Për katër vjet me rradhë Kryeministri Rama e ka ka përshkruar koalicionin PS-LSI si “dy parti, por një forcë”. Është pak si Trinia e shenjtë, edhe dy, edhe një njëherësh. Ai presidentin e zgjedhur Ilir Meta e ka konsideruar vazhdimisht si Bashkëkryetar të koalicionit dhe si partner të besueshëm dhe strategjik. Nga ana e tij Ilir Meta nuk ka qënë kurrë kaq i ëmbël me fjalë sa Rama me të, por ka shprehur vazhdimisht se LSI mbetet “luajale”.
Por kohët e darkave të Gjirit të Lalzit tani duken shumë të largëta, ata më luajalët madje i kanë harruar fare. Në fjalimin e djeshëm, Meta ishte duke folur për Ramën kur përmendi se atij që pi doping mund t’i duket vetja i fortë. Akuza, edhe pse figurative kërkon të sjellë në vëmendje të publikut thashethemet sipas të cilave Kryeministri Rama drogohet. Në këtë mënyrë të foluri, Meta edhe jep mesazhe inkurajuese për forcën e LSI-së në Berat, por edhe gjen një mënyrë të godasë moralisht (!!!) kundershtarin Rama.
“Nuk ka patur gjunjë as Berisha i parë për të nënshtruar popullin e Beratit e jo më të kenë gjunjë këta që nuk mbajnë dot as ekuilibrin e tyre e jo më të trembin Beratin, Kuçovën, Skraparin. Kur njeriu pi doping kujton se është i fortë, por kur t’i dalë dopingu do i kërkojë falje Petrit Vasilit.” - Ilir Meta
Nga ana e tij Rama deri tani ka folur më së shumti për timonin e makinës, mbajtjen e një njëriu në prehër teksa ky vetë përpiqet të ngasë dhe për tepsinë e pushtetit ku forcat politike - përveç Ramës që e tregon këtë histori - duan të ndajnë byrekun. Ajo që Rama kërkon është të qeverisë pa LSI-në, duke i bërë me dije votuesve se mossukseset e këtyre katër viteve të suksesshme i faturohen marrëdhënies së vështirë me LSI-në, të cilës i hahet shumë byrek.
Rama po përshkruan një fenomen të njohur në Shqipëri, marrjen e drejtorive dhe shfrytëzimin e tyre për korrupsion. Në vitin 2013 ishte Rama ai që bujarisht e la kontrollin e agjencive më të rëndësishme të vendit në duart e njerëve të LSI-së. Katër vjet më vonë, LSI ka nam të paparë për shfrytëzim institucionesh. Por do të ishte mendjelehtësi të besoje se vetëm zyrtarët e LSI-së vjedhin.
Duket se një marrëveshje është bërë midis Ramës dhe Bashës, gjë që e bën LSI-në të ndihet e kërcënuar e të nxjerrë thonjtë. Ata e dinë që me gjithë dashurinë dhe luajalitetin, secili do dëshironte ta shihte secilin të vdekur politikisht. Nëse PS merr 71 vota, do qeverisë e vetme, me PD-në në Kuvend që i bën opozitën konstruktive për të paktën dy vjet, ku premtohet ecje e shpejtë në reformat integruese në BE. Në rast se Rama nuk kap 71, do jetë sërish PD që do t’i mundësojë qeverisjen, në një përpjekje të re për të eliminuar LSI-në nga pushteti. LSI nga ana e saj pretendon mandatin e tretë qeverisës, pas koalicioneve me Berishën dhe me Ramën.
Një problem kam unë me LSI-në: LSI është në qeveri me PD, pastaj me PS. Kur vjen puna se çfarë nuk shkon, “e ka fajin i madhi”. Po LSI çfarë bën në qeveri?!” - Edi Rama
Është një fushatë e çuditshme, ku tre forca që kanë keqqeverisur së bashku për 27 vjet (momentalisht të treja janë në Qeveri) sulmojnë sistemin që kanë ngritur dhe menaxhojnë sëbashku. Me burra që një ditë shahen e tjetrën puthen me epsh politik. Hutim. Qeverisin bashkë për katër vjet, pastaj akuzojnë njëri tjetrin për hajdutëri e vese droge. Nuk po merret njeri me Shqipërinë e së nesërmes, e s’po thuhet shumë për mundësitë dhe rreziqet. Nuk flitet aq për bujqesinë, turizmin, ekonominë, punësimin, biznesin por për timonin, autobuzin, prehërin e shoferit, tepsinë, byrekun, kekun, kurabijet e të tjera metafora nga bota e shoferëve dhe furrëtarëve.