Zgjidhjet e martesave në rritje

tash a po del qe bashkejetesa eshte dal prej xhehnetit ?

un e kom thone qe tani jemi ne epoken e Hakmarrjes se vagines, por admineve nuk ju mbushet qe nuk ju mbushet mendja. jo thone eshte Drejtesia e vagines.

Pavaresisht anes financiare,bashkejetesa nuk eshte zgjidhje.

Pse divorc dhe jo ndarje? Apo është edhe ky një kusht i integrimit? Habitem si nuk e shqetëson kategorinë “jo Alba”,ky barbarizëm gjuhësor.

1 Like

Ke te drejte, quhet ‘zgjidhje martese’.

njerzit kendej ne perendim, zgjedhin bashkjetesen, pasi ligji per ndarjen e pasurise eshte i padrejte, siç e permendi dhe ACDC. Ne Shqiperi, me duket se eshte pak me ndryshe, pasuria e noterizuar dhe hipotekuar para marteses, nuk ndahet ndermjet partnerve ne rast divorci, dhe kjo me duket me e drejte.
Mendoj se ne kete çeshtje, ka shume pune per rregullimin e ligjit, me qellim qe te gjitha palet te ndjehen te barabarte apo jo te cenuar/cunguar.

1 Like

Edhe ketu mund te besh kete ndarje me prenuptial.

Dakort por prenup e con lidhjen 2 hapa prapa…nuk eshte e lehte.

Cfare zgjidhje tjeter propozon ti?

e thashe:
50/50% e pasurise te vene pas marteses dhe secili ne pune te tij.

Ate qe ben dhe prenup pra. Sic thote dhe Torja, jo ush po gomar.

Ky prenupti eshte nder gjerat me pak rromantike qe nje cift mund te beje bashke. Dmth mendo gjithcka po shkon mire e bukur dhe nje dite te del perpara kjo kontrata, sepse ku i dihet…
Kurse sa per divorcin ne Shqiperi nuk eshte shume per t’u habitur, sidomos kur mendon se sa martesa behen kuturu, se per sa martesa eshte dhene fjala etj.

1 Like

Jam dakort me cfare thua, ate tha dhe korenti qe e con lidhjen mbrapa. Por tani per tani s’ka zgjidhje tjeter legale, me sa di une.

1 Like

Keto ligje jane ne baze shteti ne SHBA jo ne baze federale, dhe si dikush qe ka patur te njohur apo familjare ne keto procese, nuk ndahet ashtu as pasuria, as pergjegjesite ndaj femijeve. Ka shume faktore dhe jo gjithmone fiton me i ndershmi.

2 Likes

Besoj se ligjerisht ka pergjegjesi financiare ( ne varesi te situates se tij), por meqe eshte nje vend i varfer dhe informal zor se marrin ndihme te denje grate e divorcuara/qe kane zgjidhur martesen.

Shtet me ligje perendimore, per njerez me mentalitet anadollak. :slight_smile:

Divorci duhet qellimisht te jete denim i rende, ne menyre qe njerezit te mendohen mirë e gjate, te jene te pjekur mjaftueshem dmth, para se te lidhin martese, ose para se te marrin ne qafe pasardhesit.

cfare eshte zgjidhja aher Acdc ? Ti leme te ikin qe 14 vjeqe pastaj ti martojme per sy te opinjonit dhe pasi kane rritur nr e rastit social per dy tre banore te ri, te perfundojne me 18 vjeq shtepive te fshefta publike si burim egzistence ,dhe e thene pa te keq bile !!
Sa jemi real te kuptojme qe po flasim per nje popull ku mbi 97 % te saj vepron vetem ne baze te instinktit dhe emocionit te fuqizuar , ku martesa ndodhe e nuk planifikohet , ku martesa shifet si zgjidhje e paknaqesive aktuale dhe papergjegjesia ndaj saj determinon jo veq ndarjen por thellon hendekun e varferise dhe problemeve jetike ne shkalle kombetare ?
shembujt tjeter nuk po ju perkujtoj , i sjell era nga cdo drejtim , aq te kontaminuar e kemi ajrin shqiptar ne kete rrafsh.
Pastaj ja leme fajin tranzicionit …

Jo zonje,
Nuk mund te kete zgjidhje universale,pasi cdo rast eshte specifik.
Ka pasur martesa me shkuesi qe kane perfunduar te mire dhe me dashurit qe kane perfunduar ne divorc.

Cdo rast eshte specifik dhe nuk mund te pergjothesohet,ashtu sic nuk mund te pergjothesohet se bashkejetesa eshte zgjidhje e mire.
Per disa mund te jete per te tjere jo.

Une dhashe mendimin tim per bashkejetesen,qe po vazhdoi me shume se 1-2 vjet pa kaluar në martese, eshte e destinuar te deshtoje.

Pra nuk ka zgjidhje universale por cdo aktivitet para martese,po nuk u kurorezua me martese eshte I destinuar te deshtoje,per arsyen e vetme se te dy partneret nuk e dashurojne aq shume njeri-tjetrin sa te martohen…

Pretekstet si jam i zene me shkolle,karriere etj jane pretekste per te zgjatur pafundesisht bashkejetesen qe ne fund te fundit do te deshtoje po nuk kaloi në martese.

4 posts were merged into an existing topic: Diskutim i lire - Janar 2018

Statistikat tregojne nje korrelacion te mire, te bukur dhe te forte mes perhapjes se feminizmit dhe ndryshimit te ligjeve per sa i perket divorcit, dhe nr te divorceve.

Inshallah Amerikanizohemi edhe ne, duke i emancipu femrat tona, tiu themi qe te eksperimentojne me seksualitetin e vet sa jane te reja, dhe pastaj kur tiu afrohen te 40 te ngrijne vezet, si Bleona, model feminist xhanem, dhe te presin per princin e kalter. Se cdo femer e meriton nje princ te kalter, edhe pse ajo gjate fazes se njohjes se seksualitetit te vet mund ta kete ul pak standardin e vet dhe te kete nderveprar edhe me plebenje te thjeshte apo kalimtare te rastit.