Adolf Loos dhe unë, ai me fjalë, unë me gjuhë, nuk kemi bërë gjë tjetër veçse tregojmë se ka ndryshim midis një urne* dhe oturaku, dhe se vetëm në këtë ndryshim ka vend qytetërimi. Të tjerët ndahen në ata që përdorin urnën si oturak dhe oturakun si urnë (1918) - Karl Kraus, Thënie e kundërthënie, faqe 293-294, Adelphi.
…………………….
Në foto të postit paraqitet vepra e artit Shatërvani (viti 1917), ready-made më i famshëm i Marcel Duchamp (vetkuptohet përse më i famëshmi). Kjo vepër nuk u pranua të ekspozohet nga komisioni zgjedhor i veprave të Shoqatës së artistëve të pavarur, mospranim i motivuar meqë vepër “imorale dhe vulgare” dhe plagjiaturë: “send tregëtar që ka të bëjë me artin e hidraulikut”. Duchamp, kryetar i kësaj shoqate, dha dorëheqjen për këtë arsye, i mbeti hatëri.
Më pas galeristi Alfred Stieglitz ekspozoi në të njëjtin vit në galerinë e tij shurrtoren në fjalë të Duchamp me titullin Madona në hale. Sipas revistës Mercure de France (viti 1918), titulli i veprës ishte: Buda në nevojtore, kronisti shkruan se “vepra ngjan me një Buda të përunjur”.
………………………
Duchamp ishte vërtet në plot kuptimin e falës “tip i idhët”, më i idhët nuk bëhet, është tallur vazhdimisht dhe me të gjithë, përfshirë edhe veten e tij, çfar thoshte sot nuk thoshte nesër. Por një gjë e ka thënë me të vërtetë, shprehjen e më poshtme që tregon thelbin e gjenialitetit të tij, dhe thelbin e misionit të artit:
Mu desh të përdorja pikturën, mu desh të përdorja artin për të krijuar një modus vivendi, një mënyrë për të kuptuar jetën, për tu përpjekur që ta bëj vetë jetën time një vepër arti. Unë jam ready-made im në të gjallë.
………………………
Përkufizimi i ready-made:
Objekt i përdorimit të zakonshëm i nxjerrë nga konteksti i përdorimit të tij të përditshëm dhe i ekspozuar si vepër arti pa ndërhyrje të mëtejshme nga ana e artistit.
(*) urnë = vazo në përgjithsi, në këtë rast vazo ku mbahet hiri i trupit të djegur në krematorum pas vdjekjes të së ndjerit.