Bukuri, por une nuk jam frojdist, siç nuk jam edhe marksist determinist historik, thene me ne pergjithsi nuk besoj ne determinizem. Te vetem determinizem qe besoj, eshte qe njeriu eshte i lire, i lire deri edhe te mposhte libidon e tij, ose me sakte te perdore libidon duke i vene fre dhe drejtuar me kapistall si nje kali te harbuar. Pikerisht kete ka bere vete Frojdi, si edhe çdo gjenial tjeter psh da Vinçi. Vete teoria frojdiste nuk eshte gje tjeter veçse libido e sublimuar.
Por pozita ime eshte pak me e sterholle se e antifrojdisteve (dhe e antimarksiteve, shpesh e njejta gje si ACDC elektroshoku qe i mban per kaqola çifute), i pranoj qe jane gjeniale, biles qe jane njerez te providences qe kryejne nje misjon historik, por jane njerez si te thuash te providences negative (perfshire ketu edhe shume çifute te tjere, me kryesoret Marksi, Kafka, Ajshtajn).
E kam veshtire te shpjegoj gjithçka me nje koment, por tentoj te shpjegoj diçka nepermjet determinizmit historik marksist. Absolutisht nuk ishte e determinuar qè Revolucioni Komunist te ndodhte ne menyre fatale, mund te mos ndodhte nese njerzimi ose nje sasi njerzish ne nje kontest te caktuar historik dhe gjeografik te kryenin nje pergjegjsi me rendesi providencjale e cila do ta bente te kote Revolucjonin, sepse qellimi i Revolucjonit do ta kryente Evolucjoni, dhe Stalkeri megjith t’Modhin Godard do t’i mbetej vetem t’i binin me dore (Korriksja me themer), s’kishin ç’te benin tjeter. Shok Enver shume shume do te ishte bere Drejtor i Liceut Freng te Korçes.
Nga kjo teme ketu poshte mund te kuptosh se çfare dua te them, Olivetti (dhe Cuccinelli si pasues) kishte per qellim te evitonte hendekun historik midis padrone dhe puntore, te nxirrte te kote le Brigate Rosse (ishte koshjent per kete, e ka thene vete). Tjeter pune se kjo nuk mund te realizohet nga nje padron, por as edhe nga 100 mije padrone. Ekziston nje teknologji shpetimi, kjo pune ka rregulla si per çdo pune tjeter. Olivetti dhe Cucinelli jane shenja fatale te realizimit fatal determinist te Mbreterise se Qiejve mbi Toke, i vetem determinizem:
Meqe pergjegjsia historike nuk u krye, si shpesh ne histori, atehere kryhet Revolucjoni si fatal determinist, vlo druni me nje fjale!
Shkurt muhabeti, ki parasysh mundesine historike qe librat e Marksit dhe Frojdit te mbeteshin ne rafte biblotekash te frekuentuar nga akademike, dhe bota nuk do te kish vuajtur Rev. Komunist, dhe Rev. Seksual qe akoma po vuan sot, e kushedi si do mbaroje kjo pune qe akoma nuk po i duket fundi. Ja te na sjelle Stalker ndonje film futurist t’modh me kampe perqendrimi me pallim te detyruar, ne vend te atyre me pune te detyruar tip Spaçi.
Sa per gallate kush mund te jete drejtor i ketij lloj burgu ose kampi perqendrimi? (jo nga peshqit anonime, nga elita reale me libido te determinuar)