndjehem i sëkëlldisur kur jam pa rrip, pra nuk ndjehem i lirë pa rrip! - i thashë.

Në këtë incident - që përmban në vete potencialisht një aksident - qendron i tërë problemi i botës, problemi i lirisë.

InkuizitoriMoth

Pa rënë dakord me përkufizim se çfarë quhet tekst dhe çfarë quhet kontekst, me domosdo njeri i bie gozhdës, tjetri patkoit; dmth njeri i bie tekstit e tjetri kontekstit, sepse gozhda është Teksti (në modernitet i shpërfillur, mbetur vetëm si gozhda e Nastradinit), ndërsa patkoi është konteksti (qendra e botës është aty ku ka lidh gomorin Nastradini).

InkuizitoriMoth

-Si është e mundur, ti sikur thoje që ajo është e mirë?

-Nuk e di si është, nuk e njoh dhe aq mirë, për të njohur si duhet tjetrin duhet të hash një furrë bukë me të. Ndryshet sillet njeriu kur është një javë ose një muaj mik në shtëpi, e ndryshe kur do banosh gjithnjë me të. Pastaj edhe i zoti i shtëpisë sillet ndryshe kur si zot shtëpie pret mikun, gjithçka është variabël. Por edhe në qoftë vërtet e mirë, nuk është gjithçka që duhet të jetë, një njeri i mirë është pretendent për të qenë viktimë.

InkuizitoriMoth

edhe un ate po pres me padurim dhe shprese qe ndonjeri te me vjedhe idete, por akoma s’ka sy per qabe, akoma s’ka te tille burra verdalle, sepse te kopjosh do te thote te besh te tuat idete e vjedhura, dhe te kopjosh idete e mia duhet te kesh fuqi me te madhe se Bolja e injorantit qe ka vene poshte Felen e intelektualit bythpamuk. Thene kjo per eksperience personale, sepse edhe un i kam te vjedhura idete, nuk i kam origjinale.

InkuizitoriMoth

Njeriu është qenie e pabesë, por si intelektuali është akoma më i pabesë sepse justifikon intelektualisht pabesitë e tij (intelekti e ka këtë aftësi të gjejë argumenta logjike për të dyja bolet) dhe se është i përkëdheluri i shoqërisë që prej epokës së Iluminizmit, me kulm epokën e Komunizmit, ku “intelektual” ishte titull i një kaste aristokratike, që fitohej automatikisht me marrjen e diplomës universitare, e jo prej fuqisë së provuar të intelektit.

InkuizitoriMoth

Ka një ndryshim të madh midis dikujt që të kërkon sepse ka nevojë për diçka nga ty dhe dikujt që të kërkon, sepse ka nevojë për ju - G. Stella.

Nuk ka asnjë ndryshim nëse ti je vetëm diçka që ka nevoja: nevojë e madhe dhe nevojë e vogël - i Modhi :smiley:

InkuizitoriMoth

Të gjitha filozofitë dhe mendësitë relativiste, që tani shihen vërdallë me shumicë gjithnjë e më tepër, shërbejnë që secili të shofi bythën e vet, dhe miletit e intelektualëve t’mdhenj i shkojnë për shtat për bukuri, përderisa nuk bien viktima të bythës tjetrit. Në këtë rast të fundit ndryshon avazi, kthehet ngambrapa pllaka e gramafonit.

InkuizitoriMoth

Shprehja “leximi midis rreshtave” rrjedh nga teknologja e perdorur nga spiunët e ushtrisë romake që zhytnin nje si pune lapsi në urinë për të shkruar nje dokument sekret midis rreshtave të një teksti çfardo. Një teknologji e ngjashme me funksionimin e bojes simpatike, ku shkronjat bëhen të dukshme vetëm duke ekspozuar letren një burimi nxehtësie.
Kjo qenkerka boja amoniakale dhe stilolapsi amoniakal me te cilen shkruajne ata qe flasin me filozofira te thella, nënkuptime të shifruara dhe fraza te pambaruara me në fund pika pika … (urine). Per here te pare kuptova pse nuk jam ne gjendje te kuptoj intelektualet e mdhenj postmoderne qe flasin gjithnje midis rreshtave.

InkuizitoriMoth

-Ç’ke që zemrohesh? Eshte normale që bijtë të maten me atin që t’ia kalojnë.

-Ç’të kalojnë këta, as të dështojnë si unë nuk janë të zot!

InkuizitoriMoth

Të mos e dijë dora e majtë çfarë bën dorë e djathtë - Mateu 6,3

Të mos e dijë bolja e majtë çfarë bën bole e djathtë - i Modhi :smiley:

InkuizitoriMoth

Artisti postmodern është një i vetëvrarë me përkufizim, dhe që shpesh herë kryen edhe vetëvrasje me të vërtetë; ose më saktë kryente vetëvrasje në shekullin e kaluar (pothuajse rregull midis shkrimtarëve amerikanë dhe artistëve të Hollivudit), sepse tani nuk ka as forcën për tu vetëvrarë, rallë ndonjë tek-tuk.

InkuizitoriMoth

Puristët në shkencë (dhe jo vetëm) parapëlqejnë konceptet abstrakte dhe universalë si të pastërt e të papërzjerë me konkretësinë reale utilitare. Tipik purist ishte matematicieni David Hilbert që përbuzte teknicistët dhe inxhinierët, të cilët sipas tij degradojnë teoritë matematike në përdorime praktike, në ndërtimin e makinave ose ndërtesave.
Puristët dehen me alkool të pastërt 95%, nuk humbin kohë të rrumbullosen me raki ose verë siç bëjnë pijanecët teknikë dhe inxhinierë në pijetore.

InkuizitoriMoth

Shoku Enver i bën nder intelektualit të shquar disident, dhe sidomos babës së tij biologjik, i cili Kompleksin e Edipit (urrejtjen instiktive ndaj të atit) e hedh mbi bacë Enverin, të përdorur si kazan plehrash toksike.
Mjere brezat e rinj që kanë për kazan vetëm atin e tyre biologjik: disidentin xhaxhi veteran. Lumsi kopilat!

InkuizitoriMoth

Kur shohim një person që vrapon nuk mund të themi dot kurrë me siguri nëse ai po shkon drejt një synimi, apo po i ikën një problemi.

InkuizitoriMoth

Kur shohim njerzimin që vrapon me dihatje drejt progresit me llapën jasht, nuk mund të themi dot kurrë me siguri nëse ai po shkon drejt një finaliteti historik, apo po i ikën një problemi, gjithashtu historik.

InkuizitoriMoth

Sipas Testamentit te Vjeter (Es 20.5, Lv 26.39 dhe Is 14.21), faji i baballarëve bie mbi fëmijët.
Sipas Dt 24.16 dhe Ez 18.20, faji i baballarëve nuk bie mbi fëmijët.

2 bolet e Marlonit bien mbi te gjithe, eter dhe bij.

InkuizitoriMoth

Problemet politike nuk zgjidhen nëpërmjet politikës, edhe sikur politika të jetë në plan të parë; sqepari nuk e gdhend dot bishtin e vet.

(e njejta gjë mund te thuhet per ekonominë dhe çdo veprimtari tjeter kulturore)

InkuizitoriMoth

Besimi tek Tjetri (ose i Afërmi sipas fetarëve) i vesh edhe merita që nuk i ka, mosbesimi i heq edhe ato që ka; nuk ka të mesme të artë në ndjenja. Sidoqoftë del me humbje, e për këtë arsye ka më leverdi besimi.

InkuizitoriMoth

Një presor fiskulture po më shpjegonte që nëse atleti nuk bën stërvitje të programuar me synime gjithnjë në rritje nuk arrin rezultate, mbetet në vend numro, madje humbet formën sportive nëse përsërit të njëjtën ngarkesë stërvitore.
Me fjalë të tjera nëse nuk bën përpara, mbetesh ngambrapa, nuk rri dot në të njëjtin vend ose nivel, nuk ekziston mediokriteti i artë; dhe jo vetëm në stërvitje sportive, por në çdo veprimtari njerzore, edhe në ato kulturore. Për këtë arsye kush del në pension në të njejtë punë, shembull më tipik burokratët, kanë muskulaturë mendore të squllët.

InkuizitoriMoth

Qenia kundër vaksinimit e no vax është frikë primordiale dhe instiktive nga gjilpëra, gjithashtu edhe e natyrshme sepse organizmi në origjinë është i krijuar si i tërë në harmoni, dhe lëkura është mbrojtëse e kësaj tërësie harmonike. Çdo ndërhyrje si trup i huaj prish harmoninë dhe tërësinë origjinale mëvetore të organizmit njerzor që ngjason simbolikisht me Kozmosin.

Sa herë bëj një gjilpërë, dmth fus ne trup një lëng të huaj, reagimi i parë instiktiv është tmerr arketip no vax si në fëmijrinë e hershme. Më pas kujtohem që jam njeri i shkencës, dmth modern i shkolluar, shtërngoj dhëmbët dhe i rezistoj shpimit të lëkurës.

InkuizitoriMoth

4 orë udhëtim në mes te zhegut me diellin që më rrihte përmbi kokë. Më në fund një çezmë publike në të hyrë të një katundi, gjë fort e rrallë në këtë kohë individualiste “o Mete për vete”, që bëhet edhe shumë e çmueshme dhe e domosdoshme sepse kam harruar të mbush paguren, fyti më është enjtur nga etja, rrezik dehidratimi. Nuk e ke idenë çfarë kënaqsie të përkulesh dhe të pish ujë në pëllëmbë të dorës në një çezmë katundi mbas orë e orë udhëtimi në mes vapës së gushtit.
Vetëm mbasi u zhdëpa me ujë të freskët u kujtova se me të njëjtën dorë që kisha hapur rubinetin, kisha bërë pëllëmbë për të pirë ujë pa respektuar masat e mbrojtjes koronavirus.

(nga Ditar i një fuksi)

InkuizitoriMoth

Dëshmi taze e artit të prodhuar në epokë e pandemisë: tani nuk bëhet më fjalë për përhapje, shtrirje dhe shtim galopant të perversionit si dikur kur nuk të kërkonte njeri pashaportën për të hyrë në kafene, por për ekzaltim të perversionit.

InkuizitoriMoth

Njerzit dëshirojnë, me të drejtë, të ndodhin ngjarje të mëdha, por ngjarjet e mëdha duhet të paraprihen nga vizione të mëdha. Ndryshe ndodhin vetëm ngjarje zulmëmëdha, krisëm e ropamë pa gjë në trajsë.
Nuk ka vizione të mëdha, nuk ka ngjarje të mëdha; nuk ka si të ketë.

InkuizitoriMoth

-E shikon atë qenushin agresiv që po leh vazhdimisht mbas gardhi? Shikoja organin seksual, e ka më të madh se trupi!

-Bravo i qoftë, e paska arritur ambicjen e njeriut modern për të pasur organin gjenital më të madh se trupi.

InkuizitoriMoth

Demokracia nuk ka vizion, qëllim dhe finalitet, përveç funksionit të bllokojë diktaturën dhe vizionin e ofruar prej saj.

InkuizitoriMoth

Intelektuali di vetëm ç’ka dijnë librat, më tepër nuk ka nevojë, kusurin e di gruaja ose shërbëtorja e vet.

InkuizitoriMoth

-Muajin e ardhshëm merr fund asistenca e papunësisë, punë gjen një lesh në këtë situatë katastrofike, pare mënjëanë shum pak, mbas disa muajsh 0 lekë, rrezik ngordhim për bukë.

-S’ka gjë, më mirë të ngordhësh urie se nga dhjamosja, hipertensioni dhe sëmundja e sheqerit.

(nga Ditar i një fuksi jasht shtetit)

InkuizitoriMoth

mirjam, kur shkarkon nje foto (ose kur shkruan) ne peshk, ne te djathte te shfaqet imazhi paraprak, poshte te cilit ke tre shifra 100%, 75%, 50% si opsione mundesije zvogelimi te foto. Provo te klikosh mbi 75% ose 50% sepse foto qe ke botuar eshte e manget, i mungon nje pjese sepse me e madhe sa duhet per tu pare e plote.

InkuizitoriMoth

Diskutimi është thjeshtë argëtim, nuk arrihet kurrkundi duke folur mbrapë e prapë sipas qefit, gjuha, si do gjë e krijuar, është natyrshëm bipolare në rastin më të mirë ose ambige në rastin më të keq. Me fjalë tjera gjuha i shpjegon gjërat të paktën në dy mënyra të ndryshme, komplementare në rastin më të mirë ose të kundështueshme në rastin më të keq, të dyja të ligjshme nga pikëpamja e logjikës formale. Duhet të hyjë ndjenja në lojë për të vendosur zgjedhjen informale.

Alba2265

Ketej po luten per punetore e s’po I gjejne.kemi ca fabrika paketimi te pulave ne nahijen tone .Para do kohesh bera sehir ne haberet e akshamit ne tv local se si ICE (emigracioni) raided the place e zuri nje tufe meksikanesh pa letra te cilet punonin per $10-11 ne ore e I perzuri.kuptohet haberi u pasua me intervistat e kaureve lokale te indinjuar nga punesimi I punetoreve te padokumentuar te cilet sipas ketyre trashaluqeve zinin vendin e punes amerikoneve te cileve u hane duart per pune .ka nje nje muaj Nashi qe tv local ben reklama oferte punesimi ne spanjisht duke iu lumtur meksikaneve te vijne te punojne per $15 ne ore + $2500 bonus nese qendrojne ne pune per nje vit .kuptohet qe kjo kosto do te reflektohet ne cmimet e ushqimit .

InkuizitoriMoth

Alba, besoj qe ky eshte nje fenomen lokal. Apo tek ju kan vdek nga gripi shume puntore si ne France? :smiley:

InkuizitoriMoth

Aksioni paraprin discursin ilustrues.
Në fillim veprohet, dhe mbi bazë të veprimit konkret, arsyetohet dhe sqarohet përse, qysh e tek e veprës. Kurse vërdallë shihen vetëm filozofë të mëdhenj e të vegjël që vazhdimisht prodhojnë arsyetime pa bërë veprime. Edhe e vërteta më e madhe, pa aksion transformohet në falsitet dylekësh.

InkuizitoriMoth

artikulli eshte shembull perfekt qe eshte e pamundur te gjenden motivet me te thella te shpirtit njerzor, qe ekonomia eshte shkence e pamundur (edhe politika).

sidoqofte menyra çeshtja e punesimit eshte kryesorja qe dallon Evropen nga Amerika. Ketu, mesa di per kete òeshtje (nuk di shume), eshte nje situate krejt tjeter.

Alba2265

Prandaj dhe amerikanet deshtuan ne Afghanistan.Sherret e afganeve jane te pakuptueshme per ta qe mendojne qe mendojne se me pare e bumje zgjidhen te gjitha .E pranojne se europianet jane po aq gurmaz preres por e kane bere per pasuri e pushtet .Ndersa atje ka vetem gure e pluhur ,e gjithnje Sa here dilte ne ekran Afghanistan behej pyetja :po perse vriten?veten vrafshin,ne duhet te ikim prej andej …

InkuizitoriMoth

a jo, ndoshta jam shprehur keq: eshte e vertete qe nuk mund te gjenden motivet e shpirtit njerzor me mjetet e shkeces se ekonomise, politikes dhe ideologjise amerikane (edhe ikja nga Afganistani dhe loja hap e mbyll me situaten lokdaun), por nuk eshte e vertete qe nnjeriu nuk eshte i motivuar ne veprimet e tij dhe keto motive nuk mund te hulumtohen ne menyra dhe shkenca te tjera.
Per shembull Stalker Lezbiku e ka gjet shkencerisht pse luhet çel e myll me situaten lokdaun :rofl: Fashistet kineze e kan fajin :rofl:

unnamed (1)

Mirejam_Tirana

punë ka por nuk ka specialistë
immagine

InkuizitoriMoth

Eshtë më e vështirë ta racionosh duhanin duke pirë vetëm tre cigare në ditë, se ta lesh fare duhanin.

Mirejam_Tirana

Jepni dashuri pa kufi grave të juaja sepse është obligim dhe sa herë që kryeni marrëdhënie seksuale ju fitoni shumë sevape

tha ai

InkuizitoriMoth

Kur vini re qe Marloni ju rri ngambrapa, boni sikur nuk e vini re sepse do te keni shume qare. Sidoqofte ai te veten do ta boje, ne me lazëm, ti rri urte e mos u nij, pse me prish qef kot?!