Fitoi muzika. Ajo e verteta

kjo eshte nje nga kryeveprat e muzikes dhe trashgimnise greke qe provon iden e indivilualitetit dhe karakteristiken e pa perseritshem te muzikes

ajo eshte kenge me tradita popullore. kryeveprat jane art me INDIVIDUAL, apo shprehje me individuale artistike. arti popullor u jep shtytjen e duhur per tu ngjitur ne maje. por ndryshojne pak nga ky. jane forma te te rafinuara te shrehuri artistik.
epokat ku çdo krijim artistik eshte kryeveper jane shume te rralla, ndoshta vetem ne greqine e vjeter ndodhi nje çudi e tille. ku çdo qyp apo poçe me pi uje artizani, eshte sot kryeveper e artit, mos themi skulpturat apo pikturat qe nuk rezistoi asnjera dhe vetem mund t’i imagjinojme se si do te kene qene.

fitoi por cfare? dmth per cfare duhet te gezohemi? muzika “e vertete” ka qene, eshte dhe do te jete gjithmone pjese e njerezimit, me sa duket si nevoje per te shprehur pervoja, ide, perjetime te verteta qe mund te shprehen nepermjet saj.

Gjithmone e më shume mendoj se vendosja e muzikes ne kompeticion nuk ka ndonje vlere pervec se asaj tregtare. Kompeticioni ne fjale eshte “nje perbindesh” qe muziken e perdor si justifikim, por qe muzike nuk permban. Si puna e lengjeve te frutave qe sajohen neper laboratore e qe paketohen neper kartona.

1 Like

Mirakell ov fridom!

P.S. e paska redaktuar autori.

po po mire e keni, art popullor, art kolektiv, art i majte social, art i djathte individual

por ka edhe art individual qe ngjitet ne maje me elikopter kolektiv, i moth vallaj edhe Stokhausen:

korrigjim postimi

nuk eshte muzike po KENGE. forma me e ulet e saj.

Festivali europian i kenges, pesoi fiasko, si gjithmon.

Qe fitoi nje kompeticion. Të cilet, edhe pse janë perbindesha (dhe jo vetem në muzike: nje kompeticion eshte perbindesh për nga vete natyra e tij) nuk mund ti heqim (suprimojme). Por edhe ti injorojme, nuk fitojme gje (se ja, nuk do kishim mundur të degjonim kete bizhù të vogel).
Rreth i mbyllur vicioz ky muhabet :stuck_out_tongue_winking_eye:

kompeticioni ka vlere stimuluese, promovon kengetaret e panjohur me pare. atje asnjeri nuk eshte humbes. festivali eshte dhe perdoret si VITRINE nga secili vend per te treguar vlerat e tija kulturore apo qytetare. pjesmarrja ne te kushton bile 250 000 €, nuk eshte falas.

kompeticion = konkurs
mirakll = mrekulli

1 Like

jane sinonime, dhe te gjitha vijne nga latinishtja tek keto gjuhet e sotme.

megjithese fjala Competitio por edhe Concursus vijne nga rrenja shqipe KEMBE. (kush ka kembe me te shpejta, kush vrapon me shpejt)
po ashtu miracle qe vjen nga rrenja shqipe MIRE.

fjalen konkurs jemi dakordesuar ta perdorim vetem per ato te DAP-it, te cilat jane te hapura, objektive dhe me baze meritokracie dhe se fundmi te reformuara. Bravo Edvin Kristaq Rama (tm pjetermustakuqi).

1 Like

kengen fituese nuk e kam degjuar akoma, por pak rendesi ka. ka kenge “fituese” sa te hane qente. mjafton te duash te degjosh.

1 Like

interpretim me cilesi (me sherbeu kjo tema ta degjoj per here te pare). shume here me e mire nga ajo qe paraqitem ne psh. te tjerat nuk i kam degjuar as une. perveçse ate italianen e Sanremos. po kjo e portugalise me duket me e mire edhe se italiania.

Me saktesisht nga forma dialektore “kom,” apo jo kurreshtar?

2 Likes

ahahaha :grinning:

besoj se po, gegerishtja eshte versioni i vetem i shqipes se shpjegon misteret e gjuhes sone por edhe atyre te vjetra rrotull nesh, greqishtes apo latinishtes qe jane te dyja shume me te reja.
megjithese njeri qe njoh ka zbuluar nje dyshim ne lidhje me kete, dhe pikerisht me fjalen NDIJ, qe tek geget eshte bere NI. problemi eshte qe ajo D i jep kuptim fjales vete. NE DIJE = NDIEJ. dmth e futa ne dije, u vura ne dijeni. e ndiva.

Na kishte munguar ky lloj humori ne peshk. Faleminderit!