Nuk eshte qeshtja se ne nuk kuptohemi por ti dhe une nuk mund te dakordesohemi.
Eleni Furera nga Levani per ti shpetuar fukarallekut do e quaje veten ne fillim Fierake, me pas Tironse e me pas Greke ne varesi se cfare te mirash materiale i ofron ngritja nga nje rrethine tek tjetra.
Kjo eshte nje fryme universale qe quhet Kurveri dhe ti kot ja atribon mungeses se identitetit kombetar te shqiptareve te Pjerinit.
Eshte shume e thjeshte por ti sdo ta pranosh se te bije poshte argumenti dhe motivi i jetes tende. Nese e pranojme Kurverine si fenomenon mbarekombetar e universal atehere do themi qe eleni eshte kurve sepse eshte e varfer, e abuzuar a ka qef shume Evrot por kursesi se ka identitet te dobet kombetar.
A mundet identiteti kombetar te frenoje Kurverine? Une nuk mendoj keshtu sepse Franca jote e adhurueshme ka qene ne avangarde te Kurverise.
Mos i bjer ne qafe shqiptareve edhe per ato gjera qe nuk i kane. Rrethinat e Paris jane mbushur me afrikane qe urrejne Francen dhe Identitin francez e cdo gje franceze, fatkeqesisht ata nuk gezojne as identitetin e vendeve te tyre nga kane ardhur origjinalisht.
Shqiptaret kane nje identitet shume te forte kombetar Ceceni i Veriut dhe Skocezi i Jugut, kur levizin ne Bathore apo ne Keneten e Durresit e shohin njeri tjetrin si bashkekombas e bashkejetojne.
Problemi eshte Varferia si dhe infarstruktura e dobet e shtetit shqiptar. Varferia te ben ta quas veten Kurve e te behesh angleze a greke, kurse ushtria e pocaqisur shqiptare nuk krahasohet e me ushtrine Serbe a Greke a Franceze dhe ne vend qe ti te fajesosh Prapambetjen e mungesen e Zhvillimit i bi shkurt dhe ja ve fajin identitetit kombetar. Shqiptaret kane identitet shume te forte kombetar por jane te pambrojtur e te varfer.
gjithë emigrantët e tjerë të varfër janë,po nuk thotë njeri ,jam grek,italian,amerikan!
aq më teper ta paraqesësh si ‘‘zgjuarsi’’ këtë bythqirllëk. nuk e ke idenë sa tallen vendasit me këte kategori.
nuk është ekonomike çëshja,është kulturore
Nese ka kaluar femijerine ne Greqi eshte e veshtire te ndjehet shqiptare, pavaresisht se ne media DUHET ta thote jam shqiptare per respekt ne radhe te pare. Une kam farefis te lindura ne shqiperi te rritura ne france, kane 20 vjet andej dhe nje here gjithsej ne kto 20 vjet mund te kene ardhur ne shqiperi. Ato skane piken e lidhjes me shqiperine, ndjehen si te huaja ne memedhe, e ti thua sens identiteti kombetar. Edhe shqip mezi i lidhin fjalet, fenomenet shqiptare nuk arrijne ti kuptojne, si mund te ndjehen shqiptare ato kur qe nga mosha 7 vjec nuk kane pas asnje kujtim me shqiperine.
Ama origjina nuk duhet mohuar dhe njeriu duhet te ndjehet krenar per origjinen, jo ta fshehe.
Eleni mund te kete thene vertet se si ndjehet, budalliku i saj eshte qe nuk duhet te shprehet ashtu ne tv duke ditur marredheniet shqiptaro greke dhe si kemi qene gjithnje te sulmuar nga fqinjet.
Po Shqiptaret jane agresiv e krenar me simbolet e tyre kombetare, duke tundur flamurin vend e pa vend, duke shkuar ne festa kombetare e festa grash shqiptare, apo promovuar artiste te deshtuar shqiptar e duke luajtur lloj lloj shpifesinash muzikore rrugeve mjafton qe jane shqiptar. Nuk shof identitet te ulet tek Shqiptaret por krenari deri ne agresivitet e racizem, ndonese ka edhe te tille qe nuk pranojne te behen pjese e tradites patriotike.
Shqiptaret jane kaq krenare sa shume krijojne pershtypjen qe ne jemi popull 100 milion banoresh.
Sa per cer thone e nga cili vend jane te gjitha Kurvat thone qe jane A rumune a ruse …
Kjo Furera per shembull, kur kishte nevoje per votat e Shqiptareve tha qe jam edhe Shqiptare apo se mban mend. Si te thote zonja para se te ofroje sherbimin …me quaj si te duash vetem pagu faturen…
bëj një krahasim me një huaj tjeter ,me të njëjtat kushte dhe shiko si do të dalë rezultati!
dmth një greku, hungarezi, apo polaku, në francë, që ,mund të jenë edhe brezi i tretë ose i katert(jo si këta tanët që kanë 10-20 vjet), pse i nuk ndodh kjo dukuri??
Sepse jane me te pasur kombet qe ju referohesh kurse Shqiptari shkret duhet te vrase mendjen per se te mburret e ne fund to genjeje duke shpikur dicka krenare. Por edhe Polaket Irlandezet e Hungarezet tek brezi i katert kan morr fund. Jane 10%Irlandez 4% Portorican 31% Italian e keshtu me rradhe, po si di mire kto gjona ti.
Mbaj ves cpo te them… Vendalinjte me pyesin…ore 100 milion jeni ju Shqiptaret se ju gjejme kudo, te zhurmshem e krenare…kurse kombet e tjera te vogla si ne kapin ndonje cep e nuk pipetijne.
Po ca brezi i trete thua ti. E harrojne vendlindjen nese nuk shkojne atje. Po brezi i trete i italianeve ne amerike kujton se ndihen italiane. Kam nje rast konkret me gjysherit amerikane, tjetra e permend italine thjesht si origjine per veten e saj thote jam amerikane.
…Me shpresën e vobektë se ftesa ime do të merret parasysh dhe me urimin, që përveç fjalive propagandistike, të marr mbrapsht edhe përgjigjen pozitive për këtë ftesë, Ju lutem zoti Kryetar të pranoni shprehjen e dëshirës sime të sinqertë për shëndet të patrazuar, për Ju personalisht dhe familjen Tuaj.
Edi Rama
22 Maj, 2019
…pergjigja vjen nga i modhi Noka
“Kriza nuk zgjidhet me letra dashurie mo shoku por me dorëheqje” ka shkruar Ndoka
sot në epokën e rrjetit,nuk është e vështirë ruajtja e identitetit. është çëshje vullneti,dhe këndvështrimi qytetërimor. ju e kuptoni fare mirë,po i bëni bisht thelbit ,për arsye që mund ti mirkuptoj,por jo ti pranoj.
shëmbuj ka plotë,por ne nuk futemi tek ata që janë për tu ndjekur.
Shiko, edhe shume gjera per te qene krenar nuk kemi. Po na krahason me Hungarine por Hungarezet kane arritur me shume se ne. Ti mund te mburresh me Tiranen e Prishtinen perpara Budapestit apo Athines? Krenaria kombetare qe kemi ne tejkalon arritjet tona si komb por nderkohe do kemi hemoragji sepse njeriu lufton universalisht per te miren, kur njeriu lufton per te arritur me te keqen kemi te bejme me anomali. Prandaj nuk eshte mbushur Fieri me Hollandeze e Belg sepse ofron cfare ofron.
Nenvleteson zhvillimin e Kines me sa duket. Ekuivalente te fb psh ke edhe ne Rusi, alternativa te Uberit ka ne vende te ndryshme ne bote qe s’quhen Uber, qenkan problem vetem ato kineze?
E-commercen ne bote e dominon Kina, online banking eshte shume i perhapur, etc. Shkurt, kinezet bejne nje jete shume me te afert me teknologjine se njerezit ne perendim.
Nuk di per kompanine tende, por Huawei po prodhon telefona me kamera me superiore se Iphone tani, vjedhje edhe kjo? Eshte e dyta kompani pas Samsung per shitjet ne bote. Vjedhje?
lidhur me Kinen. Nje kineze qe vjen ne pune, shkoi ne vendlidje ku kishte vite pa shkuar. Me tregoi se Kina ka ndryshuar sa eshte bere e panjoheshme. Tha se mendonte se kishte braktisur nje vend katunar per nje teknologjisht te zhvilluar, por tani ishte e kunderta. Kishte hyre ne nje supermerkat gjigant ku kishte vetem bleres, absolutisht asnje shites, as ne dalje ku behej pagesa ne menyre digjitale, stafi i vetem ishin kamerat, fryme njeriu nuk kishte. Ndjenja qe kish provuar ishte rrenqethese. E kjo pune 3 vjet me pare.
bo bo bo …reference ALFRED PEZA qe ka zevndesu te ndjerin Stefani ….duhet të kete lindur diku aty nga mesi i viteve 1960…them kështu sepse komunistët kurrre nuk e tregojnë saktesisht identitetin e tyre…të cilin me mirë se ata vetë e di Partia e tyre të cilën jo më kot ata e duan më shumë se Shqipërinë….
Flet një shqipe të renduar fale dialektit të tij të theksuar provincial…që duket se do ta shoqëroje sa të jetë gjallë e deri në varr pavarësisht faktit se ka mbi gati tre dekada që jeton gabimisht në Tiranë….
Ka lindur në Peqin…
Pas shkollës 8 vjeçare diku aty afër Paprit…kreu shkollen ushtarake Skenderbej…ku edhe sot e kësaj dite edhe pse i lyen flokët tip-Iriqi me lloj lloj solucionesh e xhelerash …prapë se prapë rethi që të lë pas koke kapelja ushtarake e skenderbegasit meazella se i ka ikur dot prej kaptine… tamam sikur do që ta identifikojë përjetësisht qenien e tij si një ushtarak besnik e militant fanatik i asaj kohe për të cilën ai hidhet në zjarr…edhe sot e kesaj dite…
Vazhdoj studimet ushtarake deri në atë vit kur ra diktatura e të paktën kur na u tha se bashkë me të ra edhe komunizmi…e me duket se u gradua Kapter a diçka më pak e diçka më shumë pak rendësi ka…ishte me kapele ushtarake e me YLL komunist në ballë e në kokë …kjo ka më shumë rëndësi ….sepse edhe sot qe nuk mban kapele Yllin e kuq e ka po aty në kokën e në Ballin e vet…e sidomos në mendje, në zemër e në shpirt…se kot nuk thoshte Çerçilli,komunizmi më parë të merr mendjen pastaj edhe zemrën e shpirtin…
Mori pjesë aktivisht në rrevolten e ushtarakëve të Shkollës së bashkuar ku studentet – ushtarakë të së cilës të egersuar sa më s’ka.
Ndersa Komandanti i Kapos, ashtu si edhe Kapo vete, ka lindur ne mes te Tirones dhe flet gjuhe te kulluar letrare. Thone qe edhe Komandanti e ka nderruar ditelindjen, sepse komunistët kurrre nuk e tregojnë saktesisht identitetin e tyre…të cilin me mirë se ata vetë e di Partia e tyre të cilën jo më kot ata e duan më shumë se Shqipërinë….
Thone qe edhe Jar ish-mustaqja mori pjesë aktivisht në rrevolten e ushtarakëve të Shkollës së bashkuar ku studentet – ushtarakë të së cilës të egersuar sa më s’ka Por nuk e di nese Jar ish Mustaqes rethi që të lë pas koke kapelja ushtarake e skenderbegasit i ka ikur apo jo prej kaptine
Kapo fuksi duke bere biografine … si gjithmone pa pare si fuks vullnetar qe eshte.